توضیحات
عنوان فارسی: تجارت الکترونیک
- چکیده
- مقدّمه
- تعریف ادله الكترونیكی
- اهمیت ادله الكترونیكی
- ویژگیهای ادله و اسناد الكترونیكی
- قابلیت پذیرش ادله الکترونیکی (Admissibility of Digital Evidences)
- مقایسه ادله عادی و ادله الكترونیكی
- صوَر ادله الکترونیکی
- ادله الکترونیکی در قالب اَسناد
- ادله الکترونیکی در قالب شهادت
- ادله الکترونیکی درقالب اقرار
- تعارض ادله الکترونیکی با سایر ادله
- انواع ادله الکترونیکی
- ادله آشکار
- افراد و شیوه کار آنها
- سخت افزارهای الكترونیكی
- گفتار دوم ادله پنهان
- مبحث پنجم –روش های کشف ادله الکترونیکی
- چالش های پیش روی كشف ادله الكترونیكی
- درخواست های مربوط به اسناد
- محرمانه بودن اسناد
- كلان بودن حجم اطلاعات
- خلأ سازماندهی
- مشكلات ذاتی در استفاده از زبان
- منابع و مأخذ
- الف) فارسی
- ب) خارجی
چکیده
گسترش روزافزون فناوریها در كنار کثرت روابط انسانی و لزوم توجه به اصل سرعت در عصر ارتباطات و اطلاعات، استفاده از ابزارهای رایانهای را اجتناب ناپذیرکرده است. فضای مجازی علاوه بر آنكه ویژگیها، الزامها، محدودیتها و فرصتهای ویژۀخود را دارد، در برخی جهات، مشابه دنیای واقعی است. تجارت الكترونیكی كه امروزه حجم وسیعی از مبادلات جهانی را به خود اختصاص داده است، علاوه بر مزایای متعدد، چالشهایی را فراروی جوامع بشری قرار داده است؛ مباحثی نظیر ادله الكترونیكی، فرایند كشف، تجزیه و تحلیل ادله و مانند اینها میتواند به علت پیچیده و نوظهور بودن، ابهامآفرین باشد. در این میان، بحث كشف ادله الكترونیكی از اهمیتی دو چندان برخوردار است؛ زیرا ادله الكترونیكی در تمام موارد قابلیت دسترسی آسان را برای استفاده كاربر ندارد و لزوم كشف آنها از مسائلی است كه نادیده انگاشتن آن میتواند به منزلۀچشم پوشی از بسیاری از واقعیتهای این عرصه تلقی شود. وانگهی باید توجه داشت كه این موضوع بحثی میانرشتهای است؛ چون آگاهی و تسلط بر رایانه و آشنایی با روشهای نوین كشف ادله از طریق ابزارهای الكترونیكی، از ضرورتهای كشف ادله الكترونیكی است.
این مقاله میکوشد كه تلفیقی از روشها و ابزارهای حقوقی را در كنار مباحث فنی كشف ادله مطرح سازد. تعریف و تبیین ماهیت، اهمیت، انواع و ویژگیهای ادله الكترونیكی، تطبیق ادله عادی و الكترونیكی، تعارض ادله الكترونیكی با دیگر ادله، از مباحث مطرح شده در این مقاله است.نتایج حاصل از مطالعه اسناد الکترونیکی و مبانی حقوقی آن، گویای این حقیقت است که در دنیای مجــــازی و الکترونیکی نمیتوان صرفاً از ادله سنتی برای حل بسیاری از مسائل دنیای کنونی اســـتفاده کرد. ویژگیهایی همچون یکسان نبودن نسخه الکترونیکی با رونوشت چاپ شده، قابلیت ذخیرهســازی به صورت فشرده، صور مختلف ذخیره، قابلیت تکثیر سریع و ساختار متفاوت آنها از اســناد عــادی از جمله موارد قابل توجه در ادله الکترونیکی محسوب میشود. ادله الکترونیکی با اینکه از لحــاظ صوری متفاوت از اسناد عادیاند، ولی از لحاظ ماهوی دارای ارزش بــــرابر و قابل اســتناد همانند اسناد عادی ادله اثبات دعوا نظیر شهادت، قسم، اقرار و غیرهاند. از جمله چالـشهای بحث ادله الکترونیکی میتوان به کلان بودن حجم اطلاعات، پنهان بودن بسیاری از آنهــا و مشکلات ناشی از تفاوت زبانها اشاره کرد.
واژگان کلیدی:ادلهالكترونیكی، كشف ادله، تجارت الكترونیكی، فضای مجازی، ادلهآشکار و پنهان.
مقدّمه
امروزه، کشف حقیقت به عنوان هدف عالی دادرسیهای کیفری، تنها با توسّل و تمسّک به دلیل دستیافتنی است؛ از اینرو، دلیل در فرایند دادرسی کیفری، نقش محوری یافته است. دلیل به عنوان وسیله اثباتی به یکی از طُرُق پذیرفته شده قانونی و انتساب رفتار به شخصِ تحت تعقیب در امور کیفری، کاشف حقیقت است؛ حقیقتی که بر خلاف امور حقوقی تنها در راستای منافع افراد نیست و به آن محدود نمیشود. ادله از این جهت که قانوناً بتوانند صحت و سُقم یک موضوع را تأیید کنند، از مهمترین مسائل مطروحه در آیین دادرسی کیفری به شمار میروند. اثبات هر امری در دادرسی کیفری به مفهوم نمایاندن واقع به کمک دلیل است؛ بنابراین، موضوعی که با توسل به دلایل در مراجع صالحه به اثبات نرسد، به منزله امری است که در عالم حقوق فاقد اعتبار است.
در عصر حاضر، یکی از مباحث مهم و پیچیده در نظامهای حقوقی، بحث ادله الکترونیکی، شیوه کشف و نحوه استناد یا پذیرش آنهاست؛ بحثی که همپای تحولات در عرصه فناوریها و ارتباطات، دامنه حقوق و حدود تعهدات را به دنیای مجازی کشانده و تغییرات بسیاری را در این ارتباط موجب شده است. دنیای مجازی و الكترونیكی الزامات، فرصتها، تهدیدها و محدودیتهای خاص خود را داراست. با به وجود آمدن جامعهی دیجیتالی و اطلاعاتی، بسیاری از فعالیتهای انسانی دچار تغییر و تحول شده است؛ ابعاد این دگرگونی چنان گسترده است كه شاید به جرأت بتوان ادعا كرد که هیچ فعالیت و عملی یافت نمیشود كه از فناوری و الزامات خاص شبكه بی بهره باشد. پدیدههایی همچون جهانی شدن، كار در فراسوی مرزها، تجارت الكترونیكی، بانكهای الكترونیكی و دولت الكترونیكی، بهوجود آمدن شركتهای چند ملیتی، شركتهای متوسط و كوچك (SMEs/Small Medium Enterprises)، كلیه شؤونات زندگی و حوزههای كاری از جمله حوزههای حقوقی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. با مطرح شدن بحث تجارت الكترونیكی، اهمیت موضوع دو چندان می شود؛ بدیهی است در چنین فضای كاری نوع دعاوی مطرح شده، كثرت دعاوی، چگونگی اثبات، رد یا تعدیل دعاوی و به دنبال آن نوع ادله ارائه شده و مسائل حوزه جزایی بسیار متفاوت خواهد بود؛ به عبارت دیگر، اسناد و مدارك سنتی قابل استفاده در محیطهای معمولی، دیگر قدرت پاسخگویی به فضای شبكه و جامعه مرتبط از طریق شبكه را ندارند. نكته مهم آن است كه ادله الكترونیكی لازم برای فعالیت در چنین فضایی باید برگرفته از ساختارها و الزامات این فضا باشد؛ بنابراین، شاید در متون سنتی و ادبیات نظری موجود در حیطه حقوق نتوان به روشنی و وضوح ادلهای را برای قراردادهای الكترونیكی استخراج كرد. با این حال، چارچوبهای مفهومی ارائه شده در رشته حقوق، در این زمینه نیز بسیار راهگشاست؛ زیرا با الگوگیری از روند تدوین ادله و دادخواهیهای مدنی و جزایی سنتی، میتوان به تنظیم و ارائه ادله الكترونیكی پرداخت؛ بدیهی است در این رهگذر، گرداوری كلیه اسناد و مدارك كاغذی و الكترونیكی، مقابله و مقایسه این اسناد، استخراج متون مختلف برگرفته از متون نظری، جرح و تعدیل دادهها، طبقهبندی، استخراج و مهندسی مجدد اطلاعات میتواند بسته قابل توجهی از ادله ـ كه قابلیت كاربرد در فضای شبكه را داشته باشدـ به دست دهد.
در خصوص دلیل، نظامهای متفاوتی وجود دارد: نظام دلایل قانونی و نظام دلایل معنوی. در نظام قانونی، خود قانون طرقی را که دادرس میتواند و یا باید به وسیله آنها اقناع وجدانی شود به او تحمیل میکند و قاضی در کشف واقعیت مکلف است تنها دلایلی را که در قانون برشمرده شدهاند بپذیرد؛ در برابر، در نظام دلایل معنوی ، دلایل شمارش نشدهاند و هر آنچه بتواند سبب قناعت وجدانی دادرس شود قابل استناد است و توان اثباتی دلایل نیز محدود نمیباشد؛ از این رو، دادرس میتواند بر پایه واکنشهای وجدان خود بی آنکه با محدودیتی مواجه باشد، دلایل ارائه شده را آزادانه مورد بررسی قرار دهد. نظام حقوقی ایران، نظام مختلط است. از یک سو، دلایلی که دو طرف از پیش برای اثبات حق خود فراهم آوردهاند در صورتی که انتساب آن به دو طرف محرز شود، تا زمانی که دلایل قابل قبولی در برابر آن ارائه نشود معتبر است(دلایل قانونی). از دیگر سو، شهادت و امارههای قضایی در شمار دلایل اقناعی است و اعتبار آن وابسته به میزان اثری است که در اقناع دادرس ایجاد میکند(دلایل معنوی)[3]. به هر روی دلایل و وسایل اثبات در حقوق ایران عبارتند از: اسناد، گواهی، اقرار، کارشناسی، معاینه محلی، تحقیق محلی، امارات قانونی، امارات قضایی و سوگند.
در محیطهای الکترونیکی و دیجیتالی نیز موضوع استناد به دلایل، مسلماً پیش میآید و ممکن است دلایل قالبی الکترونیکی داشته باشد. در همین راستا ماده 12 قانون تجارت الکترونیکی مقرر میدارد: «اسناد و ادله اثبات دعوا ممکن است به صورت دادهپیام بوده و در هیچ محکمه و یا اداره دولتی نمیتوان براساس قواعد ادله موجود ارزش اثباتی دادهپیام را صرفاً به دلیل شکل و قالب آن رد کرد».
بر این اساس ممکن است اصل وجود یک قرارداد الکترونیکی یا مفاد آن را مطابق قواعد عمومی با استناد به دلایل قانونی اثبات کرد؛ برای مثال، ممکن است یکی از طرفین برای اثبات انعقاد قرارداد الکترونیکی به شهادت شهودی استناد کند که خود آنها شاهد بودهاند که مدعیعلیه متن قرارداد را در رایانهاش تایپ کرده و از طریق پست الکترونیکی برای مدعی ارسال کرده است؛ یا شهود، شاهد مکالمه تلفنی یا دریافت یا ارسال نمابری بودهاند که مرتبط با انعقاد قراردادی بوده است. علاوه بر این مدعیعلیه ممکن است خود اقرار به انعقاد قرارداد کند، در حالی که مدعی هیچ دلیل یا قرینهای دال بر وجود قرارداد ندارد؛ برای نمونه، وی خود اذعان میدارد که در اتاقهای گپ زنی و با مبادله ایجاب و قبول قراردادی میان طرفین منعقد شده است. طریق مرسوم دیگر، ارجاع امر به کارشناس است. مدعی میتواند برای اثبات ادعای خود در رابطه با قراردادهای الکترونیکی، خواستار مداخله کارشناسان رایانه شود تا آنها با بررسی منابع پنهان ادله الکترونیکی، به ارزیابی صحت ادعاها بپردازند. از لحاظ فنی، معمولاً نسخه یا نسخههایی از پیامهای الکترونیکی در واحدهای خاصی نظیر سرورِ فایلهای شبکه یا سامانههای رایانهای بزرگ یا در حافظه اصلی یا جانبی رایانه یا در قسمت سطل بازیافت رایانه و غیره یافت میشود. علاوه بر این، نرم افزارهایی وجود دارد که این قابلیت را دارند که با بازگرداندن فایلهایی که حذف شدهاند به کشف حقیقت کمک کنند و کارشناس با بررسی آنها ممکن است به این نتیجه رهنمون شود که برخلاف اظهارات مدعیعلیه که منکر وجود قراردادی است، واقعاً اقداماتی که وی سعی در پنهان نگاهداشتن آنها در رایانه داشته است دلالت بر وقوع قراردادی میان طرفین دارد.[4]
به عنوان یک قاعده کلی باید توجه داشت که وفق ماده 13 قانون تجارت الکترونیکی «به طور کلی ارزش اثباتی داده پیامها با توجه به عوامل مطمئنه از جمله تناسب روشهای ایمنی به کار گرفته شده با موضوع و منظور مبادله دادهپیام تعیین میشود». از این رو، در بررسی دادهپیامها باید به اوضاع و احوال خاص هر قضیه و بهخصوص روشهایی که برای ایمنی مبادلات به کار گرفته میشود عنایت کرد و ارزش اثباتی آنها را مطابق با معیارهای قانونی معیّن ساخت و بر این اساس ارزش دادهپیامها را در همه موارد نباید یکسان پنداشت.
نکته دیگری که اشاره به آن لازم است این است که اگر دادهپیام فاقد امضای الکترونیکی باشد، نوعی سند تلقی نمیشود و باید آن را در شمار نوشتههایی آورد که حسب شرایط ممکن است از امارات قضایی باشند و ارزیابی اعتبار آنها به عهده دادگاه است.
توجه:
برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.