توضیحات
عنوان پروژه: پاورپوینت اقتصاد دو گانه
میزان بالایرشد جمعیت علت اصلی تراکم فراوان جمعیت در مناطق روستایی است و این رشد به نوبه خود عامل اصلی افزایش میزان مهاجرت از مناطق روستایی به شهری در بسیاری از کشورها است.شتاب گرفتن روند مهاجرت نیروی کار از روستا به شهر موجب افزایش شدید رشد جمعیت فعال در مناطق شهری شده است که این امر بسیار فراتر از رشد فرصت های اشتغال در مناطق شهری بوده و بدین ترتیب سطح بیکاری در مناطق روستایی افزایش یافته است.با توجه به فرصت های محدود شغلی در بخش مدرن مناطق شهری،بخش فزاینده ای از نیروی کار شهری بی کار می شود یا به بخش ثالث،یا انچه بخش غیر رسمی می خوانند رانده می شود.با انتقال بی کاری و کم کاری از بخش روستایی،جذب نیروی کار در بخش غیر رسمی از جهات مختلف،موجب گسترش مناطق شهری در اقتصادهایی شده است که عمدتا سنتی هستند و تولید روستایی در ان ها برای تامین حداقل معیشت صورت می گیرد.
بنابراین بی کاری و کم کاری اختصاص به مناطق روستایی ندارد،بلکه شامل بی کاری اشکار،درامد های ناکافی و کاهش سطح بهره وری در مناطق شهری نیز می شود.
با تحلیل گسترده ی مسیله اشتغال،باید بدانیم که اهدافی چون استفاده ی بیشتر از نیروی کار،تخفیف میزان فقر و بهبود توزیع درامد مکمل یکدیگرند و نه رقیب هم.
اقتصاد دارای مازاد نیروی کار
مازاد نیروی کار کشاورزی
مفهوم مازاد نیروی کار کشاورزی در کشورهای توسعه نیافته به ویژه اسیا توجه زیادی را به خود جلب کرده است.ساده ترین تعریف این اصطلاح بیانگر ان است که بخشی از نیروی کار را می توان از بخش زراعت معیشتی جدا کرد،بدون انکه حجم محصول زراعی کاهش یابد.
در هرصورت وجود جمعیت اضافی الزاما بدین معنا است که محصول نهایی کمتر از محصول متوسط است.در چنین وضعیتی،رشد بیشتر جمعیت متوسط مصرف را پایین می اورد.چرا؟ زیرا نیروی کار اضافی سهم کمتری در تولیدنسبت به متوسط کار یک کارگر دارد،و بنلبراین محصول متوسط سرانه کاهش میابد.
اگر جمعیت بیش از m افزایش یابد محصول نهایی منفی می شود و محصول متوسط همچنان کاهش میابد.اگر فرض کنیم محصول متوسط در نقطه ی n نمایانگر میزان مطلق حداقل فیزیکی معیشت باشد،انگاه جمعیت نمی تواند بیش از n افزایش یابد.
مشکل واقعی دیگر زمانی رخ می دهد که دریابیم با عرضه معین سرمایه و زمین،بهره وری نهایی نیروی کار عملا صفر نخواهد شد.
مناطق به اصطلاح (( پرجمعیت )) کمبود سرمایه باعث جایگزینی نیروی کار به جای سرمایه شود و در نتیجه محصول نهایی نیرزی کار صفر نشود.بنابراین خروج نیروی کار از مناطق روستایی تا حدودی از میزان تولید در مناطق می کاهد.
هر چند ممکن است در برخی از این اقتصادها نیرزی کار رایگان نباشد اما احتمالا ارزان خواهد بود،یعنی ارزانتر از انچه به طور متعارف بر حسب مفهوم هزینه فرصت نیروی کار است.
زمانی که یک اقتصاد دوگانه وجود داشته باشد مسیله اصلی توسعه اتی این کشور،چگونگی رشد و گسترش بخش مبادله مدرن در زمانی است که بخش سنتی کوچک تر شود.این امر مستلزم تحلیل روابط متقابل میان این دو بخش است.
مناسبات بنیادین میان دو بخش بدین شکل است:هرگاه بخش سرمایه داری گسترش یابد،نیروی کار ذخیره در بخش غیر کشاورزی را جذب می کند.
طبق نظر لویس یکی از شرایط تحقق این وضعیت ان است که دست مزدهای جاری در بخش سرمایه داری از درامد افرادی که در بخش غیر سرمایه داری زندگی می کنند و مایل به انتقال به بخش سرمایه داری اند،بیشتر باشد.شرط دیگر ان است که هر گونه /رایشی که ممکن است این انتقال برای کسب درامد بیشتر در بخش غیر سرمایه داری ایجاد کند،باید به وسیله تاثیر افزایش نیروی کار خنثی شود.
لویس برای تحلیل وضعیت های احتمالی الگوی خود را در سه شکل مختلف ارایه می کند:در شکل اول با اقتصاد بسته ای مواجه ایم که هیچ مبادله ای میان این دو بخش صورت نمیگیرد.به طوری که بخش سرمایه داری خود کفا است و فقط نیروی کار را وارد می کند.اولین نقطه عطفی که گسترش بخش سرمایه داری را محدود می کند،زمانی تحقق می یابد که در عرضه نیروی کار بی نهایت کشش پذیر نباشد و میزان دست مزدها به علت فشار وارده از بخش غیر سرمایه داری افزایش یابد
توجه:
- برای دانلود فایل کامل پاورپوینت لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.