توضیحات
عنوان: اصل تساوی حاکمیت دولتها در پرتو دکترین مسئولیت حمایت
- مقدمه
- بیان مسئله
- اهميت و ضرورت تحقیق
- اهداف تحقیق
- فرضیههای تحقیق
- پيشفرضهاي تحقیق
- پیشینه تحقیق
- نوآوری تحقیق
- روش تحقیق
- ساختار تحقیق
- فصل اول: حاکمیت وبرابری
- مبحث اول: ماهیت دولت
- مبحث دوم: عدالت وبرابري
- مبحث سوم: حاکمیت وبرابری
- فصل دوم: مسئولیت حمایت
- مبحث اول: شکلگیری ومفهوم دکترین مسئولیت حمایت
- مبحث دوم: ابعاد دکترین مسئولیت حمایت
- مبحث سوم: دکترین مسئولیت حمایت درنظام سازمان ملل متحد
- مبحث چهارم: مسئولیت حمایت تهدیدی برای حاکمیت
- فصل سوم: اصل برابری در منشورملل متحد
- مبحث پنجم: اصل برابری و تصمیمگیری در مجمع عمومی
- مبحث ششم: اصل برابری و اتخاذ تصمیم درشورای امنیت
- مبحث هفتم: تأمین بودجه ملل متحد و اصل تساوی حاکمیتها
- مبحث هشتم: اصل برابری ودیوان بینالمللی دادگستری
- مبحث هفتم: تأمین بودجه ملل متحد و اصل تساوی حاکمیتها
- مبحث نهم: فرسایش حاکمیت دولتها
- نتیجهگیری
- ارائه پیشنهادها
- منابع و مأخذ
مقدمه
اواخر قرن بیستم، همگام با تحولات جهانی، توسعه تدریجی حقوق بینالملل به عنوان یکی از مفاهیم اساسی مورد توجه علمای این حقوق قرار گرفت. پس از سپری شدن قصاوتها و نابرابریها در جهان با تأسیس سازمان ملل متحد و ایجاد نظمی جدید بین دولتها(ملتها)ی جهان همگرایی در جهت ایجاد حفظ صلح و امنیت بینالمللی صورت گرفت. بهطوری که عبارات مذکور در مقدمة منشور سازمان ملل متحد، ملتهای جهان را به صلح و همزیستی مسالمتآمیز دعوت مینماید. این همزیستی با مفاهیمی نظیر تساوی و عدالت ملازمه دارد.
دکترین «مسئولیت حمایت» مسئولیت در مقابل مردم است. اساس دکترین مذکور بر مبنای مسئولیت و پاسخگویی هر دولت در مقابل جامعه جهانی، در خصوص رفتار با اتباع خود میباشد. حقوق بینالملل در پرتو منشور سازمان ملل متحد از رابطة صرف بین دولتها خارج گردیده و به سمت جامعة بینالمللی با منافع مشترک سوق یافته است و در این حالت منشور سازمان ملل متحد ابزاری برای ارتقاء صلح بینالمللی و نیل به منافع مشترک در جامعة بینالمللی است.
بیان مسئله
دکترین مسئولیت حمایت همان شناسایی حاکمیت به مثابه مسئولیت است که هم وجه درونی و هم وجه بیرونی حاکمیت را در قبال جامعة بینالمللی ملتزم و پایبند میکند. توجه به اصل برابری حاکمیت دولتها و ارتباط با مسئولیت حمایت در چارچوب اصل عدم مداخله در امور داخلی دولتها نیز، قابل بحث است. بحث دیگری که در ارتباط با حمایت دولت از حقوق بشر و اصل برابری به میان میآید رعایت برابری بین حاکمیت دولتها و اعمال تحریمها و مجازاتهاست که باید بدون تبعیض صورت بگیرد.
توجه به بحث حق وتو پنج عضو دائم شوراي امنيت و نقش برخي اعضاي سازمان در تأمين بودجه، همچنين وجود نيروهاي نظامي برخي اعضا در عمليات حفظ صلح و همچنين اقدامات منبعث از فصل هفتم منشور و نظاير آن پارادايم نابرابري اعضاي سازمان را به ذهن متبادر ميسازد. كه در اين تحقيق جنبههاي بحثبرانگيز آن را مورد تحليل، نقد و بررسي قرار خواهيم داد.
اهميت و ضرورت تحقیق
خلاءهای موجود در تحقیقات انجام شده در ایران مربوط به مفاهیم اساسی مندرج در منشور سازمان ملل متحد ضرورت انجام تحقیق حاضر است.
اهداف تحقیق
هدف کلی
- هدف تحقیق توسعة جایگاه حقوق بینالملل در ایران و شناخت جایگاه اصل تساوی حاکمیتها در پرتو دکترین مسئولیت حمایت است و این تحقیق میتواند مورد استفاده محققان و پژوهشگران قرار گیرد.
اهداف فرعی تحقیق
- اهداف فرعی این تحقیق میتواند مربوط به روشن ساختن برخی ابهامات در خصوص اقدامات سازمان ملل متحد در تحقیقات علمی پژوهشگران باشد. به طوری که به این پرسش پاسخ داده شود که آیا ارکان سازمان ملل متحد در اقدامات خویش به اصل تساوی حاکمیت دولتها پایبند هستند یا خیر؟ در خصوص دکترین مسئولیت حمایت، اصل برابری مندرج در منشور مورد بررسی قرار گرفته و این امر میتواند در توسعة حقوق بشر و تضمین حمایت دولتها از آن مؤثر واقع شود.
- فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی
- حمایت دولتها از حقوق بشر در چارچوب منشور سازمان ملل متحد باید مبتنی بر رعایت اصل برابری حاکمیت دولتها باشد.
فرضیات فرعی
- در چارچوب مفهوم مسئولیت حمایت دولت، اصل عدم مداخله، ريشه در اصل برابري دولتها دارد.
- اصل برابري دولتها در عمل ناظر به برابري حقوقي است.
- پيشفرضهاي تحقیق
- پیشفرض این پژوهش اصول مسلم حقوق بینالملل مندرج در منشور سازمان ملل متحد است که اصل تساوی حاکمیت دولتها از آن جمله است. همچنین ضرورت التزام ارکان سازمان به اصول مذکور، که در منشور نسبت به آنها تأکید شده است را میتوان دیگر پیشفرضهای تحسازمان قیق تلقی کرد.
- پیشینه تحقیق
- فلسفی در کتاب «صلح جاویدان و حکومت قانون» (1390)جنبههای اساسی و بنیادین حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد را بیان کرده است.
- زایدل هوهن فولدرن در کتاب «حقوق بینالملل اقتصادی» ترجمۀ سیدقاسم زمانی (1391) بحث اصل برابری در حاکمیتها در حقوق بینالملل و همچنین سازمان ملل متحد به طور اجمالی اشاره کرده است. فصل سوم این کتاب تحت عنوان حاکمیت در حقوق بینالملل اقتصادی به برابری در حاکمیت اشاره شده و در خلال آن به بند 1 ماده 2 منشور نیز پرداخته است.
نوآوری تحقیق
توجه به مفاهیم بنیادین منشور سازمان ملل متحد اساسیترین نوآوری این تحقیق است به طوری که اصل تساوی حاکمیتها به عنوان یکی از اصول مسلم حقوق بینالملل با نقش و جایگاه این اصل در منشور سازمان ملل متحد مورد تطبیق قرار میگیرد.
روش تحقیق
روشی که برای این تحقیق به کار گرفته شده توصیفی – تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ایست. دراین شیوه از فیشهای تحقیقی استفاده می شود.
ساختار تحقیق
این تحقیق شامل سه فصل که فصل اول تحت عنوان «حاکمیت وبرابری»؛ فصل دوم تحت عنوان «مسئولیت حمایت» و در نهایت فصل سوم تحت عنوان «اصل برابری درمنشورملل متحد» میباشد که هر فصل شامل مباحث و گفتارهای مختص به خود میباشد و درآخر نتیجهگیری به عنوان دستاورد تحقیق مورد نظرنگارنده است.
فصل اول:
حاکمیت وبرابری
مبحث اول: ماهیت دولت
- گفتار اول: جمعیت
تودۀ افرادی است که به طور ثابت و پایدار از طریق یک رابطه حقوقی (ماهیت یا تابعیت)، با دولت پیوند دارد. (نگوین، کک دین،1382: 664)
- گفتار دوم: سرزمین
سرزمین یا فضای زیست یک کشور، محدوده جغرافیایی است که با مرزهای کمابیش ثابت، معین و مشخص شده که مشتمل بر مناطق خاکی، آبی و هوایی است(ضیایی بیگدلی، 1391: 185)
- گفتار سوم: حکومت
دولت در مفهوم جدید بدون حکومت بیمعناست و یک سرزمین بدون حکومت نمیتواند یک دولت به معنی حقوق بینالملل باشد(ضیایی بیگدلی، 1391 : 192).
مبحث دوم: عدالت وبرابري
اصل برابري به عنوان يكي از مفاهيم بنيادي عدالت زيرساخت شكلگيري اصل «عدم مداخله»، «منع تبعيض»، «عمل به مثل» و برخي از اصول ديگري است كه ملل متحد و نظام بينالمللي بر آن استوار است. جامعه بينالمللي در عصر كنوني از اعضايي همانند اعضاي جوامع ملي با يكديگر متفاوت و نابرابرند، كشورها به لحاظ عوامل و عناصر طبيعي و اجتماعي، وسعت سرزمين، جمعيت و منابع طبيعي و سطح توسعهيافتگي با يكديگر در حالت نابرابر قرار دارند. اين نابرابري همچنان در جامعه بينالمللي مشهود است؛ (فلسفی،1370).
حاکمیتها در چارچوب مفهوم دولت و عناصر آن، تنها وقتی میتوانند به دور از نزاع و تعرض و تعدی نسبت به یکدیگر ادامه حیات دهد که روابط خود را مبتنی بر برابری و عدالت نماید و حاکمیت موردنظر در حقوق بینالملل، تنها حاکمیتهای برابرند.
مبحث سوم: حاکمیت وبرابری
- گفتار اول: حاکمیت مطلق ونسبی
- بند اول: حاکمیت مطلق
یعنی «حکومت مقتدر که بر سرنوشت خویش حاکم است، نمیتواند تابع قوانین ساخته و پرداخته دیگران باشد، بنابراین باید از قید قانون آزاد به شمار آید، به تعبیر دیگر سلطان خود تجلی قانون است.» در این مفهوم اصل، حاکمیت دولت است و تمام اصول دیگر از این اصل منتج میشوند (نگوین کک دین و دیگران، 1382: 85-84)
- بند دوم: حاکمیت نسبی
حاکمیت نسبی ریشه در ارتباط حاکمان با یکدیگر دارند، به طوری که تنظیم روابط بین حاکمیتها مستلزم به اشتراک گذاردن بخشی از حاکمیت مطلق است به طور خلاصه حاکمیت نسبی، حاکمیتی است که مشرط به تبعیت از موازین و اصول حقوق بینالملل است (فلدورن زایدل،1391: 71).
توجه:
- برای دانلود فایل کامل پاورپوینت لطفا اقدام به خرید نمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.