توضیحات
عنوان فارسی: نقش اقتصاد مقاومتی در مصرف بهینه سوخت های فسیلی و نقش آن در محیط زیست
- فصل اول
- کلیات
- تعریف علم اقتصاد
- اقتصاد مقاومتی
- ارکان اقتصاد مقاومتی
- الف: مقاوم بودن اقتصاد
- ب: استفاده از همه ی ظرفیت های دولتی و مردمی
- ج: حمایت از تولید ملی
- د: مدیریت منابع ارزی
- ه: مدیریت مصرف
- تبیین اقتصاد مقاومتی
- نقش شرکت های دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی
- الزامات اقتصاد مقاومتی
- اقتصاد مقاومتی و مدیریت مصرف
- اقتصاد شهری
- روشهای صرفه جویی در مصرف انرژی ، آب ، برق ، گاز
- صرفه جویی چیست ؟
- الف : روشهای صرفه جویی در مصرف برق
- ب: صرفه جویی در مصرف گاز و انرژی گرمایی
- صرفه جویی در مصرف آب
- نحوه تبلیغات اصولی برای مصرف درست
- ارتباط کاهش هزینه ها با صرف صحیح ما
- اقتصاد مقاومتی از دیدگاه مذهب و آموزه های مذهبی
- نگاه جامعه به اقتصاد مقاومتی
- ارگان های مسئول تبلیغات در زمینه اقتصاد مقاومتی
- نقش نیروهای مسلح و نهادهای نظامی
- دیدگاه بزرگان در رابطه با اقتصاد محیط زیست
- اقتصاد محیط زیست و فواید آن برای جلوگیری از اسراف و تبذیر
- فصل دوم
- مواد و روش کار
- روش تحقیق
- جامعه آماری
- نمونه آماری
- روش نمونه گیری
- واحد تحلیل
- متغیرهای مستقل و وابسته
- ابزار جمع آوری اطلاعات
- تعیین اعتبار پرسش نامه
- روش استخراج و تحلیل داده ها
- فصل سوم
- تجزیه و تحلیل
- فرضیه ها
- سئوالات عمومی مربوط به مشخصات افراد پاسخگو
- سن فرد پاسخگو
- جنس فرد پاسخگو
- وضعیت تأهل فرد پاسخگو
- وضعیت اشتغال فرد پاسخگو
- وضعیت تحصیلی فرد پاسخگو
- آمار توصیفی
- فرضیه اول
- فرضیه دوم
- فرضیه سوم
- فرضیه چهارم
- آمار استنباطی
- پایایی و روایی ابزار گردآوری اطلاعات
- تجزیه و تحلیل داده ها
- یافته های تحقیق
- فرضیه اول
- فرضیه دوم
- فرضیه سوم
- فرضیه چهارم
- فصل چهارم
- بحث و نتیجه گیری
- طرح بحث
- نتایج آزمون فرضیات
- فرضیه اول
- فرضیه دوم
- فرضیه سوم
- فرضیه چهارم
- نتیجه گیری
- فصل پنج
- پیشنهادات
- طرح بحث
- پیشنهادات مصرف بهینه سوخت های فسیلی
- پیشنهادات استفاده از انرژی های تجدید پذیر
- پیشنهادات محیط زیست سالم
- منابع
فصل اول
کلیات
تعریف علم اقتصاد
ممكن است تا كنون از علم اقتصاد تعاریف متعددی شنیده یا خوانده باشید. ولی ساده ترین و جامع ترین تعریف از علم اقتصاد عبارت است از: علم اقتصاد، علم تخصیص بهینه منابع كمیاب است. كمیابی مهمترین موضوع علم اقتصاد می باشد. فقط علم اقتصاد است كه به موضوع كمیابی می پردازد. اگر كمیابی نبود علم اقتصاد هم بوجود نمی آمد. كمیابی به این معناست كه امكانات محدود و خواسته هایمان نامحدود می باشد. مثلاً درآمد ما محدود است ولی كالاها و خدمات زیادی را می خواهیم خریداری كنیم. بودجه كشور محدود است ولی نیازها و خواسته های زیادی است كه در جامعه وجود دارد. وقت ما كمیاب است. نیروی انسانی، زمین های حاصلخیز، آب، هوای سالم و … همه منابع كمیاب هستند.
منابع را در علم اقتصاد به منابع اقتصادی و غیراقتصادی تقسیم بندی می كنند. منابع اقتصادی به منابعی گفته می شود كه كمیاب باشند. (نشانه كمیابی قیمت است. هر كالا یا منبعی كه قیمت داشت به معنی این است كه آن كالا یا منبع كمیاب است.) منابع غیراقتصادی كه در علم اقتصاد مورد بحث قرار نمی گیرند، منابعی است كه فراوان باشند. (نشانه فراوانی مجانی بودن آن است.) مثلاً نور و هوا هرچند برای ادامه زندگی و حیات انسان و تولید كالاها، بسیار مهم هستند ولی به دلیل اینكه فراوان است، در علم اقتصاد مورد بحث قرار نمی گیرند. پس هر چه كمیاب باشد موضوع علم اقتصاد و بررسی های اقتصادی قرار می گیرد.[1]
هر كالا یا منبعی كه كمیاب باشد، باید آن را به نحو صحیح تخصیص داد. به عبارت دیگر تخصیص از كمیابی نشأت می گیرد. اگر كالا یا خدمتی فراوان باشد، ضرورتی به تخصیص آن نیست. مثلاً نور خورشید و هوا فراوان است، هركس به هر شكلی كه می خواهد می تواند آن را مصرف كند. ولی بودجه فرد، بودجه كشور و وقت فرد محدود است. بنابراین باید فكر كرد كه چگونه بودجه یا وقت خود را به نحو صحیح تخصیص دهیم. در بحث های علم اقتصاد همیشه گفته می شود كه تخصیص باید بهینه باشد. منظور از تخصیص بهینه در علم اقتصاد تخصیصی است كه ما را به هدف یا اهدافمان بیشتر نزدیك نماید یا در تحقق اهداف نقش و تأثیر بیشتری داشته باشد. بنابراین بهینه بودن تخصیص به اهداف هر فرد بستگی دارد. به عنوان مثال اینكه شما وقت خود را به ورزش، درس خواندن، استراحت كردن و … تخصیص دهید، بستگی به هدف شما دارد. همه هدف علم اقتصاد (همانند بقیه علوم) این است كه افراد را راهنمایی نماید كه از امكانات خود به نحوی بهره برداری نمایند كه به بیشترین هدف خود دسترسی پیدا كنند. برخلاف تصور عامه هدف علم اقتصاد سودآوری و … نیست. هر جامعه و یا فرد و یا بنگاهی هدف خود را تعیین می كند و از علم اقتصاد برای بهتر رسیدن به این هدف كمك می گیرد. می توان گفت كارایی كه به مفهوم حداكثر ستاده از داده معین است، محور اصلی بحث های علم اقتصاد است. در علم اقتصاد می خواهیم از منابع كمیاب حداكثر استفاده صورت پذیرد.
- تقسیم بندی علم اقتصاد به اقتصاد خرد و اقتصاد كلان:
علم اقتصاد را به اقتصاد خرد (Microeconomics) و اقتصاد كلان (Macroeconomics) تقسیم بندی می كنند. اقتصاد خرد بررسی رفتار اقتصادی افراد و بنگاه هاست و اقتصاد كلان به بررسی فعالیت های اقتصادی در سطح كشور می پردازد.
اقتصاد خرد در پی پاسخگویی به دو سؤال زیر است:
یك فرد چگونه امكانات محدود خو را (مانند بودجه، وقت و …) بین كالاها و خدمات مختلف تخصیص دهد تا به هدف خود كه فرض می شود حداكثر مطلوبیت است، دسترسی پیدا كند.
یك بنگاه چگونه امكانات محدود خود را (مانند پولی كه برای تولید می خواهد هزینه نماید) را صرف استخدام عوامل تولید نماید تا به هدف خود كه فرض می شود حداكثر تولید یا سود است دسترسی پیدا كند.
اقتصاد كلان نیز در پی پاسخگویی به سؤال زیر است:
امكانات محدود یك جامعه مانند نیروی انسانی، سرمایه و … چگونه تخصیص یابد تا به حداكثر اهداف جامعه (مثل اشتغال، ثبات قیمت ها، رشد تولید و …) دسترسی پیدا كند.
- سه سؤال مطرح در هر جامعه و سه نظام اقتصادی:
به دلیل اینكه ما در دنیای كمیابی زندگی می كنیم در هر جامعه ای سه سؤال مطرح می شود:
چه كالاها و خدماتی و به چه مقدار تولید شود؟
چگونه تولید شود؟ یعنی شیوه تولید چه باشد؟ آیا كاربر یا سرمایه بر باشد؟
كالاها و خدمات تولید شده چگونه توزیع شود؟ (بحث عدالت اجتماعی)
پاسخ های متفاوتی به سه سؤال بالا داده شده است. این پاسخ ها را می توان در سه دسته كلی تقسیم بندی نمود:
الف) پاسخ نظام اقتصاد آزاد ب) پاسخ نظام اقتصاد متمركز ج) پاسخ نظام اقتصاد مختلط
نظام اقتصاد آزاد نظامی است كه مبتنی بر مكانیسم عرضه و تقاضا (قیمت)، مالكیت خصوصی، رقابت، آزادی فعالیت اقتصادی و نقش محدود دولت است. طرفداران نظام اقتصاد آزاد معتقد هستند كه از طریق مكانیسم عرضه و تقاضا در بازار پاسخ سه سؤال فوق داده می شود. هر كالایی را كه مصرف كنندگان بیشتر خواسته باشند، تقاضای آن افزایش می یابد، در نتیجه تولیدكنندگان از آن كالا بیشتر تولید می كنند. تولیدكنندگان نیز در پی حداقل كردن هزینه تولید می باشند، بنابراین از شیوه های تولیدی استفاده می كنند كه ارزانتر باشد. اگر نیروی كار ارزان باشد، شیوه كاربر و اگر سرمایه ارزانتر باشد، شیوه سرمایه بر انتخاب می شود. در پاسخ به سؤال كالاها چگونه توزیع شود، اقتصاد آزاد معتقد است كه هر عامل تولید به اندازه بازدهی خود درآمد كسب می كند و با درآمد كسب شده كالاها و خدمات را خریداری می كند. بنابراین هر فردی كه بازدهی اش بیشتر باشد، درآمد بالاتر و به تبع آن كالاها و خدمات بیشتری نصیبش خواهد شد.
نظام اقتصاد متمركز، نظامی است كه همه تصمیمات توسط دولت اتخاذ می گردد. در این نظام، مكانیسم بازار و عرضه و تقاضا جایگاهی ندارد و هر سه سؤال فوق توسط دولت پاسخ داده می شود.
نظام اقتصاد مختلط، نظامی است كه مكانیسم بازار را قبول دارد ولی به دخالت دولت برای بهبود توزیع درآمد و تهیه كالاهای مطلوب جامعه معتقد است. از نظر این نظام در درجه اول پاسخ سه سؤال باید توسط مكانیسم بازار داده شود ولی دولت نیز در مواردی كه توزیع درآمد یا ثروت مطلوب برقرار نمی باشد در مكانیسم بازار دخالت محدود می كند.
اقتصاد مقاومتی
در چند سال اخیر و با شدت یافتن تحریم های یک جانبه و غیرانسانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران با هدف متوقف کردن برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران، واژه ی جدید «اقتصاد مقاومتی» به ادبیات اقتصادی کشور اضافه و به فراخور حال و روز اقتصاد کشورمان مورد بحث قرار گرفته است.
این واژه اولین بار در دیدار کارآفرینان با مقام معظم رهبری در شهریور سال 1389 مطرح گردید. در همین دیدار، رهبر معظم انقلاب «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برایی جهش» را معرفی نمودند.[2]
برای مفهوم اقتصاد مقاومتی در همین مدت زمان کم، تعاریف متفاوتی ارائه شده که هر کدام از جنبه ای به این موضوع نگاه کرده اند. در این میان، تعریف جامع و کامل از اقتصاد مقاومتی را خود رهبر فرزانه انقلاب ارائه داده اند. ایشان در دیدار با دانشجویان فرمودند:
«اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد.»[3]
این مقاله که مشتمل بر بیانات حکیمانه مقام معظم رهبری درباره اقتصاد مقاومتی است به خوانندگان عزیز تقدیم می گردد.
ارکان اقتصاد مقاومتی
الف: مقاوم بودن اقتصاد
وظیفه ی همه ی ما این است که سعی کنیم کشور را مستحکم، غیر قابل نفوذ، غیر قابل تأثیر از سوی دشمن، حفظ کنیم و نگه داریم؛ این یکی از اقتضائات «اقتصاد مقاومتی» است که ما مطرح کردیم. در اقتصاد مقاومتی، یک رکن اساسی و مهم، مقاوم بودن اقتصاد است. اقتصاد باید مقاوم باشد؛ باید بتواند در مقابل آنچه که ممکن است در معرض توطئه ی دشمن قرار بگیرد، مقاومت کند.[4]
ب: استفاده از همه ی ظرفیت های دولتی و مردمی
بخش خصوصی را باید کمک کرد. اینکه ما «اقتصاد مقاومتی» را مطرح کردیم، خب، خود اقتصاد مقاومتی شرائطی دارد، ارکانی دارد؛ یکی از بخش هایش همین تکیه ی به مردم است؛ همین سیاست های اصل 44 با تأکید و اهتمام و دقت و وسواسِ هرچه بیشتر باید دنبال شود؛ این جزو کارهای اساسی شماست. در بعضی از موارد، من از خود مسئولین کشور می شنوم که بخش خصوصی به خاطر کم توانی اش جلو نمی آید. خب، باید فکری بکنید برای اینکه به بخش خصوصی توانبخشی بشود؛ حالا از طریق بانک هاست، از طریق قوانین لازم و مقرراتِ لازم است؛ از هر طریقی که لازم است، کاری کنید که بخش خصوصی، بخش مردمی، فعال شود. بالاخره اقتصاد مقاومتی معنایش این است که ما یک اقتصادی داشته باشیم که هم روند رو به رشد اقتصادی در کشور محفوظ بماند، هم آسیب پذیری اش کاهش پیدا کند. یعنی وضع اقتصادی کشور و نظام اقتصادی جوری باشد که در مقابل ترفندهای دشمنان که همیشگی و به شکل های مختلف خواهد بود، کمتر آسیب ببیند و اختلال پیدا کند. یکی از شرائطش، استفاده از همه ی ظرفیت های دولتی و مردمی است؛ هم از فکرها و اندیشه ها و راه کارهائی که صاحبنظران می دهند، استفاده کنید، هم از سرمایه ها استفاده شود.
به مردم هم باید واقعاً میدان داده شود. البته در بیانات دوستان به برخی از این حوادثی که ناشی از پیگیری مفسدین اقتصادی و مفاسد اقتصادی است، اشاره شد. واقعاً نمی شود ما کار اقتصادی درست و قوی بکنیم، اما با مفاسد اقتصادی مبارزه نکنیم؛ این واقعاً نشدنی است. همان چند سال پیش هم که من راجع به این قضیه بحث کردم و مطالبی را به مسئولین کشور گفتم، به همین نکته توجه داشتم، که تصور نشود ما می توانیم سرمایه گذاری مردمی و کار سالم مردمی داشته باشیم، بدون مبارزه ی با مفاسد اقتصادی؛ و تصور نشود که مبارزه ی با مفاسد اقتصادی موجب می شود که ما مشارکت مردم و سرمایه گذاری مردم را کم داشته باشیم؛ نه، چون اکثر کسانی که می خواهند وارد میدان اقتصادی بشوند، اهل کار سالمند، مردمان سالمی هستند؛ حالا یکی دو نفر هم آدم های ناسالم پیدا می شوند. باید با چشم های تیزبین، ریزبین و دوربین مراقبت کنید که کسانی نیایند به عنوان ایجاد اشتغال و ایجاد کار و کارآفرینی تسهیلات بانکی بگیرند، اما کارآفرینی واقعی انجام نگیرد. این را باید مراقبت کنید؛ هم شما مراقبت کنید، هم قوه ی قضائیه مراقبت کند. به نظر من همکاری قوه ی مجریه و قوه ی قضائیه در اینجا یک کار بسیار لازمی است.[5]
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.