توضیحات
عنوان: اتحادیه تجارت آزاد اروپا EFTA
- مقدمه
- تاریخچه
- نحوه شکل گیری اعضا
- جامعه ی اروپایی فولاد و زغال سنگ
- جامعه ی اقتصادی اروپا
- جامعه ی اروپایی
- گسترش جامعه ی اروپایی
- سند واحد اروپایی
- تشكیل اتحادیه ی اروپا
- معاهده ی راجع به اتحادیه ی اروپا
- معاهده ی آمستردام
- معاهده ی نیس
- اتحادیه ی پولی
- شورای «افتا»
- کمیته های دایمی «افتا»
- دبیرخانه افتا
- اهداف تأسیس EFTA
- موضوعات مربوط به منطقه اقتصادی اروپا EEA
- فعالیت های افتا
مقدمه
پس از فاجعه جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم، انگیزه برای تشکیل اتحادیه اروپا بیشتر شد و این انگیزه ناشی از تصمیم به بازسازی اروپا و از بین بردن احتمال جنگی دیگر بود. این احساس در نهایت منتهی شد به شکل گیری جامعه ذغال سنگ و فولاد اروپا توسط کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و بنلوکس (هلند، بلژیک، لوکزامبورگ). این امر از طریق معاهده پاریس (1951)، که در آوریل 1951 به امضا رسید و از جولای 1952 به اجرا درآمد میسر گردید. نخستین اتحادیه گمرکی در ابتدا جامعه اقتصادی اروپا (که به طور غیر رسمی در انگلستان بازار مشترک نامیده می شود) نام داشت و با معاهده رم در سال 1957 شکل گرفت و از اول ژانویه 1958 به اجرا درآمد. در واقع، وقتی مردم درباره ی معاهدات رم صحبت می کنند، بیشتر به معاهده ای اشاره دارند که جامعه اقتصادی اروپا را خلق کرد. عدم حضور انگلستان مهمترین معضلی بود که جامعه اقتصادی اروپا می بایستی در سال های اول خود با آن دست و پنجه نرم می کرد. در ژانویه 1960 بریتانیا که خود را از الحاق به جامعه اروپایی ذغال سنگ و فولاد و سپس از الحاق به جامعه اقتصادی اروپا کنار کشیده بود ابتکار ایجاد سازمان تجاری بارزتری تحت عنوان اتحادیه تجارت آزاد اروپا را بدست گرفت. بنابراین هفت کشور اتریش، دانمارک، نروژ، پرتغال، سوئد، سوئیس و بریتانیا در قالب افتا در مقابل شش کشور عضو جامعه اقتصادی اروپا قرار گرفتند.
نهادهای بین المللی اقتصادی – بازرگانی، تشکل های بزرگ و قدرتمند هستند که با مشارکت کشورهای عضو تلاش دارند با اتخاذ راهبردهای واحد، اهداف خود را دنبال و تسهیلات فزاینده تجاری برای خود ایجاد کنند، به گونه ای که دسترسی به بازارهای یکدیگر را آسان و توان رقابت بلوک تجاری خود را با دیگر کشورها (غیر اعضا) قوت می بخشند.
یکی از نهادهای بین المللی تجاری مهم جهان، اتحادیه تجارت آزاد اروپا (افتا)[1] می باشد که در حال حاضر چهار کشور عضو آن هستند. اما این اتحادیه از طریق منطقه اقتصادی اروپا (EEA) رابطه وسیع با کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارد. در همین حال ارتباط اتحادیه با کشورهای شرق اروپا نیز در دهه 1990 به ویژه پس از فروپاشی شوروی سابق به طور همه جانبه ای گسترش یافت.
لیکن به رغم آغاز رقابت میان دو بلوک اقتصادی انگلستان که خود را میان کشورهای کوچکتر اروپایی می دید، ظرف مدتی کمتر از یکسال در جولای 1961 به همراه دانمارک، نروژ و ایرلند در خواست عضویت در جامعه اقتصادی اروپا را اعلام کرد. اتحادیه یا انجمن تجارت آزاد اروپا همان گونه که ذکر گردید در سوم ماه می سال 1960 برای آن دسته از کشورهایی تاسیس شد که مایل نبودند به جامعه اروپا بپیوندند. این اتحادیه جبهه های تجاری با قدرت های مرکزی ضعیف تری را ایجاد نمود. امروزه فقط کشورهای ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختنشتاین از اعضای افتا نحسوب می شوند و سایر اعضا بتدریج افتا را ترک گفته و به اتحادیه اروپا ملحق شده اند.
در این پژوهش سعی بر آن است تا با ساختار، تشکیلات، اهداف و نحوه فعالیت اتحادیه تجارت آزاد اروپا آشنا شویم.
تاریخچه
ظهور بازار مشترک یا جامعه اقتصادی اروپا[2] بر اساس معاهده 1957 رم با عضویت شش کشور فرانسه، آلمان، ایتالیا، بلژیک، هلند و لوکزامبورگ و به تبع آن پیشرفت اقتصادی مستمر در مجموعه شش کشور، اعتلای سریع سطح زندگی مردم و توسعه روابط صمیمانه بین کشورهای عضو و موفقیت فراتر از پیش بینی بازار مشترک، منجر به بروز واکنشهایی در سطح منطقه ای و بین المللی گردید. در این بین در ژانویه 1960 بریتانیا که خود را از الحاق به جامعه اروپایی ذغال سنگ و فولاد و بعدا جامعه اقتصادی اروپا کنار کشیده بود ابتکار ایجاد سازمان تجاری بارزتری تحت عنوان اتحادیه تجارت آزاد اروپا (افتا) را بدست گرفت. بنابراین هفت کشور اتریش، دانمارک، نروژ، پرتغال، سوئد، سوئیس و بریتانیا در مقابل شش کشور عضو جامعه اقتصادی اروپا قرار گرفتند. اما به رغم آغاز رقابت میان دو بلوک، انگلستان که خود را میان کشورهای کوچکتر اروپایی می دید، ظرف کمتر از یکسال در جولای 1961 به همراه دانمارک، نروژ و ایرلند در خواست عضویت در جامعه اقتصادی اروپا را اعلام کرد اما این درخواست به دلیل مخالفت ژنرال دو گل رد شد اما به دنبال استعفای دوگل در سال 1969 ژرژ پمپیدو جانشین وی موافقت خود را با عضویت بریتانیا در جامعه اعلام کرد، این امر باعث شد تا پس از مذاکرات جامعه با کشورهای داوطلب، کشورهای انگلستان، دانمارک و ایرلند از اول ژانویه 1973 به عضویت جامعه درآیند و نروژ به دلیل مخالفت مردم این کشور در رفراندوم مربوط به عضویت این کشور در جامعه اروپایی از این قافله جا ماند.
تفاوت عمده اتحادیه تجارت آزاد اروپا (افتا) با اتحادیه اقتصادی اروپا در استقلال این کشورها در رابطه با تعرفه و مقررات گمرکی بود. این اتحادیه برای آن دسته از کشورهای اروپایی تأسیس شد که مایل نبودند به جامعه اقتصادی اروپا بپیوندند. بسیاری از اعضای اولیه افتا به مرور زمان این اتحادیه را ترک کردند و به جامعه اروپا و سپس اتحادیه اروپا پیوستند. امروزه فقط چهار کشور سوئیس، نروژ، ایسلند و لیختنشتاین از اعضای افتا محسوب می شوند و اکثر آنها تمایلی برای عضویت در اتحادیه اروپا ندارند. دلایل اینکه چرا این کشورها خواهان عضویت در اتحادیه اروپا نیستند را می توان در این موارد خلاصه کرد:
- سطح بالای اقتصادی،
- استراتژی حاکم بر سیاست خارجی برخی از اعضای افتا
- عدم استقبال افکار عمومی کشورهای عضو افتا از الحاق به اتحادیه اروپااتحادیه تجارت آزاد اروپا با هدف برقراری تجارت آزاد کالاهای صنعتی و کمک به آزادسازی و گسترش تجارت جهانی تشکیل شد. «افتا» اکنون به عنوان یک تشکیلات عمل می کند که از طریق آن سه عضوش به همراه 15 کشور عضو اتحادیه اروپا در منطقه اقتصادی اروپا مشارکت دارند.
توجه:
- اعضای افتا به لحاظ اقتصادی از وضعیت مطلوبی برخوردارند و معتقدند که با عضویتشان در اتحادیه اروپا، خودرا درگیر مشکلات اقتصادی اتحادیه اروپا و بحران یورو خواهند کرد. مردم سوئیس و نروژ تاکنون چندین بار در رفراندوم با عضویت کشورشان در اتحادیه اروپا مخالفت کردند. اتحادیه اروپا درحال حاضر در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با چالشهای فراوانی مواجه می باشد و این عوامل موجب گردیده تا اعضای افتا در روابط خود با اتحادیه اروپا به موافقتنامه منطقه اقتصادی اروپا بسنده کنند. با توجه به شرایط موجود به نظر می رسد الحاق این کشورها به اتحادیه اروپا درآینده نزدیک امکان پذیر نباشد.
- برای دانلود فایل کامل ورد لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
سعید –
سپاس از شما