توضیحات
عنوان: تحقیق کاربرد تله مدیسین در پزشکی هسته ای
- فصل : معرفی پزشکی هسته ای
- مقدمه
- تاریخچه و سیر تکاملی پزشکی هسته ای
- در جهان
- در ایران
- فلسفه (ارزشها و باورها)
- دور نما (چشم انداز)
- رسالت (ماموریت)
- در طول یک فرایند پزشکی هسته ای چه روی می دهد؟
- ایمنی آزمون های پزشکی هسته ای
- پزشکی هسته ای و حقایق آشکار
- مزایای روش های پزشكی هسته ای
- سطح وسیع کاربرد های پزشکی هسته ای
- پزشکی هستهای و رادیو داروها
- داروی هستهای
- رادیو دارو
- کاربرد رادیو داروها
- روش های تشخیص زنده
- روش های تشخیص غیر زنده
- تزریق رادیو دارو
- رادیو ایمونواسی و تاثیر آن در پزشکی
- نوع تشعشع
- خواص هستهای نوکلوئیدهای شناساگر
- کاربردهای درمانی تشعشع
- چشمههای مورد استفاده در درمان
- روش هاى مختلف استفاده از داروهاى رادیواكتیو
- انواع مختلف تصویربرداری پزشکی
- رادیوگرافی
- سیتی اسکن
- سونوگرافی
- ام آر آی (MRI)
- تجهیزات لازم براى عكسبردارى به کمک پزشکی هسته ای
- رادیو نوکلید
- تکنسیم
- ید
- تالیم
- گرنون
- گالیم
- تعریف فیزیک پزشکی
- فیزیک پزشکی
- تاریخچه فیزیک پزشکی
- ورود پزشکی هسته ای
- پیدایش شیوه تصویربرداری نوین
- تقسیم بندی فیزیک پزشکی
- پرتوشناسی تشخیصی
- حفاظت در برابر پرتوها
- پرتودرمانی
- پزشکی هستهای
- جمع بندی
- فصل : تله مدیسین
- مقدمه
- مفهوم کنترل از راه دور
- پزشکی از راه دور
- تعریف انجمن بریتانیا تله مدیسین
- تاریخچه پزشکی از راه دور
- اهداف پزشکی از راه دور
- کاربرد اصلی پزشکی از راه دور
- کاربرد تله مدیسن در ایران
- راهکارها یی جهت استفاده پزشکی از راه دور در ایران
- انواع پزشکی از راه دور
- مشاوره از راه دور
- آموزش از راه دور
- پایش از راه دور
- تصویربرداری از راه دور
- تصویرگیری التراسوند از راه دور
- آسیبشناسی از راه دور
- آزمایشگاه از راه دور
- درمان بیماریهای پوستی از راه دور
- مراقبتهای خانگی از راه دور
- کاردیولوژی از راه دور
- اساس سیستم تله متری
- سیستم تله متری تك كاناله ECG
- سیستم تله متری چند كاناله
- جراحی از راه دور
- محاسن جراحی از راه دور
- تاریخچه جراحی از راه دور
- اولین جراحی از راه دورفرااقیانوسی در جهان
- كاربرد جراحی از راه دور در عمل قلب
- روش جراحی باز
- روش جراحی اندوسكوپیك
- روش Robotic
- مزایای روش Robotic
- معایب روش Robotic:
- نمونه هایی از روبات های جراح
- روبات ZeusT
- روبات da Vinci
- روبات ساخته شده توسط موسسه رباتیک و مکاترونیک
- تقسیم بندی حوزه های تله مدیسین
- کمک به تصمیم گیری
- انتقال حس
- همکاری در مدیریت بیمار به صورت RealTime
- مدارك و پرونده های پزشكی، در حوزه تله مدیسین
- بیمارستان مجازی
- اولین بیمارستان الكترونیكی ایران
- پروژه پزشکی از راه دور سازمان ملل متحد
- موانع عمده موجود در راه توسعه تله مدیسین
- رسمیت و قانونی بودن
- پهنای باند مورد نیاز
- توسعه سیستم های چند زبانی
- صرفه اقتصادی
- پرداخت وجه خدمات
- الگوهای موجود
- موانع اخلاقی
- وجهه اجتماع
- تفاوت ها و تضادهای ملیتی و قانونی موجود در جهان
- مطالعه تله مدیسین از منظر حقوقی
- پیشنهادات استفاده از تله مدیسین در ایران
- جمع بندی
- مراجع
چکیده
در سالهای اخیر، بکارگیری فن آوری اطلاعات و ارتباطات در زمینههای مختلف زندگی به امری روزمره در سراسر جهان تبدیل شده است. مفاهیمی نظیر یادگیری الکترونیکی، دولت الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، پزشکی از راه دور و بسیاری موارد دیگر برای اکثر مردم شناخته شده هستند. با اینکه هنوز بسیاری از موارد فوق در کشور ما به درستی تعریف و به تعبیری بومی سازی نشده اند، اما دیر یا زود ناچاریم با این واژه ها آشنا شویم و آنها را بکار گیریم. نقش متخصصان داخلی در همراه کردن جامعه با سیر تحولات فن آوری، میتواند بسیار تاثیر گذار باشد. تله مدیسین یا پزشکی از راه دور، حیطهای است که به سرعت در حال گسترش است. زمینه های وسیعی در پزشکی و مراقبتهای بهداشتی وجود دارد که در آنها، فن آوریهای الکتریکی یا کامپیوتری اعمال شود. دنیای امروز پزشکی دیگر به واژههایی نظیر تله مدیسین به چشم الفاظ رویایی نمینگرد. واقعا بیمارانی در ایتالیا توسط پزشکانی در ایالات متحده آمریکا مورد معاینه و مداوا قرار میگیرند. پزشکان استرالیایی با انواع سیستمهای یادگیری الکترونیکی به تجربیات مجازی میپردازند، متخصصان انگلیسی با کمک سیستم SAR تجارب اطبای فرانسوی را بررسی میکنند. اطبای چینی از متخصصان بلژیکی مشاوره اینترنتی میگیرند، پرونده بیماران آمریکایی به محض ورود به بیمارستان، بر روی صفحه مانیتور پرستاران ظاهر میشود. خلاصه اینکه رایانه شخصی بر روی میز پزشکان، پرستاران و مدیران بیمارستانها، عضو جدیدی از مجموعه تشخیص درمان به شمار میرود. ورود مواد رادیو اکتیو و تستها و اسکنهای هستهای تحول دیگری در پزشکی ایجاد نموده است. در این تحقیق ابتدا به تعریف پزشکی هستهای پرداخته میشود و سپس به مفهوم تله مدیسین و تاریخچه آن میپردازیم. سپس انواع كاربردهای آن در زمینههای مختلف پزشكی شرح داده میشود. در ادامه به بررسی برخی از فعالیتهای انجام شده در این زمینه در ایران پرداخته شده و نمونههایی از جدیدترین تجهیزات مربوط به تله مدیسین در سطح دنیا نیز معرفی میگردند.
واژههای كلیدی: پزشکی هسته ای، فیزیک پزشکی، تله مدیسین، اسکنه ای هسته ای.
مقدمه
پزشكی هستهای شاخهای از علم پزشكی است كه در آن از مواد رادیو اكتیو جهت تشخیص و درمان بیماریها استفاده میشود. روشهای تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوانها، مغز، كلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش ودستگاه ادراری كاربرد دارند. روش كار به این صورت است كه ابتدا رادیو دارو مخصوص هر عضو با ماده رادیو اكتیو نشاندار میشود و به بیمار تزریق میشود و در عضو مورد نظر تجمع مییابد سپس با استفاده از دستگاه گاما كمرا تصویر برداری از عضو مورد نظر صورت میگیرد. بر خلاف روشهای رادیولژی كه عموماٌ اطلاعاتی در مورد ساختمان اعضا بدن ارائه میكنند، روشهای پزشكی هسته ای عموما اطلاعاتی در مورد عملكرد اعضای مختلف بدن را بدست میآورند. در این فصل به معرفی پزشکی هستهای و در کنار آن فیزیک پزشکی پرداخته میشود، تاریخچه و کاربردهای آن بیان خواهد شد.
تاریخچه و سیر تکاملی پزشکی هسته ای
در جهان
پزشكی هسته ای در حقیقت در سالهای اولیه 1900 و پس از كشف مواد رادیواكتیو بتدریج شكل گرفت. درسال 1901هنری بكرل و پیر كوری در حین مسافرتی متوجه شدند كه ماده رادیواكتیوی كه درون جیبشان گذاشته بودند باعث سوختگی پوست بدنشان شده است. این ایده اولیه استفاده از موارد رادیواكتیو برای درمان را در ذهنها ایجاد كرد. در سالهای 1911 تا 1923 آقای هوسی در مورد جداسازی سرب رادیواكتیو از سرب غیر رادیواكتیو كار میكرد كه متوجه عدم امكان جداسازی این دو ماده از طریق روشهای شیمیایی شد و لذا نتیجه گرفت كه موارد رادیواكتیو دقیقاً خصوصیات رادیوایزوتوپهای غیر رادیو اكتیو خود را تقلید میكنند .این ایده نیز زیر بنای نشاندار سازی مواد و ره گیری آنها در بدن گردید. اما تا سال 1927 كه برای اولین بار از فسفر 32 برای درمان در انسان استفاده شد درمان با روشهای پزشكی هستهای شروع نشده بود. در سال 1930 ارنست لورنس سیكلوترون را اختراع كرد و در سال 1936 از ید رادیو اكتیو برای درمان پركاری تیروئید در انسان استفاده شد. از سال 1946 كه مقاله آقای سیدلین در مجله JAMA در مورد درمان كانسر تیروئید با ید رادیو اكتیو منتشر شد استفادههای درمانی پزشكی هستهای گسترش پیدا كرد. در سال 1956 اسكنرهای خطی ساخته شدند و در سال 1957 گاما كمرا اختراع شد. اختراع گاما كمرا تكنیكهای تصویر برداری پزشكی هستهای را بسرعت گسترش داد و پزشكی هستهای شكل یك رشته تخصصی نو پا را بخود گرفت. در سال 1954 با تشكیل انجمن پزشكی هستهای آمریكا فعایتهای حرفهای پزشكی هستهای شكل گرفت و انتشار مجلات پزشكی هستهای ( JNM) و تكنولوژی پزشكی هستهای (JNMT) در سال 1960 باعث شد تا تحقیقات انجام شده در این رشته بسرعت در اختیار جامعه پزشكی قرار گیرد. همچنین تولید ژنراتورهای مولیبدنیوم- تكنیزیوم در همین ایام باعث تسهیل دسترسی به مواد
رادیو اكتیو در مراكز پزشكی شد. در سال 1972 بورد تخصصی پزشكی هستهای در آمریكا ایجاد شد و طبیبان و دانشمندان ایرانی از جمله اولین فارغ التحصیلانی بودند كه بورد پزشكی هستهای آمریكا را اخذ نمودند. در دهه 80 و با گسترش استفاده از كامپیوترها در پزشكی، توموگرافی پزشكی هستهای ( SPECT) شروع شد و دستگاههای گاما كمرا نیز پیشرفت قابل توجهی در تكنولوژی پیدا نمودند. در دهه 90 نسل چهارم دستگاههای PET وارد بازار شد و در سال 1996 دستگاههای Co-incidence معرفی شدند. اهمیت استفاده از PET در انكولوژی روز بروز بیشتر آشكار شد. استفاده از این تكنولوژی بسرعت گسترش یافت. در سال 2001 دستگاه PET/CT معرفی شد و در سال 2004 دستگاه SPECT/CT معرفی شد و با استقبال قابل توجهی روبرو شد بطوریكه امروزه بیشتر كارخانههای سازنده فقط به تولید این نوع گاماكمرا مبادرت می كنند. استفاده از PET/CT در ده سال گذشته رشد بسیار چشمگیری داشته است بطوریكه بیش از 85 درصد مقالات ارائه شده در كنگرههای پزشكی هستهای آمریكا و اروپا در مورد این تكنولوژی میباشد. استفاده از PET تحول شگرفی را در انكولوژی ایجاد نموده است و شواهد لازم را در درمان این بیماران بر طبق ” پزشكی مبتنی بر شواهد” فراهم می آورد. شركت های بیمه آمریكا كه تا سال 2000 روش PETرا تحت پوشش خود قرار نمی داند با پژوهشهای انجام شده دریافتند كه استفاده از این روش باعث كاهش قابل توجه هزینههای بیمار خواهد شد. در سالهای اخیر پزشكی هستهای در زمینه ساخت داروها و نیز تصویر برداری مولكولی نیز رشد فراوانی داشته است و به عنوان رشتهای اساسی در كمك به گسترش رشتههای دیگر در زمینه پژوهش و توسعه گام برداشته است[1].
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.