توضیحات
عنوان فارسی: فرار از مالیات
- فصل اول
- کلیات و بیان مسئله
- مقدمه
- مساله تحقیق
- اهمیت موضوع تحقیق
- فرضیه ها
- فرضیه اصلي
- فرضیه هاي فرعي
- اهداف تحقیق
- پرسش های تحقیق
- سوال اصلی
- سوالات فرعی
- روش تحقیق
- جامعه آماری و حجم آن
- بر آورد حجم نمونه و روش نمونه گیری
- روش گرد آوری اطلاعات
- تجزيه و تحليل داده ها
- فصل دوم
- مروري بر ادبیات نظري
- مقدمه
- مروري بر ادبیات نظری فرار مالیاتی
- فرار مالیاتی
- اقتصاد زیرزمینی
- تمایز فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی
- عوامل موثر بر فرار مالیاتی
- قوانین و مقررات مالیاتی
- فرآیندهای مالیاتی
- منابع انسانی
- مؤدیان مالیاتی
- روشهاي برآورد فرار مالیاتی
- زمینه های پیدایش فرار مالیاتی
- مروري بر سوابق و پیشینه
- فصل سوم
- مواد و روش کار
- روش تحقیق
- حجم نمونه
- جامعه آماری
- نمونه آماری
- روش نمونه گیری
- واحد تحلیل
- متغیرهای مستقل و وابسته
- ابزار جمع آوری اطلاعات
- روش گرد آوری اطلاعات
- فصل چهارم
- تجزیه و تحلیل
- فرضیه ها
- سئوالات عمومی مربوط به مشخصات افراد پاسخگو
- سن فرد پاسخگو
- جنس فرد پاسخگو
- وضعیت تأهل فرد پاسخگو
- وضعیت اشتغال فرد پاسخگو
- وضعیت تحصیلی فرد پاسخگو
- آمار توصیفی
- فرضیه اول
- فرضیه دوم
- فرضیه سوم
- فرضیه چهارم
- آمار استنباطی
- پايايي و روایی ابزار گردآوری اطلاعات
- تجزيه و تحليل داده ها
- يافته هاي تحقيق
- فرضيه اول
- فرضيه دوم
- فرضيه سوم
- فرضيه چهارم
مقدمه
مالیات، به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای تامین کننده مصارف بودجه دولت و همچنین ابزاری موثر در اجرای سیاست ها و راهبردهای اقتصادی، دارای نقش تعیین کننده ای در نظام اقتصادی کشورهاست.در بسیاری از کشورهای پیشرفته مالیات از اصلی ترین منابع درآمدی دولت محسوب می شود و سهم بالایی در بودجه دولت را به خود اختصاص داده است. اما این ابزاری سیاستی در کشور ما به دلیل مشکلات ساختاری و تامین مصارف بودجه از محل درآمدهای حاصل از فروش نفت خام، مورد توجه شایسته قرار نگرفته است؛ به عبارت دیگر به جای آنکه درآمدهای مالیاتی منبع اصلی تامین کننده مخارج سالانه دولت باشد، به دلیل در اختیار بودن منابع سرشار نفتی و همچنین نبود قوانین مناسب در هدایت این سرمایه ها، فروش سرمایه های کشور جایگزین مالیات شده و دریافت مالیات از مردم برای پرداخت هزینه های جاری و غیر جاری مورد غفلت قرار گرفته است.
به طور کلی سهم درآمدهای مالیاتی[1] از کل بودجه دولت از تغییرات زیادی برخوردار بوده است به گونه ای که این سهم در دوران پیش از انقلاب حدود 30 تا 40 درصد در نوسان بوده است که البته افزایش قیمت نفت و متعاقب آن افزایش درآمدهای نفتی، سهم درآمدهای مالیاتی را در کل کاهش داده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال های ابتدایی جنگ تحمیلی نیز اتکا به بودجه نفت افزایش یافته و طبیعتاً درآمدهای مالیاتی در آن سال ها کاهش یافته است. اما در سال های آخر جنگ و در سال 5931 سهم درآمدهای مالیاتی به بالاترین رقم یعنی 38 درصد رسیده است که می توان آن را ناشی از کاهش درآمدهای نفتی به دلیل کاهش قیمت نفت دانست. پس از پایان جنگ و با اجرای برنامه اول توسعه و نیاز کشور به بازسازی میزان سهم درآمدهای مالیاتی از کل بودجه کاهش یافت. در برنامه دوم توسعه نیز روندی نوسانی (ابتدا کاهش و سپس افزایش) داشته است. در برنامه سوم توسعه سهم درآمدهای مالیاتی از کل بودجه 6/32 درصد بوده که این رقم در برنامه چهارم توسعه به 1/37 درصد رسیده است که یکی از دلایل افزایش آن در برنامه چهارم لحاظ کردن مالیات بر عملکرد شرکت نفت معادل 1 درصد از فروش نفت به عنوان یک مالیات جدید در سال های اجرای برنامه چهارم و پس از آن می باشد.
همانطور که مشاهده می شود تا کنون همواره افزایش درآمدهای مالیاتی ناشی از کاهش قیمت نفت و درآمدهای نفتی بوده است نه اصلاح ساختار و نظام مالیاتی و در کنار این موضوع نکته جالب فضای غیر شفاف و آشفته مالیاتی حاکم بر اقتصاد کشور است که امکان فرار مالیاتی را فراهم کرده و در عمل امکان جایگزینی مالیات با درآمدهای نفتی را کاهش می دهد. سیستم های مالیاتی مختلفی در جهان وجود دارد که یکی از آنها مالیات تصاعدی است. در سیستم مالیاتی تصاعدی با افزایش درآمد، مالیات نیز افزایش می یابد. در سیستم نزولی با افزایش درآمد، نرخ مالیات به نسبت کاهش یابد. در کشوری که از سیستم نزولی استفاده می شود، عمده فشارها بر طبقاتی است که فاقد توانایی پرداخت مالیات هستند .نتیجه اعمال سیستم مالیاتی نزولی، حساب سازیها، فرار مالیاتی، معافیت های بی دلیل، است. اعمال انواع معافیت های مالیاتی اعم از بخشی )مربوط به بخش هایی مانند صنایع، کشاورزی و…(، درآمدی )از میزان درآمد مشخصی به بالا، نوع خدمت (بنگاه های خیریه و…)، زمینه فشار بر دیگر اقشار جامعه و نوعی فرار مالیاتی را فراهم می کند.
برای مقابله با فرار مالیاتی، لازم است میزان فرار مالیاتی در بخش های مختلف اقتصاد و گروه های متنوع مودیان مالیاتی شناسایی گردد. روش های مختلفی توسط محققان برای بررسی و تحلیل فرار مالیاتی به کاربرده شده که هریک به نحوی با تدوین یک الگو ، داده های مختلفی را از محرک های اقتصادی مورد آزمون قرار داده اند. از جمله این روش ها می توان به روش های پولی (نسبت نقد، برآورد حجم مبادلات ، حجم اسکناس های درشت در گردش و …) روش منطق فازی ، روش اختلاف درآمد و هزینه خانوار و … اشاره نمود.
یکی از کارکردهای نظام مدرن مالیات ، کاهش فرار از پرداخت مالیات است که به شفافیت نظام مالیاتی واصلاح ساختاری آن کمک شایانی کرده است اما با این وجود بنظر می رسد همچنان شکاف زیادی بین توانایی بالقوه پرداخت مالیات و مقدار واقعی پرداخت آن وجود دارد که این امر هزینه های زیادی را بر نظام مالیاتی و به تبع آن سایر ارکان تولیدی و خدماتی کشور وارد می کند. به نظر می رسد گام اول در مواجهه با پدیده فرار از مالیات شناسایی عوامل مؤثر بر فرار از آن است؛ عواملی که می تواند ازیک سو به کاهش فرار مالیاتی کمک کند و از دیگر سو زمینه تمکین مالیاتی را ایجاد و پایه های نظام مالیاتی را مستحکم تر نماید. ضرورت اتکای ایران به مالیات و کاهش اتکاء به درآمد های نفتی این چالش را پیش روی نهاده است که چه عواملی می تواند بر فرار مالیاتی نقش داشته باشد. بر این اساس تحقیق حاضر درصدد است تا عناصر مؤثر در فرار از پرداخت مالیات را مورد مداقه قرار دهد، از این رو فصل حاضر ابتدا به بیان مسأله و اهمیت و ضرورت آن پرداخته است و سپس با طرح اهداف و سؤالات پژوهش کلیاتی را در خصوص تحقیق حاضر بیان می نماید.
1-2 مساله تحقیق
کم توجهی به مقوله مالیات ها یکی از عوامل اصلی ایجاد کندی روند توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران است. از منظر اقتصادی، اتکای بیش از حد بر درآمدهای نفتی با توجه به نوسان های شدید و غیر قابل پیش بینی آن در بازارهای جهانی، بی ثباتی کل درآمدهای دولت را سبب شده و زمینه گسترش بخش دولتی را به ویژه در امور تصدی گری فراهم آورده است.
از سوی دیگر پایین بودن سهم درآمدهای مالیاتی و کافی نبودن درآمدهای مالیاتی در جهت پوشش دادن مخارج، دولت را در سال های گوناگون با کسری بودجه مواجه کرده که استقراض از بانک مرکزی جهت تامین این کسری و تزریق درآمدهای ناشی از فروش نفت به اقتصاد کشور باعث تشدید تورم در اقتصاد ایران شده است. بنابراین ضرورت اصلاح و تجدید نظر در نظام مالیاتی کشور و استفاده از منابع و روش های مدرن مالیاتی می تواند از جمله راهکارهای اساسی جهت بهبود وضعیت اقتصاد ملی باشد از دیدگاه اجتماعی نیز، توسعه ی بخش مالیاتی و وابستگی بیشتر دولت بر درآمدهای مالیاتی مردم، باعث تقویت ساختاری دموکراسی می شود و نظارت مردم بر ارکان حکومت را توسعه بخشد، نکته ی مهم دیگر آن است که در جامعه ای که مصارف هزینه ای و سرمایه ای دولت به طور عمده از طریق منابع مالیاتی تامین می شود، کارایی و اثربخشی در حداکثر حالت خود قرار می گیرد. امروزه ثابت شده است حکومتی موفق تر و مردمانی پیشرفته تر و نظامی کاراتر است که هزینه های حاکمیت را بر مبنای وصول مالیات تنظیم و مستقر کرده باشد.
هر شکلی از عدم تمکین که منجر به عدول از تکالیف مالیاتی قانونی اشخاص حقیقی و حقوقی گردد فرار مالیاتی به حساب می آید از جمله عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی،گزارش کمتر از واقع درآمد، سود، یا ثروت، گزارش بیش از واقع کسورات، ارائه اطلاعات مخدوش، تاخیر در پرداخت به موقع به منظور سوء استفاده از شرایط تورمی و … از آنجایی که فرار مالیاتی مستقیما به کاهش درآمد و کسری بودجه می انجامد و جبران آن از سوی دولت مستلزم صرف هزینه است، می توان نتیجه گرفت که فرار مالیاتی مودیان به افزایش هزینه های دولت خواهد انجامید.[2]
شناسایی و کشف فرار مالیاتی باعث کاهش هزینه های تمکین و وصول مالیات می شود و در نتیجه رضایتمندی و افزایش کارایی اقتصادی را موجب می شود.
مالیات به دلیل اهمیت آن در جبران مخارج عمومی و آثار اقتصادی که به همراه دارد، همواره مورد توجه تمام دولتها بوده است و مطالعات متعددی پیرامون این مقوله و ابعاد مختلف آن ، توسط پژوهش گران انجام گرفته است که فرار مالیاتی یکی از موارد مهم در این پژوهشها میباشد.
فرار مالیاتی هرگونه عمل غیر قانونی برای نپرداختن یا کم پرداختن مالیات، از سوی شخص یا واحد اقتصادی تعریف میشود. عوامل و علل بروز پدیده فوق که ادبیات نسبتاً وسیعی را در دهه های اخیر در بسیاری از کشورها در بر داشته، حاکی از مهم بودن پدیده فوق می باشد. از این رو شناخت هر چه بیشتر عوامل موثر بر فرار مالیاتی و تعیین شدت تاثیر گذاری آنها بر متغیرهای اقتصادی، در جهت موفقیت سیاستگذاران اقتصادی و مقامات مالی برای کنترل و کاهش رشد آن، حائز اهمیت می باشد . از این رو در این تحقیق یکی از اهداف اصلی مطالعه بررسی عوامل موثر بر فرار مالیاتی و علل شکل گیری آن، می باشد.
فرار مالیاتی به عنوان بخش قابل ملاحظه ای از اقتصاد زیرزمینی 1 شناخته شده و فعالیت های را شامل میشود که مالیات آنها پرداخت نشده است. بدین جهت قبل از این که موضوع فرار مالیاتی مورد بررسی قرار گیرد، منطقی است که در مورد اقتصاد زیرزمینی اطلاعات و آگاهی هائی کسب شود، در این صورت شناخت و تبیین موضوع فوق از دقت بیشتری برخوردار خواهد بود. بنابراین با اندازه گیری حجم اقتصاد زیرزمینی میتوان، تا اندازه قابل قبولی فرار مالیاتی را به دست آورد
فرار مالیاتی همواره به عنوان مانعی در راستای نیل به اهداف مرجع وصول کننده مالیات و عامل کاهنده در رسیدن به کارایی بالا در دستگاه مالیاتی به شمار رفته است. اثر فرار مالیاتی بر اقتصاد کلان کشور و تاثیری که بر توزیع درآمد و تخصیص منابع دارد، نظام مالیاتی را بر آن داشته که راهکار سودمندی را برای برون رفت از این بحران ترسیم نماید. شناسایی عوامل فرار مالیاتی و برآورد میزان آن در حوزه های مالیاتی مختلف) اشخاص حقوقی، مشاغل و…( از جمله اقدامات با اهمیت در شناسایی وضع موجود و رسیدن به نقطه مطلوب است. در مجموع کشف فرار مالیاتی و راه های جلوگیری از آن منجر به موارد زیر خواهد شد:
- مطالعه رفتار مالیاتی گروه های مختلف مودیان و برنامه ریزی جهت افزایش خود اظهاری و تمکین داوطلبانه
- اجتناب از وقفه های مالیاتی که مرتبط با فرار مالیاتی هستند و مقابله با آن
- شناسایی مجاری فرار مالیاتی و مبارزه با تقلب های درون سازمانی (فساد ماموران مالیاتی و…)
- ارتقای اعتماد سازی در مودیان و اطمینان آنها از پرداخت مالیات توسط تمامی اقشار جامعه
- برقراری یک سیستم نظارتی جامع پس از شناسایی مجاری فرار مالیاتی و افزایش کارایی دستگاه مالیات استان.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.