توضیحات
عنوان: اصول و روش های مقاوم سازی ساختمان های ارزشمند و تاریخی
- چکیده
- مقدمه
- ویژگیهای سازه ای بناهای تاریخی
- گام های اصلی در تهیه طرح بهسازی لرزه ای یك بنای تاریخی
- راهکارهای اجرائی جهت بهسازی بناهای ارزشمند و تاریخی
- راهکارهای مقاوم سازی بناها
- سایر روش های مربوط به مقاوم سازی بناها
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
بناهای تاریخی ایران ساختمان هایی است که عموما از مصالحی نظیر خشت، گل، سنگ و چوب ساخته شده است. سه ویژگی عمده، آسیب پذیری اینگونه بناها را بالا می برد که عبارتند از: فرسودگی مصالح، مقاوم نبودن مصالح و سنگین بودن سازه. بر این اساس راهکارهای حفاظت این بناها در برابر زمین لرزه باید متضمن رفع این نواقص باشد. در اینجا سعی شده است راهکارهای مختلف نظیر مقاوم سازی بناها به وسیله جایگزینی مصالح جدید، ایجاد سازه های نگهبان، جداسازی لرزه ای پایه در قسمت های مختلف بنا، سبک سازی بنا، مورد بررسی قرار گیرد و محدوده کاربرد هر یک از این روش ها برای بناهای مختلف تاریخی در ایران تعیین گردد.
مقدمه
ایران کشوری است که در منطقه ای کهن و تمدن خیز از جهان واقع شده است، از طرفی به دلیل شرایط جغرافیایی دارای مناطق مختلف آب هوایی می باشد. از این رو در نقاط مختلف این سرزمین و در دوره های مختلف تاریخی تمدن های متعدد و به تبع آن اجتماعات انسانی، شهرها و بناهای متعدد شکل گرفته است که برخی از آنها به طور کامل باقی مانده و از برخی نیز آثار و بقایای اندکی بجا مانده است که هر یک اهمیت ویژه ای در پیشینه تاریخی و فرهنگ و تمدن ما دارد. از این رو حفظ این آثار اهمیت ویژه ای دارد.
از طرفی چون بناهای تاریخی هم به لحاظ ضعف مصالح مصرفی و هم به دلیل فرسودگی و آسیب دیدگی در دوره های مختلف تاریخی و احیانا مشکلات سازه ای و … در وضعیت نامناسبی از ایمنی لرزه ای قرار دارند، شناخت راهکارهای مناسبی که در این راستا به کار گرفته شود ا همیت ویژه ای دارد.
بحث مقاوم سازی ساختمان ها به ویژه پس از زمین لرزه ی بم به طور گسترده در کشور مطرح شده است.
حدود هفتاد درصد ساختمان های پایتخت، در میان گسل های شمالی و جنوب شهر قرار دارند و در برابر زلزله کاملاً آسیب پذیرند. سایر شهرهای کشور نیز وضع چندان بهتری ندارند. با این حال به نظر می رسد که هنوز اقدامی عملی در جهت مقاوم سازی ساختمان های مسکونی، تاریخی و .. کشور صورت نگرفته است.
همواره پس از وقوع یک حادثۀ بزرگ و تلفات سنگین آن، مردم و مسئولان حساس شده و سعی می کنند تا حدی ضوابط ایمنی را بیش تر رعایت کنند، ولی بهبود شرایط نامطلوب این بخش مستلزم تغییر عمده در کل نظام ساخت و ساز کشور است. در میان حوادث طبیعی، زلزله معمولاً بیش ترین صدمه را بر بناهای تاریخی وارد می کند. این امر صرفاً به دلیل شدت امواج ناشی از زلزله نیست، بلکه در طراحی و ساخت بناهای تاریخی و مقابله با نیروهای افقی، اصول فنی مورد توجه قرار نگرفته، همچنین این آثار تاریخی عمدتاً از مصالح بنایی (آجری، سنگی و خشتی) که مقاومت کشش اندکی دارند، ساخته شده اند.
به هر شکل آن چه مهم به نظر می رسد این است که باید اقداماتی وسیع تر و برنامه ریزی شده تر در خصوص زلزله انجام گیرد. تاکنون فعالیت های مثبتی در این زمینه انجام شده است اما نمی توان آینده ی روشنی را متصور شد.
بر اساس مطالعات انجام شده عموماً علت یا علل آسیب پذیری یک بنای تاریخی را می توان در یکی از سه گروه اصلی ذیل جست و جو کرد:
1- جنسیت خاک و میزان مقاومت آن
2- نقاط ضعف درونی یا ذاتی اثر (شکل، طرح اتصالات و اجرای ضعیف آن ها، مصالح و …)
3- نقاط ضعف برونی یا خارجی بنا (تعمیر نکردن به موقع و مستمر، دخالت های نادرست و …)
براساس مطالعات انجام شده میتوان دو شیوه یا روش کلی را برای مقاوم سازی بنا پیشنهاد نمود:
۱) تقویت و تحکیم رفتار سازه
۲) کاهش اثرات حوادث در بنا
هرچند که استفاده از هر یک از این شیوهها میتواند به نتایج یکسانی منجر گردند ولی شیوه اول به دلیل امکان اجرای آسانتر و ارزانتر عموماً بیشتر مورد توجه بوده است. بر این اساس راهحلهای متنوعی با توجه به شیوه ساخت و سازه بنا برای آن پیشنهاد گردیده است که میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱) تقویت مصالح (تزریق بتن، استفاده از مواد چسبنده و…)
۲) تحکیم عناصر سازهها (استفاده از بیل مهار، تیرهای پیش تنیده عمودی و افقی و…)
3) تقویت بنا به عنوان یک مجموعه یکپارچه (اتصال کلیه عناصر سازهای به یکدیگر، تعبیه مهاربند و…)
۴) تقویت پی بنا (کلاف بندی پیها، افزایش مقاومت پیها از طریق تیرهای بتن مسلح…)
۵) تثبیت عملکرد سازه بنا
۶) محدودکردن میزان حرکت و جابهجایی بنا (تعبیه درز انبساط و…)
توجه:
- برای دانلود فایل پاورپوینت لطفا اقدام به خرید فرمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
سفارش پاورپوینت دلخواه
به منظور سفارش پاورپوینت با جزئیات دلخواه خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.