توضیحات
عنوان: خواص خستگی آلیاژ منیزیم AZ91 فرآوری شده با تغییر فرم پلاستیک شدید
- چکیده
- مقدمه
- روش و مواد آزمایش
- مواد آزمایشگاهی
- آنالیز ساختاری
- آزمون کشش
- آمادهسازی نمونههای تست خستگی
- آزمون خستگی
- نتایج
- آنالیز ساختار
- خواص کششی
- استحکام
- واکنش مومسان سیکلی
- پیدایش ترک خستگی
- بحث
- نتایج
چکیده
بعد از اعمال تغییرفرم پلاستیک شدید بر روی آلیاژ ریختگری منیزیم AZ91 خواص خستگی آن مورد بررسی قرار گرفت و با حالت ریختگری ابتدایی آن مورد مقایسه قرار گرفت. تغییرفرم پلاستیک شدید با استفاده از پرس زاویهای در کانال یکسان (ECAP) به انجام رسید. عملیات ECAP باعث ساختاری بیمودال شد. این ساختار شامل نواحی با دانههای ریز با مقدار بیشتر ذرات Mg17Al12 و نواحی با دانههای بزرگتر و دانسیته کمتر از ذرات Mg17Al12 بود. بهبود خواص مکانیکی اصلی AZ19 (تنش تسلیم، استحکام کششی و شکلپذیری) توسط ECAP و همچنین بهبود عمر خستگی در محدود خستگی کم چرخه قابل توجه بود. هرچند بهبود استحکام خستگی در محدوده خستگی با چرخه بالا قابل چشمپوشی است. حد دوام براساس 107 سیکل برای آلیاژ ریختگری 80MPa و برای آلیاژ تحت تغییرفرم پلاستیک شدید بوسیله ECAP 85MPa تعیین شد. واکنش مومسان سیکلی در هر دو حالت از لحاظ کیفی مشابه بود، نرمشدگی ابتدایی و پس از چرخهای طولانی سختگردانی حاصل گردید. ترکهای خستگی در آلیاژ ریختگی در باندهای لغزش سیکلی آغاز شد که در نواحی محلول جامد شکل گرفتند. در مورد ماده تغییرفرم یافته به صورت پلاستیک که دارای ساختاری بیمودال است دو مکانیزم متفاوت از پیدایش ترک مشاهده گردید. پیدایش ترک در باندهای لغزش فرآیندی ارجح در نواحی با دانههای بزرگ بود درحالیکه ترک خوردگی در مرزدانهها مکانیزمی مشخص در نواحی با دانه های ریز بود.
مقدمه
آلیاژهای منیزیم مواد به صورت تجاری در بسیاری از حوزه های مهندسی عمدتاً در صنعت اتومبیل سازی، هوافضا و الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرند. اخیراً، اهمیت آنها به طور محسوسی در کاربردهای پزشکی نیز افزایش یافته است. طیف وسیع کاربرد آنها به دلیل وزن کم آنها و در عین حال خواص مکانیکی خوبی است که دارا میباشند، در عین حال با تغییر در ترکیب شیمیایی آنها میتوان به خواص مورد نظر و محدوده کارایی انها را افزایش داد. بعلاوه، این آلیاژها خواص زیست تجزیه پذیررا ارائه میدهند. این مواد هنوز مواد نوپا محسوب میشوند، بخصوص برای بکار بردن آنها در بدن انسان به عنوان ایمپلنت ها موقت. منیزیم نه تنها زیست سازگار هستند که برای متابولیزم انسان به عنوان یک کوفاکتور بسیاری از آنزیمها ضروری هستند، و محصولات تجزیه آن سمی نیستند. برای بکارگیری به عنوان ایمپلنتهای موقت هم مقاومت به خوردگی و نیز خواص مکانیکی دو عامل مهم محسوب میشوند. مقاومت به خوردگی میتواند با آلیاژسازی و عملیات سطحی کنترل گردد و خواص مکانیکی رابطه نزدیکی با اندازه دانه دارد. ترکیب شیمیایی باید بسیار با دقت و وسواس انتخاب گردد زیرا برخی از عناصر مقاومت به خوردگی و خواص مکانیکی را بهبود میبخشند ولی از طرف دیگر سمی میباشند. از این نقطه نظر به نظر میرسد پردازش مکانیکی روشی امیدبخش است که باعث شده است آلیاژهای منیزیم بیوموادهای با دوامی باشند.
یکی از متداول ترین و پراستفاده ترین آلیاژهای منیزیم از گروه AZ، AZ91 است، چراکه خواص مکانیکی عالی و قابلیت ریختگری فوق العاده در ترکیب با مقاومت به خوردگی خوب (برای نمونههای با خلوص بالا) و هزینههای تولید کم ارائه میدهند. اگرچه خواص خوردگی و مکانیکی آلیاژ AZ91 در بین گروه AZ از آلیاژهای Mg در بهترین حالت میباشند، راههای جدید برای بهبود آنها هنوز موضوعی مورد بحث است چرا که نیازهای صنعت و کار مهندسی همیشه این نیاز را فعال نگه داشته است. در چند سال گذشته آلیاژهای منیزیم AZ با هدف پاسخ به این سوال که مورد بررسی قرار گرفتهاند که آیا تغییرفرم پلاستیک شدید (SPD) میتواند بر استحکام کششی ()، استحکام تسلیم () تأثیر بگذارد و شکلپذیری را به علت ریزدانگی بهبود بخشد. یکی از محبوب ترین روشهای SPD روش ECAP میباشد. AZ91 حاوی حجم نسبتاً بالایی از عناصر آلیاژی است؛ حجم بالای Al باعث مقدار بیشتر ذرات بینفلزی Mg17Al12 میشود که این امر میتواند در سختگردانی ماده به علت عملیات ECAP مورد استفاده قرار گیرد. نشان داده شده است که ECAP عمیقاً به جزئیات فرآیند (دما، نوع و تعداد پاسها و نرخ پرس) و نیز ساختار ماده اولیه بستگی دارد.
در مورد آلیاژهای منیزیم عملیات ECAP برای فعال کردن بیشتر سیستمهای لغزشی در ساختار hcp باید در دماهای بالا انجام شود. در غیر این صورت ترکها در ماده فرآوری شده ظاهر میشوند. پیش از این ثابت شده است که انجام عملیات ECAP در دماهای بالا میتواند خواص کششی آلیاژهای منیزیم، خواص خوردگی و نیز استحکام خستگی را بهبود بخشد. فرآیند ECAP به دلیل ریزدانگی قابل توجهی که به عمل میآورد میتواند باعث افزایش استحکام تسلیم ()، و استحکام کششی نهایی () (تقریباً بهبود 100%)، و بخصوص بهبود در شکلپذیری (A) (حدود 500% بهبود) شود. از طرف دیگر در برخی از گزارشات منتشر شده کاهش و استحکام خستگی برای آلیاژهای Mg کاردیده که توسط ECAP فرآوری شده بودند مشاهده شده است. ثابت شده است که عملیات حرارتی محلولسازی مناسب آلیاژ ریختگری اولیه قبل از ECAP تشکیل ساختاری ریزتر و همگن تر را ارتقا میبخشد. هنگامیکه یک عملیات حرارتی مناسب قبل از ECAP اعمال میشود، تنها دو پاس از میان قالب ECAP برای ریزکردن ساختار کافی است و بعد از آن بهبود قابل توجهی در استحکام تسلیم استحکام کششی حاصل میشود. بعد از پاسها از میان قالب ECAP ساختار همگن میگردد درحالیکه تأثیر ان بر خواص مکانیکی ماده عملیاتی شده ضعیف است.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.