توضیحات
شبیه سازی رزونانس و فرورزونانس با متلب
بر اساس نظر کمیتهی IEEE پدیدهی نوسانات تشدید زیر سنکرون به صورت “شرایط الکتریکی که در آن شبکهی الکتریکی در یک یا چند فرکانس طبیعی که حاصل ترکیب سیستم مکانیکی و الکتریکی میباشد و همواره کمتر از فرکانس سنکرون میباشند با توربوژنراتور به مبادلهی انرژی میپردازد.
این تعریف تمام حالات سیستم را که ممکن است شرایط تبادل انرژی در فرکانسهای زیر سنکرون به وجود بیاید ، شامل میشود. همچنین این تعریف همهی مدهای طبیعی نوسانی را که به علت مشخصات ذاتی سیستم به وجود آمدهاند نیز شامل میشود.در بسیاری از مطالعات دینامیکی سیستم قدرت که تا کنون صورت پذیرفته است روتور توربوژنراتور به صورت یک جرم تکی در نظر گرفته شده است که این مهم برای تحلیل نوسانات روتور توربوژنراتور نسبت به دیگر ژنراتورها در نظر گرفته میشود.محدودهی فرکانس مدهای نوسانی معمولا بین 2/0 تا 2 هرتز میباشد. در واقع روتور یک توربوژنراتور بخار شامل ساختار مکانیکی پیچیدهای میباشد که خود شامل چندین جرم میباشد که با استفاده از شفتی با سختی محدود به یکدیگر متصل شدهاند.مادامی که ژنراتور درگیر اغتشاشات سیستم شود نوسانات پیچشی بین بخشهای مختلف روتور توربوژنراتور به وجود میآید.
نوسانات پیچشی در محدودهی زیر سنکرون تحت شرایط مشخصی میتواند به شکلی نامطلوب با سیستم الکتریکی به تعامل بپردازد و باعث بروز خسارات جبرانناپذیری از قبیل شکستگی شفت توربوژنراتور گردد.
همانطور که پیشتر بیان شد پدیدهی تشدید زیرسنکرون به شرایط الکتریکی که در آن شبکهی الکتریکی در یک یا چند فرکانس طبیعی که حاصل ترکیب سیستم مکانیکی و الکتریکی میباشد و همواره کمتر از فرکانس سنکرون میباشند با توربوژنراتوربه مبادلهی انرژی میپردازد ، اطلاق میشود.جریانهای زیرسنکرون ایجادشده انرژی را به اجرام در حال دوران شفت توربین منتقل میکنند که این مهم به صورت انجام میشود:
- ایجاد گشتاورهای شفت بر روی روتور توربوژنراتور
- ایجاد نوسانات زیرسنکرون بر روی روتور در فرکانسهای زیرسنکرون
وجود گشتاور زیرسنکرون بر روی روتور نگرانکننده میباشد چرا که شفت توربوژنراتور خود دارای فرکانسهای طبیعی که باعث ایجاد نوسان میشود ، میباشد که در نهایت سبب میشود خسارات جبرانناپذیری به شفت توربوژنراتور وارد شود.نوسانات حاصل از پدیده تشدید زیرسنکرون در خازنهای سری دارای جنبههای مختلفی میباشد که در چهار نوع مختلف دستهبندی میشوند:
- خود تحریکی
- اثر ژنراتور القایی
- اثر پیچشی
- گشتاورهای گذرا
مسئله فرورزونانس در سيستمهاي قدرت الكتريكي حائز اهميت قراواني است زيرا بر طبق گزارشات موجود اضافه ولتاژ ناشي از آن منجر به سوختن و از كار افتادن مكرر ترانسفورماتورها (قدرت و اندازهگيري) و سيستمهاي حفاظتي گرديده است. احتمال وقوع آن در سيستمهاي قدرت در موارد متعددي وجود دارد از آن جمله در ترانسفورهاتورهاي ولتاژ، خطوط انتقال و سيستمهاي توزيع انرژي الكتريكي ميباشد. اين پديده عموما در اثر عمل متقابل بين اندوكتانس غير خطي ترانسفورماتور و كاپاسيتانس سيستم با وقوع يك اغتشاش پيش ميآيد. اغتشاش ميتواند قطع شدن يك يا دو خط تغذيه ترانسفورماتور، شرايط نامطلوب سوئيچينگ، باز و بسته نشدن همزمان پلهاي كليدهاي قدرت و وسايل حفاظتي باشد. در سيستم توزيع، زماني كه ترانسفورماتور توزيع از طريق كابل تغذيه ميشود، در شرايط بيباري و يا كمباري، با بروز چنين اغتشاشاتي، سيم پيچ ترانس از طريق كاپاسيتانس خطوط مجاور، مدار رزونانس را تشكيل ميدهد و با اشباع شدن هسته ترانسفورماتور، فرورزونانس تحقق مييابد. در نتيجه ولتاژ دو سرسيم پيچ افزايش يافته و شكل موج آن تقريبا به صورت شكل موج مربعي اعوجاج مييابد و جريان عبوري از آن در نقاطي كه ولتاژ تغيير جهت ميدهد، داراي پيك هاي تند ميگردد كه نشان دهنده اشباع زياد هسته ترانس ميباشد. در خطوط انتقال انرژي دو مداره، با قطع شدن يك مدار ترانسفورماتور ايزوله شده از طريق كوپلاژ خازني با مدار موازي ديگر تغذيه ميشود. چنانچه انرژي لازم براي اشباع آن از منبع تغذيه انتقال يابد فرورزونانس رخ ميدهد. اگر اين انرژي بر تلفات سيستم غلبه نمايد، پديده ادامه مييـابد. همانطوريكه بيان شد عنصر غير خطي اندوكتيو عموما هسته مغناطيسي ترانسفورماتور (ولتاژ يا قدرت) است و عنصر خطي كاپاسيتيو، ميتواند محدوده وسيعي از عناصر كاپاسيتيو (اعم از خازنهاي موجود در سيستم و يا خاصيت كاپاسيتيو اجزا سيستم) را در برگيرد و در نتيجه مكانيزم انتقال انرژي در موارد مختلف، متفاوت خواهد بود. اين پديده ميتواند به شيوههاي مختلف در ترانس ولتاژ نيز رخ دهد. اگر ترانس ولتاژ در خلال گذراي سوئيچينگ ناشي از بيبرق كرده آن، از طريق خازن دو سر كليد قدرت، تغذيه شود و اگر انرژي انتقال يافته زياد باشد، ترانس در مد ولتاژ زياد (فرورزونانس) قرار ميگيرد. در اغلب موارد ميتوان با اعمال قضيه تونن براي طرف تغذيه عنصر غير خطي، مدار را به مدار تكفاز ساده رزو نانس تبديل كرد. همچنين گاهي ميتوان سيستم سه فاز را به دو يا سه قسمت تجزيه كرد كه در هر يك از اين قسمتها پديده بطور يكسان رخ ميدهد و هر قسمت يك مدار رزونانسي ساده است. از اين دو در تجزيه تحليل اين پديده غالبا يك مدار پايه، مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجائيكه مشخصه مغناطيسي ترانسفورماتور در وقوع اين پديده نقش مهمي را ايفا مينمايد چگونكي مدل كردن آن حائز اهميت فراواني است. نمايش آن بصورت قطعه قطعه خطي با دو يا سه شيب توسط تعدادي از مولفين بكار رفته است.
…
شبیه سازی رزونانس و فرورزونانس با متلب توسط کارشناسان گروه ۱.۲.۳ پروژه پیاده سازی گردیده و به تعداد محدودی قابل فروش می باشد.
- فایلهای پروژه به صورت کامل پس از خرید فایل بلافاصله در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.