توضیحات
عنوان فارسی: کشاورزی تناوبی یا تناوب زراعتی
- مقدمه
- تناوب چیست
- دوره تناوب
- حفظ و افزایش حاصلخیزی خاک
- جلوگیری از زیاد شدن مواد سمی در خاک
- جلوگیری از فرسایش خاک
- کنترل علفهای هرز
- کنترل آفات و بیماریهای گیاهی
- استفاده مناسب از منابع آب قابل استفاده برای آبیاری
- توزیع نیروی انسانی و ماشین آلات
- عوامل اقتصادی
- اصول تناوب
- تناوب و اهمیت آن در کشاورزی
- مزایای تناوب زراعی صحیح
- پیشنهادات
- اصول تناوب
- فواید تناوب
- منابع
مقدمه :
با توجه به پیشرفت علوم در تمامی زمینهها، بخش کشاورزی نیز درسالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است، بطوری که اطلاعات و دانش کشاورزان همه روزه بیشتر و بیشتر می شود. از جمله مسائلی که امروزه اکثر کشاورزان نسبت به انجام آن اشتیاق نشان می دهند، بحث کشاورزی تناوبی یا تناوب زراعی است. هر چند که از سالیان قبل، کشاورزان به طور تجربی اثرات تناوب زراعی را در افزایش عملکرد محصول خویش مشاهده نموده اند، اما امروزه تناوب در کشاورزی یک بحث کاملا تخصصی است و در یک برنامه تناوبی صحیح، باید تمامی نیازهای غذائی، شرایط اکولوژیکی، فیزیولوژیکی و سایر مسائل مربوط به گیاه به طور خاص مورد توجه قرار گیرد. كشت متوالی و پشت سر هم یك محصول و یا محصولات هم خانواده نه تنها از لحاظ بازده اقتصادی مقرون به صرفه نیست، بلكه به تدریج باعث فقیر شدن خاك زراعی میگردد.
به توالی کاشت گیاهان مختلف برای یک یا چند سال براساس نظم و ترتیب خاص در یک زمین ثابت را تناوب زراعی یا کشاورزی متناوبی می گویند.
تناوب چیست؟
تناوب چرخش گیاهان زراعی در یک قطعه زمین بر طبق اصول پذیرفته شده است. اینکه بدانیم چه نوع غلات و حبوباتی را از یک خانواده می توان با هم تناوب داد و آیش بندی کرد و در مناطق پرآب با این قضیه چطور باید برخورد کرد.
چنانچه زارعی فقط به تولیدات یك محصول در مزرعه خود بپردازد ویا همیشه یك محصول را در یك قطعه زمین بكارد ، نه تنها حداكثر بازده را از كار وعوامل تولید در دراز مدت بدست نمی آورد بلكه با مسائلی از قبیل نقصان تدریجی عملكرد طی سالهای متوالی ، تولید علفهای هرز ، آفات وبیماریهای گیاهی ، یا فرسایش ونقصان باروری خاك یا عدم بهره گیری از عوامل تولید مانند آب آبیاری یا نیروی كار وماشین آلات در بخشی از سال ودر نتیجه به هدر رفتن سرمایه ، نوسانات قیمت محصول در بازار وعوامل نامساعد محیطی پیش بینی نشده روبرو می گردد .
مجموعة این عوامل موجب شكست سیستم تولید در كوتاه مدت یا دراز مدت خواهد شد زارع می بایستی برای پرهیز از این مشكلات تولید دو یا چند محصول را در مزرعة خود مورد توجه قرار بدهد ، از كاشت مداوم یك محصول در یك قطعه زمین خود داری نماید واصل تناوب زراعی را رعایت كند.
دوره تناوب :
در تناوب زراعی مدت زمانی که طول می کشد تا یک گیاه مجددا در سر جای اول خود قرار گیرد ،”دوره تناوب”می گویند بنابرین، وقتی گفته می شود دوره تناوب مثلا پنبه در تناوب زراعی یک منطقه 3سال است ؛ بدین معنی است که 3سال طول می کشد تا کاشت پنبه دریک قطه مثلا قطعه4 ، تکرارگردد.
مهمترین هدف اجرای تناوب زراعی، افزایش تولید محصولات زراعی می باشد که با دنبال کردن اهداف زیر قابل دستیابی است:
- حفظ و افزایش حاصلخیزی خاک
محصولاتی که در یک برنامه تناوبی قرار میگیرند، باید حتی المقدور از نظر نیاز غذایی، آبی و شکل ریشه تفاوت داشته باشند، چرا که بعضی از گیاهان، برخی مواد غذایی را بیشتر از سایر مواد جذب و مصرف مینمایند. (گندم با ٣تن عملکرد، تقریبا ٦٢ کیلوگرم ازت جذب میکند)
همچنین بعضی از گیاهان زراعی دارای ریشههای سطحی و بعضی دیگر دارای ریشههای عمیق هستند، بنابراین باید از کشت پشت سرهم گیاهانی که دارای ریشههای هم شکل و هم عمق هستند خودداری نمود. در یك برنامه تناوبی صحیح و اصولی، باید حداقل یك گیاه از خانواده بقولات (یونجه، شبدر، لوبیا و…) وجود داشته باشد. این گیاهان ازت هوای موجود در خاک را جذب و ذخیره کرده و باعث افزایش ازت خاک می شوند. بدین ترتیب خاك حاصلخیزتر شده و عملكرد نیز، به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت.
وجود گیاهی مانند کلزا در برنامه تناوبی با گندم دارای محاسناتی به شرح ذیل است:
- افزایش حداقل ١٥% عملکرد كشت گندم بعدازكشت کلزابراساس تحقیقات علمی انجام شده
- کنترل علفهای هرز باریک برگ گندم
- کاهش جمعیت آفات گندم با قطع دوره زندگی آفات
- کاهش بیماریهای گندم به دو دلیل:
- عدم میزبانی عوامل بیماریزا
- ترشح مواد از بین برنده عامل بیماری در خاک
- افزایش حاصلخیزی خاک به دلیل پوسیده شدن سریع بقایا و کلش آن
- کاهش ریسک تولید در یک سال زراعی با کاشت دو محصول متفاوت
- بهبود ساختمان خاک به علت داشتن ریشه های ضخیم و طویل و همچنین افزایش مواد آلی خاک
(کلزا به ازاء تولید هر تن دانه١٢تا ١٥کیلوگرم فسفر ٧٠ کیلو ازت، ٢٥ کیلو پتاسیم، ٣٠ کیلو منیزیم از خاک جذب می کند.)
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.