توضیحات
عنوان فارسی:دارورسانی بر اساس فنآوری نانو در سطح سلولی: مقاله مروری
عنوان انگلیسی مقاله ترجمه شده:
Nanotechnology Based Drug Delivery at Cellular Level: a Review
یاتو ام.ای.، ساکسنا ای.، مالیک ام.اچ.، کومار ام.کی. و دیمری یو.
خلاصه
سیستمهای دارورسانی بر مبنای فنآوری نانو دارای پتانسیل ایجاد تحول در زمینه تشخیصهای درمانی هستند. تحویل داروی کارامد و نتیجه مطلوب بعد از آن، با شناخت مناسب برهمکنشهای نانومواد با محیط بیولوژیکی، مکانیسمهای جذب، تردد در داخل رگها و درون سلولها، توزیع بیولوژیکی، تحویل به مکانهای خاص، آزادسازی داروی کنترل شده و تأثیر درمانی قابل دستیابی است. سیستمهای تحویل داروی نانو بر مشکلات مقاومت دارویی مربوط به سلولهای هدف غلبه نموده و حرکت داروها را از میان موانع برای هدف قرار دادن کارامد سلولهای مبتلا و مولکولهای درگیر در فرایند بیماری تسهیل میکنند. اغلب شناخت کمی درباره این مکانیسمهای سلولی و مولکولی وجود دارد. بعلاوه علیرغم این که مسائل مربوط به متابولیسم و سمیت نانوذرات بعد از تأثیر درمانی محدود هستند، برای درمان بیماری به صورت ایمن و کارامد هنوز مستلزم رسیدگی هستند.
لغات کلیدی: نانوذرات، دارورسانی، دارورسانی
مقدمه
از زمان ایجاد مفهوم نانوذرات در سال 1959 توسط ریچارد فایمن که نوید کوچکسازی مواد در مقیاس نانو را داد (فایمن، 1959)، پیشرفتهای فوقالعادهای در این حوزه انجام شده است. فنآوری نانو ابتدا توسط ناریو تانیگوچی در سال 1974 (تانیگوچی، 1974) در دنیای کامپوزیت برای ماشینکاری با تلرانس کمتر از یک میکرون مورد استفاده قرار گرفت و امروزه دارای پتانسیل زیادی در زمینه دارورسانی است. سیستمهای دارورسانی نانو جدید به واسطه تحویل کارامد و ایمن به بافتهای مبتلا طراحی شدند (جانگ و بروم، 2008). دارورسانی کارامد و نابودی مطلوب پس از آن با شناخت برهمکنشهای نانومواد با محیط بیولوژیکی، مکانیسمهای جذب، تردد داخل عروق و درون سلولی، توزیع زیستی، اتصال با گیرنده و تحویل به مکانهای خاص، آزادسازی داروی کنترل شده و وابسته به زمان و اثر درمانی قابل دستیابی است (ساندهیا و همکارانش، 2009؛ سوری و همکارانش، 2007). اگر چه سیستمهای دارورسانی نانو بر مشکلات مقاومت دارویی سلولهای هدف غلبه نمودند و حرکت داروها را از میان موانع برای هدفگیری سلولها و مولکولهای مبتلا سهولت میبخشند، ولی مکانیسمهای بنیادین آنها تا کنون شناخته نشده است (یینگ زانگ و همکارانش، 2013). در کنار مسائل مربوط به متابولیسم و سمیت، برخی نانوذرات به منظور افزایش اعتباربخشی درمانی نیاز به رسیدگی دارند.
اهمیت نانوذرات
نانوذرات مورد استفاده به عنوان حاملهای دارورسانی به طور کلی حداقل دارای یک بعد با اندازه nm100 ˂ هستند و شامل مواد زیستتجزیهپذیر مختلف مانند بسپارهای طبیعی یا سنتزی، لیپیدها یا فلزات میباشند (سوری و همکارانش، 2007؛ ابهیلاش، 2010). آنها دارای مواد زیستتجزیهپذیر مختلف از جمله بسپارهای طبیعی و سنتزی، لیپیدها یا فلزات هستند (ایدی و همکارانش، 2012). نانوذرات نسبت به میکرومولکولهای بزرگتر به صورت کارامدتری بوسیله سلولها جذب میشوند و در نتیجه به عنوان سیستم حامل و تحویل مؤثر قابل استفاده هستند. نانوابزارها نوآورانه هستند و مزایای زیادی را در دسترس قرار میدهند (توکو و همکارانش، 2012): با توجه به توانایی نانوذرات برای ورود به فضای سیتوپلاسم از میان دیوارههای سلولی و فعالسازی مکانیسمهای ویژه حمل (ساندهیا و همکارانش، 2009؛ سوری و همکارانش، 2007)؛ مدولهسازی زیست سازگاری، زیست دسترسپذیری و پروفایلهای ایمنی داروها از طریق سیستمهای تحویل داروی نانو (مدینتز و همکارانش، 2008). هدف قرار دادن کارامد از طریق نانوذرات با اتصال لیگاند قابل انجام است (یو و همکارانش، 2012، دبجیت بومیک و همکارانش، 2009). داروهای مورد استفاده به منظور تحویلهای خاص ممکن است در ماتریس یا سطح تجمع یابند. حلالیت داروهای نامحلول افزایش داده میشود (تیول و همکارانش، 2012؛ فریهارست و همکارانش، 2012). کاربرد نانوذرات باعث غلبه بر مقاومت دارویی میشود (فریهارست و همکارانش، 2012). استفاده از نانوذرات از میزان سمیت میکاهد. بعلاوه نانوذرات آزادسازی کنترل شده دارو را تسهیل میکنند (فرخزاد و همکارانش، 2009).
دارورسانی در فنآوری نانو
نانوذرات مورد استفاده برای تحویل دارو در فنآوری نانو ممکن است بر پایه لیپید (لیپوزومها)، بسپار (دندریمرها، فولرنها)، فلز (نقاط کوانتومی، پوستههای نانو) یا نانوذرات بیولوژیکی باشند. لیپوزومها بیش از سایر نانوذرات مورد استفاده در زمینه دارورسانی مورد مطالعه قرار گرفتند. آنها وزیکولهای دو لایهای با حجم آبی احاطه شده در غشاء دو لایهای لیپید (برای مثال دوکسیل) هستند (خائو و همکارانش، 2013). دندریمر از لحاظ فنی جزء بسپارهای مصنوعی محسوب میشود؛ ماکرومولکولهای سه بعدی که با استفاده از فرایند ساخت در مقیاس نانو تشکیل میشوند. آن دارای ساختار شبیه درخت (برای مثال پلیآمیدوآمین (PAMAM)) است (تیان و همکارانش، 2013). فولرنها (باکی بالها) حداقل از 60 اتم کربن تشکیل میشوند که هر یک به 3 اتم دیگر متصل هستند. آنها کاملا صاف، گرد و توخالی، بیاثر و غیر سمی هستند. آنها در تصویربرداری تشخیصی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرند (کروتو و همکارانش، 1985). نانولولهها توالی در مقیاس نانو C60 اتمها در ساختار استوانهای نازک و طولانی هستند. باکی بالها هنگامی که از مرکز به سیلندر گسترش مییابند، تبدیل به نانولوله میشوند. نانولولهها لولههای باکی نیز نامیده میشوند (ایهیسی و همکارانش، 2012). نقاط کوانتومی دارای ساختار بلوری هستند و از مواد غیر آلی تشکیل میشوند. آنها دارای هسته (CdSe)، پوسته (ZnS) و درپوش (SiO2) هستند. نور سفید را جذب میکنند و سپس آن را با رنگ خاصی که به اندازه QD بستی دارد، دوباره منتشر میکنند. حمل siRNA به سلولها به عنوان برچسبهایی برای هدفگیری تومورها استفاده میشود (دجیم و همکارانش، 2013). نانو پوستهها ذرات شیشهای کروی هم مرکز با پوسته خارجی طلا و هسته سیلیس هستند. آنها در نابودسازی تومورهای سرطانی سودمند هستند (باردان و همکارانش، 2011). جدیدترین بخشهای مولکولی آنها اکسوزومها هستند (خوانگ و همکارانش، 2013).
روشهای دارورسانی
روشهای مختلفی برای تجویز نانوذرات وجود دارند (واتیر، 2011). آنها میتوانند به صورت تزریقی (دوکسیل)، خوراکی (نانوکرههای انسولین-پلیاتیلسیانواکریلات)، داخل پوستی (بیهوشیهای موضعی)، کاشت (هورمونها) یا استنشاق (نانوبلورها) مورد استفاده قرار گیرند.
تحویل درمانی
نانوذرات بعد از تجویز به گردش خون میرسند و نیمه عمر داروی حامل طولانی میگردد به این علت که برای مدتی حفظ میشود. هنگامی که نانوذرات به رگ خونی بیمار (رگ ملتهب یا تئوپلاسم) میرسند، عبور نانوذرات از طریق جریان خون[1] مستقل از زمان که با هدفگیری غیر فعال یا فعال رخ میدهد، ممکن است اتصال نانوذرات به رگهای مبتلا را تسهیل کند. اثر افزایش احتباس نفوذپذیری (EPR) در حالت التهاب یا تومور وجود دارد (متاتسومورا و همکارانش، 1986)، که به خواص زیستی، فیزیکی و شیمیایی نانوذرات بستگی دارد. جذب نانوذرات اخیرا توسط لسنیاک و همکارانش مورد بررسی قرار گرفته است (لسنیاک و همکارانش، 2013).
بعد از تجمع نانوذرات در بافت مبتلا ممکن است:
دارورسانی به واسطه لیگاند برای هدفگیری اندوتلیوم عروق. این موضوع در سرطانشناسی و تشخیص نشانههای قلبی و عروقی مورد استفاده قرار میگیرد.
هدف قرار دادن فعال و اندوسیتور به واسطه گیرنده در ارتباط با گیرندههایی مطرح میشود که در مورد بافت مبتلا بیان میشوند. تجمع درون سلولی نیز وجود خواهد داشت.
هدف قرار دادن به واسطه اندازه برای مثال به بافتهای مربوط به ایمنی. با توجه به مکانیسمهای بالا، افزایش اثربخشی درمانی ایجاد خواهد داشت، به خصوص در مورد داروهایی که از غشاء عبور نمیکنند و داروهایی که برای داشتن تأثیر نیاز به گیرنده درون سلولی دارند (هیلاریو و همکارانش، 2009).
نانوذرات درون گردش خود از طریق سیستم ایمنی بدن تشخیص داده نمیشوند. آنها بوسیله کبد و طحال از جریان خون خارج نمیشوند. این امر ممکن است به علت اندازه کوچک آنها (معمولا کمتر از nm200) (www.nanopharmaceuticals.org). و/یا پوششهای بیاثر مانند پگیلاسیون باشد (فریتاس، 2005). یکی از نمونههای آن لیپوزوم نهان است که با PEG پوشش داده میشود و حامل دکسوروبیسین است (ایموردینو و همکارانش، 2006).
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش ترجمه تخصصی مقالات خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش ترجمه مقاله
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.