توضیحات
عنوان فارسی: معیارهای روانگرایی خاکهای رسی
عنوان انگلیسی مقاله ترجمه شده:
CRITERIA FOR LIQUEFACTION OF SILTY SOILS
چکیده
این مقاله معیارهای ساده ای بر مبنای پارامترهای «کلیدی» خاک، که در جداکردن خاکهای رسی قابل روانگرایی و غیرقابل روانگرایی سهیم هستند، را در نظر می گیرد. در ابتدا، یک بررسی مختصر از مشخصات فیزیکی سیلت ها و رس ها داده شده است تا بعضی فرضیات اشتباه در مورد خاکهای سیلتی را شفاف سازی کنیم. سپس مقدار رس موجود و حد روانی به عنوان دو پارامتر کلیدی که خاکهای رسی روانگرا و غیر روانگرا را از هم جدا می کند، در نظر گرفته شده است. چندین مورد تاریخی ارائه شده اند که کارآمدی استفاده از رس موجود به عنوان یک پارامتر کلیدی را نشان می دهد. سپس توجه به یک قیاس بین حد روانی و مقاومت برشی خاک معطوف شده است. این مقایسه انجام شده است تا نشان داده شود که حد روانی می تواند به عنوان یک پارامتر کلیدی که یک مقیاس نسبی از استعداد روانگرایی را ارائه می دهد، استفاده شود. ناکافی بودن استفاده از فقط یک پارامتر کلیدی به عنوان معیار روانگرایی، در نهایت، بحث شده است، که منجر به استفاده از معیارهای ساده برای خاکهای سیلتی شده است، یعنی استفاده از هر دو پارامتر رس موجود و حد روانی خاک.
مقدمه
غالب مطالعات روانگرایی تا این تاریخ، بر ماسه های نسبتا تمیز متمرکز شده است. تحقیقات نسبتا کمتری بر روی خاکهای با دامنه ی دانه بندی ماسه ی خیلی سیلتی تا سیلت با یا بدون مقداری رس انجام شده است. این خاکهای سیلتی اغلب در کارهای مهندسی دیده می شوند، و شواهد معتنابهی وجود دارد که نشان بدهد آن خاکها مستعد روانگرایی هستند. از آنجا که طراحان زیرساختهای مقاوم در برابر زلزله، اغلب در محیط های خاکهای سیلتی هستند، مهندسان باید بدانند که چه خاکهای سیلتی ای مستعد روانگرایی هستند. این مقاله معیارهای ساده ای بر مبنای پارامترهای «کلیدی» خاک، که در جداکردن خاکهای رسی قابل روانگرایی و غیرقابل روانگرایی سهیم هستند، را در نظر می گیرد.
در متن این مقاله، روانگرایی به پدیده ای اشاره می کند که فشار منفذی اضافه ی بالا در اثر بارگذاری زلزله ای چرخه ای پدیدار می شود( و به حد فشارهای محصور کننده ی موثر عمودی می رسد)، و منجر به از دست دادن شدید مقاومت و سختی می شود.
استعداد روانگرایی خاکهای سیلتی
در میان مهندسان، مقداری سوءتفاهم در مورد استعداد روانگرایی خاکهای سیلتی وجود دارد. از آنجا که دانه بندی سیلت جایی بین ماسه و رس قرار دارد، اغلب تصور می شود که استعداد روانگرایی سلیت هم باید جایی بین استعداد زیاد ماسه ها و نامستعدی رس ها قرار گیرد. وقتی که سیلت ها و رس ها هر دو تحت یک عنوان یعنی « ریزدانه ها» قرار می گیرند، تصور اشتباه در مورد استعداد روانگرایی خاکهای سیلتی حتی شدیدتر هم می شود.
سیلت در واقع می تواند به راحتی به شکل ماسه ی بسیار ریز در نظر گرفته شود. مرز دانه بندی بین ماسه و سیلت 0.074 میلی متر است. این مرز به این موضوع اشاره می کند که بتوان آن را با چشم غیرمسلح دید یا نه. این حقیقت که ذرات سیلت دیده نمی شوند، به آنها هیچ مزیت چشمگیر و متفاوتی نسبت به مشخصات فیزیکی دانه بندی ماسه نمی دهد. برای واضح تر شدن موضوع، دانه های سیلت و دانه های ماسه هر دو از مواد معدنی تشکیل دهنده ی سنگ ها تولید می شوند. شکل دانه های سیلت با شکل دانه های ماسه ها یکسان است. علاوه براین، نیروهای جاذبه، مانند پیوندهای هیدروژنی و واندروال بین دانه های سیلتی قابل چشم پوشی هستند، همانطور که در مورد دانه های ماسه نادیده گرفته می شوند.(میچل، 1976)
رس شباهت کمی با سیلت و ماسه دارد. مرز بین سیلت و ماسه معمولا 0.002 میلی متر است. ژاپن و چین مرز را در 0.055 میلی متر در نظر گرفته اند. به طور چشمگیری، بیشتر ذرات کوچک تر از 0.002 میلیمتر از مواد معدنی رسی تشکیل شده اند، و بیشتر دانه های بزرگتر از 0.002 میلیمتر از موادمعدنی تشکیل دهنده ی سنگ ها ایجاد شده اند. به خاطر کان شناسی آنها، ذرات رسی معمولا صفحه ای شکل اند، و خاصیت پلاستیک ازخود نشان می دهند. این خاصیت پلاستیکی ناشی از نیروی جذب پیوندهای هیدروژنی و پیوندهای واندروال بین ذرات صفحه ای شکل هستند.
مطابق مشخصات فیزیکی سیلت ها و رس ها که در بالا توضیح داده شد، باید انتظار داشت استعداد روانگرایی سیلت ها شبیه ماسه ها باشد و بی شباهت به رس ها. سوال اینست که، چه میزان از رس موجود در خاک می تواند استعداد روانگرایی یک خاک سیلتی را از شباهت به استعداد ماسه ها به شباهت با نامستعد بودن رس ها تغییر دهد
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش ترجمه تخصصی مقالات خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش ترجمه مقاله
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.