توضیحات
عنوان فارسی: کاربرد نانو تکنولوژی در زندگی اجتماعی و عواقب زیست محیطی آن
- فصل اول: مقدمه و کلیات
- مقدمه
- کلیات
- تعریف فناوری نانو
- پیدایش فناوری نانو در جهان
- نانو و کاربردهای آن در ایران
- محصولات نانو در ایران
- کاربرد نانو در صنایع مختلف
- استفاده از نانو در صنایع الیاف
- کاربردهای نانو الیاف در در پزشکی
- مزایای فنی و مهندسی استفاده از نانو در صنایع الیاف
- مزایای اقتصادی و تولیدی استفاده از نانو در صنایع الیاف
- چگونگی تولید مواد نانویی در صنایع الیاف
- استفاده از نانو در صنایع چوب
- اصلاح و بهبود مقاومت چوب در برابر باکتریها و قارچها با استفاده از فناوری نانو
- مکانیسم کاتالیستی
- مکانیسم یونی
- اصلاح و بهینه سازی فرایند خشککردن چوب با فناوری نانو
- اصلاح خواص مقاومتی چوب و فراوردههای آن با فناوری نانو
- افزایش مقاومت به خوردگی چوب و فراوردههای آن با فناوری نانو
- افزایش مقاومت چوب و فراوردههای چوبی در برابر شعله و آتش با استفاده از فناوری نانو
- ویژگیهای نانوکامپوزیتهای پلیمر – خاکرس
- افزایش مقاومت چوب و فراوردههای چوبی در برابر جذب رطوبت (آب) و نور
- ضدآب کردن چوب با نانو مواد را میتوان به دو صورت انجام داد:
- پوشش دهنده ها
- نفوذکننده ها
- استفاده از نانو در صنایع پلیمر
- نانو ذرات اکسید روی
- نانوالماس در لاستیک
- نانوکامپوزیت های سیلیکاتی
- نانورس
- استفاده از نانو در صنایع غذایی
- نگهداری غذا
- پردازش غذا
- بستهبندی و سلامت مواد غذایی
- حمل مواد مغذی
- تشخیص عوامل مضر
- تولید
- محصولات کنونی موجود دربازار
- استفاده از نانو در صنعت ساختمان
- مصالح ساختمانی سیمانی
- نمای بیرونی و بام ساختمان
- عایق حرارتی
- پنجرهها و جدارهها
- پوششهای ضد انعکاس
- انرژی و تکنیکهای نورپردازی
- حفاظت در برابر آتش
- دکوراسیون داخلی
- کاربرد نانو تکنولوژی درساخت صنایع گوناگون
- ابزار برشکاری بسیار سخت
- رنگها و محلولها
- محیط زیست
- سلولهای سوختی
- نمایشگرها
- باطریها
- مواد افزودنی سوختها
- مواد مغناطیسی
- وسایل پزشکی
- سرامیک های ماشین آلات
- تصفیه آب
- لباس های جنگی
- بخش دوم: روش کار نانو در زمینههای مختلف
- تهیه فیلم
- استخراج نفت
- ساخت نمایشگرهایی با وضوح بالا
- ساخت رشته هایی متشکل از نانوذرات ساخته شده از طلا با قابلیت تغییر رنگ
- ساخت باتری گوشی با قابلیت شارژ فوق العاده سریع
- بخش سوم: روشهای تولید نانو مواد
- عناصر پایه در فناوری نانو
- نانو ذرات
- نانو کپسول
- نانو لوله های کربنی
- فلورین
- نانو سیمها
- روشهای ساخت نانو ذرات
- روش بالا به پائین
- لیتوگرافی
- فرآوری مکانیکی
- تغییر شکل دهی پلاستیکی شدید
- اختلاط شدید
- فشرده سازی پودر
- آسیابهای پرانرژی
- فرآوری حرارتی
- روش زینتر
- روش آنیلینگ (متبلورسازی مواد آمورف)
- ریسندگی
- روش پایین به بالا
- رسوب دهی فاز گاز
- رسوب دهی شیمیایی بخار
- رسوب دهی شیمیایی در فشار اتمسفری
- رسوبدهی شیمیایی بخار پلاسمایی میکروویو
- رسوبدهی شیمیایی بخار پلاسمایی
- رسوبدهی شیمیایی بخار با خلاء خیلی بالا
- رسوب دهی فیزیکی بخار
- سنتر بر پایه آئروسل
- تراکم شیمیایی بخار(CVC)
- سنتز سیال فوق بحرانی
- انواع نانوهای ساخته شده بر پایه کربن
- گرافن
- مضرات ساختارهای نانویی
- برخی از ویژگیهای نانو ذرهها
- سازو کار سمیت نانو ذرهها
- مزیتهای استفاده از مواد نانویی نسبت به سایر مواد
- بخش چهارم: اثرات زیست محیطی نانو ذرات بر محیط زیست و انسان
- نانو ذرات در محیط زیست
- نانوذرات در آب
- نانو ذرات در هوا
- نانو ذرات در خاک
- مواجهه انسان با نانو ذرات
- مواجهه از طریق محیط زیست
- مواجهه از طریق محیط شغلی
- مواجهه از طریق کالاهای مصرفی
- اثرات بهداشتی نانو مواد بر انسان
- نقش فناوری نانو در اقتصاد مقاومتی
- بخش پنجم:پیشنهادات
- راهکارهای توسعه نانوتکنولوژی
- منابع
فصل اول: مقدمه و کلیات
1-1-مقدمه
فناوری نانو یکی از آخرین دستاوردهای علمی است. طبق بررسی های شورای پژوهش های اجتماعی _اقتصادی انگلستان، فناوری نانو از جمله موارد رو به گسترش و مورد توجه اجتماعی _ اقتصادی است. بحث هایی کم و بیش در زمینه کاربرد این نوع فناوری چه منتقدانه و یا طرفدارانه وجود دارد. بیشترین اشکالی که منتقدان در این زمینه وارد می کنند، ترس از انباشته شدن کره زمین از وجود موادی است که ممکن است این فناوری در پی داشته باشد و به نوعی خطرناك باشد. اما نقطه نظر طرفداران سرسخت این نوع فناوری بیشتر متوجه تأثیر مثبت آن در ارتقای زندگی، تولیدات جدید و توسعه گرانه و تولید محصولات ارزانتر است. نانوتکنولوژی، فناوری جدید است که تمام دنیا را فرا گرفته است و به تعبیر دقیقتر نانو تکنولوژی بخشی از آینده نیست بلکه همه آینده است. نانوتکنولوژی یک رشته جدید نیست، بلکه رویکردی جدید در تمام رشته هاست. برای نانوتکنولوژی کاربردهایی را در حوزههای مختلف از غذا، دارو، تشخیص پزشکی و بیوتکنولوژی تا الکترونیک، کامپیوتر، ارتباطات، حمل ونقل، انرژی، محیط زیست، مواد، هوا فضا و امنیت ملی برشمردهاند.کاربردهای وسیع این عرصه به همراه پیامدهای اجتماعی، سیاسی و حقوقی آن، این فن آوری را به عنوان یک زمینه فرا رشتهای و فرا بخش مطرح نموده است . هر چند آزمایشها و تحقیقات پیرامون نانوتکتولوژی از ابتدای دهه 80 قرن بیستم بطور جدی پیگیری شد، اما اثرات تحول آفرین، معجزه آسا و باورنکردنی نانوتکنولوژی در روند تحقیق و توسعه، باعث گردید که نظر تمامی کشورهای بزرگ به این موضوع جلب گردد و فناوری نانو را به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای تحقیقاتی خویش طی دهه اول قرن بیست و یکم محسوب نمایند .
استفاده از این فنآوری در کلیه علوم پزشکی، پتروشیمی، علوم مواد، صنایع دفاعی، الکترونیک، کامپیوترهای کوانتومی و غیره باعث شده که تحقیقات در زمینه نانو به عنوان یک چالش اصلی علمی و صنعتی پیش روی جهانیان باشد. لذا محققین، اساتید و صنعتگران ایرانی نیز باید در یک بسیج همگانی، جایگاه، موقعیت و وضعیت خویش را در خصوص این موضوع مشخص نمایند و با یک برنامه ریزی علمی دقیق و کارشناسانه به حضوری فعال و حتی رقابتی سالم در این جایگاه، عرض اندام و ابراز وجود نمایند و برای چنین کاری طراحی یک برنامه منسجم، فراگیر و همه جانبه اجتناب ناپذیر است .
1-2-کلیات
1-2-1-تعریف فناوری نانو
نانومتر کلمهای یونانی به معنی کوچک و معادل یك میلیاردم متر یا تقریبـا یـك هـشتاد هـزارم قطر مو و یا معادل اندازه ده اتم هیـدروژن اسـت كـه در كنـار یكدیگر قرار گرفتهاند. چون یک اتم تقریبا 10 نانومتر است، این اصلاح برای مطالعه عمومی روی ذرات اتمی و مولکولی بکار برده میشود. اگر اندازه انسانها در مقیاس نانومتر بود، كلیه انسانهائی كه بر خاك كره زمین زیسته انـد را مـی تـوان در فضای لازم برای پارك كـردن یـك خـودرو، جاسـازی كـرد.
واژه فناوری نانو اولین بار توسط نوریوتاینگوچی استاد دانشگاه علوم توكیو در سال 1974 بر زبانها جاری شد. او این واژه را برای توصیف ساخت مواد (وسایل) دقیقی كه تلورانس ابعادی آنها در حد نانومتر میباشد، به كار برد. در سال 1986 این واژه توسط كی اریك دركسلر[1] در کتابی تحت عنوان ، «موتور آفرینش: آغاز دوران فناوری نانو» بازآفرینی و تعریف مجدد شد. وی این واژه را به شكل عمیقتری در رساله دكترای خود مورد بررسی قرار داده و بعدها آنرا در کتابی تحت عنوان:( نانوسیستمها، ماشینهای مولكولی، چگونگی ساخت و محاسبات آنها) توسعه داد.
فناوری نانو، توانمندی تولید مواد، ابزار و سیستمهای جدید در سطح مولکولی و اتمی (1 تا 100 نانومتر) است. به طور کلی این فناوری عبارت از کاربرد ذرات در ابعاد نانو است. این توانمندی با دست کاری در آرایش اتم ها و مولکول ها و بهره گیری از خواصی که در این مقیاس ظاهرمیشوند، بدست میآید. به بیان سادهتر فناوری نانو به دنبال دستكاری کوچكترین اجزاء ماده مولكولها و اتمها است. بشر سعی دارد تا با استفاده از نانوتکنولوژی مولکولها را تغییر دهد تا وقتی که جسمی از این مولکول ها درست شود و تمام خواص این مولکولها و (ماده اصلی) را در خود داشته باشد. با کوچک سازی مواد و تجهیزات، به محصولاتی کوچکتر، سبکتر، سریعتر،باکیفیتتر و ارزانتر دست مییابیم.
1-2-2-پیدایش فناوری نانو در جهان
نقطه شروع و توسعه اولیه فناوری نانو به طور دقیق مشخص نیست. در حقیقت تاریخ فناوری نانو به دوران ما قبل تاریخ و زمانی که بشر اولیه از نانو مواد طبیعی استفاده میکرد، برمیگردد. آموختیم که اولین مهندس فناوری نانو در حقیقت خود طبیعت بوده است. چنانچه به طور مثال مولکولهای کربن در مقیاس نانومتری در حفرات دیواره غارها قرار گرفته که نتیجه آن باقی ماندن آنها برای هزاران سال است. در دوران صنعتی و پسا صنعتی و در صنایع برقی نیز کوچکسازی اجسام، مقوله جدیدی نبوده است. هزاران سال قبل و در خاور دور، کوچک بودن، ارزش و بهای ویژهای داشته است. چنانچه در متون ادبی کلاسیک ژاپن در قرن دهم از کوچکی به عنوان زیبایی یاد شده است.
در آثار باستانی دوران مختلف تاریخی همچون قرون وسطا نیز اثری از مواد نانوساختار دیده شده است. شاید شیشه گران قرون وسطا را بتوان اولین فناوران نانو دانست. مطالعات نشان داده است که در شیشههای بسیار زیبای کلیساها در آن دوران از نانوذرات طلا استفاده شده است. البته این شیشه گران نمیدانستند که چرا با اضافه کردن طلا به شیشه رنگ آن تغییر میکند. نمونه مشهور دیگر، جام لیکرگوس در رم و متعلق به قرن چهارم میلادی است. این جام در نور روز به رنگ سبز دیده میشود ولی با تاباندن نور به داخل جام، به رنگ قرمز و صورتی دیده میشود. این خاصیت جالب نوری به دلیل وجود نانوذرات طلا و نقره به کار رفته در آن است. تصویر این جام و تفاوت رنگ آن در شکل 1 مشاهده میشود.
شکل 1: تصویر جام مشهور لیکرگوس. تفاوت رنگ جام در حالات مختلف قابل ملاحظه است.
با این حال با توسعه علم و ابزارهای مطالعه خواص و ویژگیهای مواد در قرن بیستم بود که مقیاس نانو و اهمیت آن شناخته و مورد توجه قرار گرفت. بسیاری از محققین، ریچارد فاینمن[2]( فیزیکدان و برنده جایزه نوبل فیزیک در سال 1965 ) را پدر فناوری نانو دانستهاند. وی در سال 1959 در همایش جامعه فیزیک آمریکا طی یک سخنرانی، پیش بینی های جالب و انقلابی خود را بیان کرد. عنوان سخنرانی وی، فضای زیادی در سطوح پایین وجود دارد، بود. سخنرانی او شامل این مطلب بود که چرا نتوان تمام 24 جلد دایره المعارف بریتانیکا را بر روی یک سنجاق نگارش کرد؟ وی در آن سخنرانی این نکته را مطرح ساخت که اصول علم فیزیک چیزی جز امکان ساختن اتم به اتم اشیا را بیان نمیکند. فاینمن همچنین خطوط حکاکی شدهای روی یک سطح را فرض نمود که عرضی به اندازه تنها چند اتم داشتهاند وی پیشنهاد کرد که میتوان اتمهای مجزا را دستکاری کرد و مواد و ساختارهای کوچکی را تولید نمود که خواص متفاوتی دارند. اگر چه فاینمن مستقیماً به کلمه نانو اشارهای نکرد ولی آشکارا مفهوم جهان نانو را مطرح کرده بود.
شکل 2 : ریچارد فاینمن، پدر علم نانو
در سال 1974 ناریو تاینگوچی استاد دانشگاه علوم توکیو برای اولین بار از واژه فناوری نانو استفاده کرد. وی این واژه را برای توصیف ابزار دقیقی که ابعادش نزدیک به نانومتر است، استفاده کرد. در این ابعاد گرانش کاهش یافته ولی در عین حال استحکام مواد افزایش مییابد. اختراع میکروسکوپ پروبی روبشی[3] در سال 1981 در آزمایشگاه و در آزمایشگاه تحقیقاتی زوریخ IBM از دیگر اتفاقات تأثیرگذار بر توسعه علم نانو بود. از طریق این میکروسکوپ دانشمندان برای اولین بار توانستند اتمهای مجزا را مشاهده کنند. کارل بینیگ و هاینرک رورر مخترعان این میکروسکوپ در سال 1986 جایزه نوبل را دریافت کردند. همچنین در سال 1981 محقق روسی الکساندر اکیموف، نانوبلورها (نقاط کوانتومی نیمه رسانا در زمینه شیشهای) را کشف کرد و مطالعاتی بر روی خواص الکترونی و نوری آنها انجام داد.
دانشمند برجسته دیگری که تأثیر مهمی بر توسعه علم نانو داشت، ریچارد اسمالی بود. او سرپرست مرکز علوم و فناوری نانو در شهر رایس در سالهای 1996 تا 2002 بوده است و سپس سرپرست آزمایشگاه نانوفناوری کربن در دانشگاه رایس در تگزاس شده است. او بیش از هر چیز به خاطر کشف و مطالعه خواص مولکول C60 و دیگر فولرین ها در سال 1985 شناخته شده است. فولرین ها مجموعه مولکولهای توخالی کربنی و متشکل از ساختارهای پنج و شش ضلعی هستند. این دسته از نانوساختارهای کربنی به همراه نانولوله های کربنی و گرافن از مهمترین نانوساختارهایی است که به دلیل خواص منحصر به فردشان، چشم انداز بزرگی را پیش رو محققین قرار داده است. اسمالی به همراه دیگر همکارانش )کرل و کروتو ( در سال 1996 برنده جایزه نوبل به دلیل کشف فولرین ها شدند.
واژه فناوری نانو در سال 1986 توسط کی اریک درکسلر در کتابی تحت عنوان “موتور آفرینش آغاز دوران فناوری نانو” بازآفرینی و تعریف مجدد شد. وی این واژه را به شکل عمیق تری در رساله دکترای خود مورد بررسی قرار داده و بعدها آن را در کتابی تحت عنوان “نانوسیستمها ماشینهای مولکولی، چگونگی ساخت و محاسبات آنها” توسعه داد. در حقیقت درکسلر پایه گذار نانوفناوری مولکولی بوده است. وی شاگرد مینسکی پدر هوش مصنوعی بود. مینسکی گروهی از دانشجویان کامپیوتر را به صورت یک انجمن گرد یکدیگر جمع کرد. آنها بر اساس عقاید فاینمن ایده هایی را که فناوری نانو نامیده بود دنبال میکردند. تحقیقات درکسلر به شیمیدانها نشان داد که چگونه علم مولکولها و پیوندهای میان آنها میتواند به عنوان پایه توسعه هر چه بیشتر سیستمهای ساخت ابزارها در فناوری نانو عمل کند. او همچنین به مهندسین و فیزیکدانان مسیر چگونه کوچک کردن سیستمهای ماکرومولکولی به مقیاسهای مولکولی را نشان داد.
در سال 1986 بینینگ و همکارانش میکروسکوپ دیگری به نام میکروسکوپ نیروی اتمی را اختراع کردند. این میکروسکوپ توانایی مشاهده، اندازه گیری و دستکاری مواد در مقیاس نانو را دارا است. در سال 1989 محققین شرکت IBM ، 35 اتم مستقل زنون را دستکاری کرده تا لگوی شرکت IBM را در مقیاس اتمی تولید کنند.
در دهه 90 توسعه و پیشرفت فناوری نانو با سرعت بیشتری صورت گرفت. چنانچه در اواخر دهه 80 و دهه 90 میلادی اولین شرکتهای فعال در حوزه فناوری نانو شروع به کار کردند. در سال 1991 نانوساختار بسیار مهم دیگری کشف شد به نام نانولوله های کربنی. این ساختار توسط ایجیما و به وسیله میکروسکوپ الکترونی کشف گردید. نانولولههای کربنی در واقع صفحاتی از گرافیت هستند که به شکل لوله درآمدهاند. ایجیما در هنگام بررسی رسوبات کاتدی ناشی از گرافیت برای تولید فولرین در روش قوس الکتریکی این ساختار را شناسایی کرد. نانولولههای کربنی دارای خواص غیرعادی از لحاظ استحکام و رسانایی گرمایی و الکتریکی میباشند. توسعه نانومواد و روشهای تولید آنها نیز به سرعت در دهه 90 گسترش یافت. به عنوان مثال در سال 1992 نانوساختارهای متخلخل سیلیکا تولید شدند که در صنایع تصفیه نفت خام و آب و پزشکی کاربردهای فراوانی دارند. همچنین در اواخر این دهه توسعه و پیشرفت روشهای لیتوگرافی و اختراع نانو لیتوگرافی قلم غوطه ور شده، منجر به ایجاد روشهای تولید و تکثیر مدارهای الکتریکی پیشرفته و آرایه هایی از زیست مواد برای تحقیقات زیستی گردید.
در اواخر دهه 90 و با آغاز قرن جدید، محصولات مبتنی بر فناوری نانو وارد بازار شدند. از اولین محصولات میتوان به سپرهای سبک و مقاوم در برابر خراش خودروها، لوازم ورزشی همچون راکتهای مقاوم تنیس و توپهای گلفی که حرکت یکنواخت تری داشتند، جورابهای ضد میکروبی حاوی نانوذرات نقره، کرمهای ضد آفتاب شفاف، لباسهای ضد چروک و لک، پوششهای ضدخراش شیشهای، باطریهایی با قابلیت شارژ سریع و دستگاههای الکترونیکی با صفحه نمایش باکیفیتتر اشاره کرد.
در دهه اول قرن بیست و یکم کنفرانسها و همایشهای تخصصی حوزه فناوری نانو آغاز به کار کردند. آرام آرام با شناخته شدن اهمیت و بزرگی این فناوری و نقشی که در آینده فنی و اقتصادی دنیا دارد، کشورهای بزرگ و پیشرفته برای بهره گیری از فرصت این فناوری برای بیشتر کردن فاصله خود با دنیا، وارد میدان مسابقه میشوند. چنانچه در سال 2000 ایالت متحده برای تمرکز و یکپارچه سازی تحقیقات حوزه نانو، برنامه توسعه ملی فناوری نانو را تصویب کرد. ژاپن در سال 2001 ،400 میلیون دلار و در سال 2004، 960 میلیون دلار در این زمینه هزینه کرده و آمریکا برای این امر در سالهای 2005 تا 2008 حدود 7/3 میلیارد دلار اختصاص داده است. هرچند موجهای علمی و فنی معمولاً با یک فاصله زمانی چند ده ساله به ایران میرسد، اما فناوری نانو در ایران، مسیری غیر از دیگر فناوریها را در پیش میگیرد. در سال 1382 ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به منظور توسعه همه جانبه این فناوری در کشور و در نهایت حصول ثروت از آن تشکیل گردیده که نتیجه آن حضور ایران در میان ده کشور پیش رو در این حوزه فناوری برای سالیان متمادی است. امروزه فناوری نانو در اثرگذاری بر بسیاری از جنبههای زندگی مردم، بیش از هر کشف علمیای مؤثر بوده است. میتوانید کاربردها و اثرات آن را در حوزههای مختلف مشاهده کنید. از حوزههای پزشکی تا صنایع الکترونیکی تا محیط زیست.
1-2-3-نانو و کاربردهای آن در ایران
در ایران چند سالی است كه تكنولوژی نانو به عنوان یكی از مهمترین تحقیقات زیر بنایی كشور مورد توجه قرار گرفته است. اما آیا تاریخچه نانو در ایران به همین چند سال گذشته می رسد؟ همانطور كه گفته شد نظریه نانو حدود 40 سال پیش در دنیا مطرح شد و با تلاشهای اریك دركسلر در دهه های 80 و 90 بسیار رشد یافت و به عنوان یك تكنولوژی نوین به بشر معرفی شد. در كشور ما نیز برای برخورداری از فنآوریهای نوین تلاش هایی صورت پذیرفته است. در سال 1362 هجری شمسی، با توجه به اهمیت فن آوری روز در دنیا، «دفتر بررسیها و مطالعات علمی و صنعتی» تأسیس شد و با اینكار گام ارزندهای در پیشرفت تكنولوژی ایران در برداشت. در چند سال اخیر برنامه ریزان كشور بنا بر اهمیت بسیار زیاد نانوتكنولوژی، سیاستهای تشویقی خوبی را برای حمایت از تحقیقات در این بخش بكار بردهاند. شاید آخرین اقدام دولت برای حمایت از نانو تكنولوژی اختصاص بودجهای برای تشویق محققان این بخش باشد. در جشنوارههای خوارزمی نیز به خوبی دیده میشود كه برخی مواقع تحقیقات بسیار مؤثری در این زمینه در ایران صورت میگیرد كه البته با توجه به نقش این فن آوری نوین در توسعه یافتگی كشورها بسیار اهمیت خواهد داشت. به نظر میرسد كه محققان ایرانی پاسخ مناسبی به سرمایه گذاری دولت در بخش نانو تكنولوژی دادهاند و رسیدن به اهدف برنامه دولت جمهوری اسلامی ایران كه همانا قرار گرفتن كشور ایران در میان 15 كشور برتر دنیا در زمینه نانو تكنولوژی است، روز به روز به واقعیت نزدیك میشود. بیش از 1600 عضو هیئت علمی و حدود 2000 محقق کارشناس ارشد و دکتری در زمینه فناوری نانو در دانشگاه های کشور مشغول به تحقیق و پژوهش هستند و بیش از 3500 پایان نامه تحصیلات تکمیلی در این زمینه انجام شده است. حدود 30 شرکت بزرگ و کوچک به تولید محصولات مبتنی بر فناوری نانو مشغول هستند و برخی از محصولات آنها به بازارهای خارجی صادر می شود و بیش از 70 شرکت کوچک و متوسط در حال توسعه فناوری برای ورود به بازار هستند. ایران متولی شبکه فناوری نانو در میان کشورهای عضو اکو است و عضو فعال کمیته بین المللی استاندارد سازی فناوری نانو و عضو گروه مشاوران رئیس این کمیته است.
فن آوری نانو در ایران به همه اثبات كرد كه در این كشور به هر بخشی اهمیت داده شود در طی مدت زمان كوتاهی میتوان پیشرفتهای چشمگیر جوانان را مشاهده کرد. نانو تكنولوژی و فن آوری اطلاعات به همه ما ثابت نمود كه ایرانی اگر دارای امكانات هرچند كم باشد گامهای بزرگی بردارد. جالب است بدانید با پیشرفتهای بسیار خوب ایران در نانو تكنولوژی به عنوان مركز نانو تكنولوژی در جهان اسلام انتخاب شده است چرا كه ایران پیشرفته ترین كشور اسلامی در این علم است. هم اكنون با تلاش محققان داخلی، ایران توانسته است در میان 60 کشور جهان که در زمینه نانو تکنولوژی تحقیق میکنند، جزء 30 کشور برتر قرار گیرد كه بنا به اعلام نهادهای علمی جهان ایران به سرعت در این علم در حال پیشرفت است. دانشمندان جوان ما با وجود تحریم های كشورهای مستكبر جهان توانسته اند علمی چون نانو تكنولوژی را بومی كرده و افتخار دیگری به دست آوردهای انقلاب اسلامی بیفزایند.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.