توضیحات
عنوان فارسی: کاربردسیستمهای اطلاعات مکانی( GIS)در مدیریت بهداشت و درمان
- چکیده
- مقدمه
- فصل اول
- کلیات
- مقدمه
- بیان مسئله
- پیشینه تحقیق
- روش شناسی تحقیق
- اهداف تحقیق
- اهميت موضوع
- جنبه هاي جديد بودن موضوع
- كاربردهاي موضوع تحقیق
- كاربران نتايج موضوع سمينار
- مرور كلي بر ادبيات موضوع
- تعریف سیستم اطلاعات جغرافیایی
- پنج مزیت اصلی GIS
- موارد استفاده از gis در حوزه سلامت
- فصل دوم
- مبانی نظری
- مقدمه
- کاربردهای GIS در حوزه کنترل و مدیریت بیماریها
- مقاله: استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی در بهداشت و درمان
- مقاله: سیستم اطلاعات جغرافیایی مبتنی بر سلامت (GIS) و برنامه های کاربردی آن
- مقاله: توسعه یک سیستم اطلاعات جغرافیایی برای نظارت بر زیرساخت سلامت در مناطق روستایی در تانزانیا
- مقاله: مدل پیشنهادی برای تجزیه و تحلیل دسترسی بیمار به امکانات پزشکی با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی.
- مقاله: توزیع جغرافیایی منابع مراقبت های بهداشتی، ارائه خدمات بهداشتی در ژاپن: یک مطالعه مقطعی.
- کاربردهای GIS
- . کشف تجمع مکانی بیماریها
- نگاشت احتمال
- مطالعات مربوط به نگاشت احتمالی
- مقاله: استفاده از آنالیزهای مکانی و آماری سیستم اطلاعات جغرافیایی در کشف تجمع مکانیی بیماریها.
- مقاله: نقش سامانه های اطلاعات جغرافیایی در تحلیل بیماری دیابت.
- تحلیل درون یابی
- نمونه های تحقیقاتی:
- مقاله: بررسی مکانی موارد گزارش شده بیماري مالاریا با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) در شهر بم طی سالهاي .
- مقاله: توزيع بروز سرطان هاي مختلف در محله هاي شهر تهران تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكي تهران در سال .
- تحلیل خوشه بندی نواحی حساس مکانی
- تحقیقات نمونه
- مقاله: فراهم سازی امکان استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی در تصمیم گیری های مدیریتی در بخش بهداشت و درمان.
- . تشخیص و مدل سازی مسیر گسترش اپیدمی ها و کنترل به موقع آنها
- . بررسی روند شیوع و انتشار بیماریها در طول دوره های زمانی
- نمونه تحقیقاتی
- مقاله: كاربرد GIS در تحقيقات پزشكي راهكاري در جهت پيش گيري از بيماري
- فصل سوم
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- مقدمه
- مرور مقالات و تحقیقات
- نتیجه گیری
- پیشنهادها
- ارجاعات
چکیده
در سال های اخیر سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS )) با مطرح نمودن قابلیت هایی چون گردآوری، نمایش، مدیریت و تحلیل مکانی، پتانسیل بالایی در مدیریت مراکز بهداشتی و درمانی و برنامه ریزی در حیطه سلامت نشان داده اند. به طور مثال به کمک GIS می توان تشخیص داد که چه شهرهایی مواجهه بیشتری با بیماری دارند اما خدمات و مراکز درمانی مناسبی به آن ها اختصاص پیدا نکرده است و یا با همپوشانی نقشه های موضوعی مختلف عوامل بیماری و مرزهای جغرافیایی در یک نقشه رقومی می توان به ارتباطات بهتر آن ها و تحلیل های دقیقتری دست یافت. بنابراین GIS کمک می کند تا برنامه بهداشتی، پیشگیری و درمانی مناسبتری در مناطق مختلف کشور تدوین گردد. برای کنترل بهتر بیماریها و توزیع مناسب مراکز درمانی، در این مقاله کاربردها و تحلیلهای مکانی آماری موثر در بستر GIS بحث و بررسی می گردد.
کلید واژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، بهداشت، مراکز درمانی، نظام سلامت، بیماری ها، مکانیابی.
مقدمه
امروزه بهره مند بودن از حق سلامت یکی از اساسی ترین حقوق افراد یک جامعه محسوب می شود. به طوریکه بسیاری از سازمان های جهانی ازجمله سازمان جهانی بهداشت، حق سلامت را مهم ترین هدف اجتماعی یک جامعه و بهرهمند بودن از سلامت را اساس توسعه پایدار و یکی از پایه های اصلی رسیدن به عدالت اجتماعی به شمار می آورند. جهت پوشش خدمات و مراقبت های سلامت افراد جامعه، توسعه زیرساختهای سلامت از اهمیت و ضرورت ویژه ای برخورداراست که این نیاز مدیران سلامت جامعه به استفاده از سامانه های مدیریت اطلاعات سلامت را افزایش می دهد. تمامی سامانه های مدیریتی در زمینه های مختلف به ویژه بخش سلامت نیاز به ایجاد پایگاه داده دقیق و مناسب جهت تسهیل در تصمیم گیری و افزایش کارایی آنان دارد؛ پایگاه داده های بیماریها به عنوان یکی از ارکان اصلی سلامت جامعه در برنامه ریزیها و تصمیم گیریهای مدیران سلامت نقش به سزایی را به عهده دارد. یکی از ابزارهای بهره بردار از پایگاه داده سیستم اطلاعات مکانی GIS ) ) است. سیستم اطلاعات مکانی با توانایی های بسیار زیاد خود در ذخیره سازی، فراخوانی، آنالیز و نمایش داده ها برای اولین بار این امکان را فراهم نموده که هم به صورت نقطه ای (مختصات وقوع بیماری) و نیز به صورت پلی گونی (تعداد بیماری در یک محدوده مکانی) با مسئله کنترل بیماریها برخورد شود و هم بتوان اطلاعات را با توجه به سطح مسئولیت، به راحتی در اختیار تصمیم گیران قرارداد. GIS میتواند به تمرکززدایی از اطلاعات سیستم بهداشتی، کاهش بودجه و کاهش تعداد کارکنان و اتلاف وقت آنها کمک کند. GIS همچنین میتواند به تغییر نگرش و درک ما از توزیع بیماریها کمک کند و تصویری را که ما از پراکندگی بیماریها در سطح کشور داریم دگرگون سازد.
در GIS اطلاعات به صورت لایه های مختلف ذخیره می شوند و قابلیت استخراج موضوع موردنظر از بین این لایه ها وجود دارد. از دلایل دیگری که استفاده از سیستم اطلاعات مکانی را برای کنترل بیماریها توجیه پذیر میکند، فراهم شدن امکان استفاده از اطلاعات سنجش از دور ماهواره ای هست. ازآنجایی که تصاویر ماهواره ای توانایی مشخص نمودن تغییرات زمانی و مکانی شرایط محیطی رادارند و این توانایی به سرعت رو به افزایش است، با هزینه ای به مراتب کمتر اثرات بسیاری از متغیرهای محیطی بر پراکندگی ناقلین و بیماریها را می توان مطالعه نمود. با توجه به گسترش روزافزون دانش اطلاعات و گسترش و ارزان شدن سخت افزار و نرم افزارهای کامپیوتری، استفاده از سیستم اطلاعات مکانی میتواند به عنوان ابزاری کارا به سهولت و سرعت در خدمت سیستم بهداشتی قرار گیرد. همچنین آشنایی با GIS میتواند راه را برای استفاده از روشهای آنالیز مکانی در مطالعات اپیدمیولوژیک هموار سازد (حنفی بجد، 1331 ). اگر از دیدگاهی دیگر به اهمیت به کارگیری سیستم اطلاعات مکانی در بهداشت و سلامت جامعه نگاه کنیم، اصطلاحی تحت عنوان پزشکی جغرافیایی وجود دارد که به اهمیت همین موضوع اشاره دارد. پزشکی
جغرافیایی، علمی است که به شناخت عوامل طبیعی و اقلیمی مؤثر بر سلامت و بیماری انسان میپردازد و سابقه دیرینه در جهان و ایران قدیم دارد. توجه کافی به نحوه انتشار جغرافیایی بیماریها موجب میشود مسئولان بهداشتی بتوانند سرعت پخش بیماری و زمان رسیدن بیماری به مکان های مختلف را بادید وسیع تر و کاملتری پیش بینی کرده و زیر نظر داشته باشند؛ بنابراین میتوان گفت؛ یکی از مهمترین مسائل موجود در بهداشت عمومی، به دست آوردن و تعیین موقعیت تجمع غیرمعمولی گروهی از مسائل و مشکلات بهداشتی ازجمله بیماریها در زمان و یا مکان خاص هست (مسگری و معصومی، 1384:1 ). به همین خاطر، GIS با توجه به قابلیت های ذکرشده برای آن، میتواند نقش به سزایی در مدیریت و برنامه ریزی مسائل بهداشت عمومی و مطالعه ی انتشار بیماریها داشته باشد. در ادامه سعی بر آن است که با ارائه مثال هایی از کاربردهای این سیستم در حوزه بیماریها به اهمیت و لزوم به کارگیری این سیستم به صورت هرچه بیشتر در نظام سلامت جامعه تأکید گردد.
فصل اول
کلیات
1-1 مقدمه
امروزه سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، به منظور جمع آوری، ذخیره سازی، بازیابی، بهنگام سازی، تجزیه و تحلیل، ارایه و نمایش اطلاعات جغرافیایی (مکانی)، پدیدار گشته و توسعه یافته اند. در این سیستم ها، اطلاعات جغرافیایی رکن اصلی بوده و بر اساس تجزیه و تحلیل انجام گرفته بر روی این اطلاعات، مدیران و برنامه ریزان قادر خواهند بود نسبت به اتخاذ تصمیم های بهینه و کارآمد اقدام نمایند .
در این فصل که تحت عنوان کلیات است، به موارد و مباحث کلی و اصلی موضئع مورد بحث می پردازیم. در ابتدا مسئله مورد نظر را تشریح کرده و سپس به اهمیت و اهداف مورد نظر تحقیق می پردازیم. در ادامه موارد دیگری مانند مرور كلي بر ادبيات موضوع ، جنبه هاي جديد بودن موضوع ، كاربردهاي موضوع سمينار و كاربران نتايج موضوع سمينار را توضیح می دهیم. خواننده با مطالعه فصل اول، دید کلی و کاملی از موضوع مورد بحث را پیدا می کند.
1-2 بیان مسئله
یکی از حوزه های مهم و تعیین کننده در پیشرفت و تعالی یک جامعه حوزه سلامت و بهداشت آن جامعه است. تأمین و ارتقا سلامت و بهداشت برای آحاد جامعه از ضروریات دستیابی به توسعه پایدار است. از طرفی برای تأمین این مهم، مدیران و مسئولان امر در وزارت بهداشت و سلامت کشور نیازمند وجود اطلاعات یکپارچه و استاندارد هستند؛ زیرا وجود این اطلاعات باعث مدیریت بهینه و متمرکز وقایع بهداشتی به ویژه بیماریها و افزایش بهره وری در فعالیت های مختلف میشود؛ به همین سبب وزارت بهداشت برای رسیدن به این هدف نیازمند به کارگیری فنّاوری های نوین است. یکی از فنّاوری های نوینی که می تواند جهت دستیابی آسانتر و دقیقتر اطلاعات و تسهیل فرایند تصمیم گیری در سیستم مراقبت های بهداشتی_درمانی و ارتقا سلامت و بهداشت آحاد جامعه مؤثر باشد؛ سیستم اطلاعات مکانی است. GIS سامانه ای است که میتواند نقش مهمی در تصمیم گیری به موقع و مدیریت بهتر و صحیحتر بیماری ها داشته باشد. با کمک این سامانه میتوان در کمترین زمان ممکن اطلاعات را آنالیز کرده و نتایج موردنیاز را استخراج نمود. استفاده از GIS یکی از راه های دادن هشدارهای سلامتی به مردم در معرض خطر است با مشخص نمودن مکان انتشار بیماری مردم نسبت به محیط پیرامون خود آگاه تر شده، مسائل پیشگیری را بهتر درک خواهند کرد. همچنین با مشخص شدن مراکز بیماری هزینه ها و مصارف بهداشتی تعدیل می یابند. چراکه مردم مناطق مستعد بیماری عوامل خطر را درک نموده و درصدد پیشگیری برمیایند. زمانی که نقشه شیوع و توزیع مکانی چندین گروه مهم بیماریها (مثل سرطان و عفونتها و بیماریهای نوپدید) ترسیم شود تفاوتهای حائز اهمیتی از یک نقطه به نقطه دیگر مشاهده می شود که در علت یابی و درمان کمک شایانی مینماید (سیف و همکاران 1390:6 ). ازاینرو باید کاربرد GIS بیشازپیش توسط سیاستگذاران و متولیان امر بهداشت و سلامت کشور موردتوجه قرار گیرد.
در این نوشتار سعی شد تا با بیان برخی از کاربردهای GIS در حوزه مدیریت بهداشت و درمان از طریق توضیح مقالات و تحقیقاتی که سابقاً در این زمینه انجام شده اند به اهمیت به کارگیری این سیستم در نظام سلامت و بهداشت کشور جهت ارتقا سطح سلامت جامعه اشاره شود.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.