توضیحات
عنوان تحقیق: قوانین بیز و شبکههای استنتاج
- فصل اول: مقدمات ریاضی
- مستقل شرطی
- احتمال شرطی
- قانون ضرب احتمالها
- قاعده احتمال کل
- قانون بیز
- فصل دوم: معرفی شبکه های باور بیزی
- شبکه های بیز
- مفهوم کلیدی و مثالهایی از شبکه بیز
- ساختار شبکه بیز
- حالتها
- جداول توزیع احتمال
- کاربرد شبکه های بیز
- فصل سوم استنتاج در شبکههای بیز
- مقدمه
- استنتاج با استفاده از توزیع توأم کامل
- شبکههای بیز
- مفادیم شبکههای بیزی
- نمایش توزیع توأم كامل
- رابطههای استقلال شرطی در شبکههای بیزی
- نمایش كارآمد توزیعهای شرطی
- یادگیری شبکههای بیزی
- استنتاج دقیق در شبکههای بیزی
- استنتاج بهوسیله محاسبه تکتک عناصر احتمالی
- الگوریتم حذف متغیر
- استنتاج تقریبی در شبکههای بیزی
- روشهای نمونهگیری مستقیم
- نمونهگیری زنجیره ماركوفی
فصل اول
مقدمات ریاضی
1-1- مستقل شرطی
x و y و z 3 متغیر تصادفی با مقدار گسسته هستند، میگوییم x به فرض z، از y مستقل شرطی است، اگر با فرض z توزیع احتمال x مستقل از مقدار y باشد:
(1-1)
معمولاً بیان بالا را بهطور خلاصه به این صورت مینویسیم:
(1-2)
این تعریف از مستقل شرطی میتواند به مجموعه متغیرها نیز گسترش داده شود.
مجموعهای از متغیرهای از مجموعه متغیرهای مستقل شرطیاند به فرض . اگر باشد.
اشتراک پیشامدهای مستقل برابر است با حاصلضرب احتمال وقوع هر یک از آنها:
اگر A و B دو پیشامد مستقل باشند آنگاه اشتراک آنها برابر است با:
P(A∩B) = P(A)× P(B)
1-2- احتمال شرطی
احتمال وقوع پیشامد A بهشرط آنکه پیشامد B رخداده باشد را با P(A|B) نشان میدهیم.
(1-4)
1-3- قانون ضرب احتمالها
احتمال آنکه دو پیشامد A و B بهطور همزمان اتفاق بیفتد برابر است با:
(1-5) P(A∩B)=P(A|B)×P(B) یا P(A∩B) =P(B|A) × P(A)
1-4- قاعده احتمال کل
اگر فضای نمونه S را به n مجموعه E1,E2,…,En افراز کنیم و مجموعه A زیرمجموعهای از فضای نمونه باشد آنگاه احتمال وقوع پیشامد A برابر است با:
شکل (1-1) A زیرمجموعهای از فضای نمونه
(1-6)P(A|Ei) × P(Ei) P(A) = ∑
1-5-قانون بیز
توماس بیز که روی تئوری احتمال شرطی کار میکرد حدود سالهای 1700 میلادی یک قانون پایه احتمال را کشف کرد که قانون بیز نامیده شد. اگر فضای نمونه S را به n مجموعه E1,E2,…,En افراز کنیم و مجموعه A زیرمجموعهای از فضای نمونه باشد آنگاه احتمال وقوع پیشامد Ek بهشرط A برابر است با:
(1-7)
سادهترین قانون بیز بهصورت زیر بیان میشود:
(1-8)
احتمال وقوع D و احتمال وقوع h بهشرط وقوع D است.
قانون بیز اصلیترین سنگ بنای یادگاری بیز است چون روشی برای محاسبه احتمال پسین را از احتمال پیشین فراهم میآورد.
اگر فرض کنیم احتمال پیشین و احتمال پسین باشد با استفاده از و میتوانیم احتمال پسین را محاسبه کنیم. با افزایش و افزایش مییابد. با افزایش کاهش مییابد، زیرا با افزایش احتمال وقوع که مستقل از هست شواهد کمتری در برای پشتیبانی از وجود خواهد داشت.
برای مثال فرض کنیم میدانیم که مننژیت در 50% موارد باعث خشکی کردن میشود، همچنین فرض کنید 1 نفر در هر 50000 نفر از جمعیت موردمطالعه مننژیت دارد و 1 نفر از 20 نفر هم خشکی گردن دارد، میخواهیم بدانیم به چه احتمالی بیماری که از خشکی کردن شکایت میکند مننژیت دارد؟
احتمال مننژیت بهشرط خشکی کردن چیست؟
پس با استفاده از اطلاعات قبلی دریافتیم که اگر بیماری خشکی کردن داشته باشد احتمال اینکه مننژیت سبب آن شده باشد تنها %02/0 است.
یکراه پیچیدهتر برای بیان قانون بیز شامل یک فرض[1]، دلیل[2] و تجربه گذشته[3] است.
(1-9)
که ما میتوانیم عقیدهمان را در فرض H بهشرط دلیل اضافی E و پیشزمینهی C بهروز کنیم.
احتمال پسین[4] نامیده میشود یا احتمال فرض H بعد از ملاحظه اثر دلیل E روی تجربهی گذشته C.
احتمال دلیل قبلی[5] H بهشرط C بهتنهایی است.
احتمال دلیل بهشرط فرض H و اطلاعات زمینهای C است.
مستقل از H است و میتوان بهعنوان یک فاکتور مقیاس گذار به آن نگریست.
شبکههای بیز قانون بیز را روی یک مدل گرافیکی اعمال میکنند و قانون را به احتمالات محاسبات پویا برای متغیرهای چند مقداری توسعه میدهند که احتمالات و دلیلشان تغییر میکند. این الگوریتمها اگر دستی اجرا شود بسیار طولانی و پیچیده خواهد شد اما شبکههای بیز بهصورت آسان و کارا آنها را حل میکنند.
فصل دوم
معرفی شبکههای باور بیزی
2-1- شبکههای بیز
«یک شبکه بیز توزیع احتمال توأم برای مجموعهای از متغیرها را نشان میدهد.»
شبکههای باور بیزی[6] یا شبکههای بیز در یک دامنه وسیع و متنوع ابزاری قدرتمند برای مدلسازی علت و معلول هستند. شبکههای بیز شبکهی به هم پیوستهای از احتمالات هستند که رابطه احتمالی بین متغیرها و اطلاعات مهم قبلی از رابطههایشان را ضبط میکنند. شبکههای بیز استقلال شرطی زیرمجموعهای از متغیرها را قابل توصیف کرده و امکان ترکیب دانش قبلی درباره وابستگی متغیرها را با دادههای آموزشی فراهم میآورد. شبکههای بیز برای وضعیتهایی بسیار کارا هستند که مقدار کمی از اطلاعات کاملاً شناختهشده است و دادههای وارد شونده نامعلوم یا خارج از دسترس باشند. (برخلاف سیستمهای خبره یا مبتنی بر قانون که دادۀ نامعلوم یا خارج از دسترس باعث استدلال غلط میشود). این شبکهها همچنین با یک نمایش گرافیکی یک معنای سازگار برای نشان دادن علت و معلول پیشنهاد میکنند، به دلیل همین تواناییهاست که شبکههای بیز در دامنه وسیعی استفاده میشوند. شبكههای بیز (شبكههای اعتقادی بیز، شبکههای احتمالی علی، نمودارهای تأثیر احتمالی)، ساختارهایی نموداری برای نمایش روابط احتمالی میان تعداد زیادی متغیر و انجام استنباط احتمالی با آن متغیرها هستند .
شبكههای بیز گرافهای غیر سیکلی مستقیم (DAG)[7] هستند كه گرههای آنها در مفهوم قاعده بیز نشاندهنده متغیرها هستند. این گرهها میتوانند مقادیر قابلمشاهده، متغیرهای پنهان، پارامتر یا فرضهای نامعلوم باشند. یالهای این شبكه بیانگر وابستگیهای شرطی هستند. هر گره دارای یك تابع احتمال است كه شامل احتمال اولیه (برای گرههای بدون والدین) و یا احتمالات شرطی مربوط به حالات مختلف گرههای والدین میباشد. شبکههای بیز در جهت تلاش برای ارائه دانش تخصصی در زمینههایی كه دانش متخصصان غیرقطعی، مبهم و یا ناقص است توسعهیافته است. یكی از مزایای شبکههای بیز این است كه علاوه بر دادههای تاریخی (دادههای عینی) از قضاوت ذهنی خبرگان نیز استفاده میکند. ازآنجاکه بسیاری از وقایع موردبررسی ممكن است جدید و یا نادر باشند، به دلیل عدم وجود دادههای گذشته، تنها منبع اطلاعات قضاوت ذهنی خبرگان است اولین بار پیرل (1988) واژه شبكههای بیز را برای تأکید بر سه جنبه زیر به کاربرد:
- طبیعت ذهنی[8] اطلاعات ورودی
- اتكا به روابط شرطی بیز بهعنوان مبنایی جهت بهروزرسانی اطلاعات
- تفاوت بین حالتهای علّی[9] و مشاهدهای[10]
شکل (2-1) چند شبکه بیز ساده
مدلهای گرافیکی یکی از مدلهای متداول برای مدلسازی عدم قطعیت هستند. این مدلها به کمک تئوری احتمالات، راهی برای برخورد با عدم قطعیت فراهم میکنند و برای تقابل با پیچیدگی، از تئوری گراف بهره میبرند. دو نوع متداول از مدلهای گرافیکی، شبکههای بیزی و شبکههای مارکوفی هستند.
هدف این مدلها، نمایش کارآمد توزیعهای توأم[11] بر روی یک مجموعه متغیرهای تصادفی است. حتی در سادهترین حالت که تمام متغیرها دودویی هستند، یک توزیع توأم نیاز به تعیین 2n عدد دارد (تمام احتمالات 2n حالت انتساب مقادیر مختلف n متغیر دودویی)؛ اما در اغلب موارد ساختاری در توزیع وجود دارد که میتوان به کمک آن نمایش توزیع را خلاصهتر کرد. ساختاری که مدلهای گرافیکی بکار میبرند، استفاده از ویژگی استقلال موجود بین متغیرها است.
ویژگی استقلال در توزیع میتواند برای نمایش چنین توزیعهای با ابعاد بالا بهصورت فشردهتر بکار رود. مدلهای گرافیکی احتمالی[12] یکزبان مدلسازی همهمنظوره برای استخراج این ساختار هستند. استنتاج[13] در مدلهای گرافیکی احتمالی بهعنوان مکانیسمی برای پیوند زدن همه این اجزا به یکدیگر بکار میرود. بدین ترتیب مدلهای گرافیکی احتمالی حاصل ترکیب تئوری احتمالات و تئوری گرافها هستند. ایده زیربنایی شبکه بیزی بر اساس گرافهای جهتدار است و لذا آن را مدل گرافیکی جهتدار نیز مینامند. در مقابل، ایده زیربنایی شبکه مارکوفی، گراف بجهت است و لذا آن را مدل گرافیکی بجهت مینامند. البته ترکیبی از این دو نیز وجود دارد که از آن جمله میتوان به گراف زنجیره[14] اشاره کرد. شبکه بیزی، درواقع، یک گراف بدون چرخه جهتدار است که در آن، گرهها، نشاندهنده متغیرهای تصادفی و عدم وجود یال بین گرهها، نشاندهنده استقلال شرطی آنها است. از دیدگاه دیگری، شبکه بیزی زیرمجموعهای از گرافهای تصمیم[15] است. گراف تصمیم علاوه بر مفاهیم مطرح در شبکه بیزی قادر به نمایش عملیات و تصمیمها نیز هست. بهطورکلی گراف تصمیم و زیرمجموعههای آن ازجمله شبکه بیزی و نمودار تأثیر[16] قادر به تصمیمگیری در شرایط عدم قطعیت هستند. عدم قطعیت جزء لاینفک سیستمهای واقعی است.
یک حقیقت مهم برای درک شبکههای بیز این است که این شبکهها محتاج به دانستن اطلاعات دقیق قبلی یا اثبات و مدرک نیستند. بهعبارتدیگر شبکههای بیز وقتیکه اطلاعات قبلی و مهم در جدول احتمالی شرطی یا دانش اثباتشده غلط است، اغلب نتایج قابل قبولی تولید میکنند. این نیرومندی در مواجه بامعرفت و دانش ناقص یکی از چندین دلیل استفاده فزاینده از شبکههای بیز است. به بیان ساده یک شبکهی بیز یک مدل است. شبکه بیز میتواند برای هر چیزی مدل باشد: آبوهوا، بیماری و نشانههایش، گردان نظامی و حتی دفع زباله… خصوصاً وقتیکه اطلاعات گذشته و یا وضعیت فعلی، مبهم، ناقص، ناسازگار و متغیر باشند شبکههای بیز بسیار مفیدند.
در بسیاری موارد ممکن است عدم اطمینان و تردید و نامعلومی پیش آید، مثلاً ممکن است متخصصان و کارشناسان در مورد دانش و برداشت و شناختشان مردد باشند، همچنین ممکن است به وضعیتی که مدل میشود تردید داشته باشند یا در مورد صحت و قابلدسترس بودن اطلاعات نامطمئن باشند. چون شبکههای بیز جواب منطقی و مربوط برای مفاهیم نامطمئن پیشنهاد میکند و یک درک گرافیکی از تعامل بین علت و معلولهای گوناگون ارائه میکند روش مؤثری برای مدل کردن وضعیتهای نامطمئن وابسته به علت و معلول هستند.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.