توضیحات
عنوان: بازبینی و ارزیابی مجدد برنامه ها و استراتژی ها
- مقدمه
- نتایج مورد انتظار
- مزایا
- مثال ها
- ایجاد یک سیستم مدیریت استراتژیک
- ایجاد یک سیستم مدیریت استراتژیک
- رویکرد واحدهای یکپارچه مدیریت
- رویکرد مدیریت موضوعات استراتژیک
- رویکرد قرارداد
- رویکرد همکاری
- رویکرد مدیریت سبد محصول
- رویکرد هدف یا الگوبرداری
- رهنمودهای عمومی
- رهنمودهای حفظ و نگهداری استراتژی
- رهنمودهای تداوم یا تغییر استراتژی
- رهنمودهای پایان دادن به استراتژی
- رهنمودهای توسعه سیستم مدیریت استراتژیک
- خلاصه
مقدمه
چرخه تغییر استراتژیک با اجرای برنامه ها و استراتژی ها کامل نمی شود. مدیران باید به تغییرات محیطی توجه کنند تا از عملکرد صحیح استراتژی ها در جهت ایجاد ارزش عمومی مطمئن شده و مقدمه ی آغاز دور جدید برنامه ریزی استراتژیک را فراهم آورند. زمان می گذرد و به تبع آن، موقعیت ها و ائتلاف ها تغییر می کنند. استراتژی های مناسب با استفاده از برنامه های دقیق و منطبق بر شرایط کاری باید محافظت شوند.
چهار دلیل عمده برای توقف به کارگیری استراتژی ها وجود دارد.
اول، ممکن است استراتژی اولیه خوب طراحی شده باشد اما منابع کافی برای اجرای آن در دسترس نبوده و یا این منابع از سوی سازمان به میزان کافی تخصیص داده نشود.
دوم، تغییر در مساله از یک طرف نیاز به طراحی استراتژی های جدید را ایجاب کرده و از طرف دیگر راه حل های گذشته را تبدیل به یک مسئله یا مشکلی تازه می کند.
سوم، تمرکز گسترده بر مشکلات اساسی و ارایه راه حل های گوناگون و پر تعداد برای حل آن ها، موجب بروز مسایل و مشکلاتی خواهد شد.
و چهارمین دلیل تغییر محیط سیاسی است. همزمان با نهادینه شدن استراتژی ها ممکن است توجه افراد به موضوعات دیگری معطوف شده یا رهبران و مدیران حامی با افرادی بی تفاوت یا مخالف استراتژی فعلی جایگزین شوند.
نتایج مورد انتظار
هدف این مرحله در چرخه تغییر استراتژی (گام۱۰) ارزیابی سیاستها، استراتژی ها، برنامه ها، طرح های اجرا شده و تصمیم گیری درباره فعالیت های تضمین کننده ایجاد ارزش است. نتایج مطلوب شامل حفظ استراتژی های خوب، اصلاح استراتژی های ناموفق یا بازبینی برنامه و حذف استراتژی های نامطلوب، خواهد بود. در بسیاری از موارد، یکی دیگر از نتایج مطلوب افزایش اثربخشی سازمان است. نتیجه مطلوب نهایی بسیج منابع و امکانات سازمان و ایجاد انگیزه برای توجه به مسایل و موضوعات استراتژیک بعدی است.
مزایا
مزایای فراوانی از انجام موفقیت آمیز این مرحله حاصل می شود. اولین مزیت حصول اطمینان از نهادینه شدن حساسیت در مقابل مسائل و موضوعات استراتژیک است.
دومین مزیت اساسی، حل مسایلی است که در طول دوره اجرا خود را نشان می دهند. حتی اگر استراتژی های اجرا شده به طور کلی نسبت به مسایل و موضوعات استراتژیک حساس و پاسخگو باقی مانده و اثربخشی بالایی داشته باشند باز هم مسایل جدیدی بروز می کنند که باید مورد بررسی قرار گیرند.
سومین فایده مهم، اصلاح و نظم بخشی به حوزه های دارای استراتژی های پرتعداد است. ممکن است هر یک از استراتژی ها در سطح خود و به تنهایی مفید باشند لکن در یک دیدگاه جامع و در سطح کلان ترکیب ناموزونی را ایجاد کنند.
چهارمین فایده، ارتقاء دانش سازمانی و افزایش هماهنگی در تمامی سطوح سازمان است. اطلاعات درباره موفقیت و میزان دستیابی به هدف باید منجر به شناسایی بهتر مسایل جدید، تعامل بهتر میان عاملان کلیدی، تصمیم گیری موثرتر و به طور کلی افزایش یادگیری سازمانی شود.
توجه:
- برای دانلود فایل پاورپوینت لطفا اقدام به خرید فرمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
سفارش پاورپوینت دلخواه
به منظور سفارش پاورپوینت با جزئیات دلخواه خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.