توضیحات
عنوان فارسی: رابطه بین تعهد کاری کارمندان و سیاست های سازمانی
- فصل اول
- مقدمه
- چارچوب نظری و مدل تحقیق
- مدل پژوهش
- ضرورت و اهمیت تحقیق
- اهداف تحقیق
- فرضیه های تحقیق
- تئوری های و پیشینۀ تحقیق
- فصل دوم
- تئوری های و پیشینۀ تحقیق
- انواع تعهد
- ابعاد و تعاریف تعهد سازمانی
- وابستگی عاطفی
- درک هزینهها
- عوامل مؤثر برتعهد سازمانی
- تعهد عاطفی
- ویژگیهای شخصی
- پیشینه میدانی پژوهش
- فصل سوم
- روش اجرای تحقیق
- تعیین حجم نمونه و روش نمونه گیری
- روایی و پایایی ابزار جمع آوری داده ها
- فصل چهارم
- روش تجزیه و تحلیل داده ها
- تحلیل عامل تأییدی
- مدل معادلات ساختاری
- آمار استنباطی
- فرضیه اول
- فرضیه دوم
- فرضیه سوم
- فصل پنجم
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- پیشنهادات
- منابع
فصل اول:
مقدمه
سازماندهی و نگهداری نظام سازمانی یکی از مهم ترین وظایف مسئولیت های مدیر محسوب می شود و انجام چنین وظیفه خطیری به آن معناست که تعهد سازمانی کارمندان واحساس مسئولیت شاغلان رشد روز افزونی یابد. بنابراین مدیر یک سازمان درواقع مسئول میزان و نوع تعهدکارمندان نسبت به ارزش های رسمی و سیاست های سازمانی است. تعهد سازمانی یک نگرش مهم شغلی سازمانی است که در طول سال های گذشته مورد توجه محققان رشته های رفتار سازمانی در روانشناسی خصوصا روانشناسی اجتماعی بوده است. همچنین با توجه به تحولات اخیر در حیطه کسب و کار از جمله کوچک سازی ها و ادغام شرکت ها در یکدیگر عده ای از صاحب نظران را بر آن داشته تا اظهار کنند که اثر تعهد سازمانی بر دیگر متغیرهای مهم در حوزه مدیریت همچون ترک شغل,غیبت و عملکرد کاهش یافته است و به همین جهت بررسی آن بی مورد است.اما عده دیگری از محققان این دیدگاه را نپذیرفته و معتقدند تعهد سازمانی اهمیت خود را از دست نداده و همچنان می تواند مورد تحقیق قرار گیرد. پایبندی به گروه,متعهد بودن به اهداف و التزام به شرایط تیم شاید معنایی دقیق از تعهد باشد.تعهد به کار و تیم کاری در شرایط سخت کاری مهم تر و سرنوشت سازتر است.شاید زمان مناسب برای آزمایش تعهد کارمندان در مشکلات و سختی های کاری باشد.البته تعهد اعضای گروه هنگامی استوارتر خواهد بود که مبتنی بر ارزش های اخلاقی و فطری(انسانی)بوده و همچنین در نتیجه انتخاب آگاهانه صورت گرفته باشد زیرا که اجبار و تحمیل در جهت عکس تعهد عمل می کند. آنچه که قابل تامل به نظر می رسد این نکته است که تعهد به کار و تیم کاری,ارتباط با استعداد و هوش افراد ندارد اگر چه سطح دانش و آگاهی های اعضاء سطح تعهد را بالا و بالاتر می برد. بررسی رابطه میان تعهد کارمندان با سیاست های سازمانی از آن جهت حائز اهمیت است که می تواند بر رفتار کارمند اثر بگذارد و تحقیقات نشان می دهند که بین تعهد کاری,غیبت و جابه جایی کارکنان رابطه معکوس وجود دارد.برای پیش بینی و توجیه رفتار افراد تعهد به مراتب بیش از رضایت شغلی مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین تعهد کارمندان بر میزان وفاداری آنها به سازمان و رضایت ارباب رجوع نیز اثر گذار است. در این فصل شمایی کلی از تحقیق ارائه شده است بدین صورت که ابتدا به تشریح بیان مسئله تحقیق پرداخته شده است و پس از آن ضرورت انجام پژوهش ارائه شده است.هدف از انجام تحقیق مبحث دیگری است که در این فصل به آن پرداخته شده است و در ادامه سوالات و فرضیه های پژوهش در خصوص موضوع تحقیق مورد بررسی قرار گرفته و پس از آن تعریفی از مفاهیم و متغیرهای پژوهش شامل دو قسمت تعاریف مفهومی و تعاریف عملیاتی آورده شده است.
چارچوب نظری و مدل تحقیق
طبق تعریف دیاموند 1992 سیاستهای سازمانی اصول ویژۀ محیط کارند که مستقیماً مربوط به فعالیتهای روزانه کارمندان بوده و کنشهای متقابل با همکاران و روابطشان با سرپرستان را معین می کند و مطابق با الگوی پورتر 1974، تعهد سازمانی یعنی:
- پذیرش اهداف و عملکرد سازمان و اعتقاد به آن
- تلاش فراوان در جهت دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده سازمان
- باقی ماندن و وفاداری به سازمان
از تعهد کارمندان برای پیاده سازی یک ساختار تیم محور استفاده می شود تا تعهد به سیاستهای سازمان (تعهد سیاسی) محقق شود (راو و میلر، 1971).
این مطالعه مبتنی بر نظریۀ لوین 1951 است که معتقد بود عوامل محیطی نقشی برجسته و اساسی در نشان دادن عکس العمل های افراد به پدیده های مختلف دارد و بر این اساس مدلی مبتنی بر آزمایش جهت سنجش مفهوم تعهد به سیاستهای سازمانی ارائه می دهد که قرار است تأثیر نگرش، شفافیت و تعارض نقش روی تعهد به سیاستهای سازمان (تعهد سیاسی) بررسی و از طرف دیگر تأثیر تعهد به سیاستها روی رفتار شهروندی سازمانی کارمندان مشخص گردد.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.