توضیحات
عنوان: مردمسالاری دینی و توسعه سیاسی
- مقدمه
- روند تاریخی مردم سالاری درجامعه مسلمانان
- مردم سالاری در اندیشه متفکران مسلمان پیش مدرن
- تحول مردم سالاری در اندیشه متفکران مسلمان دوران مدرن
- مردم سالاری در آثار نخستین نویسندگان مسلمان دوران مدرن
- تعاریف معنا و مفهوم مردم سالاری
- مبانی مردم سالاری دینی
- شاخصهای مردم سالاری
- مردم سالاری دینی از منظر اندیشمندان و علمای شیعی و سنی
- مردم سالاری دینی از دیدگاه علمای سنی
- مردمسالاری دینی از دیدگاه شهید بهشتی
- مردمسالاری دینی از دیدگاه استاد شهید مطهری
- مردمسالاری دینی از دیدگاه امام خمینی (ره)
- مردم سالاری دینی از دیدگاه شهید محمد باقرصدر
- توسعه سیاسی
- توسعۀ سیاسی و مؤلّفههای آن
- اصول مردمسالاری دینی و نسبت آن با توسعۀ سیاسی
- ویژگیهای نظام مردمسالاری دینی و توسعۀ سیاسی
- منابع
حکومتهای مردمسالار، یعنی حکومتهای جمهوری، پیشینة نسبتاً طـولانی در تـاریخ تمدن بشر دارند. تاریخ فلسفه سیاسی از وجود این نوع حکومـت در یونـان باسـتان در چند سدة قبل از میلاد مسیح (ع) خبر مـیدهـد. امـروزه بیشـتر نظـامهـای سیاسـی در کشورهای جهان، نظامی جمهوری و مردمسالارند. هویت ایـن نظـامهـای مـردمسـالار یکسان نیست؛ هرچند اصل اولیه رایج در همة آنها این است که رأی اکثریت مردم برای تعیین حاکم و شیوه حکومت او مورد توجه است. مردمسالاری در یک دستهبندی عام به مردمسالاری دینی و غیر دینی تقسیم میشود. معنای این امر آن است که هرچند شاکلة نظامهای مردمسالار بر اساس رأی بیشتر مردم است، اما محتوای یک نظام مردمسالار، گاه محتوایی دینـی و گـاهی غیـر دینـی اسـت. محتوای نظامهای سیاسی مردمسالار غیر دینی نیز یکسان نیست. این نظامهـای سیاسـی به مکتبهای فکری متنوع در عصر کنونی وابستهاند. برخی از آنهـا بـا مکتـب اصـالت آزادی، نسبتی وثیق دارند. به این نوع نظام سیاسی، لیبرالدموکراسـی گفتـه مـیشـود. برخی دیگر از آنها به لحاظ محتوا به مکتب اصـالت جامعـه گـرایش دارنـد. ایـن نـوع نظامهای حکومتی مردمسالار به نام جمهوری سوسیالیستی شناخته میشوند (طالبی، 1394).
واژه مردم سالاری دینی، اصطلاح تازه ای در گفتمان سیاسی دنیاست که بر خلاف واژههایی چون جمهوری اسلامی، پارلمان اسلامی و … که همگی ترکیبهایی از یک مفهوم غربی به علاوه یک قید اسلامی هستند؛ در بستر مبانی سیاسی اسلام و متأثر از آموزههای نبوی و علوی روییده و بر آن است تا ضمن پاسداشت حقوق مردم در حوزه سیاست و اداره امور جامعه و پرهیز از الگوهای حکومتی استبدادی، رعایت اصول و مبانی ارزشی را بنماید و بدین ترتیب، نظام اسلامی را از الگوهای سکولار غربی تمییز دهد. برای این منظور، در حکومت اسلامی، روش نوینی مورد توجه قرار گرفته که نه استبدادی و نه لیبرالی است. مقام معظم رهبری از این روش حکومتی، به Sمردم سالاری دینیR تعبیر نمودهاند.
در پژوهش پس از گذر تاریخی مردم سالاری به بررسی تعاریف، معنا و مفهوم مردم سالاری (دینی) از دیدگاه اندیشمندان پرداخته و موعلفه های مردم سالاری را از منظر آنها بررسی خواهیم نمود ودر نهایت به بررسی ارتباط مردم سالاری و توسعه سیاسی خواهیم پرداخت. انجام تحقیق
روند تاریخی مردم سالاری درجامعه مسلمانان
مردم سالاری در اندیشه متفکران مسلمان پیش مدرن
پیدایش نخستین نظام مردم سالار به دوران یونان باستان باز میگردد، اما از همان هنگام تا دوران معاصر، اندیشه مردم سالاری طرفداران زیادی در میان اندیشمندان سیاسی نداشت و افلاطون و ارسطو به عنوان مهمترین اندیشمندان سیاسی کلاسیک مردم سالاری را نوعی نظام نامطلوب میدانستند. بررسی آثار متفکران و فلاسفه سیاسی مسلمان در دوران پیش مدرن نیز نشان میدهد که تقریباً به همان دلایلی که افلاطون و ارسطو ذکر کرده بودند، نویسندگان مسلمان نیز مردم سالاری را نوعی نظام نامطلوب میدانستند. درواقع در آثار حکمای مسلمان بحث زیادی در این زمینه دیده نمیشود و تنها در هنگام نقد و بررسی آثار فلاسفه یونان باستان و به تبع ایشان متعرض بحث دموکراسی شده اند. از جمله مهمترین نویسندگان و فلاسفه مسلمان که به نوعی در این زمینه اظهار نظر کرده اند میتوان به فارابی و ابن رشد اشاره کرد که هنگام بررسی انواع حکومت، بحث مردم سالاری را مطرح کرده اند؛ به عنوان نمونه فارابی در کتابهای خود از جمله السیاسه المدینه و آراء اهل المدینه الفاضله به بیان انواع مدرن پرداخته و حکومت دموکراتیک را معادل مدینه احرار یا مدینه جماعیه از انواع مدرن جاهلی است که در برابر مدینه فاضله مورد پسند وی قرار دارد. نکته جالبی که در بررسی آراء فلاسفه و حکمای مسلمان دوران پیش مدرن باید به آن توجه کرد آن است که ایشان در آثار خود به نوعی معادل سازی برای مفهوم دموکراسی اقدام کرده بودند، هر چند در آن دوره در دنیای اسلام نمونه ای از این جامعه مشاهده نمیشد.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.