توضیحات
عنوان فارسی: اخلاق کسب و کار در بانکها
- مقدمه
- اقتصاد اخلاقی در دوره جدید
- مفهموم و اهداف بانکداری اخلاقی
- ویژگیهای بانکداری اخلاقی
- اهداف بانکداری اخلاقی
- نمونه بانکهای اخلاقی
- وجوه تمایز بانکداری اخلاقی و بانکداری متعارف
- نتیجه گیری و پیشنهادات
- مراجع
مقدمه
اخلاق اقتصادی به آن دسته از ارزشها و باورهای اخلاقی اطلاق میشود که آثاری اقتصادی در پی خود به وجود میآورند. با تأملی در بطن مباحث اقتصادی میتوان به این نکته پی برد که اقتصاد تنها علم هستها و نیستها نیست، بلکه علمی است که به شدت با مباحث ارزشی و اخلاقی جوامع انسانی نیز در ارتباط میباشد. آنگونکه از لحاظ تاریخی ملاحظه میشود، اخلاق و اقتصاد همواره دو مقوله در هم تنیده بوده و در تاریخ علم اقتصاد، در دورههایی پر رنگ و در دورههایی به صورت کمرنگ مورد توجه بوده است. علاوه بر این رفتارهای اقتصادی گرچه تابع نظام علی و معلولی میباشند، ولیکن، این رفتارها متأثر از اراده و اختیار عوامل انسانی هستند که عامل تصمیم گیری بین گزینهها و انتخابهای اقتصادی مؤید این مطلب میباشد. تصمیم و انتخاب انسان در عرصههای اقتصادی از ارزشها، باورها و سلایق او نشأت میگیرد. به نحوی که پایهایترین اصول اقتصاد سرمایه داری که همان حداکثر سازی سود و مطلوبیت و نفع شخصی میباشند، از نوع امور ارزشی پدید آمدهاند.
با توجه به تأثیر گذاری مسائل اقتصادی بر اخلاق، وجود رابطه بین مسائل اقتصادی و اخلاقی چندان نیازی به اثبات ادله ندارد. از این رو با جرأت میتوان بیان داشت که مسائل اخلاقی به مقدار قابل توجهی، تحت تأثیر عوامل اقتصادی قرار دارند. با توجه به این نکته تجربی و حسی که نگهداری مبانی اخلاقی همچون، شهامت، صراحت، مناعت طبع، راستگویی، امانت، استقلال شخصیت و سایر صفات نیکوی اخلاقی برای یک انسان گرسنه، کار بسیار دشواری است، جای هیچ گونه شگفتی باقی نمیماند. باید این حقیقت را پذیرفت که در هر حال نظام تصمیم گیری انسانها همواره تابعی است از عوامل مؤثر بر تصمیم گیری و شکی نیست که انواع متغیرهای مادی، ارزشی و کیفی در تابع تصمیم گیری افراد مؤثر و دخیل هستند. با توجه به مطالب گفته شده، هدف از این تحقیق، تشریح مفهوم و اهداف بانکداری اخلاقی که نگاهی نوین به مقوله بانکداری در جهان به شمار میرود، میباشد.
اقتصاد اخلاقی در دوره جدید
واژه اخلاق[1] (اجتماعی، شرکت، حرفهای)، به نظامهایی از ارزشها و عادات که در زندگی گروهی تحقق مییابد، اشاره دارد. این معنا بر استانداردها و قواعد رفتاری دلالت دارد که از گروهی که فرد بدان تعلق دارد، انتظار میرود (Wisegeek). در طی تاریخ، انسانها همواره خواهان زندگیای به دور از مشکلاتی چون فقر، بی عدالتی، تبعیض نژادی، جنگ افروزی، بیماریهای واگیر، نابرابریهای تحصیلی و نابسامانیهای محیط زیست هستند. به عبارتی ارتقای کیفیت زندگی، مطلوب همه ابنای بشر است. انسانها از دیرباز عموماً براساس فرهنگ و باورهای خود که بیشتر منبعث از دستورهای دینی بوده، خود را ملزم به رعایت اخلاق در مباحث مالی و اقتصادی مینمودند. در این بین، علم اقتصاد در دامن اقتصاد سیاسی و فلسفهی اخلاق[2] رشد کرد و در مقاطع مختلف تکامل علم اقتصاد به خوبی میتوان شاهد تأثیرگذاری مکاتب و نگرشهای اخلاقی در شکل گیری مکاتب اقتصادی بود.اما با تأسف در مقطعی خاص از تاریخ، جریان غالب علم اقتصاد از اقتصاد سیاسی و در پی آن از پایبندی و تعهد نسبت به اجرایی شدن ارزشهای اخلاقی فاصله زیادی گرفت. به طور کل میتوان دو علت عمده برای فاصله گرفتن علم اقتصاد از دغدغههای اخلاقی را متذکر شد، نخست اینکه با دستیابی علوم طبیعی و فنی مهندسی به موقعیتهای چشمگیر، اقتصاددانان از روی تقلید تا با به کار بستن روشهای علوم طبیعی که ریاضیات را نیز در بر میگرفت، در صدد تفسیر و کنترل پدیدههای اقتصادی برآیند. دوم آنکه علم اقتصاد که در قالبهای خودساخته جریان یافته بود، به سوی اثبات گرایی گرایش یافت که خود، ادعا مینمود هرگونه مسئله اخلاقی خارج از دایرهی علم مطرح میشود.
اما در دورهی جدید، مباحث اخلاقی نه در فضای علم و نظریه بلکه در عرصه معاملات بازاری، اقتصاد مالی و تجارت نوین ورودی متفاوت داشتهاند. البته مبدأ دقیق این ورود چندان بر ما روشن نیست اما آنچه در تاریخ اقتصادی غرب میتوان یافت آن است که در قرن هجدهم در انگلستان، کواکرها[3]، اولین گروهی بودند که از سرمایه گذاری در صنایعی که مخالف اخلاق به شمار میآمدند، مانند (دخانیات، الکل، قمار و برده داری)، اجتناب میورزیدند. با رشد چشمگیر و غیرقابل انتظار کواکرها در اقتصاد غرب، علمای اقتصاد دان متوجه شدند که بر خورداری از صداقت، امانت و رعایت مؤلفههای اخلاقی در انجام معاملات میتواند پارامتر مهمی جهت پیشرفت و موفقیت تلقی شود و بایستی متغیری همچون اخلاق مداری و تعهدمندی را هم توابع تصمیم گیری عاملان اقتصادی وارد نمود. این نوع سرمایه گذاری اخلاقی بعدها به سرمایه گذاری مسئولانه اجتماعی[4] معروف شده و دامنه آن روز به روز گستردهتر از پیش گردید. فعالیتهای سرویس تحقیقات سرمایه گذاری اخلاقی[5] جهت کمک به سرمایه گذاریهای با اهداف اخلاقی، اجتماعی و محیط زیستی همگی موجبات رشد و توسعه سرمایه گذاری مسئولانه اجتماعی را فراهم آورد. با گسترده شدن این نوع سرمایه گذاریها فصل تازهای در مباحث متعارف اقتصادی به نام تجارت اخلاقی[6] گشوده شد.
در واقع اقتصاد اخلاقی علاوه بر کارآمدی اقتصادی، به عناصری چون ساماندهی اجتماعی و رعایت حقوق انسانی نیز توجه دارد. به بیان دیگر، این اقتصاد یک منش تعادلی را دنبال مینماید. نه مانند راست افراطی صرفاً در پی سودآوری اقتصادی و نفع شخصی است و نه مانند چپ افراطی تنها در پی عدالت سامان بخشی به جامعه و خلق است. اقتصاد اخلاقی علاوه بر توجه به دستاوردهای مادی و مالی به ارتقاء و تعالی روحی، معنوی و اخلاقی انسانها نیز توجه مینماید (نمازی، 1385:112).
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.