توضیحات
عنوان فارسی: کشفیات جدید در افراز (ارگ بم)
عنوان انگلیسی مقاله ترجمه شده:
(New discoveries in Afraz (Bam fault
چکیده
در نهمین سالگرد زلزله بم، دکتر شهریار عدل، کارشناس میراث جهانی، از کشف جدید پرستشگاههای ناشناخته در افراز (گسل بم) و شناسائی نخستین پوسته های کهن باروی ارگ بم خبر داد.
او به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اظهار داشت: در طول این چند سال و پس از ثبت ارگ بم و منظر فرهنگی آن در فهرست میراث جهانی در خطر، اقدامات زیادی برای نجاتبخشی این مجموعهی تاریخی انجام شد. امسال هم هیأتهای باستانشناسی با همکاری نزدیک پایگاه میراث جهانی ارگ بم فعالیتها و پژوهشهای مختلفی را انجام دادهاند. همزمان باستانشناسان پایگاه نیز به بررسی های خویش ادامه داده و به نتایج خوبی رسیده اند.
یک باستان شناس تازه کار در بم، توانست برای اولین بار در این ناحیه به کشف چندین سنگ نگاره دست کم متعلق به سه دوره هستند که نشان دهنده صحنه های از شکار و به تصویر کشیدن حیواناتی چون بز و پلنگ با تیرو کمان و یا حضور کل و بز و قوچ و غیره دست یابد.
در هنگام یافتن مسیر مناسبی برای عبور لوله آب سد نسا به بم ، تیم مذکور، تعداد زیادی گوراز نوع “دمبی dambi” را شناسائی کند که این گورها به دوره های پیش از اسلام باز می گردند و کم و بیش به صورت هرمی، منشوری و یا نیم کروی که روی روی قبور را می پوشاند. این گورها از شن و ماسه ساخته میشده اند در بلوچستان محوطه های بسیار وسیعی را می پوشانند، ولی در منطقه بم و نرماشیر تا امسال ناشناخته مانده بودند.
کشف چند محرابه مربوط به آیین مهری و تقدیس آب و آتش
وی افزود: یکی دیگراز هیأتها در منطقهی افراز، که زمینشناسان به آن گسل بم میگویند، مستقر بود. در این منطقه که بسیار وسیع است و بیشتر از 2500 هکتار وسعت دارد، آن هیات موفق شد حفاری سراسری خوبی انجام داده تعدادی چند از انواع محرابه (شبیه محراب مساجد) را شناسایی کند.
او با بیان این که تا کنون چنین آثاری را که ظاهرا تنها به این منطقه تعلق دارد به این تعداد نمیشناختیم، ادامه داد: این محرابهها گاه دردرون یک اتاق کوچک کنده کاری شده که آن اتاق خود در شیب گسل هایی که جریان آب ایجاد کرده حفر شده اند، و موارد دیگر به صورت دو محرابه حداگانه توسط تونل و چاه در عمق تقریبا 2 متری هر طرف گسل ها ارتباط داشته اند. دست کم نیمی از محرابههای تونل مانند بم به آیین مهری تعلق داشته و محرابه های عمیق تری نیز شاید موجود باشند. محرابه های دوگانه به احتمال زیاد برای پرستش آب و آتش مورد استفاده قرار می گرفتند.
شناسایی مسیر آبرسانی به دارزین
عدل بیان کرد: یک هیأت باستانشناسی دیگر هم در منطقهای بین بیدران و دارزین و ابارق در محدودهی شمال غربی بم حضور داشت. در این منطقه در ابارقیک ، آن هامحوطهی وسیعی را کشف کردند که ممکن است یک باغ عظیم یا چیزی شبیه آن بوده باشد. البته پیش از این هم، هیات باستانشناسی دیگری که در ارگ بم کار می کردند، نهر بزرگی را شناسایی کرده بودند که آب را از دامنه شمالی جبال بارز به دارزین می رساند. این موضوع یک کشف مهم بود، چرا که در منابع تاریخی، به عظمت و زیبایی دارزین بهعنوان یک شهر اشاره شده، ولی هیچگاه مشخص نشده بود که آب این شهر با این همه توصیف از کجا و از چه طریقی تأمین میشده است.
او یادآوری کرد که اکنون ویرانه ای چشمگیر شهر دارزین و مسجد جامع آن، که به صدر اسلام و دورهی پیش از مغول مربوط است، باقی مانده و مسئولین که در شهر بم کار می کنند و دیگرمسئولین از جمله فرمانداری، وزارت راه و محیط زیست به این توافق رسیده اند تا به بازسازی و تعریض راه حیاتی کرمان به منظور کاهش خطرات ایجاد شده به بخش های باستانی تا حد امکان بپردازند و امید است که در آینده نیز با ادامه این همکاری ها، ساختمان های توقفگاه از مسیر ابارق تا بم و ماورای آن بسوی زاهدان بوجود نیاید تا تمام این بناها حفظ و محافظت شود.
عدل، در ادامهی گفتوگوی خود به فعالیت هیأت باستانشناسی دیگری در منطقه شمال شرقی گسل بم اشاره کرد و در ادامه اظهار کرد که در خود ارگ نیزعلاوه بر خواناسازی بخش فوقانی دیوار کهن ارگ، توانستند آثار ارزشمندی در قلب باروی ارگ کشف کنند.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش ترجمه تخصصی مقالات خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش ترجمه مقاله
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.