توضیحات
عنوان: روشهای تعمیر و حفاظت سازه های بتنی
- مقدمه
- بتن و انواع آن
- علل فرسودگی و تخریب سازه های بتنی
- تعمیر و ترمیم سازه های بتونی
- عملیات ترمیمی(REMEDIAL- ACTION)
- آماده سازی سطوح(SURFACE PREPARATION)
- c16
- برس زدن (WIRE BRUSHING)
- چکش زدن(JACKHAMMERING)
- سند بلاست و گریت بلاست (شن و ساچمه پاشی)
- وترجت (آب فشاری) با مواد ساینده و بدون آن
- روشهای دیگر
- طرق مختلف ترمیم
- تزریق ترکها (CRACK INJECTION)
- قنداق کردن(JACKETING)
- بتن با سنگدانه از پیش آکنده (PREPLACED AGGREGATE CONCRETE)
- لایه های سطحی (THIN OR REGULAR RESURFACING)
- بتن پاشی (SHOTCRETING)
- بخیه زنی (STITCHING)
- تـنـیـدن(STRESSING)
- درزگیری (CAULKING)
- پوشش (COATING)
- طریقه معمول مرمت قسمتهای خراب شده با استفاده از مواد شکل پذیر
- باروری توسط خلاء(VACUUM IMPREGNATION)
- روشهای سطلی(DUMPBUCKET METHODS)
- روش قیفی(HOPPER METHODS)
- روش پمپ (PUMP METHOD)
- روش کیسه ای (BAGGED METHOD)
- شاتکریت
- حفاظت از سازه های بتنی
- مدیریت حفاظت بتن
- اجزای تشکیل دهنده مدیریت حفاظت بتن
- نفوذ گر
- نفوذ گر را در کجا باید به کار برد ؟
- مزایای نفوذگر
- طريقه نگهداري و مصرف نفوذگر
- خصوصيات نفوذگر
- فناوری نانو
- مزایا
- پوشش محافظتی Dezoproof P-900
- پوشش محافظتی قیری
- منابع
مقدمه
بتن یکی از مقاومترین و ارزانترین مصالح ساختمانی است . خصوصا وقتیکه با میلگرد همراه میشود و سازه های بتن آرمه را بوجود می آورد خواص مکانیکی آن جندین برابر تقویت میشود. ولی با همه مزایا ، در عوامل خورنده شیمیایی مقاومتی ندارد و به مرور خورده شده و از بین می رود . اسیدها و املاح ( نظیر کلرایدها ، سولفاتها و نیتراتها ) و گازها ( نظیر اکسیژن ، دی اکسید گوگرد ، ) و هیدروکربنها از عوامل اصلی خوردگی بتن می باشند . خصوصا در سواحل دریا که رطوبت و املاح زیادند ، خوردگی بتن به قدری شدید است که حتی میلگرد داخل آن را نیز از بین می برد . از این رو در مناطق ساحلی طول عمر سازه های بتنی بسیار کوتاهتر از نقاط دیگر است. هر ساله آمار و ارقام زیادی در مورد تخریب سازه های بتنی منتشر می شود و بدیهی است با توجه به هزینه های سنگینی که در طرحهای عظیم ملی نظیر طرحهای فاضلاب و سازه های دریایی و ساخت اسکله ها و بنادر و سدها و پلهای بسیاری دیگر صرف می شود ، در صورتیکه تمهیدی برای حفظ این سازه ها بکار گرفته نشود نه تنها این سرمایه های عظیم از بین می رود ، بلکه ساخت مجدد آنها در شرایط سخت اقتصادی فوق العاده دشوارتر بوده و رشد و شکوفائی اقتصادی را ناممکن می سازد.
علیرغم اینکه مدت نسبتا زیادی از پیدایش بتن نمی گذرد ( حدود 125 سال ) شناخت علل فساد در پروسه ی تحقیقات میدانی و جلوگیری از بروز آن ، مقاومت زیاد ، استحکام و شکل پذیری بتن استفاده از این ماتریال را با استقبال روز افزونی مواجه ساخته است .
با توجه به گستردگی استفاده از بتن نتایج بهره وری از آن همواره رضایت بخش نبوده و در پاره ای از موارد مسائل و مشکلاتی بوجود آورده است . در سازه های بتونی این پرسش مطرح است که آیا بتن با ترکیبات اولیهی خویش به تنهایی توانسته است در شرایط زمانی و مکانی مختلف عملکرد بهینه ای داشته باشد ؟ متأسفانه بررسی ها و تحقیقات انجام شده در این زمینه ، پاسخ منفی را بدست می دهد .
شناخت علل فساد بتن در پروسه ی تحقیقات میدانی و جلوگیری از بروز آن در قالب طرح مدیریت حفاظت بتن ، جمع بندی و ارائه گردیده است . لذا لازم است که قبل از ورود به بحث اصلی به تبیین اصطلاحات ویژه ای بپردازیم که کرارا؛ از آن استفاده خواهد شد .
امروزه با عاریه گرفتن اصطلاح خوردگی از بخش متالوژی عنوان ؛ خوردگی بتن ؛ ابداع شده است . در حالی که واژه خوردگی تعریف روشنی از چگونگی بروز فعل و انفعالاتی که تخریب زودرس بتن را بهمراه داردئ به دست نمی دهد . ازدیاد حجم فولاد درون سازه بتونی بر اثر واکنش های شیمیایی / الکتروشیمیایی ، سبب افزایش فشار درون بتن گردیده که نهایتا“ فرایند تخریب بتن را بهمراه دارد . در این مقطع ترمیم بتن مطلقا“ امکان پذیر نبوده و یا انجحام آن با هزینه های گزافی همراه است .شباهت این فرایند در بتن با بیماری مهلک سرطان عنوان سرطان بتن ( Concrete Cancer ) را مطرح نموده است . اما از آنجا که فرایند تخریب بتونهای غیر مسلح به ژگونه دیگری است ، واژه فساد بتن را برای تبیین امری که تخریب بتونهای مسلح و غیر مسلح را بهمراه دارد مناسب تر یافته ایم .
بتن و انواع آن
بتن (Concrete) در مفهوم وسیع به هر ماده یا ترکیبی که از یک ماده چسبنده با خاصیت سیمانی شدن تشکیل شده باشد گفته میشود. این ماده چسبنده عموما حاصل فعل و انفعال سیمانهای هیدرولیکی و آب میباشد. حتیامروزه چنین تعریفی از بتن شامل طیف وسیعی از محصولات میشود. بتن ممکن است از انواع مختلف سیمان ونیز پوزولانها، سرباره کورهها، مواد مضاف، گوگرد، مواد افزودنی بتن، پلیمرهای بتن، الیاف بتن و غیره تهیه شود. همجنین در نحوه ساخت آن ممکن است حرارت، بخار آب، اتوکلاو، خلا، فشارهای هیدرولیکی و متراکم کنندههای مختلف استفاده شود.با توجه به گسترش و پیشرفت علم و پیدایش تکنولوژی های فراوان در قرن اخیر، شناخت بتن و خواص آن نیز توسعه قابل ملاحظه ای داشته است، به نحوی که امروزه شاهد کاربرد انواع مختلف بتن با مصالح مختلف هستیم که هر یک خواص و کاربری مخصوص به خود را داراست. در حال حاضر انواع مختلفی از سیمانها که شامل پوزولانها ، سولفورها ، پلیمرها ، الیافهای مختلف و افزودنیهای متفاوتی هستند ، تولید می شوند . همچنین می توان خاطر نشان کرد که تولید انواع بتن با استفاده از حرارت ، بخار، اتوکلاوم ، تخلیه هوا ، فشار هیدرولیکی ویبره و قالب انجام می گیرد. بتن به طور کلی محصولی است که از اختلاط آب با سیمان آبی و سنگدانه های مختلف در اثر واکنش آب با سیمان در شرایط محیطی خاصی به حاصل می شود و دارای ویژگیهای خاص است. بتون اینک با گذشت بیش از 170 سال از پیدایش سیمان پرتلند به صورت کنونی توسط یک بنّای لیدزی ، دستخوش تحولات و پیشرفتهای شگرفی شده است.در دسترس بودن مصالح آن ، دوام نسبتاً زیاد و نیاز به ساخت و سازهای فراوان سازه های بتنی چون ساختمان ها ، سازه ها ، سد ها ، پل ها، تونل ها و راه ها ، این ماده را بسیار پر مصرف نموده است. اینک حدود سه تا چهار دهه است که کاربرد این ماده در شرایط خاص مورد استقبال کاربران آن قرار گرفته است. امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی مشخص شده است که صرف توجه به مقاوت به عنوان یک معیار برای طرح بتن برای محیطهای مختلف و کاربردهای مختلف نمی تواند جوابگوی مشکلاتی باشد که در درازمدت در سازه های بتنی ایجاد می گردد. چند سالی است که مسأله دوام بتن در محیط های مختلف مورد توجه قرار گرفته است.مشاهده خرابی هایی با عوامل فیزیکی و شیمیایی در بتن ها در اکثر نقاط جهان و با شدتی بیشتر در کشور های در حال توسعه، افکار و اذهان را به سمتطرح بتن هایی با ویژگی خاص و با دوام لازم سوق داده است. در این راستا در پاره ای از کشورها دستورالعمل ها و استانداردهایی نیز برای طرح بتن با عملکرد بالا تهیه شده و طراحان و مجریان در بعضی از این کشورهای پیشرفته ملزم به رعایت این دستورالعمل ها گشته اند.
مواد تشکیل دهنده بتن
سنگدانهها در بتن تقریبا سه چهارم حجم آنرا تشکیل میدهند و ملات سیمان و آب یک چهارم سیمان (Cement) آب (Water) کیفیت آب در بتن از آن جهت حائز اهمیت است که ناخالصیهای موجود در آن ممکن است در گیرش سیمان اثر گذاشته و اختلالاتی به وجود اورند. همچنین آب نامناسب ممکن است روی مقاومت بتن اثر نامطلوب گذاشته و سبب بروز لکههایی در سطح بتن و حتی زنگ زدن آرماتور بشود. در اکثر اختلاطها آب مناسب برای بتن آبی است که برای نوشیدن مناسب باشد. مواد جامد چنین آبی به ندرت بیش از 2000 قسمت در میلیون ppm خواهد بود به طور معمول کمتر از 1000 ppm میباشد. این مقدار به ازای نسبت آب به سیمان 0٫5 معادل 0٫05 وزن سیمان میباشد. معیار قابل آشامیدن بودن آب برای اختلاط مطلق نیست و ممکن است یک آب اشامیدنی به جهت داشتن درصد بالایی از یونهای سدیم و پتاسیم که خطر واکنش قلیایی دانههای سنگی را به همراه دارد، برای بتن سازی مناسب نباشد. به عنوان یک قاعده کلی هر آبی که ph (درجه اسیدیته) آن بین 6 الی 8 بوده و طعم شوری نداشته باشد میتواند برای بتن مصرف شود. رنگ تیره و بو لزوما وجود مواد مضر در آب را به اثبات نمیرساند.
مقدار آب مصرفی
مقدار آب مصرفی در داخل بتن بسیار با اهمیت است. به منظور تکمیل فرایند واکنش سیمان با آب مقدار مشخصی آب مورد نیاز است. در صورتی که این مقدار کمتر از آن حد باشد قسمتی از سیمان برای واکنش آب کافی دریافت نمیکند و واکنش نداده باقی میماند. در صورتی که بیش از مقدار مورد نیاز آب به مخلوط بتن اضافه شود پس از تکمیل واکنش، مقداری آب به صورت آزاد در داخل بتن باقی میماند که پس از سخت شدن بتن باعث پوکی آن و نتیجتا کاهش مقاومت خواهد شد. به همین دلیل دقت در مصرف نکردن آب زیاد در داخل بتن به منظور حصول مقاومت بالا ضروری است. مقدار آب لازم برای تکمیل واکنش به صورت پارامتر نسبت آب به سیمان تعریف میشود. این نسبت برای سیمان پرتلند معمولی حدود 25 درصد است. با این مقدار آب بتن فاقد کارایی لازم خواهد بود و معمولاً نسبت آب به سیمان مورد استفاده در کارگاههای ساختمانی بیش از این مقدار است. در تعیین نسبت اختلاط بتن پارامتری لحاظ میشود که مقدار رطوبت سنگدانهها را نیز قبل از افزودن آب به بتن لحاظ میکند که در تعیین مقدار آب مورد نیاز حائز اهمیت است.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.