توضیحات
عنوان: فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی(مطالعه اخلاق کاری و تعهد سازمانی و بهبود مستمر)
مسئولیت اجتماعی از دیدگاه اسلام و نقش آن در توسعه پایدار(با تأکید برشهرداری ها)
فساد اداری؛ مفهوم، علل و آثار آن
- چکیده مقاله
- فرهنگ و رفتار سازمانی
- مقدمـــــه
- مفهــــوم فــــرهنگ
- تعــــــــریف فــــــرهنگ
- ویــــژگیهای فـــــــرهنگ
- تعــــریف سازمان
- مفهــــوم فــــرهنگ ســـازمـــان
- تعــــریف فــــرهنگ سازمانــــــی
- ویــــژگیهای فــــرهنگ سازمانـــی
- عوامل و اجــــزاء فـــــرهنگ سازمان
- چگونگــــی شكل گیری و تداوم فـــرهنگ سازمانی
- نقش فرهنگ
- قــــدرت فـــــرهنگ
- فــــرهنگ مشتـــرك غالب و پاره فرهنگ هــــا
- فــــرهنگ سالم و فــــرهنگ بیمار
- فضــــا جـــو سازمانــــی
- عوامل مؤثر بر فــــرهنگ سازمان
- انــــواع فــــــرهنگ سازمـــان
- الگــــوی نوع شخصیت مدیــــریت
- نتیجـــــــــه گیــــــــــری
- منابــــــــــــــع
- مسئولیت اجتماعی از دیدگاه اسلام و نقش آن در توسعه پایدار(با تأکید برشهرداری ها)
- چکیده مقاله
- فساد اداری : تاثیرفرهنگ سازمانی بر فساد اداری
- تعریف فرهنگ سازمانی
- کارکردهای فرهنگ سازمانی قوی
- تعریف فساد
- تعریف تقلب
- علل وعوامل تاثیر گذار بر فساد اداری
- عوامل اداری و مدیریتی
- عوامل فرهنگی و اجتماعی
- عوامل سیاسی
- عوامل اقتصادی
- رویکردهای پیشگیری از فساد
- کالبد شکافی فرهنگی فساد
- ابعاد فرهنگ ملل از نظر هافستده
- بعد مردسالاری
- ابهام گریزی
- ارائه مدل و نتیجه گیری
- انواع فساد
- آثار فساد اداری
- علل شکل گیری فساد اداری
- عوامل تسهیلکننده که عمدتا عوامل سیاسی و عوامل اداری هستند به شرح زیر هستند:
- اسلام و نظریه حکمرانی
- نتیجه گیری و بررسی راهکارها
- فساد اداری؛ مفهوم، علل و آثار آن
- چکیده
- مقدمه
- مفهوم فساد اداری
- علل موجد فساد اداری
- آثار فساد اداری
- منابع
چکیده مقاله
در جوامع و نظام های اجتماعی، اعتقادها، باورها، ارزشها و الگوهای رفتاری مشترکی وجود دارد که در مجموع، فرهنگ و نظام های اجتماعی آن جامعه را تشکیل می دهد. جوامع با توجه به مبانی فکری و اعتقادی خویش آنها، فرهنگ های متفاوت و مختص به خود دارند و تمام اعمال انسانها، به عنوان مهم ترین عنصر در جوامع، تحت تاثیر فرهنگی است که بدان خو گرفته اند. سازمانها نیز، به عنوان یک نظام اجتماعی، برحسب جهان بینی، تعهدها، هدفها، تکنولوژی، ساختار سازمانی و روشهای اجرایی خود، فرهنگ های متفاوت دارند. فرهنگ سازمانییکی از موضوعات مهم مدیریت علوم رفتاری است؛ و توجه بسیاری از دانشمندان را ، در دهد گذشته به خود جلب نموده است. این فرهنگ بر تمام جنبه های سازمان نفوذ دارد؛ و اهمیت آن، امروزه به حدی است که دانشمندان مدیریت، مهم ترین وظیفه رهبران سازمان را وضع ارزش های فرهنگی مناسب و توسعه آن در سطح سازمان می دانند. پرورش و توسعه فرهنگ سازمانی، با توجه به تعریف عمیق آن، در مکتب اسلام اهمیتی دوچندان دارد؛ زیرا، با حاکم شدن ارزش های اسلامی، نه تنها اهداف متعالی سازمان تحقق می یابد، بلکه جنبه های تولیدی و سودآوری سازمان نیز رشد می یابد. در این مقاله، ضمن ارائه مفهوه فرهنگ و فرهنگ سازمانی، الگوی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی تدوین و تبیین می گردد
فرهنگ و رفتار سازمانی
مقدمـــــه
فرهنگ سازمانی موضوعی است كه به تازگی در دانش مدیریت و در قلمرو رفتار سازمانی راه یافته است. به دنبال نظریات و تحقیقات جدید در مدیریت، فرهنگ سازمانی دارای اهمیت روزافزونی شده و یكی از مباحث اصلی و كانونی مدیریت را تشكیل داده است. جمعیتشناسان، جامعهشناسان و اخیراً روانشناسان و حتی اقتصاددانان توجه خاصی به این مبحث نو و مهم در مدیریت مبذول داشته و در شناسایی نقش و اهمیت آن نظریهها و تحقیقات زیادی را به وجود آورده و در حل مسائل و مشكالت مدیریت به كار گرفتهاند. با بررسی كه توسط گروهی از اندیشمندان علم مدیریت به عمل آمده فرهنگ سازمانی بهعنوان یكی از مؤثرترین عوامل پیشرفت و توسعه كشورها شناخته شده است. به طوریكه بسیاری از پژوهشگران معتقدند كه موفقیت كشور ژاپن در صنعت و مدیریت یكی از علل مهم توجه آنها به فرهنگ سازمانی است.
فرهنگ سازمانی بهعنوان مجموعهای از باورها و ارزشهای مشترك بر رفتار و اندیشۀ اعضای سازمان اثر میگذارد و میتوان نقطه شروعی برای حركت و پویایی و یا مانعی در راه پیشرفت به شمار آید. فرهنگ سازمانی از اساسیترین زمینه های تغییر و تحول در سازمان است نظر به اینكه برنامههای جدید تحول بیشتر به تحول بنیادی سازمانی نگاه میكند از اینرو هدف این برنامه ها تغییر و تحول فرهنگ سازمان به عنوان زیربنا به بستر تحول است.
مفهــــوم فــــرهنگ انجام تحقیق
فرهنگ واژهای است كه علمای علم اجتماع و پژوهشگران رشته مردمشناسی آن را به كار میبرند و این واژه از گسترش وسیعی برخوردار است و آنچنان مفید واقع شده كه آن را در سایر علوم اجتماعی نیز به كار میبرند. فرهنگ در قالب بحث تخصصی خود در حدود اواسط قرن نوزدهم در نوشتههای علمای مردمشناسی پدیدار شد و كاربرد علمی كلمۀ فرهنگ در اواخر قرن مذكور توسط تایلر )1917ـ1832 )مردمشناس انگلیسی صورت گرفت.
یكی از مبانی اساسی علوم رفتاری با رشتۀ انسانشناسی آغاز میشود و یكی از رشتههای فرعی انسانشناسی، انسانشناسی فرهنگی است كه با مطالعه رفتار سازمانی ارتباط نزدیك دارد. انسانشناسی فرهنگی با رفتار مكتسبه انسانها كه از فرهنگ آنها تأثیر میگیرد و نیز با فرهنگ متأثر از این رفتار سر و كار دارد. درواقع بدون فهم عمیق ارزشهای فرهنگی جامعه نمیتوان رفتار سازمانی را به درستی فهمید.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.