توضیحات
عنوان: تحقیق اقتصاد سنجی
- اقتصادسنجی چیست
- اقتصادسنجی به دو شاخه تقسیم میشود
- روششناسی (متدولوژی) اقتصادسنجی
- تعیین و تصریح مدل اقتصادسنجی
- برآورد یا تخمین
- تعیین صحت و سقم فرضیه
- پیشبینی
- تحلیل رگرسیون دو متغیره
- مفهوم تابع رگرسیون جامعه(PRF)
- مفهوم اصطلاح خطی
- تصریح تصادفی تابع رگرسیون جامعه
- اهمیت و تعبیر جزء اخلال تصادفی
- تابع رگرسیون نمونه(SRF)
- مدل رگرسيون دو متغيره : مساله تخمين
- روش حداقل مربعات یا مجذورات معمولی
- مدل رگرسیون خطی کلاسیک: فرضیات اساسی روش حداقل مربعات
- خطای معیار یا دقت تخمینهای حداقل مربعات
- ویژگیهای مطلوب برآوردکنندهها
- بدون اریب بودن(بدون تورشش بودن)
- کارایی
- کمترین میانگین مجذور خطا
- سازگاری
- قضیه گوس- مارکف
- ضریب تعیین
- توزیع احتمالی اجزاء اخلال
- روش حداکثر راستنمایی:
- رگرسیون از مبدأ مختصات
- تحلیل رگرسیون چند متغیره
اقتصادسنجی چیست
واژه اقتصادسنجی ترجمه کلمه انگلیسی Econometrics است که خود از دو کلمه Economics به معنی اقتصاد و Meter به معنی اندازه و سنجش ترکیب شده است.
اقتصادسنجی به دو شاخه تقسیم میشود:
الف) اقتصادسنجی نظری: به توسعه و پیشرفت روشهای مناسب اندازهگیری و برآورد روابط و پارامترهای اقتصادی و انتخاب الگوهای مناسب میپردازد.
ب)اقتصادسنجی کاربردی: ابزارهای اقتصادسنجی نظری را برای مطالعه زمینههای خاص اقتتصادی نظیر توابع تولید، مصرف، سرمایهگذاری، تقاضا و عرضه بکار میرود.
روششناسی(متدولوژی) اقتصادسنجی
روششناسی اقتسادسنجی را بهتر است با ذکر مثالی روشن سازیم: کینز در کتاب خود این چنین بیان میدارد: قانون اسای روانشناسی… بر این جاری است که به عنوان یک قاعده، انسان تمایل داردبا افزایش درآمد میزان مصرف خود را به طور متوسط اما نه به همان اندازه افزایش در درآمد افزایش دهد. این سخن به زبان اقتصادی یعنی نسبت تغییر مصرف به تغییر درآمد بزرگتر از صفر و کوچکتر از یک است.1 0 برای تعیین درستی و نادرستی این نظریه باید مراحل مراحل ذیل را دنبال کرد.
الف) تعیین و تصریح مدل اقتصادسنجی:
اگرچه کینز اظهار میدارد که بین مصرف و درآمد رابطه صعودی وجود دارد ولی او به طور صریح تابع این رابطه را نشان نمیدهد در اقتصاد ریاضی نظریه مصرف کینز را با تابع ساده زیر میتوان نشان داد:
و که درآن y مخارج مصرفی x درآمد و ضریب ثابت یا پارامترها میباشند، ضریب زاویه بیانگر میل نهایی به مصرف MPC میباشد از نظر هندسی معادله بالا به شکل نمودار زیر قابل بیان است
معادله که بیانگر ارتباط خطی بین مصرف و درآمد است، مثالی از یک مدل ریاضی است یک مدل به زبان ساده مجموعهای از معادلات ریاضی است. اگر چنانچه مدل مربوط حاوی تنها یک معادله باشد در این صورت آن را مدل تک معادلهای مینامند و اگر دارای بیش از یک معادله باشد آن رامدل چند معادلهای یا به بیان دیگر مدل معادلات همزمان مینامند.
مدل ریاضی تابع مصرف برای اقتصادسنجی ارزش زیادی ندارد زیرا در الگوی مزبور فرض شده است که رابطه قاطع و دقیقی بین میزان مصرف و درآمد وجود دارد و مصرف صرفاً تابع درآمد است و بس. حال آن که روابط بین متغیرهای اقتصادی عموماً غیر دقیق است. مثلاً اگر مصرف و درآمد قابل تصرف یک نمونه 2000 تایی از خانوارهای ایرانی را تهیه کنیم و سپس دریک صفحه کاغذ شطرنجی و دستگاه محورهای مختصات، درآمد را روی محور عمودی و مصرف را روی محور افقی قرار دهیم مسلماً تمام 2000 نقطه بدست آمده در صفحه مختصات دقیقاً روی خط راست نخواهد افتاد چون علاوه بر درآمد خانوار متغیرهای دیگری نیز در میزان مصرف خانوارهای ایرانی تأثیر میگذارند. مثلاً تعداد افراد خانواده، سن، مذهب و عوامل دیگر بر رابطه بین مصرف و درآمد خانوار تأثیر میگذارد برای در نظر گرفتن تأثیر سایر متغیرهای اقتصادی، بجز آنهایی که در معادله صریحاً ذکر شده است، اقتصادسنج تابع مصرف را به صورت زیر اصلاح میکند:
که درآن U را واژه انحراف یا جزء اخلال یا خطا مینامند. واژه U یک متغیر احتمالی است و تمام شرایط مربوط به قانون احتمالات متغیر تصادفی را دارا است. بنابراین جملهU آثار تمام نیروهایی را که بر مصرف خانوار تأثیر میگذارد و در معادله مستقیماً نیامده منعکس میکند.
معادله یک مثال از مدل اقتصادسنجی است یا به زبان فنیتر معادله یک مدل رگرسیون خطی است فرض شده است که متغیر وابسته Y (مصرف) تابعی خطی از متغیر توضیحی X (درآمد) است اما این رابطه قطعی و دقیق نیست و از هر خانوار تا خانوار دیگر فرق میکند.
ب) برآورد یا تخمین:
در بخش الف مدل اقتصادسنجی مناسب برای نظریه مصرف کینز انتخاب شد مرحله بعدی کار این است که ضرایب و را برآورد کنیم یعنی مقدار عددی آنها را به کمک آمارهای موجود مصرف و درآمد 2000 خانوار ایرانی در گذشته و حال پیدا کنیم سپس بر اساس ضرایب برآورد شده محتوای نظریه مصرف را دریابیم مثلاً اگرکسی نظریه مصرف مذکور را بررسی کرد و ضریب 8/0 را بدست آورد نشان میدهد که میل نهایی به مصرف 8/0 است و همچنین فرضیه کینز را که میل نهایی به مصرف در آن کمتر از یک است تأیید میکند.
ج) تعیین صحت و سقم فرضیه:
پس از برآورد پارامترها، وظیفه بعدب اقتصادسنج این است که معیارهایی بسازد تا به کمک آن معیارها بتوان دریافت که آیا مقادیر برآورد شده برای پارامترها نظریه مورد بررسی را تأیید میکند یا خیر و علامت و مقدار ضرایب همان است که انتظار آن میرفت و یا کاملاً پرت و غیر قابل قبول است.
د) پیشبینی
کاربرد اصلی مدل اقتصادسنجی پیشبینی آینده است بدین ترتیب که پس از آن ضرایب مدل را براورد کردیم میتوانیم مقادیر آینده متغیر وابسته را که بر اساس مقادیر آینده متغیر یا متغیرهای توضیحی پیدا کنیم مثلاً اگر هدفهای اقتصادی دولت میزان درآمد خانوارهای ایرانی را برای سالهای آینده تعیین کرده باشد به سادگی میتوان با جانشین ساختن مقادیر درآمد به جای X در معدله مصرف مقادیر مصرف جامعه Y رابرای سالهای آینده تعیین کرد.
توجه:
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.