توضیحات
عنوان فارسی: بررسی نقش و تاثیر برنامه درسی پنهان در یادگیری بلندمدت دانش آموزان
- چكیده
- مقدمه و بیان مساله
- تاریخچه و مبانی نظری پژوهش
- «تربیت»، «آموزش» و «یادگیری»
- تنوع بخشی به منابع و مآخذ مورد مطالعه دانش آموزان
- تحول در سازماندهی برنامه های درسی
- رشد خلاقیت در فرآیند یادگیری
- تقویت انگیزه های دانش آموزان در جریان یادگیری
- روش شناسی پژوهش
- ابزارگرد آوری داده ها
- بحث و نتیجه گیری
- منابع
چكیده
امروزه نمی توان ،نقش آموزش و پرورش را برای آینده جامعه کم اهمیت شمرد. بنیان همبستگی اجتماعی، پیشرفت اقتصادی، توسعه پایدار، تعالی انسانیت، صلح و دوستی همگی به آموخته ها وآموزه های آموزش و پرورش وابسته است .لیکن آموخته های دوران مدرسه، برای نیل به چنین اهداف متعالی، نارسا جلوه می کند. درنتیجه، یک بازاندیشی بنیادی در ساختار، روش ها، محتوی، شیوه های سازماندهی و به ویژه تمرکز برراهبردهای یادگیری که به بهسازی آموزش و پرورش منجر شود، ضرورت دارد. به گونه ای که فرد دریک فرایند دائمی، آگاهانه و مسئولانه، درگیر یادگیری شود و تعهد خود را نسبت به خود آموزی ازطریق ایجاد، تقویت وتثبیت رویکرد «یادگیری مداوم» ارتقا دهد .
برنامه درسی پنهان بعد غیرقابل پیش بینی یادگیری است. طراحی آموزشی بدون توجه به این بعد، غفلت از بخش مهم عواملی است كه در یادگیری دانش آموزان تأثیر فراوان دارد. بنابراین لازم است، عوامل اساسی مؤثر در شكل گیری برنامه پنهان شناسایی و آشكار شوند. هدف ا ز این پژوهش بررسی نقش مؤلفه های برنامه درسی پنهان در یادگیری دانش آموزان می باشد.
اساس نتیجه گیری این شد كه قوانین و مقررات مدرسه، روابط میان فردی، روابط متقابل معلم و دانش آموز و آگاهی معلمان از عوامل مؤثر در برنامه درسی پنهان در یادگیری دانش آموزان مؤثر می باشند.
واژه های كلیدی: برنامه درسی پنهان، یادگیری بلند مدت دانش آموزان
مقدمه و بیان مساله
اهمیت ارتباط تعلیم وتربیت(تربیت) با انسان به اندازه ای است که آن را «اشرف صناعات» و پربهاترین دستاورد آدمی قلمداد کرده و انسانیت انسان را مرهون آن دانسته اند. آنچه به حقیقت معرف آدمی است همانا ، بنیانگذاری تعلیم و تربیت است.کانت، فیلسوف شهیر آلمانی در این باره می نویسد «بشر تنها با تعلیم و تربیت آدم تواند شد وآدمی چیزی جز آنچه تربیت از او می سازد، نیست» (شکوهی،1372 62). توجه به نقش تربیت دربیان هلوسیوس، حکیم یونانی، بدین گونه آمده است که «علمِ تعلیم و تربیت قادر به انجام هر کاری است» وبه تعبیرنیچه «زمانی خواهدآمد که زمان هیچ اندیشه ای، جز افکار تربیتی رانشناسد» (آدلر، 1370 116). لیکن این پیشرفت ها اگرچه کند؛ اما محسوس بوده است. میالاره دراین باره می نویسد «… آدمی در سیر تحول بینشی خود، در مرتبه نخست به هیئت، سپس به علوم فیزیکی و آنگاه به زیست شناسی و اکنون به مطالعات علوم اجتماعی علاقه مند شده است و اینک نوبت جهانی ترین، ضروری ترین و قدیمی ترین فعالیت آدمی یعنی تعلیم وتربیت است که به مقام علم ارتقا یابد و این تحولی است که اینک ما شاهد آن هستیم» (میالاره،121137) اما معنای دقیق تربیت ومفاهیم مرتبط با آن (آموزش، تربیت و یادگیری ) چیست؟
هم زمان با نهادینه شدن نقش و اهمیت تعلیم و تربیت در توسعه جوامع و بالندگی نسل جوان و نوجوان، تلاش های بسیاری برای قانونمندكردن این فرایند خطیر آغاز شد و تعلیم و تربیت به انشعابات متعددی تقسیم گردید . در این میان برنامه های درسی به عنوان قلب نظام تعلیم و تربیت و ابزاری در جهت تحقق اهداف آموزش و پرورش مورد توجه بیش از پیش قرار گرفت و بدین ترتیب برنام ه ریزی درسی به یكی از حوزه های تخصصی و در عین حال بحث انگیز تعلیم و تربیت مبدل گردید (فتحی و اجارگاه)
در طول تاریخ برنامه درسی، تلاش های زیادی 1377 از سوی صاحب نظران این رشته صورت گرفته كه موجب غنای هر چه بیشتر آن گردیده است . از جمله مهم ترین این تلاش ها كه از مفاهیم و مباحث نسبتاً تازه و ارزشمند برنامه درسی است، برنامه درسی پنهان می باشد كه وجودش در كنار برنامه درسی رسمی یا آشكار، از ضرورت توجه به تمامیت آنچه دانش آموزان در اثر حضور در متن نظام رسمی آموزش تجربه كرده و می آموزند، حكایت دارد(مهرمحمدی، 1381)
بر خلاف تصور رایج، برنامه درسی مدارس، یك پدیده تك بعدی و صرف اً مهد اجرای برنامه های صریح نمی باشد، بلكه به جز برنامه درسی صریح كه حاوی هدف ها، محتوا و روش های آشكار و منتشر شده
مورد حمایت نظام آموزشی یا همان برنامه درسی رسمی است، برنامه های درسی پنهان نیز آمو زش داده می شود(مهرمحمدی، 1381)
به عبارت دیگر، عواملی وجود دارند كه جزء برنامه درسی نمی باشند و از دید و مشاهدة برنامه ریزان و دست اندركاران تعلیم و تربیت نیز پنهان هستند؛ اما در فكر، عواطف و رفتار فراگیر اثر دارند و حتی
در اغلب موارد، مؤثرتر از برنامه درسی رسمی عمل می نمایند. قوانین و مقررات مدرسه، جو اجتماعی مدرسه و رابطه رویارویی معلم و دانش آموزان از اهم این عوامل هستند. اثرگذاری این عوامل، باعث شكل گیری نگرش و گرایشی در فراگیر است كه در ادبیات برنامه درسی، این تأثیرات را برنامه درسی پنهان می نامند . در واقع، برنامه درسی پنهان عبارت است از راهبردهای دانش آموز در عبور موفقیت آمیز از مانع برنامه درسی رسمی یا طرح ریزی قابل پیش بینی یادگیری است . طراحی آموزشی بدون توجه به این بعد، غفلت از بخش مهم عواملی است كه در یادگیری دانش آموز تأثیر فراوان دارند . معلمان به طور معمول در طراحی آموزشی به عوامل آشكار مؤثر در تدریس توجه می كنند و از عوامل پنهان غافل می مانند .
بنابراین، لازم است عوامل اساسی مؤثر در شكل گیری برنامه پنهان شناسایی و آشكار شوند و تا حدودی در
طراحی و اجرا تحت ضابطه و كنترل درآیند (ملكی،1385)
از طرفی، توسعه، پیشرفت و بالندگی هر جامعه ای به سلامت و آگاهی افراد انسانی و شهروندان آن جامعه بستگی دارد و بخش اعظم این شهروندان آگاه، محصول نظام آموزشی هستند كه وارد جامعه می گردند و توانائی های آنان در سطح وسیع مورد قضاوت و ارزیابی دیگران قرار می گیرد و این شهروندان، خواه ناخواه زمانی تحت تأثیر برنامه درسی و به ویژه برنامه درسی پنهان مدارس بوده اند، بنابراین، ضرورت دارد این مفهوم مورد تحقیق و مداقّه بیشتری قرار گیرد و عوامل مؤثر در ایجاد برنامه درسی پنهان شناسایی و مورد بررسی واقع گردد . از جهتی دیگر با وجود آنكه در دهه های اخیر مفهوم برنامه درسی پنهان و لزوم توجه به آن، نقش محوری و ویژه ای را در مطالعات و تحقیقات برنامه درسی ایفا نموده است و صاحب نظران متعددی به مطالعه، بررسی و پژوهش برای كشف ابعاد نا شناخته این برنامه در كشورهای مختلف پرداخته اند، لیكن در كشور ما وجه غالب توجه مسئولان و دست اندركاران تعلیم و تربیت بر برنامه های درسی رسمی و آشكار بوده است و این بدان معناست كه بخش قابل توجهی از برنامه های درسی را كه دانش آموزان در نظام های آموزشی عملاً در معرض آن قرار می گیرند؛
خصوصاً اثر نیرومند برنامه درسی پنهان بر روی دانش آموزان مورد كم توجهی یا غفلت قرار گرفته و جامعیت برنامه درسی نیز زیر سؤال رفته است . در مورد مفهوم برنامه درسی پنهان الفاظ و عبارات گوناگونی همچون، برنامه درسی پنهان غیرمدون، نهان، نامشهود، نانوشته، پیش بینی نشده، نامرئی، نتایج غیرعلمی یا غیر آكادمیك نظام آموزشی، محصولات یا نتایج فرعی نظام آموزشی، پس مانده نظام آموزشی و آنچه كه در مدرسه آموخته می شود، مورد استفاده قرار گرفته است. هر كدام از این عبارات به مجموعه ای از دلالت های ضمنی و جنبه ای از مفهوم برنامه درسی پنهان اشاره دارند. تعاریف و تحلیل های ارائه شده در این زمینه، نشان دهنده توجه صاحب نظران مختلف بر ابعاد گوناگون موضوع می باشد . جكسون ( 1968 ، به نقل روحی، 1383 ، ص 59 )
به پیامدهای ثانوی نظام آموزشی و دامنه وسیعی از نتایجی كه برنامه درسی رسمی می تواند سبب وقوع آن شود اشاره دارد. او برنامه درسی پنهان را مؤثرتر از برنامه درسی آشكار مدرسه می داند و اعتقاد دارد كه شاگردان این برنامه را از طریق جنبه های غیر آكادمیك محیط مدرسه و روابط اجتماعی متأثر از عناصر قدرت، جمعیت و تشویق به طور ضمنی می آموزند. ، (به نقل علیخانی، 1383 )
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.