توضیحات
عنوان فارسی: چگونگی جابه جایی و نگهداری آهن در ساختارهای گیاهی(بخصوص تک لپه ای ها)
- مقدمه
- عناصر موجود در گیاه
- نقش آهن در گیاه و خاک
- اثرات و علایم تشحیص کمبود آهن در گیاه
- راههای جلوگیری از کمبود آهن در گیاه
- منابع
– مقدمه
کمبود آهن یکی از مهمترین و عمومیترین کمبودهای تغذیهای در جهان است که گستردگی وسیعی دارد. مهمترین گروههای حساس به کمبود آهن کودکان، نوجوانان، زنان شیرده و باردار هستند. گزارشهای غیررسمی حاکی از آن است که بیش از 30 در صد جمعیت جهان با کمبود آهن مواجه هستند.که البته در کشورهای در حال توسعه کمبود آهن شیوع بیشتری دارد. در خاورمیانه 50 در صد زنان باردار و کودکان زیر هفت سال از کمبود آهن رنج میبرند. کم خونی ناشی از کمبود آهن بیماری شایعی است که در اکثر مناطق دنیا مشاهده شده است. یکی از عوارض کمبود توام آهن و روی به نام کم خونی ایرانی Persian anemia است که در منبع خارجی نیز ذکر شده است.
مقدار متوسط آهن در بدن یک مرد هفتاد کیلوگرمی، 5 – 4 گرم و یا به عبارت دیگر حدود 60 تا 70 میلیگرم بر کیلوگرم است که بسته به اندازه و وضعیت آهن این مقدار فرق میکند. تقریباً 60 درصد آهن بدن در هموگلوبین و 8 تا 9 درصد در میوگلوبین (ماده رنگین عضلات) وجود دارد. هموگلوبین و میوگلوبین به ترتیب مسئول انتقال و ذخیره اکسیژن هستند. آهن برای سوخت و ساز صحیح ویتامینهای B ضروری است، به رشد کمک کرده، مقاومت در مقابل بیماریها را زیاد میکند، از خستگی جلوگیری میکند، رنگ موزون به پوست میدهد و کم خونیهای حاصل از کمبود آهن را معالجه و پیشگیری میکند. (در انسانها حدود هشت درصد کل آهن مصرفی جذب بدن شده، عملاً وارد جریان خون میشود.)
مقدار مصرف روزانه آهن برای بالغین 18 میلیگرم و برای زنان باردار و شیرده بیش از 18 میلیگرم در روز توصیه شده است. بدن زنان دو برابر مردان آهن از دست میدهد. برای جذب آهن در بدن، مس، کبالت، منگنز و ویتامین C مورد نیاز است. همچنین تعدادی از ترکیبات از جذب آهن میکاهند. شناخته شدهترین آنها فیتات (اینتول هگزا فسفات) میباشد. معمولاً افزایش نمکهای سدیم و پتاسیم فیتات از جذب آهن جلوگیری میکنند. این ترکیبات در دانه گندم وجود دارد و همراه با فیبر از جذب آهن موجود در گندم میکاهند. تانن و دیگر پلی فنولها نیز میتوانند نقش بازدارندهای در جذب آهن داشته باشند. مثلاً چای یک مانع قوی در جذب آهن است. علاوه بر این مصرف زیادی و نامتعادل روی و مس از جذب آهن جلوگیری میکنند.
از سویی دیگر، تمامی موجودات زنده از جمله گیاهان برای رشد و نمو نیاز به غذا دارند. خاک تامین کننده اکثریت قریب به اتفاق عناصر غذایی مورد نیاز گیاه میباشد. به جز کربن، اکسیژن و هیدروژن که عمدتاً از طریق آب و هوا تامین میگردند، منبع اصلی بقیه عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، محلول خاک میباشد. در خاک تقریباً تمام عناصر غذایی از جمله آهن که در جدول تناوبی وجود دارد، موجود میباشد.
2- عناصر موجود در گیاه
بخش اعظم عناصر موجود در گیاه قابل اندازهگیری هستند، اما گیاه برای جذب این عناصر حالت انتخاب ندارد و بدون در نظر گرفتن مفید یا مضر بودن، آنها را جذب میکند. تغذیه صحیح گیاه یکی از عوامل مهم در بهبود کیفی و کمی محصول به شمار میآید. در تغذیه صحیح گیاه نه تنها باید هر عنصر به اندازه کافی در دسترس گیاه قرار گیرد، بلکه ایجاد تعادل و رعایت نسبت میان میزان عناصر مصرفی از اهمیت ویژه برخوردار است، زیرا در حالت عدم تعادل تغذیهای با افزودن تعدادی از عناصر غذایی نه تنها افزایش عملکرد رخ نمیدهد، بلکه اختلالاتی نیز در رشد گیاه ایجاد شده و در نهایت افت محصول حادث خواهد شد.
از آنجائی که این فاکتور به راحتی تحت کنترل زارع یا باغدار میباشد، شناخت این عناصر نقش به سزائی در مدیریت مزرعه یا باغ دارد. عناصر غذایی مورد نیاز گیاه به سه دسته تقسیم میشوند:
الف) عناصر مضر یا غیرضروری برای گیاه:
عناصری هستند که برای رشد و نمو گیاه زیان آورند و حتی در برخی موارد غلظتهای کم این عناصر میتواند موجب کاهش قابل توجهی در عملکرد و رشد گیاه گردد. از جمله این عناصر میتوان به سرب، کادمیوم و جیوه اشاره کرد.
ب) عناصر مفید برای گیاه:
عناصری هستند که در صورتی که در محیط به مقدار کافی موجود باشند، سبب بهبود رشد گیاه و یا گیاهان خاصی میشوند؛ به عنوان مثال سدیم برای چغندر قند؛ سیلیس برای برنج، جو، نیشکر و تا حدودی برای گوجه فرنگی؛ کبالت برای تثبیت بیولوژیکی نیتروژن توسط ریزوبیومها و جلبکهای سبز و آبی خاصی مفید میباشد و همینطور ید برای جلبکهای قهوهای و وانادیم برای یک نوع جلبک سبز مفید بودن آن به اثبات رسیده است.
ج) عناصر لازم یا ضروری برای گیاه:
آرنون و اسکات (1939) سه معیار را برای ضروری بودن یک عنصر عنوان نمودهاند. این سه معیار عبارت است از:
1- گیاه بدون آن عنصر قادر به تکمیل چرخه حیات خود نباشد.
2- وظیفه آن عنصر توسط عنصر دیگری قابل انجام و جایگزینی نباشد.
3- عنصر مستقیماً در متابولیسم و تغذیه گیاه نقش داشته باشد
براساس معیارهای فوق تا کنون 16 عنصر برای رشد و نمو گیاهان ضروری تشخیص داده شده است. کربن، اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدن و کلر شانزده عنصر ضروری مورد نیاز گیاهان هستند.
سه عنصر اول یعنی کربن، اکسیژن و هیدروژن قسمت اعظم ماده خشک گیاهی (60 تا 90 درصد) را تشکیل میدهند و کمبود آنها به جز در مورد کمبود آب دیده نمیشود. این سه عنصر عمدتاً از طریق آب و هوا تامین میشوند.
سه عنصر فوق همراه با شش عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم (عناصر کودی)، کلسیم و منیزیم (عناصر آهکی) و گوگرد عناصر غذایی پر مصرف یا پر نیاز برای گیاهان هستند. و هفت عنصر دیگر یعنی آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدن و کلر عناصر غذایی کم مصرف یا کم نیاز یا ریز مغذی هستند. (البته بعضی از منابع نیکل و کبالت را نیز جزء عناصر کم مصرف قلمداد میکنند).
گیاهان همانگونه که بدون عناصر پر مصرف قادر به ادامه حیات نیستند، بدون استفاده از عناصر غذایی کم مصرف نیز قادر به ادامه حیات نخواهند بود. تفاوت عمدهای که این عناصر با عناصر پر نیاز دارند، این است که این عناصر در مقایسه با عناصر پر نیاز به مقدار کمتری مورد نیاز گیاهان هستند. به عبارت دیگر تفاوت این دو دسته در مقدار نیاز گیاهان به آنها است. اما ریز مغذیها علیرغم نیاز کم، جایگاه ویژهای در تولیدات کشاورزی دارند.
از زمان کشف ضروری بودن این عناصر تاکنون، تحقیقات زیادی بر روی هر یک از این عناصر انجام شده است، اما در سالهای اخیر علاقه و توجه روز افزونی به نقش این عناصر در تولیدات کشاورزی معطوف شده است. دلایل زیادی برای این امر وجود دارد که مهم ترین آنها عبارتند از:
الف) پیشرفت در روشهای آزمون خاک و تجزیه بافت گیاهی برای تشخیص کمبود آنها.
ب) وجود آمارهای زیاد در مورد عکسالعمل نباتات زراعی و باغی به مصرف این عناصر.
ج) خارج شدن مقدار زیادی از این عناصر در اثر تولیدات کشاورزی در طول زمان.
د) نقش عناصر کم مصرف در کنترل و جلوگیری از آفات و بیماریهای گیاهی.
ه) استفاده زیاد از حد از کودهای با درجه خلوص بالا و بدون این عناصر.
و) ایجاد کمبود این عناصر در اثر مصرف زیاد و دراز مدت فسفر.
ز) استفاده کم از کودهای حیوانی در تولیدات کشاورزی.
ح) نیاز به عناصر کم مصرف برای تولید عملکرد بالا.
ط) کمبود روز افزون این عناصر در جوامع بشری
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.