توضیحات
عنوان: مدیریت توسعه پایدار در شهرهای بزرگ (مطالعه مورد شهر شیراز)
- خلاصه
- مقدمه
- شاخص های توسعه شهری
- شاخص های سیاسی
- شاخص های اجتماعی – فرهنگی
- شاخص های اقتصادی
- شاخص های فناوری
- شاخص های زیست محیطی
- لزوم روند پایداری شهری شیراز
- مسائل طبیعی شهر شیراز در زمینه پایداری
- مسائل زیست محیطی
- عملکرد کاربری مسکونی
- عملکرد کاربری تجاری
- عملکرد کاربری صنعتی
- عملکرد کاربری فضای سبز
- نتیجه گیری
- مراجع
خلاصه
توسعه ی پایدار شهری در دهه های اخیر به الگوواره نوین و مسلطی در برنامه ریزی شهری تبدیل شده و هرگونه برنامه ریزی در شهر چنانچه با رویکرد توسعه پایدار شهری و منطقه ای مستلزم تغییر زیر ساخت های سیاسی و اجتماعی و کالبدی و اقتصادی است که یاید مدیریت و برنامه ریزی و توسعه شهری و منطقه ای بر مبنای چارچوب اصول توسعه پایدار فراهم گردد. . کـلان شـهری نظیر شیراز، در دهه های اخیر با مشکلات و مسائل عدیده ای همچون افزایش آلودگیهای زیست محیطی، کاهش توان اکولوژیکی، افزایش بار وارده بر محیط زیست و از همه مهم تر ناتوانی مدیریت شهری در تأمین و اداره امـور شـهر مواجه شده است که همگی موید ناپایدارتر شدن فضای بوم شناختی کلان شهر شیراز اسـت . بـا توجـه بـه ویژگـی فضایی/ ارگانیک و سیستماتیک شهرها با محیط طبیعی، پیامدهای این ناپایداری از یک سوی موجـب کـاهش تـوان اکولوژیکی منطقه کلان شهری و از سوی دیگر ناپایداری منطقه پشتیبانش میگردد. در این مطالعـه پـس از ارزیـابی وضع موجود شهر شیراز و نظام و روند توزیع فعالیت هـا و خـدمات و چگـونگی بهـره بـرداری از منـابع و تحلیـل سیاست ها و برنامه های اجرایی ملاحظه میشود که روند توسعه کلان شهر شیراز مطلوب نبوده و با مـسائل متعـددی مواجه است . شهر شیراز با دارا بودن پتانسیل های جمعیتی و مالی، امکان هدایت جریان های اقتصادی منطقـه جنـوب کشور را کسب نموده و این مهم به ارتقاء و تحول ساختاری شهر کمک می نماید تا پویاییهای لازم جهـت توسـعه پایدار شهری شیراز را فراهم نماید.
کلمات کلیدی: توسعه پایدار، پایداری شهری، مدیریت شهری، کلان شهر شیراز.
- مقدمه
در تعریف توسعه پایدار شهری با کلیت می توان تعریف توسعه پایدار را بر شهر تسری داد ، لیکن تشریح و تفسیر توسعه پایدار را به نحوی که بتواند کاربردهای آموزشی، تریجی و حتی کاربردهای برنامه ریزی داشته باشد، می توان در جزئیات محدوده ها و تقسیمبندیهای جغرافیایی و یا موضوعی نیز دسته بندی کرد. توسعه پایدار کشاورزی ، توسعه پایدر منابع طبیعی، توسعه پایدار گیاهان دارویی توسعه پایدار اقیانوس ها …. از دسته تقسیم بندیهایی هستند که در مورد آنها زیاد شنیده ایم . با یک تقسیم بندی کلی از سکونتگاه های بشری به شهرها و روستاها نیز می توان دست به تقسیمبندی زد و از توسعه پایدار شهری و توسعه پایدار روستایی سخن گفت. در زمینه توسعه پایدار شهرها می توان گفت که روال سرعت گرفته در طی قرن اخیر به شکلی بوده که هر روز به جمعیت شهرها و سهم آنها از جمعیت کل افزوده و این روند ادامه دارد. رشد شهری و شهرگرایی در مواردی با برنامه و خواست برنامه ریزان و سیاستگذاران بوده اما در اغلب موارد خودجوش و بدون برنامه بوده است. در مواردی سیستم های مدیریتی، سیاسی و اجتماعی به گونه ای عمل کرده که شهری شدن و رشد شهری مشکل ساز نگردیده، و یا تمهیداتی برای آن اندیشیده شده ولی در بسیاری شهرها به ویژه در آنجا که سرعت بیشتری در مهاجرتهای روستا به شهر و انفجار شهری وجود داشته ، کنترل و اداره شهرها باری سنگین بردوش کشورها شده است. در چنین شرایطی پیوندهای شهری ناموزون و ناکارآمد شده است. در بسیاری از کشورها، خصوصاً کشورهایی که متکی بر تولید و صادرات منابع طبیعی خود(مثل نفت) هستند و یا در برخی کشورهایی با اقتصاد تک محصولی(مثل شرایطی که بیشتر در گذشتته برای قهوه ی برزیل و شکر کوبا وجود داشت ) ، شهرها را به ویژه تعداد اندکی شهرهای بزرگ و کلان شهر را عنوان پل ارتباطی با جهان خارج درآورده است. این شهرها محل تجمع سرمایه های حاصل از صادرات منابع کشاورزی و معدنی شده و رشد اختاپوسی را تجربه می کنند. ساخت اقتصادی و اجتماعی به گونه ای رقم زده شده که ثروت های حاصل از صادرات به گروه های محدودی از جامعه می رسد و اختلاف طبقاتی در چنین شهرهایی بیداد می کند. زمین بازی ، زمین خواری، ساخت و سازهایی خارج از قاعده که عمدتا از رشوه و رانت سرچشمه می گیرد ظاهر ویژه ای برای این شهرها رقم می زند. فضای سبز داخل شهرها و حاشیه شهرها به راحتی در دستان صاحبان قدرت و سرمایه و ارتباطات ویژه تبدیل به بافت های مسکونی و تجاری می گردد و ببه رغم سیمای فریبنده در برخی موارد بافتی بیمار را به شهروندان ارائه می دهد.
- شاخص های توسعه شهری
اشاره شد که شهر ها نقشی بزرگ در توسعه ی کشور ها بازی می کنند. با توجه به اهمیت بالای توسعه شهری ، بهره وری و کارایی این بخش برای بهبود آن امری ضروری به نظر می رسد. در هر نوع مدیریت و برنامه ریزی در هر مقیاس با توجه به تعداد فراوان متغییر های موجود برای تصمیم گیری ، نمی تواند مانند گذشته صرفا به نوآوری و خلاقیت متکی بود. در ایت خصوص ، استفاده از شاخص های مربوط ، ما را در دستیابی به این منظور کمک خواهد کرد.
با توجه به مطالعات گسترده مرتبط با تحولات شهری در نقاط مخلف جهان ، شاخص های متعددی در زمینه های مختلف ساختاری مانند فرهنگی – اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی ، زیست محیطی ، فناورس اطلاعات معرفی شده و در مورد شهر های بزگ مانند شیراز مورد بررسی قرار گرفته است. در این بخش به بررسی بعضی ازین موضوع ها می پردازیم.
- شاخص های سیاسی
تاثیر دگرگونی های سیاسی در توسعۀ شهرها در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در جهانی که شهر نشینی در ان رو به گسترش است، اغلب دگرگونی ها در شهرها به وقوع می پیوندد. معنای مشارکت به مثابه میثاق نوین اجتماعی عبارت از اشکال گوناگون ادارۀ امور شهری، ضرورت ابداع روش های جدید مشورت با مردم و تمرکززدایی در مدیریت وتصمیم گیری تقسیم کلان شهرها به اجتماعات کوچک تر و طراحی اشکال جدیدی برای حاکمیت در شهرهای بزرگ و مناطق شهری است. تمامی این دگرگونی ها به پیدایش نهادهای نوین و اشکال متفاوت حضور نمایندگان مردم در صحنه خواهد انجامید. به عبارت دیگر، دموکراسی در قرن 21 ناگزیر خواهد بود دگرگونی هایی را که علوم ارتباطی و اطلاعاتی و شهر نشینی به ارمغان آورده، جذب کند (یورگ، 1995)
اقتصاد شهری که تاثیر بسزایی در معادلات سیاسی کشورها دارد، در کشورهای توسعه یافته صنعتی (برای مثال در اروپای غربی) تحت تاثیر قدرت اقتصادی شهرداری هاست. شهرداری ها دارای شرکت های بزرگ ساخت و ساز و مؤسسات اعتباری هستند. در کشورهای توسعه یافتۀ یک بنگاه اقتصادی قوی می دانند. این به قدرت کنترل بهتر و برنامه ریزی موثرتر کمک می کند و در نتیجه در پایدار بودن شهرداری فرایند توسعه موثر است. شهرداری های و شوراها باید یک سیستم علمی و حرفه ای داشته باشند تا بتوانند ساختارهایی شکل بدهند که در سایه آن اعتلای اقتصادی را برای خودشان تعریف کنند. در حال حاضر مدیریت شهرها به شکلی در اختیار شورای شهر قرار گرفته است و این شورا باید با یک سیستم باز از همۀ صاحب نظران، برنامه ها و راهکار هایی را در جهت شکل گیری توسعه و مدیریت شهری بخواهد.
مشارکت در جامعه به گونه های متفاوت وجود داشته است، اما بیشتر این مشارکت ها موردی بوده و بر پایه رویدادی خاص شکل گرفته است. یکی از راهکارهای گسترش این گونه مشارکت ها در جامعه، سهیم کردن مردم در دستاوردهای توسعه است، با توجه به این موارد می توان این شاخص ها را در ارزیابی توسعۀ شهری مطرح کرد:
- تعداد سازمان های مشارکت کننده در مدیریت و توسعه شهری،
- وجود برنامهریزی بلند مدت وکوتاه مدت برای توسعۀ پایدار شهری،
- میزان مشارکت شهروندان در برنامه ها و عواملی مانند تبلیغات، جذب سرمایه های مردمی، برنامه های اطلاع رسانی، برگزاری همایش ها، و مانند آنها،
- سیاست های به کار رفته برای یارانه ها و کنترل قیمت ها که هر چند تصمیم گیری در این خصوص برعهده دولت است، ولی به شدت توسعه شهری را دستخوش تحول می کند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.