توضیحات
عنوان فارسی: صنعت و توسعه
- چکیده
- مقدمه
- مفهوم توسعه
- توسعه صنعتی
- نظریه های توسعه صنعتی
- شاخص های توسعه اقتصادی
- سیاستگذاری در بخش صنعت
- اشتغال و توسعه صنعتی
- عوامل و دستاوردهای رشد در اقتصادهای نوخاسته صنعتی شرق آسیا
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
سابقه اولیه برنامه ریزی اقتصادی برای دستیابی به توسعه به صورت مدون و سازمان یافته متعلق به کشور شوروی سابق بوده و مربوط به قبل از جنگ جهانی دوم می باشد. پس از پایان جنگ جهانی دوم و تحولات و تغییرات بسیار زیاد در عرصه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بخصوص مرزبندی های جدید بین المللی، بستر مناسبی برای ظهور و بروز ایده ها، نظریه پردازی ها، مدل ها و الگوهای جدید اقتصادی فراهم شد که تبلور آن در استراتژی های ششگانه برشمرده شده در حوزه مفهوم و مبانی توسعه که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، می باشد. بدون شك رشد و توسعه پايدار از مهمترين اهداف مد نظر سياست گذاران كشور است، در اين راستا، بخش صنعت با عنايت به گستره و تنوع فعاليت مي تواند ابزار مناسبي در جهت توسعه متعادل اقتصادي و به تبع آن توسعه ساير ابعاد سياسي، فرهنگي و غیره باشد. بنابراين در پژوهش حاضر جهت بررسي جايگاه و نقش بخش صنعت در اقتصاد، ضمن تبیین اجمالی مفهوم توسعه و شاخص های توسعه اقتصادی، به تشریح استراتژی های شناخته شده آن بویژه استراتژی توسعه صنعتی پرداخته شده و نقش صنعت در توسعه مورد بررسی قرار می گیرد.
واژگان کلیدی: صنعت، توسعه
1- مقدمه
امروزه دستيابي به رشد و توسعه پايدار یکی از مباحث عمده كشورها به ويژه كشورهاي در حال توسعه به شمار مي رود. كشورهاي در حال توسعه جهت جبران عقب ماندگي ها، فرار از فقر سياسي، اقتصادي، فرهنگي و غیره و براي رسيدن به توسعه اي معتدل و همه جانبه كه بتواند به بهبود وضع زندگي همه مردم منجر گردد، نيازمند شناخت صحيح از پتانسيل ها، توان ها و محدوديت ها در تمامي زمينه ها و مناطق خود است.
تفاوت در سطوح برخورداري مناطق همواره تحت تأثير توان هاي محيطي، روحيه كار و تلاش، ويژگي ها و گسست هاي تاريخي، درجه مدنيت و شهرنشيني، ايدئولوژي و ارزش هاي حاكم و غیره بوده است. در كشور و در بين مناطق مختلف آن نيز تحت تأثير سابقه تاريخي و نيروهاي خارجي، شرايط سياسي و حكومتي تمركزگرا، نفوذ و تأثير شديد نخبگان ملّي، تمركز فزآينده فعاليت هاي اقتصادي در قطب ها و محورهايي خاص، حاكم بودن برنامه ريزي هاي متمركز بخشي، عدم رویکرد مناسب به برنامه ريزي و توازن منطقه اي و غیره، شاهد دوگانگي در تمركز جمعيت و فعاليت هاي اقتصادي- اجتماعي، زيرساخت ها و امكانات و در نهايت تفاوت در سطوح برخورداري و توسعه یافتگي بين آنهاست. روندي كه به دليل عدم شناخت كافي از مزيت ها، پتانسيل ها، تنگناه ها و محدوديت هاي مناطق، نبود برنامه ريزي ها و تصميم گيري هاي مناسب، گسترش يافته و معضلي عمده در راه تحقق آرمان هاي جامعه از جمله عدالت اجتماعي، تعالي انساني و توسعه یافتگي پايدار به شمار مي رود.
اين مسئله زماني بغرنج تر مي شود كه مشخص شود «امروزه كشمكش اصلي در كشورهاي جهان سوم ميان نواحي حاشيه اي و مركزي است. با وجود اينكه نواحي حاشيه اي داراي بيشترين منابع ارزان قيمت براي توسعه هستند، اما نواحي قطبي و توسعه یافته داراي بيشترين جاذبه، توانايي براي بيان خواست ها، امكانات، اعمال نفوذ و سلطه به مناطق حاشیه ای هستند (گيلبرت و گاگلر[1]، 1390).
در اين زمينه یکی از مهمترين عواملي كه داراي تأثير و توان زيادي در تمركز جمعيت و فعاليت هاي مختلف و در نتيجه تسريع در روند رشد و توسعه است، بخش صنعت مي باشد. چنان كه صنعت یکی از عوامل اصلي موثر بر شهرنشيني و به طريق اوّلي بر نظام شهري هر منطقه اي محسوب مي شود، اين تأثير به ويژه در مراحل گذر به توسعه یافتگي و رشد اقتصاد بازار از اهميت مهمتري برخوردار است. فضا در اين فرآيند به شدت تحت تأثير صنعتي شدن قرار مي گيرد و باز توزيع جغرافيايي جمعيت بازتابي از اين فرآيند تلقي مي شود (عظيمي، 1385).
بر اين اساس، مطالعه حاضر به دنبال آن است تا نقش و جايگاه بخش صنعت (فعاليت هاي صنعتي) در ساختار اقتصادي كشور را مورد بررسي قرار دهد.
2- مفهوم توسعه
توسعه[2]، مفهومی است که از منظرهای مختلف دارای معانی متنوعی است، اما آنچه در این مجال به آن توجه شده، مفهومی است که از دیرباز با مفهوم تمدن عجین و همراه بوده است. از این رو، چنانچه بخواهیم از این دریچه به مفهوم توسعه دست پیدا کنیم، لازم است مفهوم تمدن تبیین شود.
مرحوم دکتر حسین عظیمی از اساتید برجسته اقتصاد توسعه، ضمن تاکید بر این نکته که تمدن، زاییده تلاش انسان در جهت تامین نیازهای مادی و معنوی است، آن را اینگونه تعریف می کنند:
تمدن، مجموعه ای از دستاوردهای مادی و معنوی است که انسان ها در جهت شکوفاسازی اندیشه ای اساسی و در مسیر سامان دهی زندگی، ایجاد زیرساخت های اصلی فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و علمی متناسب خود را ایجاد می کند. در جریان شکوفایی تمدنی تازه، زیرساخت ها و نهادهای تمدن قدیم با اندیشه و بصیرت تمدن جدید در تقابل و در تعارض قرار می گیرند. این تعارض، نقطه شروع و تبلور فرایند توسعه است. توسعه، فرایندی است که طی آن باورهای فرهنگی، نهادهای اجتماعی، اقتصادی و نهادهای سیاسی به صورت بنیادی، متحول شده تا متناسب با ظرفیت های شناخته شده، جدید شوند و طی این فرایند سطح رفاه جامعه ارتقا می یابد (عظیمی، 1391).
آنچه در این مجال به آن پرداخته شده است مبتنی بر کارکردهای توسعه اقتصادی به عنوان اصلی ترین و شاخص ترین نماد توسعه می باشد. نکته قابل توجه در باب توسعه اقتصادی، وجود دغدغه های فراوانی است که از سوی گروه ها و نهادهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه مطرح می شود.
توسعه اقتصادی، موضوعی است که از منظرهای مختلف قابل تفسیر می باشد. به طوری که از مجموع نظریات و دیدگاه های موجود، می توان به موارد ذیل در رابطه با مفهوم توسعه اقتصادی اشاره کرد :
بخش قابل توجهی از اقتصاددانان، مقوله محوری در توسعه اقتصادی را معادل رشد اقتصادی می دانند. بسیاری از مدیران و رهبران بنگاه های اقتصادی و تجاری، توسعه اقتصادی را به اتخاذ سیاست های دولتی مناسب و عاقلانه برای افزایش رقابت پذیری شرکت ها و صنایع تلقی می کنند.
عده ای دیگر توسعه اقتصادی را معادل سیاست صنعتی کشور تلقی می کنند.
از منظر حامیان و دوستداران محیط زیست، توسعه اقتصادی باید در راستای پایداری طبیعت و محیط زیست باشد.
توجه ملل و جوامع مختلف بویژه در نیمه دوم قرن بیستم به تحقق توسعه با اهتمام به تعابیر و دستاوردهای مختلف آن موجب شده که همواره تدوین و تبیین استراتژی توسعه به عنوان یکی از محوری ترین و مهم ترین تلاش دولت ها و نظام های سیاسی در عرصه مدیریت و برنامه ریزی جامعه محسوب شود. از این رو، همواره کشورهای دنیا سعی کرده اند در چارچوب استراتژی جامع و هدفمند به اهداف و آرمان های خود جامه عمل بپوشانند. نکته قابل تامل در این خصوص، فقدان الگویی قابل تعمیم به کلیه کشورهاست به گونه ای که در عمل، هیچ کشوری نتوانسته استراتژی مشخصی را به طور یکپارچه و بدون قید و شرط و نیز بدون آنکه استراتژی را تعدیل و یا اصلاح کرده باشد، دنبال کند.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.