توضیحات
عنوان فارسی: اخلاق دانشجویی
- چکیده
- مقدمه
- تعریف اخلاق
- افراط و تفریط در ابراز عواطف
- اخلاق و اداب دانشجو با خود
- شناخت جایگاه دانشجویی
- الف : شاخصه های اخلاقی دانشجو از جهت انگیزه و هدف
- ب : مختصات اخلاقی و رفتاری دانشجو در حوزه فردی
- ج : شاخصه های اخلاقی دانشجو در نحوه علم آموزی
- د : شاخصه های اخلاقی دانشجو در محضر استاد
- هـ : شاخصه های اخلاقی دانشجو در كلاس درس
- و : شاخصه های اخلاقی دانشجو در نوع رابطه با همكلاسی های خود
- ز : شاخصه های اخلاقی دانشجوی اسلامی در خوابگاه
- آسیب شناسی وضعیت اخلاقی دانشگاهها
- نتیجه گیری
- منابع
چکیده
مقوله ی اخلاق در اسلام از چنان جایگاهی برخوردار است که بر اساس یکی دیگر از احادیث نبوی، خلق نیک، نیمی از دین است. بر اساس این واقعیت بر تمامی اقشار جامعه ی اسلامی است در تربیت نفس و تهذیب اخلاق سعی بلیغ کنند و با بهره گیری از آموزه های قرانی و منابع سرشار روایی و با تأسی بر نقش و سیره ی پیشوایان دین و بزرگان اخلاق رفتار فردی و جمعی خود را آن چنان که مطلوب صاحب شریعت است سامان بخشد. در این میان باید به دانشجویان با اهتمامی ویژه نگریست زیرا از یک سو شاهد اثر پذیری خانواده ها و دیگر جوانان به خصوص دانش آموزان از این قشر هستیم و از سوی دیگر این جمعیت مدیران و کارگزینان آینده خواهند بود و بی گمان منش و اخلاق آنان نقش تعیین کننده در تعالی یا انحطاط جامعه در ابعاد گوناگون آن خواهد داشت.
کلمات کلیدی: اخلاق، دانشجویی، رفتار اخلاقی
مقدمه
امروزه تأكید و لزوم توجه به ارزشهای اخلاقی و به ویژه حمایت از رفتارهای اخلاقی در سراسر دنیا رو به افزایش است. این موضوع به لحاظ پژوهشی در تعداد تحقیقاتی كه در سالهای اخیر در حوزة ارتباط رفتارهای اخلاقی با سایر متغیرها در نشریات علمی- پژوهشی چاپ شده، واضح است؛ این توجه نشانة زنده شدن دوبارة نیاز به معیارهای اخلاقی به منظور راهنمایی رفتارهای انسانی است (4). پیچیده تر شدن هرچه بیشتر ارگانهای مختلف و گسترش میزان رفتارهای غیراخلاقی در محیط های كاری، توجه مدیران را به ایجاد و حفظ جو كاری اخلاقی در همة سازمانها ضروری كرده است (5).
در سالیان اخیر پژوهشگران همواره در پی شناسایی راههایی برای بررسی و ارتقای سطح قضاوت های اخلاقی در بین افراد مختلف اند. از طرفی حساسیت موضوعات اخلاقی و محدودیتهای پژوهشی در این زمینه، پژوهش در عرصة اخلاق ورزشی را با سختی هایی رو به رو كرده است (4).
در این زمینه دانشگاهها همواره با چالشهای اخلاقی مواجه اند و در پی آن با توجه به توسعة جهانی شدن علم، ایجاد زبانی مشترك در بعد اخلاق و آن هم در معیار جهانی بیش از پیش احساس می شود (5).
دانشجویان از مهم ترین مجموعه های انسانی در هر جامعه ای محسوب می شوند. در این خصوص انتقال و توسعة ارزشهای اخلاقی و فرهنگی یكی از مهمترین وظایف مراكز دانشگاهی است. دانستن وضعیت موجود و همچنین عوامل اثرگذار بر نگرش اخلاقی دانشجویان به سیاستگذاری مناسب و لحاظ كردن دوره های آموزشی در طی تحصیل دانشجویان كمك می كند (5).
شناخت علمی عوامل مؤثر بر توسعة اخلاق دانشجویان و مشخص كردن ابعاد مختلف آن به دلیل نقش مهمی كه در تحقق پیشرفت همه جانبه و ارتقای سطح كیفی دانشجویان دارد و بی توجهی به مشكلات موجود در نظام دانشگاهی، موجب بروز نارضایتی در برخی زمینه ها شده است (4).
تعریف اخلاق
اخلاق واژه ی عربی و جمع خلق است که در لغت به معنای عادی، طبع و سجیه می باشد. ودر اصطلاح به مجموعه ای از ملکات نفسانی و صفات پایدار روحی اطلاق می شود . بنابر این می توان گفت : علم اخلاق علمی است که کمالات و کاستی های نفسانی و به تعبیر دیگر فضایل و رذایل اخلاقی را تعیین می کند و شیوه ی تحصیل فضایل و چگونگی مبارزه با رذایل را نشان می دهد.
افراط و تفریط در ابراز عواطف
عواطف لطیف انسانی انگاه می تواند سرچشمه ی ملکات نفسانی باشد و در خدمت رشد و تعالی اخلاقی جامعه قرار گیرد که از افات افراط و تفریط مصون بماند و به دیگر سخن در مورد بی توجهی ماقع نشود و از دخالت بی جای ان نیز جلوگیری به عمل اید . بر خلاف جامعه ی ماشینی غرب که در ابراز عواطف دچار تفریط شده است در برخی دیگر از جوامع شاهد افراط و زیاده روی در این زمینه و دخالت دادن بی جا و نسنجیده ی ان در امور هستیم . با توجه به این واقعیت ضروری به نظرمی رسد محدوده ی عواطف تعیین شده حدود ان مشخص گردد.
اخلاق و اداب دانشجو با خود
شناخت جایگاه دانشجویی :
دریغ آیدت هر دو عالم خریدن اگر قدر نقدی کرداری بدانی
در میان انچه که می توان به عنوان شرایط استفاده ی مطلوب از مقطع کوتاه دانشجویی از بیشترین اهمیت برخوردار است . این امر از یک سو موجب سعی و تلاش در خور و دوری از بطالت و تضییع عمر می شود و از سوی دیگر فکر و اندیشه را در رسیدن به اهداف و مقاصد متعالی جهت و سامان بخشید .
از نظر مبانی دین اسلام یک دانشجو باید چگونه اخلاقی داشته باشد؟
از منظر اسلام رفتار و كردار طالب علم و جوینده دانش دارای مختصات و شاخصه هایی می باشد:
الف : شاخصه های اخلاقی دانشجو از جهت انگیزه و هدف
1- یكی از شاخصه های مهم اخلاقی جوینده علم و دانش از منظر اسلام این است كه دارای انگیزه الهی بوده و با انگیزه كسب منافع دنیایی بدنبال علم نمی رود .
2- هدف دانشجو از كسب علم جاه طلبى ، شهرت ، فخر فروشی و برتری طلبی نمی باشد (1).
ب : مختصات اخلاقی و رفتاری دانشجو در حوزه فردی
1- دانشجو از منظر اسلام مقید به وظائف و شعائر دینى می باشد و در این زمینه كوتاهی نمی نماید .
2- ضرورت توجه به قرآن كریم به عنوان نخستین و اساسى ترین ماده درسی هر دانشجو
3-اهتمام و مطالعه احادیث معصومین علیهم السلام به عنوان بهترین علوم .
4-دانشجو همراه با كسب علم در مسیر پالایش دل از رذائل اخلاقى نیز گوشش می كند.
5- همواره با توكل به خدا در مسیر علم آموزی قدم می گذارد .
6- دانشجوی مورد نظر اسلام دارای حسن خلق و فروتنى می باشد .
7-از دیگر شاخصه های اخلاقی دانشجو این است كه دارای عفت نفس می باشد .
8-بلند همتی از دیگر مختصات اخلاقی دانشجو می باشد .
9- دانشجو فرصت هاى زندگانى را به نحو احسن غنیمت می شمرد .
10- دانشجوی اسلامی از معاشرت با افرادیكه وی را از مسیر تحصیل علم دور می كنند پرهیز می نماید .
11- رعایت نظافت و پاكیزگى
12- برخورداری از آراستگی ظاهر
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.