توضیحات
عنوان: آنالیز شغل دندانپزشکی براساس فاکتورهای مهندسی انسانی
- مقدمه
- تعریف ارگونومی
- خطرات ارگونومیکی
- ارگونومی در دندان پزشکی
- اجزای یونیت دندانپزشکی
- اصول اولیه ای ارگونومی در دندانپزشکی
- عوارض وپیامد های عدم رعایت ارگونومی در دندانپزشکی
- عوارض اسکلتی و عضلانی شایع در دندانپزشکان در حین کار
- حا لت قرار گیری دندانپزشک
- حالت قرارگیری دندانپزشک از منظر ارگونومی
- صندلی دندانپزشکی
- منطقی ترین طرح یونیت های دندانپزشکی
- کمی تغییرو توسعه در یونیت دندانپزشکی
- طراحی مطب دندان پزشکی
- تهویه هوا
- نور
- رنگ
- موسیقی
- تجهیزات
- مطالعات انجام شده بر روی مشکلات اسکلتی و عضلانی دندانپزشکان
- عوارض اسکلتی و عضلانی شایع در دندانپزشکان در حین کار
- نکات ضروری جهت پیشبرد سلامت اسکلتی – عضلانی
- منابع
مقدمه
در حرفه دندانپزشکی همانند سایر مشاغل یک سری عوامل زیان آور در محیط کار وجود دارد که در صورت عدم رعایت موازین بهداشت شغلی ، سلامتی شاغلین در این حرفه را به خطر می اندازند. ارگونومی در دندانپزشکی بر روی دو موضوع عمده تأکید دارد :
فشارهای فیزیکی و فشار های روحی روانی .
مطالعات انجام شده در حرفه دندانپزشکی نشان می دهد دندانپزشکان بیش از سایر شاغلین حرفه پزشکی در معرض ابتلا به مشکلات اسکلتی و عضلانی قرار دارند.
دردهای اسکلتی عضلانی در جامعه شایع بوده و مشکل جدی مرتبط با کار می باشند در حالی که کار مرتبط با اختلالات اسکلتی عضلانی است. علائم در میان افرادی که درگیر کار فیزیکی و کار نشسته هستند شایع می باشند. کار نشسته به معنی بلند کردن چیزی کمتر از ده پوند، و نشستن همراه با ایستادن و پیاده روی گاه به گاه می باشد. نشستن طولانی مدت، وضعیت نا مناسب، حرکات تکراری عوامل فیزیکی ارگونومی مرتبط با WMSDs هستند. شرایط جهت ارزیابی عوامل ریسک ارگونومی مورد بررسی قرار می گیرند. ارزیابی سریع اندام فوقانی یک ابزار ارزیابی سریع برای وضعیت گردن، تنه و اندام فوقانی با عملکرد عضلانی می باشد. برای کل بدن، REBA برای ابزار میدانی دندانپزشک متناسب با وضعیت کار پیش بینی نشده موجود در صنایع خدماتی و مراقب بهداشتی توسعه می یابد. تکنیک دیگر شناسایی ریسک مبنای موجود در عامل ارگونومی است، یک تکنیک ساده، که برای نظرسنجی بخش تعریف نشده بدن توسعه می یابد. تحلیل های ریسک ارگونومی توسط این ابزار وضعیت، نیرو، مدت زمان و ارگونومی فیزیکی برگرفته از خطراتی از قبیل لرزش، سرما، نور، و ساعات کار بسیار کارگران را مدنظر قرار می دهند. این ارگونومی فیزیکی و بار مرتبط با اختلالات اندام فوقانی و درد شانه در میان دندانپزشکان می باشد. دندانپزشکان و پرستاران دندانپزشکی انواع مشاغل مراقبت بهداشتی هستند که نیاز به مهارت کاری بالا و نشستن طولانی مدت جهت انجام کار روزانه دارند. حرکات تکراری اندام فوقانی به هنگام خم شدن تنه رو به جلو جهت توجه به بخش های ظریف کاری در دندانپزشکی احتمالا از عوامل ارگونومی کار هستند. درد ستون فقرات بالاترین میزان شکایت را در میان WMSDs در دندانپزشکان دارا می باشد که از 36.3% تا 60.1% است در حالی که درد گردن از 19.8% تا 85.0% می باشد. مطالعه قبلی در ایالات متحده آمریکا شیوع درد گردن و شانه را در ماه 12 در میان دندانپزشکان گزارش می نماید که 73% و 65% می باشند.
تعریف ارگونومی
ارگونومی علم مهندسی فاکتورهای انسانی است که هدفش تطبیق دادن شغل با شاغل است و بالطبع راهکارهایی که بر این اصول مبتنی هستند، مداخلات ارگونومیک نامیده میشوند. علم ارگونومی در حال حاضر پیشگیری از آسیب های اسکلتی، عضلانی شاغلین در صنایع و مشاغل پیچیده است.
ارگونومی یا همان مهندسی فاکتورهای انسانی، علمی ترکیبی است که سعی دارد ابزارها، دستگاه ها، محیط کار و مشاغل را با توجه به توانایی هایی جسمی – فکری و محدودیت ها و علائق انسانها، طراحی نماید. این علم با هدف افزایش بهره وری، با عنایت بر سلامتی، ایمنی و رفاه انسان در محیط، شکل گرفته است. همچنین این علم در تلاش است بجای متناسب سازی انسان با محیط، محیط را با انسان متناسب سازد. در این راستا، سازمان بین المللی کار ، واژة ارگونومی را به معنای متناسب کردن کار و شغل برای انسان تعریف کرده است. این علم برای طراحی و ساخت ابزار و سیستم های تولیدی از ساده تا پیچیده و بغرنج، حل مشکلات مربوط به تکنولوژی نوین، و حتی ابزار و وسائل زندگی روزمره، کاربرد دارد. امروزه، از طراحی یک ابزار ساده نظیر انبردستی ساده ( از نظر نوع جنس، مصالح بکار رفته، اندازة دسته، نوع و ترکیب پلاستیکی دسته آن و ) و یا یک خودکار ( از نظر قطر، اندازه، رنگ و ) گرفته تا طراحی یک سیستم تولیدی کامل، از ارگونومی استفاده می شود.
- هدف از ارگونومی عبارتست از تقلیل فشارهای کار ، خستگی و فرسودگی که در اثر کار کردن ایجاد میشود و تطبیق دستگاه ها با وضع صحیح بدن که به حفظ سلامت کارگر و افزایش بهره وری منجر میشود.
- در دانش ارگونومی، انسان به عنوان یك ارگانیسم زنده در نظر گرفته می شود که در وضعیت های کاری
مختلف به وسیله عوامل خارجی و عوامل داخلی به نیازهای یك شغل یا کار پاسخ می دهد.ارگونومی یك دانش چندرشته ای است.
خطرات ارگونومیکی
ارگونومی علمی است که به هماهنگ سازی محیط کاری و فعالیتهای شغل با توجه به تواناییهای فرد میپردازد و هدف آن افزایش میزان تناسب و هماهنگی کار، ابزارهای کاری و نیازهای شغلی با تواناییهای فرد میباشد. طبعاً در صورت کم بودن میزان این تناسب احتمال ایجاد استرس بالا میرود و به عبارت دیگر احساس عدم رضایت و آسایش به واسطه شرایط ارگونومیک نامناسب ایجاد و منجر به افزایش میزان درجه حساسیت افراد به استرس شغلی خواهد شد.
شرایط ارگونومیک نامناسب کار موجب اختلالات بینایی، عضلانی و روحی- روانی شده و مسائلی مانند خستگی و سوزش چشم، سردرد، خستگی و درد عضلات، ایـسکمی، تنشهـای روانی، اضطـراب، افسـردگی و… را به وجود می آورد. در ابتدا این اختلالات گذرا میباشند ولی با طولانی شدن شرایط نامناسب ارگونومیکی این مشکلات نیز دائمی خواهند شد. مسئله بسیار مهم این است که این گونه اختلالات بر یکدیگر اثر تشدید کننده دارند. به عنوان مثال اختلالات بینایی و ضعف عضلانی میتواند منجر به بروز و یا تشدید اضطراب و تنش روانی فرد شود و حال خود اضطراب و تنش روانی باعث افزایش درجه حساسیت فرد به خستگی و درد شده و در نتیجه فرد درد و خستگی بیشتری حس خواهد نمود ؛ بدین ترتیب یک سیکل معیوب ایجاد میگردد.
ارگونومی در دندان پزشکی
کمتر فعالیتی را بتوان یافت که عاری از هر گونه عامل تهیه کننده ای باشد. از این رو حفظ صیانت نیروی انسانی به عنوان رسالتی مهم مطرح می گردد و در این بین بخش عمده ای از مواردی که سلامت جسمی و روحی کاربران را به خطر می اندازد مربوط به شرایط ارگونومی محیط های کار می باشد. در حقیقت (ergo) به معنی کار و (nomos) به معنی قوانین و اصول می باشد. ارگونومی از تطابق هرچه بیشتر شرایط محیط با اپراتور سخن می گوید به تعبیـری می توان ارگونومی را به ترتیب زیر تعریف نمود.
«علم اصلاح و بهینه سازی محیط، شاغل و تجهیزات به گونه ای که متناسب با محدودیت ها و قابلیت های انسان باشد. با توجه به اهداف و دامنه عملکرد ارگونومی، مهم ترین اهداف ارگونومی عبارتند از:
الف- ایمنی بهداشت
ب- تولید – بهره وری
با توجه به اهداف مزبور بخشی از حیطه های عملکردی ارگونومی را می توان به شرح زیر دانست:
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.