توضیحات
عنوان فارسی: بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی شبکه بازیافت پایدار برای ضایعات تجهیزات برقی-الکترونیکی
عنوان انگلیسی:
Simulation-based optimisation of a sustainable recovery network for Waste from Electrical and Electronic Equipment WEEE
چکیده
در سال های اخیر، کشور های در حال توسعه با چالش های عظیمی در زمینه مدیریت ضایعات تجهیزات برقی و الکترونیکی رو برو شده اند. ضایعات تجهیزات برقی و الکترونیکی شامل مواد خطرناکی می شود که چنانچه به طور مناسبی مدیریت نشود، می تواند تاثیر روی محیط زیست انسان و سلامتی او داشته باشد. بنابراین، دولت ها باید متوجه این موضوع بوده و به دنبال راه هایی برای طراحی شبکه های دفع و بازیافت ضایعات تجهیزات برقی و الکترونیکی باشند. هدف این مقاله طراحی یک شبکه بازیافت ضایعات تجهیزات برقی و الکتریکی مبتنی بر توسعه پایدار می باشد به طوری که مسائل اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی مورد نظر قرار گرفته باشند. یک مدل بهینه سازی شبیه سازی برای تعیین بهترین موقعیت برای مراکز جمع آوری و همچنین برای مدیریت کلی ضایعات برقی و الکترونیکی در ایران توسعه داده شد، به گونه ای که دولت می تواند به طور همزمان تعادل بین مسائل زیست محیطی و تاثیرات اقتصادی و اجتماعی را ایجاد کند. مدل پیشنهادی توسط یک مطالعه موردی از وضعیت کنونی ضایعات تجهیزات برقی و الکترونیکی ایران بررسی شد.
مقدمه
ضایعات تجهیزات برقی و الکترونیکی (WEEE) یکی از رو به رشد ترین جریان های ضایعات در دنیا با رشد سالانه 3-5% (سه برابر بیشتر از نرخ رشد ضایعات معمول) می باشد. در دهه اخیر، کشورهای در حال توسعه با چالش های عظیمی در زمینه مدیریت ضایعات الکترونیکی مواجه بوده و مایل به مدیریت جریان WEEE هستند. بنابراین، آن ها به دنبال بهینه سازی شبکه های منطقی معکوس (RL) با توجه به سه هدف توسعه پایدار هستند که عبارتند از: توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و محافظت از محیط زیست. با توجه به اینکه سه هدف ذکر شده تقریبا با هم در تضاد بوده و وابسته به هم هستند، حرکت به سمت توسعه پایدار نیازمند این است که بهینه بود و همچنین دست یابی به هر سه هدف مربوط به طور همزمان را به گونه ای می طلبد که:
- بقای طولانی مدت اقتصادی را به همراه داشته باشد.
- پیشرفت اجتماعی که نیازهای هر فرد را شناسایی کند، ایجاد نماید.
- به طور موثری از محیط زیست حفاظت کند.
امروزه، دولت ها در بسیاری از کشورها به طور اقتصادی و از لحاظ تشکیلاتی مسئول پس گرفتن محصولات هنگامی که به انتهای طول عمرشان می رسند، هستند. این مسائل به عنوان عبارت «طراحی شبکه RL ملی» مطرح می شوند. مقالات طراحی شبکه RL را به دو دسته تقسیم بندی می کنند: کمینه کردن هزینه (یا بیشینه کردن سود) و کمینه کردن تاثیرات زیست محیطی. تحقیقات اندکی در زمینه یکپارچه سازی این دو روش انجام شده است. جنبه اجتماعی پایداری در شبکه های RL همواره در مقالات نادیده گرفته شده است. اخیرا، حجم بسیاری از WEEE تولید شده مستقیما و بدون هیچگونه تصفیه ای وارد لندفیل های می شود. تصمیمات در مورد دست یابی به پایداری در بازیافت شبکه WEEE مستقیما به مقدار کل WEEE تولید شده بستگی دارد. در دهه اخیر، مقدار WEEE تولید شده در ایران به دلیل افزایش تعداد محصولات برقی وارد و استفاده شده، افزایش یافته است. شکل 1 رشد WEEE تولید شده در ایران را نشان می دهد، به گونه ای که از تولید ناخالص ملی و رشد جمعیت در سال 2010 پیشی گرفته است. برای تصفیه مناسب این نرخ سریع و غیر قابل کنترل رشد WEEE، دولت ایران تمایل به طراحی یک شبکه RL موثر دارد. نگرانی عمومی اصلی فقدان یک سیستم کارآمد جمع آوری و بازیافت می باشد. در حال حاضر، دستورالعملی برای جمع آوری و دفع سالم ضایعات الکترونیکی از طریق مجموعه های مجاز مانند سازمان حفاظت از محیط زیست ایران، وجود ندارد. تنها یک سایت دفع با ظرفیت تصفیه 0.8 تن WEEE در روز وجود دارد که توسط بخش عمومی راه اندازی شده است. بنابراین، کشور پتانسیل بسیاری برای نصب امکانات جدید برای تصفیه وسایل برقی و الکترونیکی در فاز پایان عمر (EOL) آن ها دارد. این مقاله به ترتیب زیر طبقه بندی شده است: در بخش بعدی کارهای انجام شده در زمینه مدلسازی شبکه RL در سطح ملی برای کشور های مختلف مرور شده است. بخش 3 مسئله مدلسازی را معرفی می کند. بخش 4 به طراحی روش بهینه سازی پرداخته و بخش 5 مطالعه موردی مربوط به مسئله پیشنهادی را توصیف می کند. بخش 6 به بحث روی نتایج پرداخته و در نهایت، بخش 7 به نتیجه گیری و پیشنهادات برای مطالعات بعدی اختصاص داده شده است.
مروری بر کارهای انجام شده
در سالهای اخیر، محققان مختلف به طراحی شبکه RL پایدار توجه کرده اند. با این حال، کارهای اندکی در زمینه طراحی شبکه RL برای تمام شاخه های WEEE با توجه به تمام سه رکن توسعه پایدار در سطح ملی منتشر شده است. در مقالات در زمینه WEEE، تنها یک تحقیق در ایران روی مدیریت WEEE انجام گرفته است. این تحقیق داده های هشت دسته از WEEE ها را خلاصه کرده و گسترش مسئولیت تولید کننده را مورد مطالعه قرار داده است.
دلیل اصلی این مرور دریافتن سهم کارهای موجود به منظور تمایز ایجاد کردن این پژوهش از آن مطالعات می باشد. مقالات با اهداف زیر مرور شده اند:
- کدام بعد پایداری در نظر گرفته شده است؟
- چه ابزار مدلسازی برای حل مسئله پیشنهادی انتخاب شده است؟
- آیا مدل توسعه داده شده برای مطالعه طراحی یک شبکه RL در سطح ملی یا منطقه ای به کار گرفته شده است؟
- چه نوع تحقیق WEEE مورد نظر بوده است؟
- نتایج مدل توسعه داده شده چه بوده اند؟
نتایج مرور مقالات در جدول 1 آورده شده اند.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
به منظور سفارش ترجمه تخصصی مقالات خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش ترجمه مقاله
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.