توضیحات
عنوان فارسی: روانشناسی جنسی
- مقدمه
- رفتار جنسی
- هویت جنسی
- هویت جنسی و جهت گیری جنسی
- انسان و رفتار جنسی
- برانگیختگی جنسی و چرخه پاسخهای جنسی
- اختلالات عملکرد جنسی
- اختلال بی میلی جنسی
- اختلال تمایل بیش از حد میل جنسی
- اختلال ناتوانی جنسی
- اختلال ناتوانی دررسیدن به ارگاسم
- اختلال درد مقاربت
- اختلال زود انزالی
- اختلال برانگیختگی دائمی جنسی
- نگاهی به آمار روابط جنسی در غرب و ایران
- نتیجه گیری
- منابع
مقدمه
نیاز جنسی یکی از خویهای انسانی است و روابط جنسی، موضوعی است روانی، فیزیکی، آناتومیکی، فرهنگی، معنوی، ذهنی، پزشکی، رفتاری، خصوصی، عمومی، و تلفیقی از همه اینها با هم، به اضافه دینامیسم فعال، سیال و مداوم بین همه این جنبه ها. به همین دلیل هم، یک دیدگاه صرفاً پزشکی، روانی، مذهبی به روابط جنسی نمی تواند آن را به طور کامل تعریف و توضیح دهد، چون هیچ کدام به تنهایی برای درک و فهم رابطۀ پرجانبه روابط جنسی با دیگر ابعاد سپهر و قلمرو زندگی انسان کفایت نمیکند. روابط جنسی با شادی، سلامتی، درد، لذت و خویشتن خویش و هزارتوی آدمی سرو کار دارد. مگر ممکن است که چنین موضوع مهمی، به علم خاص خود یعنی سکس شناسی (سکسولوژی)[1] احتیاج نداشته باشد؟ میتوان گفت که همه حوزههای زندگی، از حقوق و اخلاق گرفته تا قانون، آموزش و پرورش، فلسفه، بهداشت و… همه به دانش سکس شناسی نیاز دارند. مشکلات و ناخوشی های جنسی در کشور فراوانند. حتی آن دسته از مردان و زنان و کودکانی که ظاهرآ «نرمال و عادی» هستند، هم، پراز اسرار و راز و رمزاند. بسیاری از مشکلات به متن اجتماع، باورها، نگرشها و آموزهرفتاری روانی افراد در جامعه مربوط میشود. بهبود فهم و ادراک جنسی جامعه و دستیابی به دانش و تندرستی جنسی تنها با تکیه بر دادهها و دست آوردهای علمی و قابل اعتماد سکس شناسی میسر میشود و در خدمت احساس شادی و تندرستی کل جامعه قرار میگیرد. جامعه ما نیازمند رویکردی عقلانی به سکس و قوانین بهدرد بخور و در عمل قابل اجرا دارد. دههها است که سکس همچون جامعه، فرهنگ، روان، حقوق، الهیات، فیزیک و…. در دانشگاهها و دیگر مؤسسات آموزشی بسیاری ازکشورها تدریس میشود. سکس شناسی آنطور که بیشتر در اذهان عمومی تداعی می شود، تنها «سکس درمانی» نیست. این یک برداشت نادرست، هم از سکس شناسی بطور عام و هم از سکس درمانی بهطور خاص است. و به همین دلیل از مجموعه کل باورهای فردی ما وسیع تر و بسیار فراتر می رود. نمی توان پزشکی، روانشناسی و مقداری پژوهش های اجتماعی را با هم جمع کرده و حاصل را سکس شناسی نامید. وجوه فرهنگی، اجتماعی، معنوی سکس شناسی هم هستند و هیچکدام از این جنبه ها علمیتر از دیگری نیست. سکس شناسی در عین حال که همه دانشهای نامبرده را شامل میشود اما خیلی بیشتر از آنها است. کل خیلی بیشتر از مجموعه اجزاء متشکلۀ خود است.
طبق آمار از آنجا که 40 تا 60 درصد از مشکلات زناشویی را روابط جنسی آنها شامل میشود، ضرورت بررسی علمی تر به مقوله سکس در موارد درمانی بیشتر محسوس گشته است و جوامع علمی را بر آن داشته تا پایه ریز علم نوین باشند، بنام سکسولوژی. سکسولوژی علمی است نوین و چند وجهی که ارتباط تنگاتنگی با علوم پزشکی، روانپزشکی، روانشناسی، آمار، جامعه شناسی، جرم شناسی، زیست شناسی و حتی هنر و موزیک دارد. تعریف علمی سکسولوژی عبارت است از، مطالعه هدفمند رفتار جنسی در انسان و حیوان که این رفتار از قبل از تولد جاندار شروع گشته و در طول زندگی او ادامه مییابد سکسولوژی در بیشتر فرهنگ لغات تحت عنوان علم مطالعه جنسیت تعریف شده است جنسیت در واقع همان شرایطی است که یک مرد را از زن متمایز میکند و سکستراپی[2] عبارتست از رفع تخصصی گرفتاریها و مشکلاتی که فرد در رابطه با رفتار جنسی خود و یا شریک جنسی خود دارا میباشد. سکسولوژی مدرن ترکیبی از زمینه های متفاوتی همانند روانشناسی، آمار بیولوژی، آمار جامعه شناسی، آسیب شناسی و مردم شناسی میباشد. نکته قابل ذکر اینکه سکسولوژی یک علم توصیفی است و نه یک علم تجویزی بدین معنی که سکسولوژی بیش از آنکه در پی تآیید و یا تکذیب رفتار جنسی باشد در پی ریشه یابی علل رفتار و عوامل مؤثر بر این رفتار میباشد.
رفتار جنسی
تمایلات جنسی بشر، چگونگی تجربه نیازهای جنسی و ابراز آنها به عنوان رفتار جنسی (رفتارهای تولید مثلی) شناخته میشود. تمایلات جنسی صرف نظر از پیر یا جوان بودن و زن یا مرد بودن، نقش مهمی در زندگی افراد دارند. تمایلات و رفتار جنسی از دیدگاههای متفاوت (برای مثال دیدگاه زیست شناختی، دیدگاه شناختی، دیدگاه پزشکی و دیدگاه یادگیری) بررسی شده است. به واسطه بررسیها و نتایج حاصله از این دیدگاهها است که می توانیم رفتار جنسی را به عنوان یک محرک انگیزشی یا انگیختگی درک کنیم. در کنار نیاز به خوابیدن و خوردن، نیازهای جنسی یکی از مهمترین نیازهایی است که نوع بشر، بویژه برای حفظ بقای نسل خود در تکاپوی ارضای آن است. به این معنا که بخش مهمی از انرژی فکری و رفتار ما را به خود اختصاص میدهد و هر جنبه از زندگی ما، به نوعی و تاحدی تحت تأثیر آن میباشد.
رفتار جنسی به رفتارها و روشهایی اشاره دارد که بر مبنای آنها، انسان، تمایلات جنسی خود را تجربه و بیان میکند. افراد در زمانهای متفاوت و به دلایل متفاوت، رفتارهای جنسی متفاوتی را از خود نشان داده اند. فعالیت جنسی طبیعی، ناشی از برانگیختگی جنسی و تغییرات فیزیولوژیکی در فرد برانگیخته شده است. هدف فعالیت جنسی در انسان رسیدن به ارگاسم، ارضاء نیاز و کسب لذت است. فعالیت جنسی همچنین شامل مسیر و فعالیتهایی است که طی آن ها، علایق جنسی فرد دیگر (یعنی شریک جنسی) نیز برانگیخته میگردد ؛ یعنی استراتژیهای جذب شریک جنسی. رفتار جنسی، شامل جنبه های زیستی، هیجانی و فیزیکی است. جنبه زیستی به مکانیزمهای تناسلی مرتبط میشود، بهگونهای که نیازهای بیولوژیکی اولیه در همه موجودات وجود دارد و میتواند شامل انواع مقاربت جنسی و تماسهای جنسی باشد. جنبه هیجانی واحساساتی رفتار جنسی به میزان شدت پیوندها و تعهدات خصوصی و همچنین هیجاناتی که بواسطه فعالیت جنسی بین دو شریک جنسی ایجاد میشود مربوط میگردد. جنبه فیزیکی در دامنهای از تمایلات جنسی قرار میگیرد که حتی ابعادی از جنبه های روانشناختی و اجتماعی رفتار جنسی را نیز در برمیگیرد. جدای از ابعاد زیستی، هیجانی و فیزیکی، رفتارجنسی متأثر از عوامل فرهنگی، اجتماعی و اخلاقیِ جامعه ای که فرد در آن زندگی میکند نیز می باشد؛ این عوامل به قدری اهمیت دارند که بسیاری از رفتارهای جنسی افراد را تعریف میکنند و رفتارهای خارج از چهارچوبهای تعریف شده را مردود و ضدارزش میدانند؛ برای مثال در برخی از جوامع، رفتار جنسی فقط در قالب ازدواج پذیرفته شده است، درحالیکه داشتن رابطه جنسی قبل از ازدواج و یا روابط جنسی خارج از روابط زناشویی، در جوامع دیگر امری پذیرفته شده است. برخی از فعالیتهای جنسی چه در سطح جهانی و چه در برخی از کشورها نامشروع هستند و برخی از آنها با هنجارهای یک جامعه مطابقت ندارند؛ برای مثال داشتن فعالیت جنسی با فردی که زیر سن قانونی قرار دارد و یا تجاوز جنسی در بسیاری از حوزه های قضایی، جرم محسوب می شود.
بنابراین رفتار جنسی مفهومی پیچیده و چند بعدی می باشد و در تعریف آن باید مفاهیم گسترده ای را درنظر گرفت. جدای از عوامل اجتماعی و فرهنگی که بر رفتار جنسی ما تأثیر میگذارند، رفتار جنسی از بدو تولد و حتی پیشتر از آندر دوران جنینی شکل میگیرد و متأثر از عواملی نظیر ژنتیک، هورمون های جنسی، هویت جنسی و… میباشد که بسیاری از کارکردهای جنسی مان را تعریف میکنند. اتفاقاتی که در جریان رشد و تحول جنسیمان میافتد، (مراحل بلوغ و نوجوانی و…)، نوع تربیت جنسی و آموزه های جنسی که دریافت میداریم، فضای حاکم بر محیط خانوادگی و در سطح کلان جامعهای که در آن زندگی میکنیم ، رفتارها و کارکردهای جنسی مان را شکل میدهند.
هویت جنسی
جنسیت ما به عنوان زن یا مرد بودن که از همان دوران جنینی و زمانی که در رحم رشد می کنیم مشخص می شود و شاید اولین منبع برای نوع رفتارجنسی ما در آینده باشد؛ چرا که نوع جنسیتمان ، رفتارهای جنسی خاص و منحصر به فردی را برایمان به ارمغان خواهد آورد. بعلاوه مسائل و مشکلاتی که در این مرحله ممکن است وجود داشته باشند، تأثیرات عمیقی بر رفتارهای جنسی آینده ما خواهند گذاشت.
هویت جنسی ما یک جنبه مهم بیولوژیک دارد که متأثر از ترکیبات کروموزم ها، هورمون ها، تفاوت های مغزی و دیگر عوامل بیولوژیکی است. اگر همه چیز به خوبی پیش برود، نوزادی با کروموزم XX، دختر خواهد شد و با هویت جنسی زنانه رشد و تحول خود را طی می کند و نوزاد با کروموزوم XY پسر خواهد شد و مراحل رشد و تحول جنسی خود را طی خواهد کرد. هویت جنسی و متعاقب آن جهت گیری های جنسی و رفتارهای جنسی متناسب با هویت جنسی ظاهر خواهند شد و فرد به عناون یک مرد یا یک زن در جامعه خود نقش ایفا خواهد کرد و طبیعتاً در زندگی جنسی خود، متأثر از این عامل مهم خواهد بود.
اما هویت جنسی صرفاً ماهیت بیولوژیکی ندارد و می تواند تحت تأثیر عوامل روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی نیز باشد. نقش های جنسیتی خاص و تعاریفی که از هرکدام از آن ها در جوامع مختلف می شود، برداشت ها، نگرش ها و احساسات فرد در مورد جنسیتش و شرایط محیطی و آموزشی می توانند در شکل گیری هویت جنسی فرد نقش داشته باشند.
نظریه های یادگیری اجتماعی معتقدند که هویت جنسی ما به عنوان زن یا مرد و نقش ها و رفتارهایی که متعاقب آن خواهیم داشت متأثر از الگوهای اجتماعی، فرهنگی و آموزشی ما در مراحل اولیه رشد و تحول ما خواهد بود. نقش هایی که جامعه برای ما تعیین کرده است، نوع برخوردی که والدین با ما خواهند داشت، طریقه لباس پوشیدن، انجام دادن بازی ها، انتظاراتی که از ما به عنوان یک دختر یا پسرِ بیولوژیکی، ابعاد اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی هویت جنسی ما را خواهد ساخت. رفتارهای جنسی ما در آینده، برمبنای همین عوامل خواهند بود و هویت جنسی ما از نظر بیولوژیکی در صدر این عوامل قرارگرفته است؛ اتفاقاتی که در جریان شکل گیری این بعد بیولوژیکی رخ خواهند داد؛ اختلالات کروموزمی، مشکلات هورمونی، آسیب های مغزی در دوران جنینی و حتی بعد از آن، منجر به شکل گیری اختلال هویت جنسی، جهت گیری های جنسی خاص و رفتارهای جنسی متفاوت خواهند شد.
توجه:
برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.