توضیحات
عنوان: تاریخ ایران باستان
- چکیده
- مقدمه
- مروری بر اقوام در ایران باستان
- ایلامیان
- مهاجرت آریائیان به ایران
- مادها
- هخامنشیان
- سلوکیان
- اشکانیان
- ساسانیان
- بررسی برخی از رویدادهای مهم در ایران باستان
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
دوران ایران باستان دوران تشکیل دولت ماد تا پایان حکومت ساسانیان و حمله عرب به ایران است. (..۶ ق.م. تا ۶۵ م) پیش از مهاجرت آریاییها به فلات ایران، اقوامی با تمدنهای متفاوت در ایران میزیستند. سرزمین کنونی ایران بخش بزرگی از یک واحد جغرافیایی بنام فلات ایران است، این واحد طبیعی با تنوع اقلیمی و زیستی خود دارای ویژگیهای بارزی است که در نتیجه آن وحدت فرهنگی ایران را سبب شدهاست، بی شک تمدن بشری مرهون نبوغ و خلاقیت مردمانی بودهاست که سالیان دراز در این سرزمین زندگی کردهاند و در تعامل با جغرافیا و نظام طبیعی حاکم بر آن و در جریان روزگار، تاریخ فرهنگی وتمدن خود را آفریدهاند.
مقدمه
آریایی ها احتمالا در هزاره های چهارم و سوم پیش از میلاد در سرزمین های استپی روسیه، حد فاصل رود ولگا تا دریاچۀ آرال، که در وندیداد از آن به نام (ائیرانه وئیچه) نام برده شده است و امروزه از آن به عنوان گسترۀ فرهنگ «آندرانو» یاد می شود، از راه شبانی روزگار می گذراندند (5، 12).اگر بخواهیم تاریخ ایران باستان را بررسی کنیم باید از مردمانی که در دوران نوسنگی در فلات ایران زندگی میکردند نام ببریم. پیش از مهاجرت آریائیان به فلات ایران، اقوامی با تمدنهای متفاوت در ایران میزیستند که آثار زیادی از آنها در نقاط مختلف فلات ایران مانند تمدن جیرفت (در کرمانِ کنونی) و شهر سوخته در سیستان، و تمدن ساکنان تمدن تپه سیلک(در کاشان)، تمدن اورارتو و ماننا (در آذربایجان)، تپه گیان نهاوند و تمدن کاسیها (در لرستان امروز) بجای مانده است. اما تمدن این اقوام کم کم با ورود آریائیان، در فرهنگ و تمدن آنها حل شد. آنها از هزارۀ سوم پیش از میلاد تحت رهبری سران قبایل و طوایف خود نخست به نواحی خوارزم و سغد در آسیای مرکزی و سپس در طول هزارۀ دوم پیش از میلاد به تدریج وارد ایران شدند و در دامنه های شرقی زاگرس و شرق دریای خزر استقرار یافتند (13). نظام اجتماعی این اقوام مبتنی بر نظام قبایلی بود و رهبران قبایل جایگاه ممتاز رهبری معنوی، سیاسی و اجتماعی را در میان مردم خود داشتند. همچنین این قبایل در درون خود دارای سلسله مراتبی اجتماعی بودند که ریشۀ اوستایی داشت و از سازمان جماعت بدوی سرچشمه می گرفت و با عنوان نمانا (خانه)، ویس (ده)، زنتو (طایفه) و دهیو (کشور) نامیده می شد (5).
پس از استقرار آریاها در جانب شرقی زاگرس در ایران و تحت فشار و لشکرکشی های پی درپی آشوریان به شمال زاگرس، نخستین حکومت ایرانی به رهبری دیااکو و مشتکل از اتحادیه ای از طوایف مادی و قبایل ساکن در منطقه شکل گرفت (11، 15). منابع آشوری برخلاف هرودوت، نام این قبایل مادی را ذکر نکرده اند؛ اما به دو گروه از آنها اشاره نموده اند که گروهی در بخش میانی و شمالی زاگرس و در حوزۀ نفوذ آشوریان بودند و گروهی دیگر که مادهای دوردست خوانده شده اند بیرون از دایرۀ نفوذ آنها و ظاهراً در منطقۀ همدان و تهران زندگی می کردند (13). به دنبال همین حمله ها و فشارهای پی درپی آشوریان بود که قبایل گوناگون مادی و احتمالاً اقوام محلی دیگر برای دفاع از خود و به رهبری دیااکو متحد شدند و پایه های حکومتی فدراتیو ر ا، که رهبران قبایل در آن نقش عمده ای داشتند، پی ریختند؛ بدین گونه به تدریج پایه های قدرت خاندانی شکل گرفت (14). به علاوه، در کتیبه های آشوری از عدۀ بسیاری «ویسپتی» (خداوند و صاحب ویس) یا «خداوندان ده» یاد شده است که به نظر می رسد کسانی بودند که صاحب مقام و جانشین سرخاندان در دوران جماعت بدوی شدند. زمانی که جامعۀ طبقاتی رفته رفته قوام می یافت این اشخاص صاحب مقام و املاک فراوان و به تدریج به طبقۀ اشراف و حکومتگر تبدیل شدند (6). این امتیازات و جایگاه سیاسی و معنوی آنها، که ریشه در فرهنگ قبایلی داشت، به آنها فرصت داد که به تدریج نقش های عمده ای در تحولات گوناگون سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی، به خصوص در فراز و فرود سلسله های ایرانی در دورۀ باستان داشته باشند.
در این مقاله تلاش شده است با تکیه بر منابع موجود اعم از داخلی و خارجی و با استفاده از پژوهش های تاریخی به بررسی تاریخ ایران باستان و اتفاقات مهم در این دوران بپردازیم.
مروری بر اقوام در ایران باستان
ایلامیان
ایلامیان یا عیلامیها اقوامی بودند که از هزاره سوم پ. م. تا هزاره نخست پ. م. ، بر بخش بزرگی از مناطق جنوب و غرب ایران فرمانروایی داشتند. بر حسب تقسیمات جغرافیای سیاسی امروز، ایلام باستان سرزمینهای خوزستان، فارس، ایلام و بخشهایی از استانهای بوشهر، کرمان، لرستان و کردستان را شامل میشد.آثار كشف شده تمدن ایلامیان، در شوش نمایانگر تمدن شهری قابل توجهی است (2).
- ایلامیان نخستین مخترعان خط در ایران هستند. به قدرت رسیدن حكومت ایلامیان و قدرت یافتن سلسله عیلامی پادشاهی اوان در شمال دشتخوزستان مهم ترین رویداد سیاسی ایران در هزاره سوم پ. م. است (2).
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.