توضیحات
عنوان فارسی: طراحی و عملکرد قالب های IMD
- مقدمه
- آشنایی با صنعت پلاستیک
- روشهای ساخت ریزساختار از پلاستیک
- طراحی قالبها به روش IMD
- ساخت قالب تزیق پلاستیک
- شرح فرآیند و تکنولوژیهای موجود با استفاده از روش IMD
- آینده روشن برای بستهبندی با IMD
- مشکلات تولید IMD برای صنایع مختلف
- وضعیت تولید IMD در ایران
- فرآیند تولید ظروف و لیبلهای IMD
- مواد مصرفی، چاپ و دایکات در روش IMD
- تولید لیبلهای IMD در ایران
- بستهبندی مواد غذایی با استفاده از روش IMD
مقدمه
طراحی و ساخت قالبهای تزریق پلاستیک از از جمله فعالیتهای صنعتی میباشد که اقدام به آن نیازمند یک بررسی اصولی و سیستماتیک میباشد که به وسیله آن بتوان در حداقل زمان ممکن با صرف یک هزینه معقول اقدام به طراحی و ساخت قالب نمود. در بیشتر قالب سازیهای صنایع کوچک کشور هنوز روش طراحی سنتی حاکم بوده و با توجه به وجود، سخت افزار و نرم افزارهای حرفهای در زمینه طراحی و قالب سازی کمتر از آن بهره برداری میشود. رشد روز افزون صنایع در دنیا و ایجاد رقابت شدید در عرصه تولید، لزوم بکار گیری از دانش و فناوری های نوین را در عرصه تجارت جهانی طلب میکند. در این مسیر اگر در خواب غفلت فرو رفته و سعی در کاهش شکاف علمی و تکنولوژیک خود با دانش و فنااوری دنیا نداشته باشیم در آیندهای نزدیک اختلاف موجود به مقدار قابل توجهای خواهد رسید که امکان جبران آن بسیار سخت میباشد.
تمامی فعالان عرصه تولید متفق القول معتقدند که مشتریان فروشگاهها که همان مصرف کنندگان نهایی باشند به خوبی از نیاز خود آگاهند و میدانند چرا به سوپر مارکت آمدهاند پس تنها کاری که برای تولید کننده باقی میماند، البته پس از تولید نیازمندیهای مصرف کنندگان، جلب توجه آنان به بهترین شکل ممکن است. وقتی یک مشتری با چشمان جستجوگر خود در روی قفسههای فروشگاه به دنبال خمیردندان میگردد، پیداست که نیاز خود را مشخص کرده و فقط در جستجوی چشمگیرترین یا جذاب ترین بسته بندی است و شاید در این راه حتی توجه چندانی نیز به نوع عملکرد محصول یا کیفیت آن نداشته باشد. با توضیحات مذکور پرواضح است که چرا صاحبان برند چرا این مقدار وقت و هزینه را صرف پیدا کردن راههایی بهتر برای انجام عملیات لیبل زنی و کیفیت بالاتر طرح های گرافیکی روی لیبلها مینمایند. پس از سالها تحقیق و ابداع روشهای گوناگون یک روش خیلی بیشتر از دیگران به چشم آمد و توجه همگان را به خود جلب نمود. این روش به نام IMD شهرت یافته است. اما قبل از تشریح این روش اندکی در مورد صنعت پلاستیک و کاربردهای آن بحث میگردد.
2- آشنایی با صنعت پلاستیک
پلاستیك محصولی است كه به منظورهای مختلفی بكار میرود. پلاستیك ممكن است سخت یا نرم باشد شفاف یا مات باشد. میتواند شبیه چوب یا چرم یا ابریشم بنظر آید. میتواند در ساخت اسباب بازی یا دریچههای قلب بكار رود .در حال حاضر بیش از 10000 نوع پلاستیك مختلف وجود دارد.
مواد خام اولیه برای تهیه پلاستیك عبارتند از نفت و گاز .این سوختهای فسیلی بعضا با اكسیژن و كلر برای ساخت انواع پلاستیك تركیب میشوند. خیلی از چیزهایی كه میخرید در پوششها و بستهبندیهای پلاستیكی عرضه میشوند. شما هم احتمالا هر بستهای را باز میكنید بعد از مصرف جعبه یا ظرف پلاستیكیاش را بدون توجه دور می اندازید. اما اگر همه این جعبهها و ظروف پلاستیكی را جمع آوری كنیدچه اتفاقی میافتد؟ در عرض یك ماه چه مقدار مواد زائد پلاستیكی مانند بطری نوشابه كیسه پلاستیكی و خودكار خالی جمع میكنید؟
بعضی از انواع پلاستیكها قابل بازیافت هستند و برخی قابل بازیافت نیستند. خیلیها فكر میكنند كه پلاستیكها پسماندهایی هستند كه در نهایت غیرقابل تبدیل هستند یا از آنجا كه سوختهای فسیلی را مصرف میكنند آنها را انرژی خوار مینامند. در صورتی كه چنین نیست و پلاستیكها از لحاظ انرژی و مصرف آن بسیار با صرفه عمل می كنند.
یعنی انرژی خیلی كمتری برای ساخت یك بطری پلاستیكی نسبت به ساخت بطری شیشهای مصرف میشود. همچنین از آنجایی كه پلاستیكها وزن سبكی دارند انرژی كمتری برای حمل آنها مصرف میشود. گرچه پلاستیكها بهطور كلی سبك هستند ولی دفع آنها در محلهای دفن زمینی گزینهی خوبی نیست بلكه دو راه دیگر هم وجود دارد بازیافت و زباله سوزی. كاربری این روشها موجب بازپس گیری برخی ارزشهای پلاستیك میشود كه میتواند در ساخت دوباره اقلام پلاستیكی بهكار آید.
زباله سوز موجب بازیابی انرژی شیمیایی میشود كه میتواند به منظور تولید بخار و الكتریسیته بكار رود. در صورتی كه دفن زمینی پلاستیكها هیچ كدام از این مزایا را ندارد و بعلاوه دفن بهداشتی پلاستیك به معنی دفن همیشگی است چرا كه این نوع پسماندتجزیه هم نمیشود.
صنعت پلاستیكها با توجه به ارتباط شدید آن با صنعت نفت از اهمیت زیادی برخوردار است. در حقیقت به نوعی میتوان عنوان كرد كه اگر نفت نباشد قادر به تولید پلاستیكها نیستیم. تا اواسط دهه 1950 منبع اصلی ماده اولیه برای صنعت پلاستیك در اروپا زغال سنگ بود كه در این راستا قطران زغال سنگ، كك، گاز زغال سنگ و آمونیاك قطران زغال سنگ منبعی برای مواد شیمیایی آروماتیك مانند بنزن، تولوئن فنول، نفتالین و محصولات وابسته بود كه در نهایت به تولید پلاستیكهای مهمی نظیر رزینهای پلی استیرن ونایلونها منتهی میشد.
توسعه صنعت پتروشیمی احتمالا بزرگترین عامل منحصر به فرد در رشد پلاستیك است به همین دلیل صنعت پتروشیمی از طریق تولید پلاستیكها بهطور محسوس و از جنبههای مختلف در زندگی روزمرهی ما نمایان است.
از لحاظ تاریخی صنعت پلاستیك از شدت رشد بسیار سریعی برخوردار بوده است. اگر چه پلاستیكهای مصنوعی از اواخر قرن نوزدهم به گسترده به بازار نفوذ پیدا كرده اند. ولی درحقیقت این صنعت با پایان جنگ جهانی دوم و ورود مواد اولیه پتروشیمی نسبتا ارزان به بازار رشد كرد و ما را به عصر كنونی که میتوان به عصر پلاستیك ها نام داد؛ رهنمون ساخت و سرعت رشد این صنعت بیشتر از صنایع دیگر میباشد.
این امر خود به خاطر مزایای فناوریهای جدید ودخالت دادن پارامترهای اقتصادی در جایگزین كردن پلاستیكها بهجای موادی مانند فلز، شیشه، چوب, سرامیك و… است. بهعنوان مثال میتوان از جایگزین یك لولهی پلاستیكی بخاطر قیمت وسهولت نصب و اتصال آن در قیاس با نمونهی فلزی آن نام برد. در حال حاضر با توجه به پیشرفتهای جدید در صنایع خودرو سازی و یا لوازم خانگی قطعات پلاستیكی به خاطر كاهش وزن و افزایش بازدهی سوخت جایگزین بسیار مناسبی برای قطعات فلزی در این دسته از تولیدات شدهاند از مثالهای متعدد دیگری كه در تصدیق این امر میتوان اشاره كرد این است كه امروزه از انواع پلاستیكهای پلیمری در بازار در حدود 70 % آنها مختص به چهار گروه PVC, PE, PP, PS میباشد.
برای تولید این چهار زمینهی كالایی رقابت زیادی بین شركتهای شیمیایی داو، بی اف گودریچ، فیلیپس، یونیون كار ،باید و پونت از اهمیت خاصی برخوردار است كه با توجه به قیمت كالاهای پلاستیكی عرضه شده به بازار رقابت شدیدی بین تولید كنندگان وجود دارد. در مواردی نیز پلاستیكهای خاصی فقط توسط یك یا دو تولید كننده تولید میشود و جنبهی رقابتی از بین میرود.
اما تقسیمبندی پلاستیكها بر اساس بنیان اصلی به شکل زیر صورت میگیرد:
- طبیعی
- نیمه مصنوعی
- پلاستیکهای مصنوعی یا صنعتی
در مورد پلاستیکهای طبیعی میتوان به موادی چون رزین ها، بیومین ومثلاك اشاره كرد در مورد پلاستیكهای نیمه مصنوعی به مادهای چون گازئین كه ریشهی اصلی آن شیر میباشد، اشاره کرد كه در ساخت “دسته ی برس, دكمه و چسب چوب” كاربرد دارد.
اما پلاستیکهای صنعتی كه كاربرد فراوانی پیدا كردهاند قطعات فراوانی مثل چرخ دندهها قطعات تلفن را شامل میشوند كه ریشه اصلی آنها زغال سنگ میباشد از جمله این مواد فرم آلدئید، اوره فرم آلدئید و فلوئور كربن میباشد.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.