توضیحات
عنوان فارسی: مدلهای مفهومی و مبانی نظری فضای سایبری
- چکیده
- مقدمه
- مولفه های اصلی حوزه سایبر
- نبرد سایبری
- ویژگیهای فضای سایبری
- فضای وب
- سرویس شبکه اجتماعی محیط سایبری
- هویت سایبری
- تاثیر رواج فضاهای سایبری بر سلامت اجتماعی
- معایب و محاسن فضاهای سایبری
- فرصتها و تهدیدهای فضای سایبری
- راهکارهای مقابله با آسیبهای فضای سایبری
- بررسی مدلهای گوناگون تهدیدشناسی فضای سایبر
- متدولوژی بومی شناختِ تهدیدات
- امنیت فضای سایبری
- مروری بر کارهای انجام شده
- منابع
چکیده
فضای سایبری، امروز بخش بزرگی از زندگی انسانها را در بر گرفته است، هم تکتک آحاد جامعه از آن تاثیر پذیرفته و یا تاثیر میگذارند و هم حکومت ناگزیر از اخذ تصمیمات در مواجهه با آن است. در این کار به ارزیابی مبانی نظری و مفهومی فضای سایبری، چالشهای این حیطه، مسائل مرتبط با آن و بیان چندین راهکار در راستای فضای سایبری خواهیم پرداخت.
کلمات کلیدی: فضای سایبری، امنیت، جرائم رایانهای، شبکه های محیط سایبری.
1- مقدمه
در سالهای اخیر، واژه «سایبر»[1] بسیار شنیده میشود. عبارتی که در خود مفاهیم گسترده و وسیعی را در بر گرفته است.
فضای سایبر[2] عبارتی است که در دنیای اینترنت، رسانه و ارتباطات بسیار شنیده میشود. به نظر میرسد به کارگیری این اصطلاح در این زمینه و برای ارجاع به امور فنی به آن رنگ و بویی صرفاً فنی و مکانیکی داده باشد. ملاحظه دقیقتر این اصطلاح نشان می دهد که این واقعیت، وجوه و جنبه های متنوعی از جمله خصلتهای روانشناختی قابل توجه نیز دارد.
واژه سایبر از لغت یونانی «کایبرنتس»[3] به معنی سکّاندار یا راهنما مشتق شده است.
نخستین بار اصطلاح «سایبرنتیک»[4] توسط ریاضیدانی به نام «نوربرت وینر»در کتابی با عنوان «سایبرنتیک و کنترل در ارتباط بین حیوان و ماشین» در سال ۱۹۴۸ به کار برده شده است. سایبرنتیک علم مطالعه و کنترل مکانیزمها در سیستمهای انسانی، ماشینی و کامپیوترها است. سایبر پیشوندی است برای توصیف یک شخص، یک شیء، یک ایده و یا یک فضا که مربوط به دنیای کامپیوتر و اطلاعات است.
در طی توسعه اینترنت واژههای ترکیبی بسیاری از این کلمه سایبر بوجود آمده مانند: فضای سایبر[5] ، شهروند سایبر[6]، پول سایبر[7]، فرهنگ سایبر[8]، راهنمایی فضای سایبر[9]، تجارت سایبر[10]، کانال سایبر[11] و غیره.
واژه «فضای سایبر» را نخستین بار «ویلیام گیبسون»[12] نویسنده داستان علمی تخیّلی در کتاب «نورومنسر»[13] در سال 1984 به کار برده است. فضای سایبر در معنا به مجموعههایی از ارتباطات درونی انسانها از طریق كامپیوتر و مسائل مخابراتی بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیكی گفته میشود. یك سیستم آنلاین نمونهای از فضای سایبر است كه كاربران آن میتوانند از طریق ایمیل با یكدیگر ارتباط برقرار كنند. بر خلاف فضای واقعی، در فضای سایبر نیاز به جابجاییهای فیزیكی نیست و كلیه اعمال فقط از طریق فشردن كلیدها یاحركات ماوس صورت میگیرد. این عدم جابجایی فیزیكی، محققان را واداشت كه به مطالعه برخی شباهتهای فضای سایبر با حالت های ناهشیاری، بخصوص حالتهای ذهنیای كه در رویا ها ظاهر میشوند، بپردازند. آنان با الهام از گفتههای یكی از رهبران بزرگ “ذن” به نام چانگتزو برای تحقیقات خود در زمینه كشف شباهتهایی بین فضای سایبر و رویا بهره جسته اند. گفته می شود كه:
“چانگتزو شبی در خواب می بیند كه یك پروانه شده است. وقتی بیدار می شود با خود میاندیشد: آیا من مردی هستم كه خواب می بیند پروانه شده است، یا اینكه پروانهای هستم كه اكنون خواب می بیند یك”مرد” شده است.”
روند كاری یك كاربر كامپیوتر در فضای سایبر دقیقا نوعی یكی شدن یا محو شدن در درون واقعیتی متفاوت یعنی واقعیتی مجازی كه ورای قوانین و واقعیتهای واقعی است. مانند یك رهبر ذن در هنگام مدیتیشن كه با محیط اطراف خود به وحدت میرسد، كاربر كامپیوتر هم در هنگام كار در فضای مجازی با آن یكی میشود.
شما تقریبا بیحركت و آرام مینشینید، چشمانتان روی پردهای درخشان خیره میشود، اتاق كاملا تاریك است، تنها منبع نور در درون شما است و در حالیكه همه توجه و ذهنتان بر كلمات و تصاویر این پرده درخشان متمركز است، انگشتانتان كلیدهای كیبورد را مینوازد. در این لحظه دوست دارید با ذهنیات و تصورات خود یگانه شوید. مرز بین دنیای درون و بیرون تقریبا ناپدید میشود و دیگر گذر زمان معنایی ندارد.
البته این سناریوی هر روز كاربران كامپیوتر نیست. زیرا اغلب اوقات ما صرفا به جهت انجام كاری مشخص و بدون آنكه به درون جهان مجازی فرو رویم به صفحه كلید ضربه میزنیم اما اگر از استفادههای دمدستی كامپیوتر صرف نظر كنیم و از كاربران حرفه ایی و پروپاقرص كامپیوتر پرس و جو كنیم درخواهیم یافت كه بسیاری از آن ها به راحتی لحظاتی را به یاد میآورند كه گویی هیچ حائل و فاصلهای بین خود و كامپیوترشان احساس نمیكردند. در واقع می توان گفت كه فضای سایبر گسترهایی از ذهن است كه می تواند تمامی اشكال زندگی منطقی را بسط و معنا دهد. شما میتوانید حالتهای متنوع و متفاوت ذهنی را از قبیل تخیلات (خیالپردازیها) خیالپروریها، توهمات، حالات هیپنوتیستیك و سطوح گوناگونی از هوشیاری را در فضای مجازی تجربه كنید. تحت این چنین شرایط است كه فضای سایبر همانند دنیای “رویا” می شود. دنیایی كه وقتی ما به خواب فرو می رویم ، پدیدار می شود.
فضای سایبر را نمی توان تنها یك”بزرگ شاهراه اطلاعاتی” ساده دانست. زیرا تجربه ذهنی ما در فضای مجازی با تجربه ذهنی ما زمانی كه بی هیچ هدف و ارزشی خیالبافی می كنیم، كاملا متفاوت است. در واقع همانگونه كه علم روانشناسی خواب شبانه را برای حفظ سلامتی، توسعه عاطفی و رشد شخصیت یك فرد ضروری میداند، این فضای مجازی هم بیش از هر چیز دیگری در خدمت روان انسان است. زیرا مرزهای بین وا قعیتهای آگاهانه و نا آگاهانه را به هم نزدیك ساخته و می تواند درباره معنای “واقعیت” چیز هایی به ما بگوید. محیط، یك محیط چت گرافیكی است كه ما برای این تحقیق آن را انتخاب كرده ایم. كاربران در این محیط میتوانند برای برقراری ارتباط با دیگران از بین صورتكهای گرافیكی موجود در آن محیط، یك یا چند صورتك را برای بازنمایی شخص خود انتخاب كنند. این صورتكها هر یك موقعیت یا حالت روانی خاصی را بیان میكند. بعضی از این حالت های “رویاگونه” در محیط را می توان در دیگر فضاهای مجازی هم پیدا كرد. ولی تعدادی از این حالت های تنها در محیط وجود دارند و كاملا بی نظیر و خاص هستند.
مهمتر از همه این است كه محیط مانند رویا بسیار مجذوب كننده است. چرا كه این محیط یك “تجربه بصری” جدی است. یك مثل قدیمی میگوید :”یك تصویر با ارزشتر از هزاران كلمه است.” علم روانشناسی هم تجربه بصری را تجربهای بسیار غنی و تصاویر و نمادها را زبان ناآگاهانه مینامند. برای درك و آشنایی بیشتر با این”تجربه بصری” باید از دیدگاه روانشناسی خواب، رویا و رویا بینی را مورد توجه قرار داد.
برخی از ویژگی های رویا و رویا بینی از دیدگاه روانشناسی را می توان به شرح زیر فهرست كرد:
– در رویا قوانین مرسوم زمان، مكان و مسافت اجرا نمیشود.
– فردی كه خواب میبیند میتواند مكررا از یك ماجرا به ماجرایی دیگری منتقل شود، بی آنكه روی زمین سفر كند. ممكن است فرد در خواب خود درگیر ماجرایی در تهران باشد اما بلافاصله درگیر ماجرایی در هاوایی گردد.
– در رویا حسی از مسافت یا مكان وجود ندارد، مسافت و مكان به مفهوم مادی تنها روی زمین خاكی معنا دارد.
– همچنین كشش جاذبه زمین و آگاهی روزانه اغلب در رویا ناپدید میشوند.
– فرد می تواند چون جسمی شناور در فضا، در حال پریدن یا پرواز كردن باشد. دقیقا بر خلاف آنچه كه به عنوان قوانین نیوتن به اثبات رسید است.
حالتهای فوق در فضای سایبر در حد وسیع تری رخ میدهد. زیرا كاربران در آن فضا از قوانین و آگاهیهای زمینی فرا تر میروند: آنها تنها با یك كلیك ساده بر روی نگارهایی می توانند از مكانی به مكان دیگر انتقال یابند، بدون هیچ حركتی در پاها یا چرخشی درچرخ ها و یا هیچ عاملی كه برای اثبات حركت فرد وجود داشته باشد.
این تنها یك تغییر بصری و روانی است كه انتقال را نشان میدهد. در حالیكه شما با وجودی مادی، درون اتاقی با انتخاب شخصی و كاملا بیدار نشستهاید. و آنچه كه اتفاق میافتد مانند رویایی است كه به شما احساسی از لذت و آسودگی میبخشد. شاید زمانی نه چندان دور ما هم با این گفته چانگ تزو هم كلام شویم؛ آیا این ما هستیم كه در فضای سایبر به عنوان كاربر سیر می كنیم یا اینكه این فضای سایبر است، كه به عنوان بخشی از برنامه های خود، ما را تعریف می كند ، كسی چه می داند؟
در ایران نیز واژه سایبر در برخی از دستگاههای امنیتی و انتظامی وارد شده و رسمیت یافته است. مانند «پلیسسایبری» که در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به منظور مقابله با تهدیدات و جرایم مربوط با فضای مجازی تأسیس شده است که البته عبارت «پلیس فتا» برای آن انتخاب گریده است. منظور از فتا در اینجا خلاصهی عبارت «فضای تبادل و تولید اطلاعات» میباشد. در نتیجه به نظر میرسد نزدیکترین عبارت در زبان فارسی در رابطه با مفهوم سایبر همین عبارت «فضای تبادل و تولید اطلاعات» میباشد]1[.
2- مولفه های اصلی حوزه سایبر
مولفه تصدیق هویت.
مولفه پروتکل امن بنیادی.
مولفه تضمین کیفیت و امنیت نرمافزار.
مولفه بازیابی و مدیریت رخداد.
ابزار اندازهگیری و ارزیابی کمی امنیت محصولات و فناوریها.
سایر فارنزیک و واقعهنگاری.
محصولات سختافزاری ایجاد کننده امنیت.
مدلسازی و تامین زیرساخت آزمایشگاهی به منظور شناسایی فناوریهای جدید.
رمزنگاری و پنهاننگاری.
مهندسی اجتماعی و مسائل غیرفناورانه موثر بر حوزه سایبر.
نظارت و کشف]1[.
3-نبرد سایبری
نبرد سایبر، به معنی استفاده از رایانهها و فضای تبادل اطلاعات به عنوان ابزار و سلاح انجام اعمال تروریستی به منظور ارعاب، تغییر عقیده و یا نابودی یک گروه یا کشور میباشد.
نبرد سایبر به فصد کارهای سیاسی انجام میگیرد و مکانها و زیرساختهایی مانند انرژی، حملنقل، ارتباطات و سرویسهای خدماتی ضروری را هدف قرار میدهد.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.