توضیحات
عنوان: بررسی تأثیر پیاده سازی مدل سازی اطلاعات ساختمان(BIM) در ساخت پروژه های تجاری
- چکیده
- فصل اول
- کلیات تحقیق
- مقدمه
- فصل اول
- کلیات تحقیق
- مقدمه
- بیان مسئله
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- اهداف تحقیق
- سؤالات تحقیق
- فصل دوم
- مبانی نظری و پیشینه تحقیق
- مقدمه
- تعریفات
- مدل سازی اطلاعات ساختمان
- مبانی نظری
- تاریخچه BIM
- جایگاه BIM در دنیا
- موارد کاربرد BIM
- مدلسازی وضع موجود
- بررسی لیزری
- تحلیل سایت
- برنامه ریزی
- بررسی مهندسی
- ایجاد طرح
- ارزیابی پایداری طرح
- شناسایی خطا
- بهینه سازی/کاهش زمان ساخت به وسیله BIM
- چالشهای و موانع استفاده از BIM
- نرم افزار
- سخت افزار
- آموزش
- فصل اول
- کلیات تحقیق
- مقدمه
- بیان مسئله
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- اهداف تحقیق
- سؤالات تحقیق
- فصل دوم
- مبانی نظری و پیشینه تحقیق
- مقدمه
- تعریفات
- مدل سازی اطلاعات ساختمان
- مبانی نظری
- تاریخچه BIM
- جایگاه BIM در دنیا
- موارد کاربرد BIM
- مدلسازی وضع موجود
- بررسی لیزری
- تحلیل سایت
- برنامه ریزی
- بررسی مهندسی
- ایجاد طرح
- ارزیابی پایداری طرح
- شناسایی خطا
- بهینه سازی/کاهش زمان ساخت به وسیله BIM
- چالشهای و موانع استفاده از BIM
- نرم افزار
- سخت افزار
- آموزش
- مالكیت اسناد
- پیشینه تحقیق
- فصل سوم
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- مقدمه
- نتیجه گیری
- فواید استفاده از BIM
- فواید BIM برای کارفرمایان
- فواید BIM برای پیمانكاران/مجریان
- فواید BIM برای معماران/طراحان و مهندسان
- فواید BIM برای تیم و گروه
- پیشنهادات مطالعات آتی
- فهرست منابع و مآخذ
چکیده
با پیشرفت روز افزون فناوری های ساخت به نظر می رسد که سیستم های سنتی مرسوم طراحی تا اجرا در صنعت ساختمان نمی توانند پاسخگو باشند. از این رو طی سال های اخیر شرکت های بزرگ در دنیا سیستم های ترسیمی بر پایه فناوری های CAD را پشت سر گذاشته و در حال استفاده از فن آوری مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) در پروژه ها می باشند. مدلسازی اطلاعات ساختمان به تیم دخیل در پروژه کمک می کند تا آنچه که ساخته خواهد شد را در یک محیط شبیه سازی شده مشاهده و بررسی نموده و مشکلات احتمالی در طراحی، ساخت و بهره برداری را از قبل شناسایی نمایند. همچنین همکاری نزدیک گروه های دخیل در پروژه را ممکن و ترغیب کرده و گردش اطلاعات بین آن ها را ساده و ممکن می سازد. BIM یکی از روش هایی است که به دلیل امکان ایجاد پایگاه داده برای ساختمان و اجزاء آن، امکان اتخاذ تصمیم های بهینه جهت کاهش هزینه و زمان ساخت یا ترمیم و بهسازی و همچنین بهینه سازی مصرف انرژی را فراهم آورد. در این سمینار به بررسی تأثیر پیاده سازی مدل سازی اطلاعات ساختمان(BIM) در ساخت پروژه های تجاری پرداخته شده است و نقاط ضعف و قوت این مدل بررسی شده است.
کلید واژگان: مدل سازی اطلاعات ساختمان ، BIM ، پروژه های تجاری ، تاثیرات مدلسازی اطلاعات ساختمان،
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه
در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی های یکپارچه چند بعدی به منظور تجسم پروژه، فرآیند جمع آوری اطلاعات و ارزیابی پروژه تا حد بسیاری تسهیل شده است . (ایستمن و همکاران،2011) (مون و همکاران، 2014) یکی از تکنولوژی های موجود BIMیا همان مدلسازی اطلاعات ساختمان می باشد. BIMقادر به ایجاد واقعیات مجازی از مدل های ساختمانی با اطلاعات هماهنگ و قابل اعتماد در مورد یک پروژه از طراحی ، ساخت و ساز و بهره برداری است. این فقط یک مدل مجازی 3 بعدی نیست، بلکه یک مخزن از اشیاء هوشمند ساختمانی با ویژگی هایی است كه می تواند تعامل بین هر یک از اشیاء دیگر، و داده های غیر هندسی در مورد اشیاء و تسهیلات را برای تصمیم گیری فراهم سازد.
مدل اطلاعات ساختمانBIM پتانسیلی برای دستیابی به این اهداف فراهم می آورد BIM نشان دهنده توسعه و استفاده از مدل های چند بعدی ایجاد شده توسط كامپیوتر ها برای شبیه سازی برنامه ریزی، طراحی، ساخت و بهره برداری از پروژه است و آن به معماران، مهندسان و پیمانکاران برای تجسم آنچه كه قرار است ساخته شود در محیطی شبیه سازی شده و برای شناسایی پتانسیل های موضوعات طراحی، ساخت و بهره برداری كمک می كند . آن یکپارچگی نقش های تمامی ذینفعان در پروژه و هماهنگی میان آنان را تسریع می كند. (سلمان ازهر، 2008).
مدل سازی اطلاعات ساختمان یا همان BIM که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرارگرفته است در واقع مفهوم جدیدی نیست. تاریخچه مواد و روش هایی شبیه آنچه در حال حاضر به نام BIMنامیده می شود به سال 1970 برمی گردد ، اگرچه “مدل اطلاعات ساختمان“ در آن زمان وجود نداشت. می توان گفت این روش در 1980 به عنوان “مدل تولید ساختمان “در ایالات متحده آمریکا و به عنوان “مدل اطلاعات محصولات “ در اروپا استفاده می شد که این دو در اوایل دهه 1990 با نام مدل سازی ساختمان اطلاعات BIM تلفیق شدند. (ایستمن و دیگران ، 2008)
برآورد هزینه پیشرفته بدلیل عمق ودقت اطلاعاتی که BIM ارائه می دهد، بدیهی است که می تواند باعث بهبود دقت در براورد هزینه ها شود. روش ساده ای که برای استخراج مقدار و تعداد مصالح مورد نیاز وجود دارد ، می تواند سرعت و دقت برآورد را بالا ببرد و سنجش بهتری از تاثیر تغییرات طراحی ارائه دهد بطوری که بتوان فعالانه به مسائل بودجه ای پرداخت.(لاجیلا ، 2014( بخاطر نیاز به مدیریت ریسک های پروژه، پذیرش و تکامل BIM امری اجتناب ناپذیر است، اما میزان تصویب و اجرای آن هنوز در کشورهای مختلف متفاوت است. دولت برای استفاده از BIM در پروژه های بخش دولتی، مانند در انگلستان و ایالات متحده قوانین و بخشنامه هایی به تصویب رسانده است، تا بدین وسیله سرعت اجرای BIM توسط مدیران حرفه ای به سرعت انجام گیرد. مهمترین دلیل این امر، نیاز زیاد مشتریان به این مدل است تا از طریق آن اقدام به ساخت و ساز کنند.(مشود فدیی ، 2017( شرکت های بزرگ، به دنیای BIM ورود کرده اند و اکثر قریب به انفاق پروژه های بزرگ و کوچک خود را بدین طریق به انجام می رسانند. شرکت ها از طریق این مدل به مزیت رقابتی خود می افزایند.
مدلسازی اطلاعات ساختمان ((BIM جزو ابزارهای پیشرفته و مدرن در صنعت معماری، مهندسی و ساخت (AEC) است. از طریق فناوری BIMمی توان مدل مجازی و دقیق از پروژه را به صورت دیجیتالی طراحی کرد که تمام طول پروژه از ابتدا تا اخر را شامل می شود. در حالی که این فناوری کنترل و تحلیل بهتری را در مقایسه با فرآیندهای دستی ممکن می سازد. مدل سازی اطلاعات ساختمان شامل یک مدل شبیه سازی شده از برنامه ریزی، طراحی، ساخت و بهره برداری ساختمان است که مجموعه ای از داده ها و اطلاعات غنی از تمام اجزای مربوط به ساختمان در طول چرخه حیات آن و ارتباط هوشمند تمام اعضای با یکدیگر را دارا است به طوری که با ایجاد تغییر در یک عضو کوچک از یک مجموعه تمامی اعضای دیگر خود را با آن مطابقت می دهند و بدین صورت این تکنولوژی برای تصمیم گیری ها در جهت بهبود بودن ساخت و بهره برداری مورد استفاده قرار می گیرد.
باتوجه به بررسی های انجام شده و تحقیقات موجود می توان این مسئله رو بیان کرد که به کارگیری مدل سازی اطلاعات ساختمان در پروژه در هر سطحی از تکامل میتواند و با توجه به آن به پیاده سازی و اجرای اصول ساخت ناب کمک کند، به بیان دیگر اصولی در تفکر ناب مانند کاهش فعالیت های زائد، افزایش ارزش حاصل از فرآیندها،کاهش انحراف در فرآیند تولید و ساخت با اجرای مدل سازی اطلاعات ساختمان و تاثیرات مثبت آن بر روی حوزه هایی مانند افزایش اطلاعات، مشاهده چرخه حیات پروژه، مدیریت تغییرات، صحت سنجی اطلاعات و کاهش تاخیرات (کاهش دعاوی و تامین و تدارک مناسب و… ) باعث تحقق اصول ساخت و ساز ناب شده و افزایش بهره وری در صنعت ساخت را در پی دارد. (ستوده، 2015)
مسئله ای که تحقیق حاضر با آن روبرو است: بررسی تأثیر پیاده سازی مدل سازی اطلاعات ساختمان(BIM) در ساخت پروژه های تجاری می باشد که به بررسی نقاط قوت و ضعف، موانع پیاده سازی و دیگر موارد کمرتبط با آن پرداخته می شود.
1-1 بیان مسئله
روش ها، رویکرد، مدل هایی که در بخش های مختلف وجود دارند، در ابتدای ورود آنها با چالش ها مشکلاتی همراه می شوند که این مشکلات و چالش بر روند کار و بهره وری تاثیر منفی بجا می گذارد. سیستم اطلاعات ساختمان، نیز مانند دیگر مدل ها و روش ها و رویکرد های نرم افزاری، برای پیاده سازی با چالش ها و مشکلات روبرو می شود.
روش های نوین اجرای پروژ ه های ساخت جهت افزایش کیفیت، کاهش زمان و در نتیجه کاهش هزینه همواره مد نظر مهندسین ساخت و ذینفعان در پروژه های انبوه سازی بوده است. یکی از این روشها و فناور ی های نوین مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) می باشد. مدیران موفق پروژه ها به خوبی دریافته اند که مدل سازی اطلاعات ساختمان در پروژه چه تأثیری می تواند در بالا بردن بهره وری و تسریع در اجرای پروژه ایجاد کند، لذا برای اجرای موفق استقرار چنین سیستم هایی و بهرهمندی از آنها از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند. توجه به ریسک های پیاده سازی این سیستم و ساختار اجرای پروژه های بزرگ که اغلب در قالب EPC و توسط کنسرسیومی از شرکت ها و سازمان های مطرح در اجرای پروژه انجام می گیرد و مدل فرایندی اجرای پروژه ها، اهمیت ضرورت استفاده از چنین سیستم هایی را برای ما روشن می سازد. صرف نظر از دستاوردها و جایگاه چنین سیستم هایی در پروژه ها و مخصوصا پروژه های انبوه سازی، تجربه پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی خصوصاً در این اندازه نشان داده شده است. پیاده سازی چنین سیستم هایی همیشه با موفقیت همراه نبوده و در بسیاری از موارد با شکست دچار گشته اند و هزینه های گزافی را به شرکت و پروژه متحمل نموده اند. لذا بررسی ریسک های پیاده سازی این سیستم و ارائه راهکاریهای مبتنی بر مبانی علمی و منسجم یکی از اصلی ترین راه حل هایی است که می تواند الگویی مناسب برای دیگر مدیران در جهت پیاده سازی موفق سامانه های مدل سازی اطلاعات ساختمان باشد (عابدینی و مکنون، 1393). همچنین، نرخ بالای شکست پروژه های سیستم های اطلاعاتی که در حوزه اجرای پروژه ها نیز واقع می گردد بسیاری از صاحب نظران را بر آن داشته است که ریسک ها و خطرات پیاده سازی این مدل و همچنین علل و عوامل مؤثر بر شکست پروژه ها و شرایطی که برای موفقیت آنها باید مهیا شود را جستجو کنند.
توجه:
برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.