توضیحات
عنوان: بودجه ریزی عملیاتی شرکت های تولیدی
- مقدمه
- تعریف بودجه
- بودجهریزی
- انواع روشهای آمادهسازی بودجه
- فرآیند بودجهریزی
- بودجهریزی عملیاتی
- تعریف و ماهیت بودجهریزی عملیاتی
- پیشینه بودجهریزی عملیاتی
- فرآیند بودجهریزی عملیاتی
- روشهای اجرای بودجهریزی عملیاتی
- مزایای بودجهریزی عملیاتی
- اهداف بودجهریزی عملیاتی
- موانع بودجه عملیاتی
- عناصر کلیدی در بودجه عملیاتی
- الزامات بودجهریزی عملیاتی
- فرآیند مدیریت و برنامهریزی برای بهبود عملکرد
- چالش های عمده اجرای بودجهریزی عملیاتی
- سیستم بودجهریزی شرکتهای تولیدی
- تهیه بودجه عملیاتی شرکت تولیدی
- نمونهای از بودجهریزی جامع یک شرکت تولیدی
- جمعبندی
- منابع
بودجه جامع برنامههای مالی و عملیاتی بنگاه برای یك دوره زمانی آتی است كه در قالب مجموعهای از صورتهای مالی خلاصهشده و دربرگیرنده كلیه عملیات و سطوح مدیریت واحد تجاری است. بهعبارتدیگر بودجه جامع معرف طرح كلی واحد تجاری برای دستیابی به اهداف نهایی آن در بودجه است كه انتظارات مدیریت را درباره درامدها و هزینهها و سود خالص و جریان نقدینگی و وضعیت مالی بهصورت مقداری نشان میدهد.
این بودجه آثار تصمیمات عملیاتی و تصمیمات تأمین مالی را در برمیگیرد و از دو بخش بودجه عملیاتی و بودجه مالی تشكیل میشود. بهعبارتدیگر میتوان گفت بودجه جامع تصویر فراگیر برنامههای مالی و عملیاتی مدیریت برای یك دوره زمانی آینده است كه در قالب مجموعهای از صورتهای مالی تلخیص شده بیان میشود.
محصول نهایی فرآیند برآورد و تهیه بودجه یك واحد تجاری، بودجه جامع است كه شامل بودجههای جداگانه هر یك از بخشهای تابعه آن واحد میباشد. این بودجه معرف طرح كلی واحد تجاری در دوره بودجه است. بودجه جامع به دو بخش اصلی یعنی بودجه مالی و بودجه عملیاتی تقسیم میگردد. در بودجه عملیاتی اقلام بهای تمامشده، هزینههای عملیاتی و درآمدهای دوره بودجهریزی موردبررسی قرار میگیرد و درنتیجه سود خالص عملیات بودجهبندی میشود. بودجه مالی مشتمل بر بودجهبندی وضعیت مالی و سایر بودجههای موردنیاز مدیریت مالی است. ضمناً، بودجه مالی تا حدود زیادی به بودجه عملیاتی و وضعیت مالی اول دوره بودجه بستگی دارد. این بودجه آثار تصمیمات عملیاتی و تأمین مالی را در برمیگیرد. تصمیمات عملیاتی حول كاربرد منابع كمیاب میگردد و تصمیمات تأمین مالی بر شیوه تأمین وجوه برای تهیه این منابع متمركز میشود.
بودجه تصویر كمی برنامههای پیشبینیشده مدیریت برای یك دوره زمانی آتی و ابزاری مفید برای هماهنگی و اجرای برنامهها است. بودجه جنبههای مالی و غیرمالی این برنامه را پوشش میدهد و برای شرکت همانند نقشهای هماهنگکننده است كه در آینده باید مطابق با آن عمل شود در بخش مالی بودجه انتظارات مدیریت درباره سود و زیان و جریانهای نقدی و وضعیت مالی آتی بهصورت كمی منعكس میشود. همانگونه كه برای گذشته صورت مالی تهیه میشود برای آینده نیز میتوان صورتهای مالی را تهیه كرد برای مثال صورت سود و زیان بودجهای- ترازنامه بودجهای – صورت جریانات وجوه نقد بودجهای.
بودجههای غیرمالی زیربنای بودجههای مالی است. تعداد تولید یا فروش و تعداد محصولات جدیدی كه به بازار معرفیشدهاند نمونههایی از ارقام غیرمالی است كه در محاسبه ارقام مالی استفاده میشود.
بودجه معمولیترین بُعد یك شرکت است و در چرخه هر شرکت ثابت میباشد. ازنظر لغوی واژه بوژت[1] یك واژه فرانسه قدیم است و به کیف چرم اطلاق میشده است که وجوه نقد را در آن نگهداری میکردند. بدینجهت ابتدا کیف چرمی که محتوی صورت مخارج و درآمدهای دولت انگلیس بوده و وزیر دارایی انگلیس آن را با خود به پارلمان میآورده و صورتهای مخارج و درآمدهای مملکتی را از کیف خارج کرده و برای تصویب به پارلمان عرضه میداشته است در انگلیس باجت[2] نامیده میشد. بهتدریج معنی اصطلاح بودجه از خود کیف، تبدیل به محتویات آن شد.
بودجه نشانگر نحوه نگرش دولت به مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است. بهعبارتدیگر، تدابیری که دولت برای حل مسائل اقتصادی و اجتماعی اتخاذ میکند، در بودجه انعکاس مییابد. درواقع بودجه شکل خلاصهشدهای از چگونگی برنامهریزی، سازماندهی هدایت و کنترل روند مالی یك دولت است که از پشتوانه فکری منسجم و ارگانیك تخصیص منابع مالی و غیرمالی محدود در مقابل نیازهای نامحدود در سطح کلان برخوردار است.
اولین تعریف قانونی که از بودجه در نظام حقوقی مالی ایران بهعملآمده است در ماده یك قانون محاسبات عمومی مصوب سال 1289 شمسی است که بودجه را چنین تعریف کرده است: بودجه دولت سندی است که معاملات دخلوخرج مملکتی برای مدت معینی در آن پیشبینی و تصویب میگردد. مدت مزبور را سنه مالی میگویند که عبارت از یك سال شمسی است.
قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366/6/1 مجلس شورای اسلامی، بودجه را اینگونه تعریف کرده است: بودجه کل کشور برنامه مالی دولت است که برای یك سال مالی تهیه و حاوی پیشبینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینهها برای انجام عملیاتی که منجر به نیل سیاستها و هدفهای قانونی میشود و از سه قسمت به شرح زیر تشکیل میگردد:
1-بودجه عمومی دولت
2-بودجه شرکتهای دولتی و بانکها
3-بودجه مؤسساتی که تحت عنوانی غیر از عناوین فوق در بودجه کل کشور منظور میشود.
گفته میشود تعداد اندکی از شرکتها برای ورشکست شدن برنامهریزی میکنند، اما بسیاری از آنهایی که ورشکست میشوند به دلیل ناکامی آنها در بودجهریزی میباشد، بودجهریزی نیازمند سطح بالایی از مهارتهای مالی و درک تمامی مفاهیم از خدمات ارائهشده و جایگزین آنها میباشد. بودجهریزی را فرآیند تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود میدانند. مجموع کوششهایی که صرف تدوین و تخصیص منابع میشود بهمنظور «حداکثر استفاده» از منابعی است که معمولاً در حد کفایت نمینمایند و بهاصطلاح اقتصادی «کمیاب» هستند؛ بنابراین میتوان فلسفه وجودی بودجهنویسی را در دو عامل دانست: یکی نیازهای نامحدود بشر و دوم منابع و امکانات محدودی که در اختیار دارد.
انواع روشهای آمادهسازی بودجه
1-بودجهریزی متمرکز[3]
بودجهریزی متمرکز به این منوال میباشد که بهطور یکجا برای شرکت تخصیص داده میشود و مدیر شرکت آن را به سطوح پایینتر بین برنامهها و خدمات تخصیص میدهد.
2- بودجهریزی خطی (سنتی یا متداول)[4]
معمولیترین بودجهای که در شرکتها استفاده میشود بودجه خطی میباشد که به سادهترین نحو برای مبالغ خاص تهیهشده و به خریدهای عمومی میرسد. بودجهریزی خطی سادهترین روش برای جمعآوری دادهها است که بهطور کامل بر مبنای مصارف سالهای قبل میباشد.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.