توضیحات
عنوان: تمدن جیرفت
- تمدن جیرفت
- تمدن جیرفت، قدیمی ترین تمدن شناخته شده جهان
تمدن جیرفت
تمدن جیرفت نام یافتههای باستانشناسی تازهای است که در استان کرمان در نزدیکی شهر جیرفت و هلیلرود به دست تیمهای چند ملیتی باستانشناس در دست بررسی و پژوهش است. یافتن چنین نقطهای، افقی تازه در یافتهها و نگرههای باستانشناسان درباره تمدن خاورمیانهگشوده است.این تمدن مربوط به هزاره پنجم پیش از میلاد است و این مردم، در دشت خوش آب و هوا و حاصلخیز هلیل رود سکنا داشتهاند. تا مدتها چنین تصور میشد که کهنترین تمدن جهان در سومر عراق پای گرفته است؛ اما کشف یک زیگورات عظیم با قدمت بیش از ۵۰۰۰ سال، آثار سنگی بسیار و همچنین کتیبههای آجری به خطی ناشناخته از منطقه جیرفت ایران باعث شد باستانشناسان درباره دانستهها و ادعاهای پیشین خود تجدید نظر کنند.
قدیمی ترین تمدن شناخته شده جهان تمدن جیرفت است، که فعلاً شامل شهرها و مناطق باستانی استان های کرمان و سیستان است، امید است جوانان باهوش هر استان، نسبت به کشف بخشی از این تمدن اقدام کنند. در داستان های باستانی سومری از کشوری به نام اربَتّە (اربت) سخن رفته، که نسبت به میان رودان در مشرق زمین واقع شده بود. گفته شده ارَتّە کشور پهناوری بود، و نخستین پادشاهی جهان را داشت، و سرزمینها و اقوام منطقه را زیر نفوذ فرهنگی خود اداره می کرد، عدالت را در جهان بر قرار، و مردم را با قانون آشنا کرده، و به آنها یاد داده برادرانه در کنار یکدیگر زندگی کنند، و به دینها و عقاید یکدیگر احترام بگذارند، و از تعدی بهم خودداری کنند. اهل تاریخ از این تمدن بی خبر بودند، تا آنکه در سال ۱۳۷۹ نشانه های یک تمدن بزرگ و کهن یافت شد. تمدنی در مرکز جنوب شرقی ایران، که کلیت نظریۀ پیدایش تمدن های جهانی را زیر و رو کرد، زیرا معلوم گردید که اینجا زادگاه و گهواره تمدن است.
مردم تمدن جیرفت به پارسی حرف می زدند، از نام اسامی شهر ها و روستا های تاریخی منطقه پیداست. برای وزنها از چارک و سیر و من استفاده می کردند، به مرکبات اورنگ و نارنگ بادرنگ و… می گفتند که بعدآ به شوش رفت و با ترکیب آرامی و غیره، بجای گ، ج گرفت، و مثلاً اورنگ شد اورنج، و به زبان های اروپایی رفت، و سپس در زمان ورود پرتقالیها به جنوب ایران، نام پرتقال گرفت. از افعال مانند سی یعنی دیدن و می مال من، و کلاً همین زبان پارسی حرف می زدند، ریاضیات و عدد پی را شناخته بودند، و عدد ۱۲ را با اهمیت نجومی آن شناخته بودند، و نشانه هایی از آنرا در ظروف بکار برده اند. حدود۴۵۰۰ سال پیش، بعد از سیل بزرگ و خراب شدن شهر جیرفت، مردم بسیاری به شمال خوزستان و شهر شوش مهاجرت کردند، زیرا آنجا از نظر آب و هوایی و کار کشاورزی و تولیدی، مانند جیرفت بود، که متعاقباً رونق بیشتری به ایلام بردند، و همچنین در ادامه مهاجرت، تمدن خودشان را به اروپا بردند، و بسیاری از آثار زبانی و عبادتی را از خود در اروپا بیادگار گذاشتند. البته تمدن جیرفت تنها در استان های کرمان و سیستان و بلوچستان کنونی ایران نبود، بلکه در تمام ایران مرکزی و اطراف کویرها پراکنده بود، اما کاوش نشده است، زیرا اکثر این تمدن در زیر لایه های باستانی شهر ها قرار گرفته است.
نمونه هائی از خط بروی گل رس در هلیل رود پیدا شده، که به خطی هندسی روی آن مطالبی نوشته شده، و هنوز رمز گشایی نشده است، ولی در کل روایتگر آنست که این مردم مخترع خط و زبان بوده اند، نه سومریان، به گفته کارشناسان این خط قرنها قدیمیتر از خط میخی است. این خط یک خط سمبلیک (symbolic) نیست، بلکه خطی یا (linear) است، شامل خطوط مختلف که کنار یکدیگر قرار می گیرند. لازم به ذکر است که تاکنون خط میخی به عنوان اولین و قدیمیترین نوع خط نوشتاری بحساب می آمده و زادگاه آن بین النهرین بوده است
توجه:
برای دانلود فایل پاورپوینت اینترنت اشیا لطفا اقدام به خرید فرمایید.
- پس از خرید بلافاصله لینک دانلود فایل برای شما ایمیل خواهد شد.
سفارش پاورپوینت دلخواه
به منظور سفارش پاورپوینت با جزئیات دلخواه خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.