توضیحات
عنوان: بهسازی بافت های فرسوده و تاثیر آن در توسعه گردشگری (نمونه موردی فین کاشان)
- مقدمه و بیان مسئله
- ضرورت تحقیق
- سئوالات تحقیق
- اهداف تحقیق
- فرضیات تحقیق
- پیشینه تحقیق
- معرفی محدوده مورد مطالعه
- روش تحقیق
- منابع
مقدمه و بیان مسئله
فرسودگی یکی از مهمترین مسائل مربوط به فضای شهری میباشد که باعث بیسامانی، عدم تعادل و ایجاد اغتشاش منظر شهری میشود، که به زدودن خاطرات جمعی و افول حیات شهری کمک میکند. براین اساس ساماندهی بافت باارزش و تاریخی شهر به دلیل ارزشهای نهفته در آن و توجه به بافتهای فرسوده آن میتواند در ارتقا کیفی محیط و سرزندگی فضای شهری را که در گذشته داشته، مجدداً احیا شود.
احیای بافتهای فرسوده بهویژه در مراکز شهرهای بزرگ، یکی از مقولههای پیچیدهای است که همواره نگاه مدیران، کارشناسان و مردم را جلب کرده است؛ بهویژه اینکه در مراحل نوسازی و بهسازی شهری، ایجاد زیربنای سالم اقتصادی و برطرف کردن فقر مادی قشرهای ساکن آن از یک سو و همکاری و مشارکت مدیران و سایر دستاندرکاران ذینفع و ذینفوذ از سوی دیگر، دستکم این امید را بهوجود میآورد که طرحهایی از این دست، نیمهکاره نخواهند ماند؛ بنابراین، امروزه در بیشتر مراکز شهری یا مجموعههای اجرایی، طرحهای نوسازی و بهسازی که متشکل از همهی سازمانهای درگیر و مشارکت آنهاست، در قالب مدیریت یکپارچه و مشارکتی انجام میگیرد. از سوی دیگر، یکی از مهمترین شاخصهای مدیریتی پیش از هرگونه تصمیمگیری، مشارکت ساکنان و کسانی است که در مجموعهی بافت فرسوده و مراکز شهری، صاحب امتیاز و سرمایهاند.
افزایش شهرنشینی و بروز معضلات زیست محیطی در دهههای پایانی قرن بیستم، توسعه پایدار شهرها را پیشروی متخصصان و صابنظران مسائل شهری و معماری قرار داده است. با توسعه روزانه و شهری شدن زندگی بشر مفاهیم مربوط به توسعه پایدار به این حیطه وارد شده و توسعه پایدار شهر محصول نگاههای جدید به عدالت اجتماعی، فضایی و محیطی نسبت به شهر است.
بافتهای تاریخی از طریق تعیین نقش آنها که در سازمان فضایی شهر دارد، یکی از رویکردهای مطرح در زمینه گردشگری در برنامهریزی شهری است. امروزه این رویکرد به عنوان نوعی جدید از انواع گردشگری، موضوع مهمی در توسعه و دگرگونی شهرها در جهان محسوب میشود. از طرف دیگر وجود گسترهای وسیع و فراگیر از بافتهای ناکارآمد و مسالهدار در شهرها یکی از مهمترین مشکلات پیش روی مدیریت شهری است که در ابعاد متنوع کالبدی و عملکردی، محیط زیستی، اجتماعی و…. نمود یافته است. بافتهای فرسوده شهری و در بعضی موارد وجود یک بافت و محدوده تاریخی نحوه نوسازی و بهسازی این شهر ها را با مشکلاتی مواجه ساخته است. توسعه گردشگری در این بافتها مشروط به احیاء و بهسازی بافتهای فرسوده بوده است و اصلیترین هدف و راهبرد اساسی اقدامات بهسازی و نوسازی در بافتهای فرسوده شهری، بازگرداندن این بافتهای فرسوده و تاریخی به چرخهی زندگی شهری است.
2- ضرورت تحقیق
بافتهای فرسوده و تاریخی از برخوردار نبودن از خدمات شهری آسیب پذیر شدهاند و ارزش مکانی و محیطی نازلی پیدا کردهاند. چه بسا این بافتها به دلیل وجود آثار تاریخی از دورههای پیشین و سابقهی طولانی نیازمند برنامهریزیهای اصولی هستند امروزه مدیران شهرهای تاریخی به حفظ احیا باز زندهسازی، بهرهبرداری و معرفی اماکن تاریخی که غالبا در بافتهای فرسوده واقع هستند، توجه ویژه دارند.
3- سئوالات تحقیق
الف) موانع اصلی پیشروی نوسازی و بهسازی بافت فرسوده در منطقه فین کاشان چیست؟
ب) از جمله راهکارها و راهبردهای اساسی در جهت توسعه گردشگری و بهسازی بافت فرسوده در منطقه فین کاشان کدامند؟
4- اهداف تحقیق
با توجه به نیازهای اساسی و ضروری در زمینه نوسازی عملكردی و فعالیتی و کالبدی در بافت فرسوده منطقه فین کاشان از یك طرف و مسائل و مشكلات كالبدی، اجتماعی، اقتصادی و كیفی آن از سوی دیگر، محتوا و هدف اصلی این تحقیق شناخت و طبقهبندی معیارها و شاخصهای اصول توسعه پایدار در بهسازی و نوسازی این بافت و تدوین پیشنهادهایی به منظور بهسازی این منطقه برای توسعه گردشگری با استفاده از رویکردها و اصول توسعه پایدار در شهر است.
به منظور رسیدن به این رویكرد مشخص و كاربردی، عوامل و معیارهای توسعه پایدار، عوامل مربوط به بهسازی و احیای بافتهای فرسوده همچون توجه به توانمندسازی و مشارکت اجتماعی ساکنان، استفاده از مواد و مصالح بومی، توجه به محیط و کیفیت زندگی و … را بیشتر مورد توجه قرار داده است. با توجه به عوامل و شاخصها و مطالعات نظری میتوان اهداف تحقیق را بهصورت زیر تدوین كرد:
الف) شناسایی مشکلات و چالشها در بافت فرسوده منطقه فین کاشان بر توسعه گردشگری.
ب) بررسی امکانات گردشگری محورهای فرسوده تاریخی این بافتها.
ج) تعیین شاخص و معیارهای رویکرد توسعه پایدار در بهسازی و احیای بافتهای فرسوده در بافت فرسوده منطقهی فین کاشان.
5- فرضیات تحقیق
در این تحقیق از فرضیات سرشماری نفوس و مسکن که در سال 1395 انجام شده است، برای بررسی بافتهای فرسوده و تأثیر آن بر گردشگری در منطقه فین کاشان استفاده شده است. در این تحقیق پرسشنامه برای تبت اطلاعات و آمار فقط در مناطقی که دارای اهمیت از جنبه گردشگری بوده است، توزیع گردیده است و از این مناطق اطلاعات و آمار جمعآوری گردیده است و براساس آن راهکارها ارائه گردیده و نتایج بهدست آمده است.
6- پیشینه تحقیق
رحیمیون ]1[ نقش بافتهای تاریخی در توسعه گردشگری نمونه محله امامزاده یحیی شهر همدان را بررسی کرد. در این پژوهش با تاکید بر پتانسیلهای موجود در محله امامزاده یحیی و اهداف در نظر گرفته شده، راهکارهایی برای ارتقای سطح کیفی زندگی اهالی، افزایش سرزندگی، افزایش سطح رضایتمندی افراد، حفظ و ارتقاء جایگاه عناصر مذهبی -تاریخی محله و نهایتا جذب توریست و سرمایه، ارائه شده است.
همچنین حبیبی و همکاران ]2[ در کتاب بهسازی و نوسازی بافتهای کهن شهری به بررسی انواع بافتها و مسائل و مشکلات آن، تاریخچه طراحی و نوسازی و بهسازی، طرحهای نوسازی و بهسازی بافتهای قدیم و فرسوده در ایران و مسائل مربوط به این طرحها پرداخته و نتیجهگیری میکند که در هرگونه بهسازی و نوسازی باید بین اهداف، منابع و وسایل دستیابی به آنها هماهنگی ایجاد شود و از تمامی منابع و امکانات بهصورت برنامهریزی شده بهرهبرداری شود.
در مقالهی منتشر شده توسط تیموری و همکاران ]3[ ذکر شده است که فرسودگی فضاهای کالبدی و آلودگیهای زیست محیطی در مرکز شهر منجر به حرکت گروههای توانمند از محلات به سایر بخشهای حاشیه شهر و جایگزین شدن گروههای اجتماعی غیربومی و ناهماهنگ گردیده و در نتیجه رکود و تنزل، دوچندان میشود.
احمدی باروق و همکاران ]4[ بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری و نقش آن در توسعه گردشگری شهری، نمونه موردی : بازار زنجان را بررسی نمودند. در این پژوهش جهت شناخت عوامل موثر بر توسعه و احیای گردشگری شهر زنجان و ارائه استراتژی و راهبردهای علمی و عملی در راستای توسعه گردشگری از تکنیک SWOT-AHP استفاده شده است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی و متکی بر مطالعات میدانی و کتابخانهای نگارندگان و از نوع کاربردی میباشد. نتایج بهدست آمده نشان داد که استراتژی نوع تدافعی دارای برتری نسبی در مقایسه با سایر استراتژیهای چهارگانه میباشد. لذا استراتژیهای توسعه گردشگری و جذب توریسم این شهر بایست به گونهای تدوین شود که نسبت به رفع نقاط ضعف؛ برطرف ساختن تهدیدهای فراروی منطقه اهتمام ورزیده و با رویکرد برنامهریزی جامع و راهبردی؛ اقدامات و راهکارهای شایستهای را در راستای بهینهسازی وضع موجود و ساماندهی صنعت گردشگری در این شهر به عمل آورد.
در مقاله منتشر شده توسط زیاری و همکاران ]5[، نتایج حاکی از آن است که ساختار جدید شهری در یزد حاصل احداث شبکه خیابانهای جدید است که بیاعتنا به ساختار قدیم شهر و سازمان ارتباطی آن با بافت پیرامونش، ساخته شدهاند و با بدنه دیوار مانند، بافتهای مسکونی را بریده و تکهتکه کردهاند. در مقاله جهانیان و پژوهان ]6[ ذکر شده است که بلوکهای شهری واحد هر شه شاخص (ناپایداری، نفوذناپذیری و ریزدانگی) که مشتمل بر 5035 بلوک با وسعت 2582 هکتار است، وسعت قابل توجهی را به خود اختصاص داده و فرآیند انتخاب الگو و پلاتفرم مناسب مداخله در این پهنه عظیم از بافتهای قدیمی که سیاری از موارد دارای ارزشهای تاریخی و فرهنگی فراوانی است، علاوه بر رویکرد کالبدی به رویکردهای اجتماعی و اقتصادی نیز نیازمند است
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.