توضیحات
عنوان:بررسی مشكلات زنجيره ی تامين خون
- مقدمه
- هموویژلانس در ایران
- اهمیت هموویژلانس
- سابقه زنجیره تامین خون در سایر كشورها
- ارائه راهكار برای بهبود زنجیره تامین خون
- منابع
مدیریت زنجیره تأمین خون، یکی از چالشهای مهم سیستم های بهداشت و درمان است. بروز اختلال در محل استقرار پایگاههای اهدای خون و از دسترس خارج شدن آنها به دلیل وقوع شرایط بحرانی تأثیر منفی روی عملکرد زنجیره میگذارد.
از دیرباز تا كنون انسانها در موارد مختلفی از قبیل خونریزیهای شدید، پیوند اعضا و غیره، به فراوردههای خونی نیاز داشته اند. یكی از موقعیتهایی كه نیاز به فراورده های خـونی بـه شدت افزایش مییابد و شبكة انتقال خون در تأمین آن دچـار مشـكل مـیشـود، هنگـام وقـوع بحرانی مانند زلزله است.
انسانها از آغاز آفرینش تاكنون همواره با انواع آسیبها و بلاهای طبیعـی مواجـه بـوده انـد، بـه همین دلیل آسیبهای جانی و مالی فراوانی به آنها وارد شده است، به طوری كه هر سـال حـدود 200 میلیون نفر درگیر بحرانها و حوادث طبیعی شده و صدها نفر از بین میروند. در این رابطـه، به طور متوسط سالانه به 3 درصد از تولید ناخالص داخلی كشـورهـای حادثـه خیـز، خسـارت وارد میشود (گرین، مودی، لونی و توماس، 2003 ). خون سالم، نجات دهندة زندگی است. همـه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فراورده های خونی نیاز پیدا میكنند، به طـوری كـه از هر سه نفر، یك نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فـراورده هـای خـونی دارد (سـازمان انتقال خون ایران، 1394).
تأمین خون سالم و كافی مورد نیاز مناطق و مدیریت آن در وضعیت عادی و بحرانی، چالشی است كه سیستم سلامت دولتهـا همـواره بـا آن مواجـه اسـت. نیـاز بـه اهداكننـدگان خـون و فراورده های آن همیشه وجود دارد، در حالی كه عرضة آن از سوی اهداكنندگان تا حدی نـامنظم بوده و تقاضا برای این فراورده ها اغلب تصادفی است. همچنین كمبود این فـراورده، هزینـه هـای بسیار زیادی را به جامعه وارد میكند كه میتواند به افزایش میزان مرگ و میر منجر شود (بلین و فورس، 2012 ). از این رو، طراحی یك زنجیرة تأمین مفید و كارآمـد مطـابق بـا وضـعیت دنیـای واقعی برای تأمین خون و فراوردههای آن در وضعیت بحران، امری اسـت كـه بایـد بـدان توجـه شود.
طبق اساسنامه سازمان انتقال خون ایران، مصوب 1361 مجلس شورای اسلامی ایران، سازمان انتقال خون ایران به عنوان تنها مرجع مسئول تأمین خون و فرآورده های آن در كشور مشخص شده است.
در این راستا مأموریت اصلی سازمان انتقال خون ایران، تامین خون و محصولات خون كافی و سالم به منظور حفظ و ارتقاء سلامت و بهبود كیفیت زندگی تعریف شده و در جهت اجرای این مأموریت در سال های اخیر اقدامات متعددی به عمل آمده تا ضمن آنكه خون كافی برای كلیه بیماران در سراسر كشور تأمین می شود، ارتقاء روند سلامت و كیفیت خون نیز همچنان ادامه یابد.
اما متأسفانه بعد از خروج خون و فرآورده ها از مراكز انتقال خون جهت مصرف در مراكز درمانی، پایش، نظارت و نحوه مصرف واحدهای خون و فرآورده های آن مقدور نیست. لذا بعد از مطالعات پایه در سازمان انتقال خون و تأكید بر اهمیت مراقبت از خون (هموویژلانس) این فرآیند مهم به شورای عالی سازمان در زمستان 1386 پیشنهاد و تصویب شد.
در پروژه مراقبت از خون( هموویژلانس) چهار فرآیند مهم:
- درخواست خون و فرآورده توسط پزشكان و مراكز درمانی
- نگهداری آنها در بانك خون بیمارستان ها
- انجام آزمایشات سازگاری قبل از تزریق
- نظارت بر فرآیند تزریق و عوارض پس از تزریق (مهم ترین مورد)
مورد پایش قرار خواهد گرفت. تا بدین وسیله امكان ارتقاء آن دسته از فرآیندهای زنجیره انتقال خون كه در مراكز درمانی مصرف كننده خون و محصولات آن انجام می شوند، بیش از گذشته مقدور شود.
بدین ترتیب اجرای فرآیندها جهت بسترسازی برای استقرار این سیستم از ابتدای سال 1387 با مطالعه وضعیت موجود در كشور آغاز شد.
مراقبت از خون ( هموویژلانس) :
به فعالیت هایی اطلاق می شود كه در كل زنجیره انتقال خون (از زمان جمع آوری خون تا زمان تزریق آن به گیرنده) به منظور جمع آوری و ارزیابی اطلاعات مربوط به وقوع عوارض ناخواسته احتمالی ناشی از تزریق خون و فرآورده های آن در افراد گیرنده انجام شده تا در صورت امكان مانع از بروز مجدد آنها شود.
هموویژلانس در ایران:
در ایران تا كنون هیچگونه سیستم سازمان یافته ای در این باره وجود نداشته است و به همین علت اطلاعات و آمار دقیقی درباره میزان وقوع ترانسفوزیون و میزان بروز رویدادها و واكنش های ناخواسته ناشی از انتقال خون وجود ندارد.
هرچند با تصویب آیین نامه كمیته های بیمارستانی، پیشرفت هایی در برخی بیمارستان ها حاصل شد ولی تا به حال گزارش عوارض ناشی از تزریق خون به درستی انجام نشده و هنوز مشكلات زیادی در این خصوص در بیمارستان ها موجود است از قبیل فقدان متخصصین طب انتقال خون در ایران تا از وجود آنها در بیمارستان ها سود برده شود، و یا عدم وجود واحدهای درسی در خصوص طب انتقال خون در دروس دانشگاهی پزشكان و پرستاران . همچنان نیاز به یك سامانه مناسب برای ردیابی تزریق خون و گزارش عوارض احتمالی وجود دارد.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.