توضیحات
عنوان فارسی: معرفی سیستم های HIS و PACS و استاندارد های HL7 و DICOM
- چکیده
- مقدمه
- نظام اطلاعات سلامت عمومی الکترونیکی (E-PHIS)
- زیرساخت اطلاعاتی سلامت ملی
- انفورماتیک پزشکی
- ضرورت توسعه فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی
- پرونده سلامت الکترونیک(EHR)
- پرونده الکترونیک بیمار(EPR)
- سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS)
- پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت
- استانداردهای تبادل اطلاعات سلامت (HL7 , DICOM)
- ماموریت HL7 و ویژگی های آن
- نحوه عملکردو نسخه های منتشر شده
- HL7 نسخه 3
- مدل های استاتیک و دینامیک
- آزمایش نرم افزار های مدعی
- سرور بایگانی PACS
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
امروزه سیستم سلامت تمامی کشورهای صنعتی با چالش بهبود کیفیت و بهره وری ارائه بهداشت مواجه شده است. راهکار برطرف سازی این چالش، ارائه برنامه های اشتراک مراقبت های انجام شده بر روی هر بیمار است، که نیازمند ارتباطات گسترده و همکاری بین تمام موسسات بهداشت و درمان و همگن سازی سیستم های اطلاعات آنها است. چنین ارتباط و همکاری می تواند در سطوح مختلف ارائه شود. [1]. در جهت هماهنگ سازی اطلاعات بیمارستانی، سیستم های اطلاعات بیمارستانی یا سلامت (HIS) به وجود امده اند که نیازمند تبادل اطلاعات الکترونیکی می باشد. استاندارد HL7، استاندارد (پروتکل) پذیرفته شده جهانی است که زبان مشترکی را جهت تبادل اطلاعات و پرونده الکترونیکی بیماران هم در داخل یک مرکز بهداشتی مثل بیمارستان و هم در خارج از آن فراهم نموده است. درواقع HL7یک فرمت بین المللی ارسال پیام و استانداردی جهت تبادل داده ها میان برنامه های رایانه ای است. گسترش اخیر HL7 آن را از حد یک پیام رسان بالینی فراتر برده و امکانات اضافی جهت استحکام تعاملات پزشکی و توسعه امکانات تبادل داده ها را بوجود آورده است. نسخه جدید واجد انعطاف پذیری فراوانی می باشد. نگارش 3 از یک متدولوژی شی گرا و مدل اطلاعاتی رفرنس برای ایجاد پیامها استفاده می کند که مورد اخیر تمام ارتباطات کلامی و معنوی موجود میان اطلاعاتی که در فیلدهای پیام HL7 قرار گرفته اند را بیان می کند[2, 3]. استاندارد دیگری که در زمینه پزشکی و برای پاسخگویی به نیازهای تولید کنندگان و کاربران تجهیزات تصویربرداری پزشکی توسعه یافته است DICOM یا تصویربرداری دیجیتال و ارتباطات در پزشکی نام دارد [3] .
از DICOMبرای تبادل تصاویر پزشکی و اطلاعات مرتبط با آن استفاده می شود. در واقع هدف آن ایجاد ارتباط و بهبود تأثیر جریان کاری میان سیستم های تصویربرداری و سایر سیستم های اطلاعاتی می باشد. استاندارد DICOM واجد سطوح مختلف پشتیبانی می باشد [4, 5]. امروزه تمام وسایل تصویربرداری که در رادیولوژی، استفاده می شوند از استاندارد DICOM برای تبادل تصاویر و اطلاعات مرتبط استفاده می کنند . استفاده سایر ابزارهای تخصصی (مانند اندوسکوپی، پاتولوژی، افتالموسکوپی و درماتولوژی) از DICOM نیز اغاز شده است. چون نیاز به انتقال این اطلاعات به پرونده اصلی سلامت بیمار (EHR) رو به فزونی است. در واقع هدف آن ایجاد ارتباط و بهبود تأثیر جریان کاری میان سیستم های تصویربرداری و سایر سیستم های اطلاعاتی می باشد [4, 7].
در این مقاله ابتدا در مورد سیستم HIS بحث می شود، در ادامه به معرفی استاداردهای HL7 و DICOM پرداخته می شود و به کاربرد های آن اشاره می شود، سپس نسخه های مختلف HL7، ارائه شده توسط سازمان HL7 مورد بررسی قرار می گیرد. سپس استانداردهای HIS و PACS به صورت سیستمی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت و اجزای آن تبیین خواهد شد [2, 3, 5, 8]. ضمنا به نحوه ارتباط این دو سیستم نرم افزاری پرداخته خواهد شد [4, 7]. همچنین چالش های این دو نرم افزار مورد تحلیل قرار خواهد گرفت [3, 4, 8]. در آخر در مورد سرور بایگانی تصاویر پزشکی (PACS) توضیح داده می شود و در مورد عملکرد و کاربرد آن بحث می شود [3, 5, 9].
کلمات کلیدی: HIS (سیستم های اطلاعات بیمارستانی یا سلامت)، HL7، DICOM (تصویربرداری دیجیتال و ارتباطات در پزشکی) و PACS (سرور بایگانی)
مقدمه
در میان اجزای بهداشتی و درمانی، بیمارستانها از اهمیت خاصی برخوردارند. حجم اطلاعاتی که در بیمارستانها تولید شده و از بخشی به بخش دیگر انتقال پیدا می کند، درخور توجه است. مدیریت این اطلاعات ناهمگون و وسیع، کاری بس مشکل و پیچیده می باشد. از اینرو فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند کاربرد بسیار مفید و موثری در این مقوله داشته باشد. در جهت اتوماسیون اطلاعات بیمارستانی در سال های اخیر سیستم های اطلاعات بیمارستانی به وجود امده اند [5].
نظام اطلاعات سلامت عمومی الکترونیکی (E-PHIS)
نظام اطلاعات سلامت عمومی الکترونیکی، کاربرد منظم تکنولوژی اطلاعات وارتباطات (ICT) و تکنولوژی های الکترونیکی به عنوان ابزارهای حمایتی یک شبکه وسیع از ارتباطات درراستای اهداف حمایتی و بهبود بهداشت وسلامت عموم است. اگر چه مطالعات اندکی تجارب افراد بالینی و بهداشتی را از کاربرد این سیستم ها توصیف کرده اند و اینکه آنها چه معنایی برای کاربرد شان ومراقبت بیمار می دهند و چگونه اطلاعات خود را مدیریت می کنند کاملاً واضح و روشن نیست بطوریکه یک مطالعه کیفی نشان می دهد که کامپیوتری کردن نه عملکرد بالینی انها و نه مراقبت از بیمار را افزایش می دهد و نه نتایج بهبود بیمار را اصلاح می کند. در سال 2003 خدمات بهداشت ملی انگلستان علی رغم سرمایه گذاری وسیع در تکنولوژی اطلاعات وارتباطات یک تحقیق منظم ملی دردستور کار خود نداشت [6].
یک نظام اطلاعات سلامت عمومی الکترونیکی، باید در حد وسیع حمایت کننده ی دستورات اصلاح بهداشت عمومی، وشرایط بهداشتی جامعه، و جمعیت عمومی باشد. نظام اطلاعاتی باید سلامت عمومی را در مقابل تعیین کننده های بالقوه سلامتی پایش نماید. به عنوان مثال بررسی و شناخت سلامت جامعه نیازمند جمع اوری داده ها و اطلاعات، تجزیه و تحلیل، تفسیر و ارتباط آمارهای کلیدی بهداشتی می باشد. این سیستم ها باید عملی و قابل تحمل باشند. داده ها باید از منابع موجود ویا از طریق سرشماری از نقاط مختلف جامعه به همراه معرف های جغرافیایی برای نشان دادن جنبه های متغیر منطقه ای جمع اوری شوند. داده های متنوع باید بر پایه پزشکی وغیر پزشکی برای اطلاعات ضروری با هم تلفیق گردند [2, 5].
زیرساخت اطلاعاتی سلامت ملی
در حال حاضر تعدادی از کشورها، در تلاش برای توسعه یک زیر ساخت اطلاعاتی سلامت ملی هستند. هر یک از این زیرساخت ها روش و نقطه عطف مختص به خود دارد، ولی آن چه در بین همه آن ها مشترک است، وابستگی تحقق شان به فناوری، عوامل انسانی و سیاست است. متعاقبا، برقراری یک زیرساخت ملی یک تلاش چند جانبه خواهد بود [5].
انفورماتیک پزشکی
مدیکال انفورماتیک رشته ای است که با مدیریت، ارتباطات و فهم اطلاعات ارتباط دارد. مدیکال انفورماتیک رشته گسترده ای است که جنبه های علمی و عملی سیستم های دسته بندی اطلاعات، سیستمهای ثبت نام، سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری، سیستمهای تصویری و غیره را پوشش می دهد. مدیکال انفورماتیک به همان اندازه که یک علم مبتنی بر روش می باشد یک علم کاربردی نیز می باشد. سلاح یک متخصص مدیکال انفورماتیک داشتن دانش و مهارت در رابطه با انفورماتیک (فناوری اطلاعات)، علوم شناختی، ریاضیات، اپیدمیولوژی و پزشکی است [2].
ضرورت توسعه فناوری اطلاعات در حوزه پزشکی :
• تنوع بیماری در مناطق محروم و تمرکز امکانات در شهر های بزرگ
• تاثیر شگرف اطلاع رسانی در افزایش بهداشت و کاهش بیماری
• ضرورت دسترسی سریع به سوابق بیمار توسط پزشک
• نیاز به اطلاعات و آمار بیماری ها در تحقیقات پزشکی
• همکاری پزشکی؛ شرط لازم برای هم افزایی
• نیاز به مشاوره با متخصص بدون مراجعه حضوری بیمار
• ضرورت افزایش بهره وری درمان
• تکریم بیمار و ارایه بهترین خدمات با کمترین نگرانی بیمار و همراهان
پرونده سلامت الکترونیک(EHR)
هر نوع اطلاعات مربوط به سلامت جسمی یا روانی یا وضعیت یک فرد که در سیستم های الکترونیکی ثبت می شود و برای کسب، انتقال، دریافت، ذخیره، باز یابی، اتصال و دستکاری داده های چند رسانه ای به منظور فراهم کردن مراقبت بهداشتی اولیه و خدمات بهداشتی مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد [10].
سیستمهای اطلاعاتی اولیه بیمارستانی معمولا شامل اطلاعاتی در مورد نتایج ازمایشگاهی، داروها، و اطلاعاتی در مورد بیمار مانند سابقه، معاینه فیزیکی و پیشرفت درمان در پرونده های کاغذی بوده است. پرونده کاغذی امتیازات زیادی دارد از جمله استفاده آسان، ثبت آسان اطلاعات، اما محدودیتهای زیادی نیز دارد: دست نوشته ها همیشه خوانا نیستند، اطلاعات ممکن است به فراموشی سپرده شود و پرونده کاغذی نمی تواند به پزشک در صورت انجام خطا هشدار دهد. پرونده سلامت الکترونیک حاوی اطلاعات در مورد مدیریت بیمار است. این اطلاعات ممکن است بصورت متن آزاد وارد شود که در این صورت امکان استفاده از سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری وجود ندارد زیرا هنوز سیستمهای کامپیوتری آنقدر توسعه نیافته اند که متن ازاد را درک نمایند. چنانچه اطلاعات به روش استاندارد وارد شوند سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری و یا سیستم های راهنما میتوانند اطلاعات وارد شده توسط پزشک و پرستار را مانیتور کرده و نکات عملی را یاداور و یا خطاها را هشدار دهند [11].
پرونده سلامت الکترونیک (EHR) پرونده ای است که بوسیله پزشکان عمومی یا در بیمارستانها استفاده می شود و فقط شامل اطلاعاتی است که توسط این افراد وارد می شود [5].
ارکان پرونده الکترونیک سلامت :
- یک سیستم اطلاعات الکترونیکی است.
- ایمن و محرمانه باشد وبرای افراد مجاز قابل دسترس باشد.
- در هر زمان ومکان قابل دسترس باشد.
- از بدو تولد فرد تا پایان عمر وی نگهداری شود.
- تمام اطلاعات بهداشتی درمانی یک فرد در آن متمرکز شود.
الزامات پرونده الکترونیک سلامت :
- جامعیت
- ارتباط
- قابلیت انتقال
- ایمنی و محرمانگی
- تحول
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.