توضیحات
عنوان فارسی: مدیریت و بهره وری
- مقدمه
- مدیریت بهره وری
- پیشینه تحقیق
- ارائه دیدگاههای مختلف
- تاریخچه بهره وری
- تحلیل اندیشه بهره وریی
- جلوه های بهره وری
- استراتژی های بهره وری
- بهره وری و جایگاه آن در اقتصاد
- فرآیند چرخه مدیریت بهبود بهره وری
- سازوکارهای عملی
- جایگاه بهرهوری در اقتصاد مقاومتی
- منابع
مقدمه
بهرهوری ترکیبی است از درست انجام دادن کار یعنی کارآیی و اثربخشی به معنای انجام کارهای درست. در این مقاله سعی شده است بهصورت خلاصه نگاهی به مفهوم بهرهوری، اهمیت آن و اصول پایه و عوامل افزایش بهرهوری و فواید بهرهوری و نیز عواملی که باعث کاهش بهرهوری میشوند داشته باشیم.
بهرهوری از مفاهیم علم اقتصاد و مدیریت است. امروزه از ابعاد مختلف به بهرهوری نگریسته میشود و هر روز بیش از پیش به اهمیت و کاربرد آن افزوده میشود. از آنجا که منابع محدود و نیازهای بشر نامحدود است، رشد جمعیت و رقابت تنگاتنگ در دنیای اقتصاد بر لزوم بهبود بهرهوری میافزاید. بدون شک بهرهوری در رشد و توسعه اقتصادی جوامع مختلف تاثیر بسزایی دارد، تا جایی که کوشش برای افزایش نرخ بهرهوری برابر است با کوشش برای زندگی و رفاه اجتماعی؛ بنابراین از اینجاست که همه جوامع برای دست یافتن به آیندهای بهتر، به دنبال ارتقای سطح بهرهوری و نیز ایجاد این تفکر و فرهنگ در جوامعشان هستند و بی شک در این رقابت جوامعی برنده هستند که بتوانند این تفکر و فرهنگ را بهتر و بیشتر در بین افراد جامعه ایجاد کنند و بهوسیله این بینش بتوانند فکر کردن، خلاقیت و نوآوری را در جامعه و سازمانها ایجاد کنند؛ چراکه خلاقیت و نوآوری از اصول و زیرساختهای مهم در رشد بهرهوری است. (1)
آنچه در سازمانها مزیت رقابتی ایـــجاد می کند، بهره وری به معنای بکارگیری و ترکیب موثر منابع موجود در سازمان است. بهبود اثربخش بهره وری همانند سایر مولفه ها و فرآیندهای نرم افزاری سازمانی از الزامات کار سازمانی است که در ذات و خمیرمایــه بهره وری بهبود نهفتـــه است و مشروعیت بهره وری در بهبود و اصلاح آن است.
استقرار چرخه مدیریت بهبود بهره وری موجب مــــی گردد که بهره وری به صورت یک فرآیند دائمی ارتقا یابد و مسیر بهره وری مشخص و بسترسازیهای لازم صورت گیرد. حرکت بهره وری لازمه رشد و پیشرفت سازمان بوده و به نهادی شدن امر بهبود در نظامهای مختلف سازمانی منجر خواهد شد. (1)
مدیریت بهره وری
پیترداركرمی گوید: میتوان ادعا كرد كه انفجار بهرهوری، مهمترین پیشامد اجتماعی یكصد سال گذشته، و موضوعی است كه در تاریخ همانند نداشته است.
پیشینه تحقیق
- برخی از نویسندگان تاریخ آغاز مطالعات مدیریتی را به Woodre wilson) ( نسبت می دهند. او علم اداره کردن را در سال 1887 مطرح کرد.
- از فحوای کلام اندیشمندانی ازقبیل ویلسن، گودنو، و دیگران بوضوح می توان استنباط کرد که اداره نه تنها علم است بلکه قلمرو اداره از سیاست جداست و هدف اصلی علم اداره همانا بهره وری است و از دیدگاه بسیاری اصل شماره یک علم اداره به حساب می آید. (2)
ارائه دیدگاههای مختلف
- تیلوریسم یا مکتب مدیریت علمی(تیلور)
- نئوکلاسیکها(التون مایو)
- اقتضایی(فرد فیدلر)
- مطالعات مکتبهای مختلف نشان می دهد که دیگر نمی توان به اصول جهانشمولی که تیلور مطرح کرده است تکیه کرد و از طرفی به مطالعات هاثورن تکیه داشت بلکه باید تابع شرایط بود اما نکته مشترک در همه این دیدگاهها که همانا هدف علم مدیریت است راههای کسب بهره وری است که با تحولات اندیشه های مدیریتی تغییری نیافته است. (2)
تاریخچه بهره وری
- مکتب مرکانتلیسم
- مکتب فیزیوکراتها
- مکتب کلاسیکها
- تعریف لغوی: واژه بهره وری ترجمه اصطلاحی كلمه لاتین (PRODUCTIVITY) به معنی باروری و سودمندی و استعداد تولیدی می باشد. اولین بار این واژه در مقاله ای از كس نی (QUESNAY) در سال 1766 در حدود 240 سال پیش بكار برده شد و 70 سال بعد از آن در سال 1833 میلادی فردی بنام لیتره (LITTRE) بهره وری را قدرت تولید تعریف كرد. بعبارتی بهره وری یعنی:قدرت تولیدی، باروری و مولد بودن.
- تعریف کاربردی:در اوائل قرن بیستم از این كلمه تعریف مناسب تری ارائه شد :
بهره وری برابر است با نسبت خروجی به یکی از عوامل تولید.
در سال 1900 فردی بنام ارلی بهره وری را ارتباط بین بازده و وسایل بكار رفته برای تولید این بازده عنوان كرد.
1950 سازمان همكاری اقتصادی اروپایی یا OEEC تعریف كاملتری از بهره وری به این شرح ارایه داد:
بهره وری خارج قسمت بازده به یكی از عوامل تولید است. بدین ترتیب می توان از بهره وری سرمایه، بهره وری سرمایه گذاری، بهره وری مواد خام، بسته به این كه بازده در ارتباط با سرمایه، سرمایه گذاری یا مواد خام و غیره مورد بررسی قرار گیرد نام برد.
دیوسیس 1955 : تغییراتی كه میزان محصول بر اثر منابع بكار رفته ایجاد می شود.
فابریكنت 1962 : همیشه نسبت بین بازده و نهاده بهره وری است.
سومانت 1979 : نسبت بازده ملموس به نهاده های ملموس (2)
آژانس بهره وری اروپا EUROPEAN PRODUCTIVITY AGENCY (EPA)
بهره وری را اینگونه تعریف می كند:
1. بهره وری درجه استفاده مؤثر از هر یك از عوامل تولید است.
2. بهره وری در درجه اول یك دیدگاه فكری است كه همواره سعی دارد آنچه كه در حال حاضر موجود است بهبود بخشد.
بهره وری مبتنی بر این عقیده است كه انسان می تواند كارها و وظایفش را هر روز بهتر و با اخذ نتایج برتر از روز بیش به انجام رساند. (3)
د-مركز بهره وری ژاپن : (JPC)
هدف از بهبود بهره وری عبارتست از به حداكثر رسانیدن استفاده از منابع نیروی انسانی، تسهیلات و غیره به طریقه علمی و با كاهش هزینه های تولید، گسترش بازارها، افزایش اشتغال و كوشش برای افزایش دستمزدهای واقعی و بهبود معیارهای زندگی آنگونه كه به نفع كاركنان، مدیران و مصرف كنندگان باشد.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.