توضیحات
عنوان: زمینه های فکری پیدایش انقلاب مشروطه
- مقدمه
- حکومت قاجارها درقبل از مشروطه و جایگاه نخبگان در آن
- ویژگیهای نخبگان حاکم
- شاه
- درباریان
- حکام ایالات و ولایات
- نخبگان غیرحاکم
- روحانیون
- بازرگانان
- روشنفکران
- تاثیرات متقابل نخبگان(فکری و ابزاری) و دربار در ابتدای دوران قاجار
- بررسی زمینههای وقوع انقلاب مشروطه
- آغاز تحولات در ایران
- نتیجه
- منابع
مقدمه
انقلاب مشروطهی ایران در قرن سیزدهم هجری برای براندازی حکومت استبدادی پدید آمد و با امضای فرمان مشروطیت توسط مظفرادین شاه قاجار در سال 1285 هجری شمسی به پیروزی رسید. دورهی حکومت قاجار با نفوذ استعمار انگلیس در ایران همراه بود. این انقلاب در ایران مجموعه ای است مرکب از تعاملات عوامل داخلی و خارجی که بنا به دلایل مختلفی هنوز به صورت اقناع کننده ای شناسایی و الگوپردازی نشده است. تحلیل انقلاب مشروطیت در زمان کنونی به مثابه یک نیاز، واقعیتی است اغماض ناپذیر که مقاله پیش رو، تلاش نموده است به آن پاسخ دهد.
جهت بررسی عوامل و ریشههای فکری انقلاب مشروطه لازم است که در ابتدا به لایه های مختلف قشر نخبه، روحانیون و سایر ارکان حاکم و غیر حاکم در جامعه آن روز پرداخت تا بتوان شناخت دقیقی از وضعیت موجود آن دوره داشت.
حکومت قاجارها درقبل از مشروطه و جایگاه نخبگان در آن
حکومت قاجاریه که با پیروزی نظامی آقا محمدخان برحکومت گزاران زند درسال 1210 ه.ش آغاز شد، دارای ساختاری عشیره ایی بودند که ازگذشته ایران به ارث برده بودند. حکومت قاجار حکومتی بود که در آن جامعه ایران به واحدهای کوچک با سازمانهای اجتماعی جداگانه تقسیم میشد که هر کدام درون محدوده و سنن خود زندگی میکردند و به زبانهای گوناگون سخن میگفتند و غالباً با همسایگانشان در کشمکش بودند و همواره در رأس هر یک از این اجتماعات شخص متنفذی قرار داشت و در رأس همهی این اجتماعات کوچکتر شاه حکومت میکرد1.
در این دوره تا آخر دهههای قرن نوزدهم علی رغم برخورد با تمدن غرب و نهضت فرهنگی همچنان شاه در راس هرم گروههای اجتماعی قرار داشت و دهقانان پایه وسیع آن را تشکیل میدادند، و در میان این دو دیوانیان ، روحانیون، بازرگانان و اصناف بودند و در کنار هرم اما در رابطه با آن ایلات عشایر2.
در هر حال تقسیم قدرت اجتماعی (تودهها) در دورهی پیش از مشروطیت دو سو داشت: یا در اختیار حیطه دین بود و یا در حیطه اقتدار سلطنت، در این دوره از نهادها و سازمانهای کارآمد جامعه مدنی خبری نبود، دستگاه قضایی در اختیار روسای ملت یعنی روحانیون و حکومت سیاسی از آن دولت (سلطنت) بود و در نظام مالیاتی هم روحانیون مالیاتی شرعی را دریافت میکردند و دولتیان مالیات عرفی را؛ و مداخله هریک در قلمرو دیگری باعث کشمکشها ، درگیریها ، اضطرابهای اجتماعی میشد3. انجام پاورپوینت
در این دوره حفظ پایداری قدرت نخبگان نه تنها به میزان برخورداری از حمایت خارجیان به خصوص روس و انگلیس بلکه به عدم وجود دولت مرکزی قدرتمند درایران، و نیز به شدت از میزان همبستگیهای خانوادگی مرتبط میباشد، بررسی تاریخی فعالیت صدراعظم، وزیران، والیان ایالات و دیگر نخبگان فکری وسیاسی ما را به این واقعیت میرساند که در (130سال) حکومت قاجارها، نخبگان به خصوص سیاسی آن، به صورت موروثی بر ایران حکومت میکردند، به عبارت دیگر مسئله خویشاوندگرایی از مشخصات مهم نظام نخبه گرایی این دوره است و این نظام نخبه گرایی باعنوان یکی از انواع نظامهای تکامل یافته موروثی باعث حذف چهرههای برجستهای مانند قائم مقام، امیرکبیر و … شد و نتیجه این خویشاوندگرایی در تمام مناصب مهم اعم از صدارت، وزارت، سفارت و … به علم و لیاقت و دانش بستگی نداشت، در حقیقت به قدرت رسیدن ایل قاجار نوعی انحصار ایلاتی جدید در ساختار قدرت بوجود آورد که با ساختار قدرت ایالات حکمرانان قبلی کاملاً فرق میکرد، ایل قاجار برای تثبیت موقعیت خود از طریق واگذاری مسئولیت اداره امور سیاسی و مالی ایالات و ولایات به شاهزادگان با انحصاری کردن حکومت در خانواده شاهی متوسل میشد، قاجاری کردن ایران برای ایل نتایج مهمی ازجمله تحکیم اساس سلطنت، پیدایش قشر جدید از مالکان و زمینداران بزرگ و ایجاد دربارهای ایالتی و ولایتی قدرتمند، در پی داشت و در این راه همچنین قاجارها از ارتباط با محافل خارجی و کمک برای تشکیل و تحکیم حکومت خود نیز بهره و کمک میگرفتند4.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.