توضیحات
عنوان فارسی: استروژن های طبیعی
- مقدمه
- بتا استرادیول یک استروژن طبیعی
- مهمترین منابع حاوی استروژن
- نقش برخی از منابع غذایی در کاهش ترشح هورمون استروژن
- فیتواستروژنها
- منابع غذایی حاوی فیتواستروژنها
- زیرگروه فیتواستروژنها
- غذاهای سرشار از استروژن
- معرفی گیاهان حاوی استروژن
مقدمه:
استروژن نام گروهی از هورمون های جنسی زنانه است که در سیکل طبیعی تخمدان در مرحله فولیکولی از تخمک آزاد می شود. در دوران بارداری مقدار زیادی از استروژن ها ترشح می شود. در زنان، هورمون استروژن از تخمدان ها، غدد فوق کلیه و بافت چربی تولید می شود. مهم ترین منشا استروژن فولیکول رشد یافته تخمدان است، زیرا بلافاصله در قبل و در طی تخمک گذاری با مقادیر بالا در خون یافت می شود. برخی از مواد اولیه استروژن در بافت چربی تبدیل به هورمون استروژن می شود، بنابراین در زنان ورزشکار یا زنانی که کاهش وزن شدید داشته اند اغلب استروژن پایین است و قطع قاعدگی دیده می شود.
هورمون استروژن پس از تولید در بافت های مختلف، به جریان خون وارد می شود و به بافت هایی اتصال می یابد که حاوی گیرنده های استروژن هستند. این بافت ها عبارتند از:
رحم ، پستان ها، استخوان، مغز، کبد، قلب.
مهم ترین عمل استروژن حفظ جداره رحم و مهبل و محرک اولیه برای رشد پستان ها است. استروژن در حفظ توده استخوانی بدن و جلوگیری از انسداد عروق قلبی نیز موثر است. اگر بدن در معرض استروژن فراوان قرار بگیرد خطر ایجاد سرطان پستان و رحم افزایش می یابد. استروژنها در تمام مهره داران و برخی از حشرات یافت میشوند. استروژنهای طبیعی ساختاری استروئیدی دارند و از بیوسنتز کلسترول فراهم میآیند ولی استروژنهای صناعی نیز در پزشکی کاربرد دارند که استروئیدی نیستند.
معروفترین استروژنها استرون (E1)، استرادیول (E2) و استریول (E3) هستند.
استرادیول از موثرترین استروژنهای طبیعی است و احتمالاً هورمونی حقیقی است. استروژنها با اتصال به گیرنده استروژنی در سیتوپلاسم، باعث افزایش میزان ساخته شدن DNA و RNA و پروتئینهای دیگر دربافت هدف میشوند. در جدار رحم استروژن باعث رشد و پرخونی آندومتر رحم میشود. همچنین درهیپوتالاموس میزان آزاد شدن GnRH تحت تأثیر استروژن کاهش پیدا میکند و در غده هیپوفیز آزاد شدنFSH و LH کاهش مییابد.
غلظت فیزیولوژیکی استروژن برای حفظ رشد سلول ها و چندین واکنش بیولوژیکی دیگر ضروری است. به عنوان مثال، مقدار طبیعی استروژن در کنترل تکثیر سلول، رونوشت برداری و سنتز DNA نقش به سزایی دارد، به علاوه در اعضای پاسخگو به استروژن( مانند رحم، پستان و هیپوفیز)، استروژن ها با شدت بیشتری نسبت به سایر اعضا(مانند کلیه، کبد، بافت اسکلتی و …) به کار گرفته می شود.
منبع استروژن های طبیعی در محیط زیست به طور مسلم ناشی از فعالیت های انسانی است، به طوری که زنان معمولا 10 میلی گرم در روز و زنان باردار می توانند بیش از 30 میلی گرم در روز استروژن تولید کنند. سایر منابع استروژن ناشی از استفاده کردن از آنها در درمان سرطان، پوکی استخوان، یائسگی و امراض تخمدانی همچنین فعالیت های کشاورزی می باشد. استروژن های طبیعی و مصنوعی از بدن انسان به وسیله ی دفع از طریق ادرار یا مدفوع خارج می شوند.
بتا استرادیول یک استروژن طبیعی
استروژن در مهره داران ماده موجب تولید ویتلوژنین کبدي میشود. ویتلوژنین یک گلیکولیپوفسفوپروتئین بزرگ میباشد که به طور مشخصی در کبد موجودات، تحت کنترل 17 -بتا استرادیول (E2) سنتز، چربیدار، فسفره و گلیکوزه میشود. E2 به همراه تستوسترون و پروژسترون، مرحله پایانی رسیدگی جنسی و تولید مثل را تنظیم میکند.
E2 یک استروژن طبیعی میباشد که در جریان خون نهفته است و نهایتاً از طریق گیرنده هاي واسطه درون یاختگی به وسیله ي تخمک گرفته میشود. به طور معمول، ویتلوژنین (زرده) در نرها و ماده هاي نابالغ غیرقابل شناسایی است، در حالیکه سنتز آن به وسیله ي تحریک استروژنهاي خارجی و ترکیبات استروژنیک میتواند القا شود.
مهمترین منابع حاوی استروژن
موادی که در موجودات زنده مانند حیوانات و گیاهان وجود دارند و مانند استروژن ها عمل می کنند، استروژن های محیطی نام دارند.
نوعی از این هورمون ها به نام فیتو استروژن ها در گیاهانی مثل شبدر، سویا و سایر بقولات، غلات کامل و بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
استروژن ها می توانند در مواد شیمیایی ساختگی که برای مقاصد مختلف روزمره به کار می روند نیز موجود باشند. آنها در خاک، آب، هوا، و غذای ما پراکنده اند.
این مواد در برخی از آفت کش ها مثل د.د.ت، داروهایی چون قرص های ضدبارداری، مواد شوینده، پلاستیک ها، مواد آرایشی، مواد صنعتی و فلزات سنگین مثل جیوه، سرب و کادمیوم یافت می شوند.
نقش برخی از منابع غذایی در کاهش ترشح هورمون استروژن
موادغذایی که حاوی کافئین فراوان باشند و همچنین نوشیدنی های کربناته مانند نوشابه ها روند پوکی استخوان را بخصوص در سنین یائسگی سرعت می بخشد.
گوشت گاو و جوجه مرغ نیز به دلیل دار بودن چربی های اشباع شده، توانایی بدن را برای ساخت هورموناستروژن کاهش داده و باعث تشدید گر گرفتگی و اختلال خواب می شود.
افزودن بیش از اندازه شکر به غذا، عملکرد کبد را دچار اختلال کرده و از این طریق مانع از ساخت هورمون استروژن شده و سیستم ایمنی را تضعیف می کند.
فیتواستروژنها
بیش از نیم قرن است که خاصیت استروژنی برخی از گیاهان شناخته شده است.
تحقیقات فراوانی در مورد آثار استروژنهای گیاهی بر سلامت انسانها انجام شده است.
فیتواستروژنها ترکیباتی گیاهی هستند که از نظر ساختار و عملکرد شبیه استروژن عمل میکنند.
فیتواستروژنها دارای اثرات آنتیاکسیدانی و حفاظتی بر علیه سرطانهای وابسته به هورمون همچون سینه، پروستات، دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی هستند.
این ترکیبات به گیرندههای استروژن متصل شده و میتوانند اثرات سلامتبخش استروژن را بر سیستم قلبی- عروقی و استخوانها تقلید کنند.
همچنین میتوانند به افزایش سطوح استروژن در زنان یائسه کمک نموده و جایگزین مناسبی برای درمان جایگزینی هورمون (HRT) در این زنان باشند.
از دیگر ویژگیهای فیتواستروژنها اثرات آنتیاستروژنی است که با استروژن اندوژن بر سر اتصال به گیرندههای استروژن رقابت میکنند و اثرات تحریککنندگی رشد که توسط استروژن بر سلولهای بافت مثلا سینه القا میشود را مهار میکنند و به این ترتیب میتوانند در درمان سرطانهای سینه و پروستات موثر واقع شوند.
منابع غذایی حاوی فیتواستروژنها
مهمترین منابع غذایی حاوی این ترکیبات عبارتند از:
۱- منابع حیوانی
گوشت، محصولات لبنی و تخممرغ از منابع حیوانی حاوی استروژن هستند.
۲ -میوهها و سبزیجات
اگرچه میوهها و سبزیجات نسبت به سایر گروههای غذایی استروژن کمتری دارند، اما زغالاخته، هندوانه، خرما، زردآلو، توتفرنگی، کشمش، گیلاس، آلو، هلو، گلابی و کیوی را میتوان جزء میوههای حاوی استروژن نام برد.
از میان سبزیجات، براکلی، گلکلم و کلم پیچ مقادیر بالای استروژن را دارا هستند.
از دیگر سبزیجات حاوی فیتواستروژنها میتوان به ترهفرنگی، پیاز، هویج، اسفناج، خیار و گوجهفرنگی اشاره نمود.
الیته همه میوه ها هر جند خود حاوی استروزن نیستند و لی به عنوان یک محرک قوی جهت ترشح بدن در تولید این هورمون جادویی عمل می کنند.
۳- حبـــوبات
سویا ماده غذایی است که حاوی فیبر، اسیدهای چرب غیراشباع و ایزوفلاونها میباشد. جنیستئین و دایدزئین ایزوفلاونهای اصلی سویا هستند. جنیستئین فیتواستروژنی است که در بعضی از گیاهان خوراکی و حبوبات مخصوصا دانه سویا یافت میشود.
امروزه علاوه بر خود دانه سویا، محصولات سویا، همچون شیر سویا، ماست سویا، توفو و آرد سویا نیز توسط صنعت تولید شده و روانه بازار شده است.
از خانواده حبوبات لوبیا، نخود، عدس، نخودچی، لوبیا قرمز و لپه نیز حاوی ایزوفلاون هستند.
۴- غلات کامل
غلات کامل منبع خوب فیبر، ویتامین، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها، پروتئین و استروژن هستند. جو، جو دوسر، گندم، برنج و ارزن در این گروه جای گرفتهاند.
۵- آجیل و دانهها
بذر کتان حاوی مقادیر بالای استروژن است. نوع فیتواستروژن موجود در بذر کتان لیگنان است.
لیگنان علاوه بر اثرات شبه استروژنی به عنوان آنتیاکسیدان نیز عمل میکند. آنتیاکسیدانها سلولها را از آسیب رادیکالهای آزاد حفاظت میکنند.
کنجد، دانه آفتابگردان، بلوط، بادام، پسته و گردو از دیگر منابع حاوی استروژن هستند.
۶- ادویهها
پونهکوهی، رزماری، آویشن، نعنا، زنجبیل، زیرهسیاه، رازیانه، جعفری و زردچوبه جزء ادویههای حاوی استروژن هستند. ایزوفلاونها، جینجرولها و منوترپنها سه فیتوکمیکالی هستند که در ادویهها یافت میشوند.
۷- جوانهها
جوانه شبدر و یونجه حاوی فیتواستروژنها هستند. کومستانها اصلیترین فیتواستروژن موجود در جوانهها هستند که شباهت زیادی به استروژن دارند.
استفاده از جوانهها در سالاد و ساندویچ میتواند ما را از فواید فیتواستروژنها بهرهمند سازد.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.