توضیحات
فهرست مطالب
مقدمه
تعریف سیستم برنامه ریزی منابع سازمان.
تاریخچه سیستم برنامه ریزی منابع سازمان.
هدف به كارگيري ERP.
دلايل استفاده از ERPو مزاياي به كارگيري آن.
مزایای پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان.
محدوده سیستم ERPو کاربران آن.
معماری ERP.
پياده سازي دو لايه
پياده سازي سه لايه
جایگاه ERPدر لایه های نرم افزاری و سیستم های اطلاعاتی.
ساختار سيستمهای ERP.
سیستم های تشکیل دهنده ERP.
اجزاي تشكيل دهنده سيستمهای ERP.
به طور كلي اين ماژولها را مي توان بصورت زير برشمرد:
- گام های انتخاب ERP.
13-1: گام اول : تعیـین چشـم انداز.
13-2: گـام دوم : تهیـه لیـست کارکرد.
13-3: گـام سوم : تهـیه فهـرست نرم افزارهای نامزد انتخاب..
13-4: گـام چهـارم : محدود کردن دامنه مورد نظر به چهار تا شش نامزد.
13-5: گام پنجم : تهیه درخواست پیـشنهاد ERP.
13-6: گام ششم : مـرور پیـشنهادات..
13-7: گام هفتم : انتخاب فینالیست ها
13-8: گام هشتم : نمایش طرز کار بسته های نرم افزاری.
13-9: گام نهم : انتـخاب برنده
13-10: گام دهم : مذاکره برای قرارداد اجرای طرح آزمایشی.
- فروشندگان برتر سيستمهای ERP در سطح جهان.
- بررسی بعضی از ماژول های اصلی.
15-1: مدیریت فنی و مهندسی.
15-2: مدیریت برنامه ریزی تولید و تولید.
15-3: مدیریت اجزای میان کارکردی.
15-4: مدیریت فروش و خدمات..
15-5: مدیریت منابع انسانی.
15-6: مدیریت نگهداری تعمیرات..
15-7: مدیریت زنجیره تامین.
15-8: مدیریت پروژه
15-9: مدیریت توانمند ساز کسب و کار.
15-10: مدیریت مالی.
- بررسی نرمﺍفزارSAP ERPبه عنوان محصول پیشرو در بازار ERP.
16-1: SAP ERP.
16-2: ماژول فروش و توزیع (SD)
16-2-1: ماژول های فرعی:
16-3: ماژول مدیریت مواد (MM)
16-3-1: ماژول های فرعی:
16-4: ماژول برنامهﺭیزی تولید (PP)
16-4-1: ماژول های فرعی:
16-5: ماژول مدیریت کیفیت (QM)
16-5-1: ماژول های فرعی:
16-6: ماژول نگهداری کارخانه (PM)
16-6-1: ماژول های فرعی:
16-7: ماژول سیستم پروژه (PS)
16-7-1: ماژول های فرعی:
16-8: ماژول مدیریت دارایی (AM)
16-9: ماژول منابع انسانی (HR)
16-10: دو ماژول مالی FI و CO..
16-11: ماژول حسابداری مالی (FI)
16-12: ماژول کنترل (CO)
16-13: ماژول جریان کار (WF)
16-14: معرفی سایر ماژول های فرعی SAP ERP.
16-14-1: لجستیک LE.
16-14-2: انبار IM..
16-14-3: خدمات پس از فروش CS.
16-14-4: مدیریت اسناد و مدارک DMS.
16-14-5: مدیریت تغییرات مهندسی ECM..
16-14-6: برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
- دو رويكرد استاندارد در زمينه اتصال هر ماژول به سيستم فعلي وجود دارد:
- عملکردهای سیستم برنامه ریزی منابع سازمان.
- موانع پياده سازي سيستم هاي (ERP)
- وضعیت سازمان های ایرانی در بکارگیری (ERP)
نتیجه گیری..
پیشنهاداتی برای اجرای ERP موفق.
منابع.
چکیده
یکی از آخرین فناوری های اطلاعاتی در زمینۀ تحول سازمان ها، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP꞊ Enterprise Resource Planning) است. هدف اصلی در این فناوری، نفوذ فناوری اطلاعات در تمامی مراحل فعالیت های یک سازمان یا بنگاه اقتصادی است تا منابع مختلف بتوانند با یکدیگر و رعایت تبادلات منطقی بین هم، خروجی یکپارچه ای را ارائه کنند. سیستم های اطلاعاتی کارا و یکپارچه که بتوانند همۀ فعالیت ها و وظایف موجود در یک سازمان را تحت پوشش قرار دهند و اطلاعات لازم و ضروری را به موقع به استفاده کنندگان ارائه کنند، از ابزارهای مفیدی هستند که سازمان ها برای افزایش قابلیت های خود، بهبود عملکرد، تصمیم گیری بهتر و دستیابی به مزیت رقابتی از آن استفاده می نمایند. در این میان سیستم های ERP ازجمله ابزارهای مدیریتی است که قادر است اطلاعات موجود در سازمان را با استفاده از IT در تمام حوزه های فعالیت سازمان به طور یکپارچه و منسجم، جمع آوری کند و این اطلاعات و نتایج حاصل از آن را در اختیار استفاده کنندگان آن در سطوح مختلف سازمان قرار دهد. این سیستم ها را می توان جزء ثمره های جدید در زمینۀ IT در دهۀ گذشته دانست که با پیشرفت مداوم در این زمینه، به سرعت در حال دگرگونی و تکامل است.
. مقدمه
نگاهی کوتاه به تاریخ تجارت و کسب و کار نشان می دهد که بشر از ابتدا که شروع به انجام فعالیت های اقتصادی نمود، همواره در پی شناسایی یا ایجاد مسیری بوده است تا بتواند نحوه انجام فعالیت های خود را تسهیل و سود بیشتری را عاید خود نماید. یکی از مهمترین عوامل افزایش سود، ایجاد امکاناتی جهت مدیریت صحیح فرایندهای درون سازمانی و برقراری ارتباط بین طرف های تجاری و ایجاد هماهنگی میان کلیه منابع سازمان است (49، 51). مدیریت و ایجاد هماهنگی لازم بین بخش های مختلف یک سازمان، کاری دشوار است و به یک برنامه ریزی دقیق نیاز دارد؛ زیرا امروزه که عصر تجارت جهانی، عصر تجارت الکترونیک، عصر رقابت، عصر تکنولوژی، عصر مدیریت دانش، عصر فناوری اطلاعات و … می باشد، شرکت ها بدون سیستم های اطلاعاتی کارامد و توانمند قادر به انجام وظایف خود نیستند (46). در حال حاضر با تنوع وسیعی از فناوری و سیستم های اطلاعاتی مواجه هستیم که هر کدام بر حوزه و بخش خاصی از فرایند تجاری سازمان متمرکز شده و ابزارهای قدرتمندی را برای مدیریت نمودن فراهم کرده اند و در حال جایگزین شدن با سیستم های سنتی و قدیمی می باشند. سیستم های مجزا به دلیل جزیره ای بودن و نیز جدا بودن، پاسخگوی نیازهای اطلاعاتی دنیای امروز نمی باشند، زیرا تنها بخشی از اطلاعات سازمان جهت شرکت در فرایندهای تصمیم گیری استخراج می شود و مورد استفاده قرار می گیرد و بسیاری از آنها به دلیل فقدان امکانات و ابزار مناسب، نهفته و بی استفاده باقی می ماند. بنابراین هر ابزاری در حوزه تکنولوژی اطلاعات که به سازمان ها برای ممانعت از به هدر رفتن یکی از ارزشمندترین منابع آن ها کمک نماید و در عین حال سازمان را از حالت وظیفه ای به سمت فرایندگرایی یاری کند، در بهبود روش ها و افزایش بهره وری منابع سازمان مؤثر است (48، 50). آخرین راهکار فناوری اطلاعات جهت تأمین نیازهای سیستمی و اطلاعاتی سازمان ها و برنامه ریزی بهینه منابع آنها با نگرش توأم درون سازمانی و برون سازمانی، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان است که مجموعه فرایندهای عملیاتی و جریان اطلاعات یکپارچه ای را جهت بهره برداری بهینه از منابع سازمان با نگرش بر تغییرات مداوم ارائه می نماید (6، 12، 46).
برنامه ریزی منابع سازمان یک ابرسیستم در سازمان به شمار می رود و پیاده سازی موفقیت آمیز چنین سیستم پیچیده ای نیازمند بهره گیری از دانش و تجربیات کافی و مناسب در این حوزه است. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان، سامانه های یکپارچه ای هستند که تمام ابعاد سازمان را تحت تأثیر قرار داده اند. این سیستم ها در زمره عظیم ترین و پیچیده ترین محصولات نرم افزاری در جهان محسوب شده و قابلیت عملکردی و مدیریتی قابل توجهی را برای سازمان به ارمغان داشته اند. از این رو بسیاری از سازمان های بزرگ و تعداد قابل توجهی از سازمان های کوچک و متوسط به سمت خرید و پیاده سازی چنین سیستم هایی گرایش یافته اند. معماری و ساختار سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان به گونه ای است که یکپارچگی و جامعیت اطلاعات در سطح سازمان را فراهم نموده و جریان روان اطلاعات بین بخش های مختلف را فراهم می آورد. پس از پیاده سازی سیستم های جامع برنامه ریزی منابع سازمانی باید تأثیرات آن بر هزینه های سازمان مورد بررسی قرار گیرد، زیرا ایجاد تکنولوژی جدید در سازمان باید در راستای کاهش هزینه های سازمانی و بهبود روند انجام امور آن باشد. علاوه بر این امروزه حجم پردازش داده ها و اطلاعات در سازمان ها به اندازه ای است که بدون استفاده از رایانه و سامانه های کاربردی پشتیبانی کننده عملیات، انجام فعالیت ها و مدیریت داده ها تقریباً کاری غیرممکن است (12، 18).
شرکت ها و سازمان های دولتی نیز دارای شبکه ای بسیار گسترده هستند که علاوه بر دارا بودن واحدهای عملیاتی و پشتیبانی، دارای حجم وسیعی از فعالیت ها نیز می باشند که انجام آن ها نیازمند مدیریت فرایندهای پیچیده و حجیم اطلاعاتی و همچنین تحمل هزینه های گزاف است. عمده سامانه های کاربردی مورد استفاده این سازمان ها که در سالهای گذشته و با فناوریهای قدیمی ایجاد شده اند دارای دو مشکل اساسی؛ عدم یکپارچگی و فقدان سامانه های مرتبط با زنجیره ارزش نظیر؛ برنامه ریزی و کنترل خدمات مهندسی جهت برقراری پیوند بین سامانه های موجود و سامانه های آتی می باشند (12، 18).
استقرار سامانه برنامه ریزی منابع سازمانERP به عنوان هدف اصلی فناوری اطلاعات سازمان، مدرن ترین و مناس بترین راه حل نرم افزاری ممکن می باشد. هدف سامانه ERP شناسایی، تهیه و استقرار یک راه حل نرم افزاری مناسب تحت عنوان مدیریت یکپارچه منابع در این سازمان ها است (12، 18).
این سیستم، مجموعه نرم افزاری کاربردی کاملی است که تمام نیازهای اطلاعاتی سازمان را برآورده خواهد ساخت. سامانه های اطلاعاتی سنتی معادل اجزای این سامانه بزرگ در نظر گرفته می شوند و اجزای سامانه ERP بر پایه فرایندهای شرکت توسعه خواهند یافت، به گونه ای که هر جزء فعالیت ها، توابع و امکانات یک یا چند فرایند را پوشش خواهد داد (6، 22).
ما در این پژوهش به بررسی ماژول های ERP می پردازیم.
2. تعریف سیستم برنامه ریزی منابع سازمان
برای ERP تعاریف متعددی ارائه شده که تقریبا همه مفهوم مشابهي را بیان می کنند. در یک تعریف، ERP یک راه حل سیستمی مبتنی بر فناوري اطلاعات تعریف شده که منابع سازمان را توسط یک سیستم به هم پیوسته با سرعت، دقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار می دهد تا به طور مناسب فرآیند برنامه ریزی و عملیات سازمان را مدیریت کنند. در تعریفی دیگر ERP ترکیبی از انسان، فناوري و فرآیندهاست (6، 31، 33، 34).
سیستمهای ERP در واقع نرم افزارهایی هستند که داده های موجود در سراسر یک سازمان را یکپارچه می سازند و در زمان مناسب در اختیار کاربرانی قرار می دهند که به آن نیاز دارند. چنین سیستمی به تمامی افراد یک مجموعه اجازه می دهد تا با هماهنگی هم کار کنند، حتی اگر میان آنها مرزهای جغرافیایی وجود داشته باشد. به این ترتیب، ERP محیطی برای بهبود عملکرد تجاری و کسب مزیت رقابتی فراهم می کند (31، 33، 34).
سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان به مجموعه ای از نرم افزارها گفته می شود که پشتیبانی اتوماتیک از فرایندهای سنتی کسب و کار مانند کنترل موجودی، برنامه ریزی احتیاجات مواد و پردازش تقاضاها را بر عهده دارند، همچنین که در بسیاری از شرایط با پردازش تقاضا و تحلیل داده ها امکانات بازاریابی و تبلیغات نیز بر جوامع هدف ایجاد می کند (6، 31، 33، 34).
و در تعریفی دیگر؛ سیستم برنامه ریزی یکپارچه منابع (ERP) سامانه کاملی است که کلیه بخش ها، امور، فرایندها و نیازهای سازمانی نهاد را به صورت یک سیستم یکپارچه احصا نموده و مدیریت و برنامه ریزی یکپارچه کلیه قسمت ها را فراهم می آورد ERP با مدیریت یکپارچه بر کلیه منابع یک سازمان، ضمن حذف فعالیت های بدون ارزش، افزایش بهره وری را به همراه خواهد داشت. این سامانه مجموعه ای از نرم افزارهای کاربردی و یکپارچه است که تمام حوزه ها و عناصر کاربردی سازمان نظیر منابع انسانی، مالی و حسابداری، تولید و پشتیبانی تولید، برنامه ریزی، بازرگانی و … را به یکدیگر متصل کرده و یکپارچگی جامع در سازمان ایجاد می نماید. سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی در حقیقت یک نرم افزار نیست بلکه یک راه حل است که به وسیله چندین نرم افزار که در زیرمجموعه خود قرار داده است پشتیبانی می شود (6، 31، 33، 34).
در يك جمع بندي مي توان گفت سيستمهای ERP تنها حاصل اجتماع فرآيندهاي و وظايف مختلف سازماني در قالب يك بسته نرم افزاري نمي باشد بلكه حداقل بايد دارای چند مشخصه كليدي باشد تا بتواند به عنوان يك راه حل صحيح مطرح گردد. اين ويژگيها عبارتند از:
انعطاف پذيري (Flexibility): سيستمهای ERPباید قادر به پاسخگويي به نيازهاي متغيير سازمانها و شركتهاي استفاده كننده باشند.
ماژول مدار و باز (Modular & Open): اين سيستمها بايد به گونه اي باشد كه هرجزئي از بسته نرم افزاري بتوان بدون تاثير در رويه هاي ديگر در هر زماني تغيير كرده ، اضافه يا حذف گردد.
فراگير بودن (Comprehensive): سيستمهای ERP بايد وظايف سازماني مختلفي را مورد پشتيباني قرار داده و متناسب با طيف وسيعي از سازمانها مورد استفاده باشد.
فراشركتی (Beyond the Company): اين سيستم هابايد بصورت online به سازمانهاي ديگر و ساير شركاي تجاري از جمله تامين كنندگان و مشتريان نيز متصل باشد.
بهترين روشهاي موجود (Best Business Practices): مجموعه اي از بهترين رويه هاي مورد استفاده و تجربه شده در سرتاسر جهان بايد در اين نرم افزارها گرد آوري شده باشد.
شبيه سازي واقعيت (Simulation of Reality)
ساير ويژگيها: علاوه بر موارد كليدي مطرح شده در بالا يكپارچگي بين ماژولها جهت صرفه جويی در زمان، كاهش كاره، حذف دوباره كاري و بهينه سازي منابع، محيط كاربرپسند شامل منوهای زيبا، راهنماي online و رابط گرافيكي مناسب، انعطاف پذيري در انطباق با قوانين كشورها در زمينه هاي مالی، مالياتي، فروش، صادرات و واردات، ايمن بودن در دسترسي افراد به سيستم و همچنين انتقال و تبادل اطلاعات و نامحدود بودن در ثبت اطلاعات از نظر حجم ركوردهای اطلاعاتي را مي توان عنوان كرد (3، 21، 39).
پروژه تحقیقی با موضوع ماژول های ERP توسط کارشناسان گروه ۱.۲.۳ پروژه پیاده سازی گردیده.
فایلهای پروژه به صورت کامل پس از خرید فایل بلافاصله در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.