توضیحات
عنوان فارسی: فاکتورهای اصلی شناسایی و ارزیابی فازی دینامیکی سلامت، ایمنی و عملکرد محیطی در شرکتهای نفتی
عنوان انگلیسی مقاله ترجمه شده:
key factors identification and dynamic fuzzy assessment of health safety and environment performance in petroleuum enterprises
چکیده: ارزیابی عملکرد سلامت، ایمنی و محیطی(HSE) در شرکت نفتی بزرگ، یک روش ضروری برای تقویت مدیریت ایمنی و ارتقای بهبود مداوم است. همچنین، ابزاری برای شرکتهای نفتی به منظور اندازهگیری سطوح عملکرد HSE آنها میباشد. از آنجایی که HSE برای دههها در زمینههای پتروشیمی مورد استفاده قرار گرفته است، همواره ارزیابی عملکرد HSE به دلیل وجود تعداد زیادی شاخص ارزیابی، زمانبر است. به منظور ارزیابی کارآمد عملکرد HSE، برای اولین بار روش ضریب همبستگی سپیرمن برای شناسایی فاکتورهای اصلی عملکرد HSE بر مبنای دادهی واقعی(رویداده) مورد استفاده قرار گرفته است. بهعلاوه، روش مرسوم امتیازدهی با رتبهدهی بر اساس امتیازات کلی تمام شاخصها، بسیار سرسری و اختیاری است. روش ارزیابی جامع فازی توسعهیافته برای نشان دادن این مساله و بهبود پیشبینی روند عملکرد HSE بر مبنای نظریهی فازی دینامیکی، پیشنهاد شده است. در نهایت، ارزیابی عملکرد HSE در انتقال گاز به عنوان موردی برای توضیح اثربخشی روش پیشنهادی انتخاب شده و مقایسهای با روش ارزیابی جامع فازی مرسوم انجام گرفته است.
کلمات کلیدی: HSE، شناسایی فاکتور اصلی عملکرد، ارزیابی عملکرد، ارزیابی جامع فازی دینامیکی، تحلیل همبستگی.
۱- مقدمه:
سلامت، ایمنی و محیط که به صورت معمول HSE نامیده میشوند، ک سیستم مدیریت یکپارچه و سیستماتیک است که در ۱۹۸۰ توسعه یافت. در صنایع پتروشیمی، هدف آن تضمین تولید ایمن، کاهش خطرات، اجتناب از حوادث و دستیابی به توسعهی پایدار است(مقامات ایمنی نفتی نروژ، ۲۰۱۶). اصل HSE امروزه در بیشتر کارخانههای پتروشیمی به دلیل عملکرد خوب، شناخته شده است(هویوک و همکارانش، ۲۰۰۹). از زمانی که سازمان بینالمللی استانداردهای(ISO) شروع به کار بر قاعدهسازی و توسعهی سیستمها و استانداردهای HSE کرد، از جمله ISO-9000(ISO، ۱۹۹۴، ۲۰۰۰)، ISO14001(iSO، ۱۹۹۶، ۲۰۰۴) و غیره، اجرای HSE توسط دولت و شرکتها اولویتبندی شده است. به عنوان مثال، دولت نروژ بر اهمیت HSE در صنایع نفتی تاکید نمود و نیز دولت چین برخی از استانداردهای HSE(مانند GB/T 1996-24001، GB/T 2001-28001، ۲۰۰۷-Q/SY1002.1، ۲۰۰۸-Q/SY10002.2 و غیره) را به منظور اعمال مدیریت سلامت، ایمنی و محیط در صنایعی با خطر بالا، ترویج نمود(لیو، ۲۰۰۹). به طور خاص در صنایع فرآیند همانند شرکتهای پتروشیمی، سلامت، ایمنی و محیط اهمیت اول را دارند. به عنوان مثال، شرکتهای اصلی نفتی چینی سیستم مدیریتی HSE را اجرا کردهاند و بر مدیریت HSE به عنوان بخش مهمی از مدیریت ایمنی شرکت تاکید نمودهاند(ژنگ و همکارانش، ۲۰۰۶). در برخی از کشورهای عضو اتحادیهی اروپا(EU)، برنامههای مدیریت HSE نیز برای بهبود ایمنی آنها توسعه یافته است( دوجم و همکارانش، ۲۰۰۸). تمامی این مطالعات و برنامههای کاربردی ثابت کردهاند که سیستم HSE یک ابزار موثر به منظور اعمال مدیریت ایمنی است.
در ابتدا بیشتر تلاشها در زمینهی توسعه یا بهبود استانداردها و دستورالعملهای HSE انجام شدند(ردینگر و لواین، ۱۹۹۸؛ رابسون و همکارانش، ۲۰۰۷). امروزه، توجه بیشتری بر روشهای سنجش عملکرد از اثربخشی HSE معطوف شده است(آزاده و همکارانش، ۲۰۰۸؛ ۲۰۱۲؛ چین و همکارانش، ۲۰۰۳). بر خلاف تمامی تلاشهای صورت گرفته در زمینهی سیستمهای مدیریت عملکرد HSE، هیچگونه توافقی در مورد ابزار استاندارد برای سنجش عملکرد HSE حاصل نشده است(محمدفم و همکارانش، ۲۰۱۲؛ غلامی و همکارانش، ۲۰۱۵). یکی از پرکاربردترین روشها برای رازیابی HSE، روش شاخصسازی(نمایهسازی) است که کمیت شاخصهای(اندیسهای) HSE را با معیار تعریف شدهای تعیین میکند(ملماسی و همکارانش، ۲۰۱۰). این روش با عنوان روش هنجاری نیز نامیده میشود. روشهای هنجاری مرسوم برای درجهبندی عملکرد یک شرکت به واسطهی افزودن امتیازهایی از تمامی شاخصهای HSE هستند. با این وجود، با توجه گسترده و استفاده از ارزیابی عملکرد HSE، مسائل و مشکلات شروع به ظهور میکنند.
۱) شاخصهای عملکرد HSE بسیاری وجود دارند که توسط متخصصان تعریف شدهاند( به عنوان مثال، ۲۸ شاخص در شرکت ملی نفت چین تعریف شدند). به منابعی بیشتری برای ارزیابی هر شاخص ثابت بدون شناسایی متغیرهای کلیدی عملکرد نیاز است. علاوه بر این، بر اساس اصل پارتو که با نام قانون ۲۰/۸۰ نیز شناخته شده است، تنها %۲۰ از المانها تاثیر چشمگیری بر عملکرد HSE در مقایسه با %۸۰ از المانهای باقیمانده دارند. به عنوان مثال، پودگورسکس(۲۰۱۵) ۲۰ شاخص کلیدی عملکرد را از ۱۰۹ شاخص عملکرد ایمنی فعال با استفاده از روند سلسلهمراتبی تحلیلی (AHP) انتخاب نمود تا عملکرد عملیاتی OSHMS(سیستم مدیریت سلامت و ایمنی شغلی) اندازهگیری کند. بنابراین، توسعهی روشهایی به منظور شناسایی شاخصهای اساسی عملکرد از اهمیت حیاتی برخوردار استو خوشبختانه با دادههای جمعآوری شده از چندین دههی گذشته، این مساله را میتوان با روشهای آماری بیان نمود.
۲) نتایح ارزیابی عملکرد HSE مرسوم یک مقدار یا رتبهی مشخص است. اگر نتیجهی ارزیابی نزدیک به مرز دو سطح باشد، به عنوان مثال برابر با ۴۹/۰ باشد(با فرض اینکه مقدار کمتر از ۵/۰ در سطح بد و بیش از ۵/۰ در سطح خوب است)، نتیجه گیری از اینکه در سطح بد قرار دارد خیلی مطلق و قطعی است. بسیاری از روشهای مرتبط با فازی برای بیان مسائل مرزی ارائه شدهاند(هیائو و کو، ۲۰۱۳؛ گائو و همکارانش، ۲۰۰۹؛ آزاده و همکارانش، ۲۰۱۳). ارزیابی جامع فازی(FCE) یکی از آنهاست که از عضویت برای نشان دادن سطح عملکرد HSE استفاده میکند(لی و همکارانش، ۲۰۱۵).
۳) تعیین سطح عملکرد برای سنجش عملکرد HSE به صورت کامل و واضح(بیطرفانه) کافی نیست. تصور کنید که عملکرد HSE دو شرکت در سطح خوب باشند اما یکی از آنها انحراف به سمت سطح بالاتر دارد در حالیکه دیگری به سمت سطح پایینتر تمایل داردو ایا میتوان به آسانی نتیجه گرفت که هر دو در سطح یکسانی قرار دارند؟ ظاهراً جواب نه است. در این مقاله، عضویت سطح عملکرد HSE و تمایل توسعه به واسطهی معرفی نظریهی مجموعهی فازی دینامیکی به ارزیابی جامع فازی مرسوم(FCE) به دست خواهد آمد.
با در دسترس بودن دادههای بیشتر، روشهای آماری میتوانند نقش حیاتی در ارزابی عملکرد HSE ایفا کنند. ضریب همبستگی رتبهای اسپیرمن به منظور شناسایی شاخصهای کلیدی عملکرد بر مبنای دادههای آماری در این مقاله، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. لازم به ذکر است که شاخصهای سیستم عملکرد HSE گوناگون هستند زیرا کشورهای مختلف یا شرکتهای مختلف میتوانند معیار خود را بر مبنای درک و نیازمندیهای خود از HSE، طراحی کنند(مهدوینژاد و همکارانش، ۲۰۱۲؛ هونکاسالو، ۲۰۰۰؛ مصطفی و همکارانش، ۲۰۱۴؛ کونگسویک و همکارانش، ۲۰۱۶). اگرچه نمونهی اصلی معیار HSE استفاده شده در این تحقیق از شرکت ملی نفت چین(CNPC) است و روش ارائه شده در این تحقیق توسط ارزیابی عملکرد HSE از CNPC نشان داده شده است، ما بر این باور هستیم که این روش برای شرکتهای نفتی دیگر نیز برای بهبود ارزیابی عملکرد HSE، مفید خواهد بود.
۲- روش:
۲-۱ ضریب همبستگی رتبهی اسپیرمن:
برای شناسایی عوامل تاثیرگذار عملکرد اصلی که به طور چشمگیری در عملکرد HSE مشارکت مینمایند، ضریب همبستگی رتبهی اسپیرمن(اسپیرمن ۱۹۰۴) برای اندازهگیری همبستگی بین فاکتورهای تاثیرگذار HSE و عملکرد HSE بر مبنای دادهی آماری مورد استفاده قرار گرفته است. خلاصهی مراحل محاسباتی به شرح زیر است:
(۱) یک نمونه از دادهی واقعی را به عنوان مشاهدات انتخاب نمایید. برای همبستگی رتبهی سپیرمن، باید دو مجموعه از متغیرها وجود داشته باشند. در این تحقیق، داده ۱۰=N جفت از امتیازات فاکتورهای تاثیرگذار HSE و امتیازات عملکرد HSE است که در بخش بعدی توضیح داده میشوند.
(۲) دادهی سطری را با رتبهی آنها جایگزین کنید. برای هر جفت از امتیازات فاکتورهای تاثیرگذار HSE و امتیازات عملکرد HSE، امتیازات فاکتورهای تاثیر گذار رتبهبندی شده و به صورت نشان داده شدهاند. برای امتیازات عملکرد HSE، رتبهها به صورت ارائه میشوند. رتبهها باید از کوچک به بزرگ مرتب شده باشند.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش ترجمه تخصصی مقالات خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش ترجمه مقاله
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.