توضیحات
فهرست مطالب تحقیق:
مقدمه
متن مقاله
فرایند اسمز معکوس و کاربرد آن در فرایندهای لبنی
انواع قالبهاي غشا
طرح صفحهای قالبی
طرح لوله ای
طرح مارپیچ
صافیهای فیبر میان تهی
نتیجه گیری
مراجع
مقدمه
امروزه تکنولوژی های غشایی از جایگاه و کاربرد وسیعی در صنایع مختلف برخوردارند. از دهه 1960 این علم از آزمایشگاه به صنعت و پزشکی راه یافت و با پیشرفتهای چشمگیری مواجه شد، به گونهای که انتظار میرود غشاها در آینده نقش مهمی را در علوم مختلف به ویژه علم پزشکی ایفا کنند.
از تکنولوژیهای غشایی اولینبار برای فیلتراسیون آب آشامیدنی ارتش آلمان استفاده شد. تحقیقات برای استفاده گسترده از این تکنولوژی توسط کشور آمریکا مورد حمایت قرار گرفت و نهایتا توسط شرکت میلی پور، اولین و بزرگترین تولیدکننده میکروفیلتر، مورد بهرهبرداری قرار گرفت. در گذشته بیشترین کاربرد میکروفیلتراسیون در صنایع نوشیدنی (0.45 μm )، استریلیزاسیون تجاری سرد برای مصارف دارویی (0.2 μm) و تامین آب خالص در فرایندهای نیمه رسانایی (0.1 μm) بود. تا سال 1960 با وجود درک اصول اساسی غشاهای مدرن صنایع مهمی در این زمینه وجود نداشت تا اینکه به تدریج با رفع برخی از معایب آنها نظیر قیمت بالا، فرایندهای کند و زمان بر، غیر انتخابی بودن و … غشاها از آزمایشگاه به صنعت راه یافتند. پروژه آماده شیمی
اساس فرایندهای غشایی عبور مواد از میان صافی است، که این امر توسط یک نیروی رانشی صورت میگیرد. این رانش در فرایندهای غشایی به چهار دسته تقسم میشود:
- اختلاف فشار: در فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس
- اختلاف پتانسیل الکتریکی: نظیر الکترودیالیز و الکترولیز غشایی
- اختلاف دما : مانند membrane distillation
- اختلاف غلظت: نظیر gas separation
متن مقاله
در فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس این نیروی رانشی اختلاف فشار است اما در سایر فرایندهای غشای همانگونه که اشاره شد، این نیروی رانشی می تواند متفاوت باشد.
در تکنولوژیهای غشایی انواع غشاهای متخلخل، متراکم، فاقد تخلخل و باردار الکتریکی استفاده میشوند. یکی از فرایندهای غشایی میکروفیلتراسیون است، که در آن عبور مواد از غشاء با سوراخهای 1/0 تا 10 میکرومتر و تحت فشار 1 تا 2 بار صورت میگیرد. در فرایند میکروفیلتراسیون غشاهای متخلخل سرامیکی دارای بیشترین کاربردند. این غشاها از پایداری حرارتی، شیمیایی و مکانیکی بسیار بالایی برخوردارند. مقاومت حرارتی آنها بسیار بالاتر از پلیمرهاست و به راحتی با اﻧواع مواد شوینده اسیدی و قلیایی قابل شستشو هستند.
از میکروفیلتراسیون در صنعت شیر نیز استفاده می شود. باکتریها، اسپورها و گلبولهای چربی پشت غشای میکروفیلتر باقی میمانند، لذا با استفاده از این روش میتوان میزان باکتریهای شیر را به 1 تا 1/0 درصد از کل باکتریها تقلیل داد و محصولی با عمر ماندگاری طولانیتر به دست آورد. محصول حاصل از این روش مانند شیر استریل نبوده و نیاز به نگهداری یخچالی دارد، اما در مقایسه با شیر پاستوریزه عمر ماندگاری طولانیتر در حدود 60 تا 90 روز داراست و البته طعم مشابه و یا حتی بهتر از شیر پاستوریزه معمولی را دارا بوده و در طی نگهداری یخچالی نیز طعم آن ثابت میماند.
با استفاده از روش میکروفیلتراسیون میتوانیم اسپورهای باکتریهایی نظیر کلستریدیوم و تایروبوتیریکوم را از شیر مصرفی برای تولید پنیر حذف کنیم و از بادکردگی پنیر طی فرایند رسیدن و نگهداری جلوگیری به عمل آوریم و از آنجایی که امروزه استفاده از مواد نگهدارنده از طرف مصرف کنندگان چندان مورد پذیرش قرار نمیگیرد، بنابراین با استفاده از این روش میتوانیم رضایت مصرفکنندگان را نیز تامین کنیم.
اولترافیلتراسیون را میتوان یک فرایند جداسازی غشایی با استفاده از نیروی فشار معرفی نمود که میتواند جداسازی و تغلیظ موادی با وزن ملکولی بین 3 10 تا 106 دالتون را انجام دهد، که به طور وسیع در صنعت لبنیات استفاده میشود.
از کاربردهای اولترافیلتراسیون در صنایع لبنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در ابتدا تولیدکنندگان پنیر از آن برای جداسازی پروتئینها از آب پنیر استفاده میکردند.
- کاربرد مهمتر آن، تغلیظ شیر در جریان پنیرسازی است.
اساس استفاده از شیر اولترافیلتر شده در فرایند پنیرسازی این است که پروتئینهای موجود در آب پنیر در داخل پنیر باقی میمانند و به این ترتیب راندمان پنیرسازی افزایش مییابد. بنابراین از پروتئینهای آب پنیر استفاده بهتری میشود، زیرا در روش سنتی حدود 20 درصد از پروتئینهای شیر به صورت ضایعات از دسترس خارج میشوند.
مراجع
[1] ديدري، م. فرهنودی، ف. (1379) . كاربرد فراپالايش(اولترافيلتراسيون) در صنايع لبني. شركت تعاوني كارخانجات شير پاستوريزه تهران.[2] Luciana V. SABOYA, Jean-Louis .M. (2000). Current developments of microfiltration technology in the dairy industry.Lait 80: 541–553
[3] Membrane filtration, APV anhydro AS membrane filtration .Denmark.On line available : http://www.nironic.com
[4] Michalski, M. C. Leconte, N. Briard-Bion, V. Fauquant, J. Maubois, J. L. and Goude´dranche ,H. .(2006).Microfiltration of Raw Whole Milk to Select Fractions with Different Fat Globule Size Distributions: Process Optimization and Analysis.J. Dairy Sci. 89:3778–3790
[5] Mudler,M. (1996). Basic principles of membrane technology. Netherlands. Boston . Kluwer academic
[6] Pal, D., and M. Cheryan. “Membrane technology in dairy processing. Part II. Ultrafiltration.” Indian Dairyman 39.8 (1987): 373-391.
[7] Marshall, S. C. “The reverse osmosis process.” Aust. J. Dairy Technol 40 (1985): 86.
[8] Barbano, D. M., and D. G_ Bynum. “Whole milk reverse osmosis retentates for Cheddar cheese manufacture: cheese composition and yield.” Journal of Dairy Science 67.12 (1984): 2839-2849
توجه:
- برای دانلود فایل تحقیق لطفا اقدام به خرید فرمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.