توضیحات
عنوان فارسی: عوامل و فاکتورهای محدودکننده در استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی
- مقدمه
- تاریخچه تصفیه آب
- دستگاه تصفیه آب خانگی
- جزا تشکیل دهنده ی دستگاه تصفیه آب
- سه راه استیل
- شیر ورودی
- محفظه شفاف با درپوش و دنده / اینچ ، حاوی فیلتر الیافی میکرون
- سوئیچ قطع فشار پایین
- شیر برقی / اینچ QC یا دندهای VDC
- پمپ
- محفظه سفید با درپوش
- محفظه سفید با درپوش و دنده / اینچ ، حاوی فیلتر کربن بلاک CTO
- محفظه ممبران RO حاوی ممبران GPD RO
- سوئیچ قطع فشار بالا
- فیلتر پست کربن خطی
- فیلتر مواد معدنی
- لامپ UV همراه با محفظه استیل
- شیر مصرف
- شیر مخزن ذخیره
- منبع آب تحت فشار
- شیر تنظیم فشار هوا
- زانویی خروجی پساب
- محدودکننده جریان فاضلاب
- بست فاضلاب
- شیر تنظیم TDS (شیر میکسر)
- گیج فشار سنج روغنی
- ترانس تبدیل
- استاندارد دستگاههای تصفیه آب خانگی
- گواهینامه NSF برای تجهیزات تصفیه آب خانگی
- مزایای دستگاه تصفیه آبی که گواهینامه NSF دارد چیست؟
- اطمینان از عملکرد دستگاه تصفیه آب
- اطمینان از بهداشتی بودن اجزا و قطعات محصول
- اطمینان از کیفیت محصول
- اطمینان از عدم تبلیغات گمراه کننده
- عوامل و فاکتورهای محدودکننده استفاده از تصفیه آب
- مروری بر مطالعات انجام شده
- نتیجه گیری
- منابع
1. مقدمه
با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله، سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب، این ماده را جیرهبندی میکنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند [1]. آب مادهای فراوان در کره زمین است. به شکلهای مختلفی همچون دریا، باران، رودخانه و… دیده میشود. آب در چرخه خود، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود، اما از بین نمیرود. به هرحال هر گونه حیات، محتاج آب میباشد. انسانها از آب آشامیدنی استفاده میکنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد[12].
آب گواراترین نوشیدنی است که از دو عنصری که در دمای معمولی گاز هستند تشکیل یافته است. هیدروژن عنصری است که میسوزد در حالیکه اکسیژن برای سوزانیدن لازم است و این در حالی است که برای خاموش کردن آتش در بسیاری از موارد از آب استفاده میشود. با توجه به کمبود آب وهمچنین روند رو به افت کیفیت آب منابع موجود شهری و افزایش املاح محلول آب وتغییر مشخصات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی، در سطح جامعه نگرانیهای جدی را در مورد تامین آب ایجاد کرده است [13 و 14].
محدودیت منابع آبی در برخی مناطق شهری و استفاده اجتناب ناپذیر از منابع غیرمطمئن و همچنین تبلیغات رسانهای مبنی بر آلودگیهای مختلف آب شهری مردم را به سمت دستگاههای تصفیه خانگی سوق داده است [2].
ایران از جمله کشورهایی است که در منطقهای خشک ونیمه خشک واقع گردیده است. وعلاوه بر کمبود متوسط بارش سالانه با پراکنش زمانی و مکانی نا همگون ونامناسب نیز مواجه است. این مسائل بطور کلی پتانسیل کم آبی واحتمال خشکسالی را در کشور افزایش داده و حتی در شرایط عادی نیز در برخی نقاط در زمینه تامین آب مورد نیاز، مشکلات وسیعی را بوجود آورده است. بر اساس آمار موجود برداشت اضافه از منابع آب زیر زمینی باعث افت بیشتر سطح آب زیرزمینی و پیشروی جدی آب شور در بعضی از دشتها گردیده است [3].
آب آشامیدنی علاوه براینکه از نظر ظاهری بایستی شفاف و زلال و عاری از کدورت باشد از نظر کیفیت میکروبی و شیمیایی نیز بایستی درحد مطلوب قرار داشته باشد. بالا بودن غلظت جامدات محلول در آب باعث ایجاد مزه شوری شده و تمایل مصرفکنندگان را به مصرف چنین آبهایی کاهش میدهد. به همین دلیل مصرف کنندگان همیشه در پی آبهای شیرین بوده اند [4 و 5].
با توجه به توسعه و ورود تکنولوژیهای نوین در سیستمهای تصفیه آب آشامیدنی در اوایل دهه 80 استفاده از دستگاههای آب شیرین کن در اکثر شهرها رایج شد، بطوریکه در بعضی شهرهای کشور بخش خصوصی در نصب دستگاههای آب شیرین کن فعال شدهاند [6 و 7].
در ادامه، ابتدا به بررسی تاریخچهی بوجود آمدن و استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی پرداخته میشود سپس دستگاههای تصفیه آب خانگی و مکانیزم کار این دستگاهها بررسی میشود. سپس در بخش 4 عوامل و فاکتورهای محدود کننده در استفاده از این دستگاهها معرفی شده و تاثیر هر یک از آنها بر عملکرد و کاربرد دستگاههای تصفیه آب بررسی میشود. در نهایت مروری بر مطالعات انجام شده در این زمینه ارائه میشود.
2. تاریخچه تصفیه آب
با توجه به اهمیت آب بر سلامتی انسان، بحث تصفیه آب آشامیدنی همواره از با اهمیتترین حوزههای مورد تمرکز صنایع بوده است. تصفیه آب[1] به فرایندهایی گفته میشود که طی آن مواد شیمیایی نامطلوب، آلایندههای بیولوژیکی، جامدات معلق و گازها از آب آلوده حذف میشوند، تا قابل آشامیدن یا مصرف کشاورزی گردد. به طور کلی روشهای مورد استفاده عبارتند از فرایندهای فیزیکی مانند فیلتراسیون، تهنشینی، تقطیر و فرایندهای زیستی مانند فیلترهای شنی و ماسهای کند، کربن اکتیو (زغال فعال) و فرایندهای شیمیایی مانند کلرزنی، ازن زنی، دفلوکولانت، استفاده از تابش الکترومغناطیسی مانند اشعه ماوراء بنفش.
فرایند تصفیه آب ممکن است به کاهش غلظت ذرات معلق یا ذرات محلول در آب از جمله ذرات معلق، انگلها باکتریها، جلبکها، ویروسها، قارچها و طیف وسیعی از مواد محلول و ذرات معلق موجود در آب منجر شود. بصورت کلی، تصفیه آب شرب در دو مرحله «تصفیه آب شهری»[2] و «تصفیه آب خانگی»[3] صورت میگیرد. با توجه به بحران کمبود آب، کاهش سطح آبهای زیرزمینی و بالاتر رفتن استفاده از آب چاهها، موضوع تصفیه آب آشامیدنی از اهمیت بالاتری نیز برخوردار شده و استفاده از سیستمهای تصفیه آب خانگی، به شدت در حال افزایش است.
منابع تاریخی بسیاری حکایت از تلاش انسانهای عصر گذشته برای تصفیه آب و زدودن ذرات معلق و طعم و بو از آن دارد. اما قرنها طول کشید که انسانها به این نتیجه دست یافتند که حواس بینایی، بویایی و چشایی نمیتوانند تنها ملاکهای تشخیص کیفیت آب باشند[15] .
استفاده از روشهای مختلف جهت بهبود طعم و بوی آب به 4000 سال قبل از میلاد بر میگردد. در نوشتههای بر جا مانده از سانسکریت و یونان باستان استفاده از زغال چوب جهت فیلتر کردن آب ، قراردادن آب در معرض نور آفتاب، جوشاندن آب و قراردادن تکههای فلز داغ در آب قبل از نوشیدن آن توصیه شده است. مصریها 1500 سال قبل از میلاد از آلوم جهت تصفیه آب و تهنشین کردن ذرات معلق در آن استفاده میکردند[15] .
بقراط، دانشمند یونانی که در سال 460 تا 354 قبل از میلاد می زیست، جهت دستیابی به آب با طعم مناسب، که به باور او آب سالم بود، فیلتر پارچهای اختراع نمود که با عبور دادن آب جوشیده شده از آن باعث زدودن ذرات عامل طعم و بوی نامناسب از آب میشد[15] .
جابر بن حیان شیمیدان ایرانی از روش تقطیر که در اصل نمونه آزمایشگاهی یکی از روشهای عمومی تصفیه آب میباشد برای مصارف آزمایشگاهی خود استفاده میکرد.شرایط جغرافیایی ایران و در دسترس بودن آب شیرین و سالم شاید یکی از علتهای عدم استفاده گسترده ایرانیان از روشهای تصفیه آب بوده است. زیرا توجه به آب سالم و آلوده نکردن آن که مستلزم شناخت انواع بیماریهایی ناشی از آلودگیهای آب است، از آموزههای زرتشتیان است. بقایای سیستم فاضلاب متمرکز شهری در زمان هخامنشیان که در کاوشهای اخیر پیدا شده نشانگرتسلط ایرانیان باستان به آب بوده و چه بسا در بعضی نقاط نیز از روشهای قدیمی تصفیه آب استفاده میکردند.
پس از تلاشهای انجام شده در تمدنهای باستانی ، پیشرفت در زمینه دستیابی به روشهای تصفیه آب در قرون وسطی با یک وقفه طولانی روبرو گردید. در سال 1627 میلادی، دانشمندان دوباره با طرح مسئله ضرورت تصفیه آب دریچه تازهای در این مقوله گشودند. در این سال رابرت بیکن[4] دست به یک سری آزمایش در جهت زدودن نمک از آب دریا از طریق فیلترهای ماسهای نمود. اگرچه آزمایشات او کاملا ناموفق بود اما جرقهای در ابداع فیلترهای ماسه ای محسوب میشود[15] .
در سال 1676، آنتون فان لیوونهوک[5] اولین میکروسکوپ را اختراع نمود. با این اختراع دانشمندان دنیای جدیدی از آلودگیهای آب را که تا آن زمان کاملا سالم و قابل آشامیدن تلقی میشود مشاهده نمودند و به این ترتیب میکروارگانیسمها کشف شدند. پس از سال 1700 میلادی، با آشنایی مردم از خطرات آلودگیهای موجود در آب شرب، فیلترهای خانگی ساخته شده از پشم، اسفنج و زغال چوب مورد استفاده قرار گرفتند[15] .
اولین تصفیه خانه آب شهری در سال 1804 در شهر پیزلی[6] اسکاتلند ساخته شد. این تصفیه خانه از فیلترهای با بستر شن و ماسه تشکیل شده بود و سیستم توزیع آن مشتمل بر یک اسب و یک گاری بود. بعد از آن، شهر گلاسکو اسکاتلند از اولین شهرهایی بود که آب فیلتر شده را از طریق خطوط لوله به مصرفکنندهها میرساند. در سال 1827 ، فیلترهای ماسهای کند [7]که توسط رابرت تام[8] ابداع شده بودند در اسکاتلند مورد بهره برداری قرار گرفتند. این فیلترها از طریق شستشوی معکوس تمیز میشدند. در عین حال در سال 1829 در شهر لندن فیلترهای دیگری توسط جیمز سیمسون[9] ابداع گردید که تمیز کردن آنها توسط خراشاندن و برداشتن لایههای کثیف شده انجام میگرفت [15].
در قرن 19 میلادی، فیلترهای شنی کند بهترین گزینه جهت تصفیه آب باقی ماندند. با این حال سطح بزرگ مورد نیاز این فیلترها همواره از معایب آنها به شمار میرفت. با افزایش جمعیت شهرها و افزایش نیاز به ظرفیتهای بالا در تصفیه خانههای آب، مساحت بزرگی از زمین میبایست صرف ساخت این فیلترها میشد[15]
در سال 1880 میلادی ، فیلترهای شنی سریع[10] در آمریکا ابداع شدند. شستشوی این فیلترها توسط آب و به صورت شستشوی معکوس انجام میگرفت . بدین ترتیب ظرفیت تصفیه خانههای آب به طور قابل توجهی افزایش و مساحت زمین مورد نیاز آنها بطور قابل توجهی کاهش یافت. با این وجود فیلترهای شنی سریع نیازمند مراحل پیش تصفیه بوده و می باشند بطوریکه جهت کاهش بارذرات معلق در فیلترها از انعقاد و ته نشینی استفاده می گردد[15].
در اواسط قرن نوزدهم میلادی، بیماریهای مختلفی در شهر لندن شایع شد. در این زمان پزشک انگلیسی دکتر جان اسنو[11] کشف کرد که بیماری وبا از طریق آب آلوده گسترش یافته است. او ثابت کرد که این بیماری در شهر لندن از طریق یک چاه آب که توسط فاضلاب آلوده شده بود شیوع پیدا کرده است. نکته جالب توجه این است که آب این چاه به دلیل طعم و بوی بسیار مناسب آن مورد استقبال مردم شهر بود. این کشف در آینده تصفیه آب بسیار تاثیر گذار بود. جان اسنو همچنین متوجه شد که در مناطقی که از فیلترهای شنی جهت تصفیه آب پیش از ورود آن به شبکه توزیع استفاده میشده است، مرگ و میر در اثر وبا بسیار کمتر از سایر مناطق بوده است. بدین ترتیب حکومت انگلستان مقررات آب مترو پولیتن[12] را درسال 1852 وضع نمود که بر مبنای آن دستور نصب فیلترهای شنی در سرتاسر شهر لندن صادر گردید. این قانون از اولین قوانین حکومتی در ارتباط با آب شرب عمومی به شمار میرود. [15]
کلر نیز به عنوان یک ماده شیمیایی ارزشمند در تصفیه آب ، اولین بار توسط دکتر جان اسنو شناخته شد. او از کلر جهت از بین بردن میکرب وبا در آب استفاده نمود. با مشخص شدن قدرت ضد عفونی کنندگی کلر، دولت بریتانیا شروع به کلرزنی آب شرب عمومی نمود. این اقدام همچنین باعث کاهش شدید مرگ و میر در اثر بیماری تیفوئید گردید. پس از موفقیت عمل کلرزنی در بریتانیا، در شهر نیوجرسی و سپس سرتاسر آمریکا از کلر جهت ضد عفونی کردن آب شرب استفاده گردید. کلرزنی آب همراه با استفاده از فیلترهای شنی موجب از بین رفتن بسیاری از بیماریها از قبیل وبا ، تیفوئید و اسهال شد. در همین زمان استفاده از سایر ضدعفونی کننده ها نظیر ازن در اروپا آغاز گردید اما تا دهه ها پس از آن، در سایر نقاط دنیا مورد استفاده قرار نگرفت [15] .
امروزه کلرزنی نقش تعینکنندهای در تصفیه آب شهری ایفا میکند. حدود 98% از تصفیه خانههای آب شهری از کلر جهت ضد عفونی کردن آب استفاده میکنند. با این حال دانشمندان در سالهای اخیر متوجه مشتقات بوجود آمده از کلر در آب و عوارض جانبی آنها شدهاند. آب کلردار در تحریک بیماریهای دستگاه تنفسی نظیر آسم نقش اساسی ایفاد میکند. لذا توجه محققین و دانشمندان به استفاده از سایر روشهای ضد عفونی کردن آب جلب شده است
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.