توضیحات
عنوان فارسی: نقش داده کاوی در صنعت نفت و پیش بینی قیمت نفت مبتنی بر خوشه بندی
- چکیده
- بیان مسئله
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- ساختار تحقیق
- فصل دوم داده کاوی
- مقدمه
- تاریخچه داده کاوی
- تعریف داده کاوی
- ساختار یک سیستم دادهکاوی
- انواع دادهکاوی
- وظایف دادهکاوی
- کاربردهای دادهکاوی
- محدودیتها و مشکلات دادهکاوی
- فصل سوم کاربرد داده کاوی در صنعت نفت
- پیشینه تحقیق
- شبکه عصبی مصنوعی در مخازن
- شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی قیمت نفت
- داده کاوی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی
- شبکه عصبی و صنعت نفت
- نقش شبکه عصبی مصنوعی در مخازن
- نقش داده کاوی در امنیت داده های نفتی
- فصل چهارم تجزیه و تحلیل قیمت نفت با استفاده از داده کاوی
- مقدمه
- خوشه بندی و کاربرد آن در پیش بینی های صنعت نفت
- نقش شبکه های عصبی مصنوعی در پیشبینی نرخ تولید چاه های نفتی
- شبکه عصبی و پیش بینی قیمت نفت
- فصل پنجم نتیجه گیری
- نتیجه گیری
- کارهای آینده
- منابع
فصل اول
مقدمه
1-1 بیان مسئله
صنعـت نفــت از صنایــع بــا قابلیــت بالا در پیاده ســازی روشهــای هوشــمند بــه شــمار می آیــد. بــه طورکلــی صنعــت نفــت بــا داشــتن فعالیتهــا و بخشهــای متنـوع، از زمـان جسـتجو بـرای اکتشـاف نفـت تـا زمـان تحویــل نفــت و فرآورد ه هــای آن بــه مصرف کننــده، بــه دو بخـش اصلـی صنایـع بالادسـتی و صنایـع پایین دسـتی تقســیم می شــود. صنایــع بالادســتی شــامل اکتشــاف، حفـاری، اسـتخراج و صیانـت از مخـازن اسـت کـه کلیـه ایـن مراحـل از اهمیـت ویـژهای برخـوردار اسـت. صنایـع پایین دسـتی نیـز شـامل فعالیتهایـی همچـون پالایـش، انتقــال و فــروش می شــود. به کارگیــری روشهــای هوشــمند بــه منظــور ســهولت و افزایــش دقــت در فعالیتهــای متنــوع صنایــع بالادســتی در دهه هــای اخیــر رونــق گرفتــه اســت. در ســالهای اخیــر مهندســان نفــت از قابلیت هــای داده کاوی در حـل مسـائل پیچیـده و پـر مخاطـره صنعـت نفـت بهـره گرفته انـد.
1-2 اهمیت و ضرورت تحقیق
در دنیای صنعتی امروز، تولید و مصرف نفت و فرآورده های آن چه به صورت کالای واسطه و چه به صورت کالاهای نهایی به یک ضرورت و نیاز اساسی درآمده است. استفاده از بیگ دیتا و داده کاوی در صنعت نفت و گاز هم اکنون یک امر طبیعی و ضروری به حساب می آید. کارمندان صنعت نفت و گاز را تعداد زیادی از تحلیلگران تشکیل میدهند و میتوان گفت آنها محرک های اولیه در بخش تجزیه و تحلیل داده ها به حساب می آیند. همچنین تغییرات غیرمتعارف در قیمت این کالا نه تنها در بازارهای بین المللی سبب افزایش قیمت تولیدات سایر کالاها و خدمات شده، بلکه بعضاً سبب تغییر مزیت های تولیدی در بازارهای داخلی و بین المللی نیز می گردد. شناخت بازار نفت یکی از چالش های مهم علمی در سرتاسر جهان است. این مقاله به بررسی کاربردهای روش داده کاوی در صنعت نفت و تجزیه و تحلیل قیمت نفت می پردازد.
1-3 ساختار تحقیق
در فصل دوم، مفهوم داده کاوی و ویژگی های آن بیان می شود. در فصل سوم، نقش داده کاوی در صنعت نفت بررسی می شود. در فصل چهارم، تجزیه و تحلیل قیمت نفت با استفاده از داده کاوی بیان می شود. نهایتاف در فصل پنجم نتیجه گیری بیان می شود.
فصل دوم
داده کاوی
2-1 مقدمه
در دو دهه قبل تواناييهای فنی بشر در برای توليد و جمع آوری دادهها به سرعت افزايش يافته است. عواملی نظير استفاده گسترده از بارکد برای توليدات تجاری، به خدمت گرفتن کامپيوتر در کسب و کار، علوم، خدمات دولتی و پيشرفت در وسائل جمع آوری داده، از اسکن کردن متون و تصاوير تا سيستمهای سنجش از دور ماهواره ای، در اين تغييرات نقش مهمی دارند.
بهطور کلی استفاده همگانی از وب و اينترنت به عنوان يک سيستم اطلاع رسانی جهانی ما را مواجه با حجم زیادی از داده و اطلاعات میکند. اين رشد انفجاری در دادههای ذخيره شده، نياز مبرم وجود تکنولوژی های جديد و ابزارهای خودکاری را ايجاد کرده که به صورت هوشمند به انسان ياری رسانند تا اين حجم زياد داده را به اطلاعات و دانش تبديل کند: داده کاوی به عنوان يک راه حل برای اين مسائل مطرح است. اصلی ترين دليلی که باعث شد داده کاوی کانون توجهات در صنعت اطلاعات قرار بگيرد، مساله در دسترس بودن حجم وسيعی از دادهها و نياز شديد به اينکه از اين دادهها اطلاعات و دانش سودمند استخراج کنيم.
اطلاعات و دانش بهدست آمده در کاربردهای وسيعی از مديريت کسب و کار و کنترل توليد و تحليل بازار تا طراحی مهندسی و تحقيقات علمی مورد استفاده قرار میگيرد. امروزه فناوری دادهکاوی به صورت موضوعی داغ برای تصمیمگیران در آمده است ، زیرا این فن ، اطلاعات نهفته ی با ارزش تجاری و علمی را از دادههای حجیم ذخیره شده استخراج میکند. با این وجود ، ماهیت دادهکاوی فناوری جدیدی محسوب نمیشود. استخراج اطلاعات و دانش از دادههای ذخیره شده یک مفهوم کاملا دیرینه در مطالعات علمی و پزشکی میباشد. آنچه که جدید است همگرایی و اشتراک چندین رشته و فناوریهای متناظر آنها است که فرصت منحصر به فردی برای دادهکاوی به دنیای علم ، تجارت و اقتصاد ایجاد کرده است. اما دادهکاوی یا کشف دانش و معرفت از پایگاه دادهها[1] با این تعریف یک شاخهی نسبتا جدید علمی است که از انجام تحقیقات در رشته های آمار ، یادگیری ماشین[2]، علوم رایانه (به ویژه پایگاه دادهها) شکل گرفته است. در حالی که مرزهای این رشتهها در دادهکاوی مبهم است، ولی میتوان گفت که مهمترین این رشته ها آمار میباشد به طوری که بدون آمار دادهکاوی مفهومی نخواهد داشت.
با وجود اینکه دادهکاوی یک رشتهی نسبتا جدید علمی میباشد و کاربردهای متنوع و گسترده ای در رشته هایی مانند بازرگانی ، پزشکی ، مهندسی ، علوم رایانه ، صنعت ، کنترل کیفیت ، ارتباطات و کشاورزی پیدا کرده است. امروزه مرز و محدودیتی برای دانش دادهکاوی متصور نیست و مرز آن را از اعماق اقیانوس ها تا بیکران فضا میدانند. به عبارت دیگر کاربرد دانش دادهکاوی در تمامی حوزه های برخوردار از داده بوده و تنها محدودیت دانش دادهکاوی نبود داده است.
داده کاوی[3] را می توان حاصل سير تکاملی طبيعی تکنولوژی اطلاعات دانست، که اين سير تکاملی ناشی از يک سير تکاملی در صنعت پايگاه داده می باشد. نظير عمليات: جمع آوری دادهها و ايجاد پايگاه داده، مديريت داده و تحليل و فهم دادهها.
2-2 تاریخچه داده کاوی
از سال 1950 رایانه ها در تحلیل و ذخیره سازی دادهها به کار گرفته شدند. پس از حدود 20 سال حجم دادهها دو برابر شد و پس از آن تقریبا هر دو سال یک بار همزمان با پیشرفت فناوری اطلاعات، حجم دادهها هم به دو برابر افزایش یافت. این پیشرفت آن قدر زیاد بود که تعداد رکوردهای برخی از پایگاه دادهها به چند صد میلیارد رسید. پدیده ی شبکه ی جهانی وب ، استفادهی گسترده از بارکد برای تولیدات تجاری، به خدمت گرفتن کامپیوتر در کسب و کار، خدمات الکترونیکی دولتی و پیشرفت در وسایل جمع آوری داده، انفجاری را در مجموعه های اطلاعاتی سازمانها و موسسات ایجاد کرده است. حجم زیاد اطلاعات ، مدیران این مجموعه ها را در تحلیل و یافتن اطلاعات مفید دچار چالش کرده است.
پیشرفت شگفتانگیز فناوری رایانهای و مجهز شدن بشر به این ابزار سبب پیشرفت فوقالعاده در کسب و ذخیرهسازی دادههای عددی و همچنین به وجود آمدن پایگاه دادههای بزرگ در زمینههای مختلف شده است. دادههای تبادلات تجاری، کشاورزی، ترافیک، اینترنت، دادههای نجومی، جزئیات مکالمات تلفنی، دادههای پزشکی و درمانگاهی مثالهایی از چنین پایگاه دادههایی میباشند. در واقع تکنیکهای تولید و جمعآوری پایگاه دادهها بسیار سریعتر از توانایی ما در درک و استفاده از آنها رشد کرده است. از اواخر دههی 80 میلادی بشر به فکر دستیابی به اطلاعات نهفته در این دادههای حجیم افتاد و تلاشها برای انجام این کار را شروع کرد که با سیستمهای سنتی استفاده از پایگاه دادهها میسر نبود. شدت رقابت ها در عرصههای علمی ، اجتماعی ، اقتصادی ، سیاسی و نظامی نیز اهمیت عامل سرعت یا زمان دسترسی به اطلاعات را دو چندان کرد. بنابراین نیاز به طراحی سیستمهایی که قادر به اکتشاف سریع اطلاعات مورد علاقه ی کاربران با تاکید بر حداقل مداخله ی انسانی باشند از یک طرف و روی آوردن به روش های تحلیل متناسب با حجم دادههای زیاد از سوی دیگر احساس شد.
در سال 1989 و 1991 کارگاه های کشف دانش و معرفت از پایگاه دادهها توسط پیاتتسکی و همکارانش برگزار شد. در واقع دادهکاوی فرایندی است که در آغاز دهه ی 90 پا به عرصهی ظهور گذاشته و با نگرشی نو ، به مسالهی استخراج اطلاعات از پایگاه دادهها پرداخت. در واقع پژوهش جدی روی موضوع دادهکاوی از اوایل دهه ی 90 شروع شد. پژوهشها و مطالعههای زیادی در این زمینه صورت گرفته ؛ همچنین سمینارها ، دورههای آموزشی و کنفرانسهایی نیز برگزار شد و پایههای نظری دادهکاوی در تعدادی از مقالههای پژوهشی آورده شد. در فواصل سالهای 1991 تا 1994 کارگاههای کشف دانش و معرفت از پایگاه دادهها توسط فیاد و پیاتتسکی و دیگران برگزار شد. از سال 1995 دادهکاوی به صورت جدی وارد مباحث آمار شد.
واژه ی «کشف دانش» به طور رسمی اولین بار توسط فیاد در اولین کنفرانس بینالمللی دادهکاوی و کشف دانش که در سال 1995 در مونترال برگزار شده بود ، معرفی شد که به بیان ارتباط تکنیک های آنالیز در چندین مرحله با هدف استخراج دانشهای ناشناختهی قبلی از دادههای در دسترس می پرداخت. دادههایی که ارتباط منظم و پراهمیت آنها قبلا به نظر نمیرسید.
گروهی از محققین سال 1995 با استفاده از دادهکاوی ، انبارههای دادهی بانکهای آمریکا را بررسی کرده و بیان کردند که چگونه این سیستم ها برای بانکهای آمریکا قدرت رقابت بیشتری ایجاد میکنند. در این سال انجمن دادهکاوی همزمان با اولین کنفرانس بینالمللی «کشف دانش و دادهکاوی» شروع به کار و یک سازمان علمی به نام ACM- SIGKDD را تاسیس کرد. در سال 1996 اولین شماره ی مجله ی «کشف دانش از پایگاه دادهها» منتشر شد. در همان سال دیدگاهی از دادهکاوی به عنوان «پرس و جو کننده از پایگاههای استنتاجی» پیشنهاد شد و فیاد و پیاتتسکی پیشرفتهای کشف دانش و دادهکاوی را اعلام کردند. همچنین دیدگاه اقتصادسنجی روی دادهکاوی و عملکرد دادهکاوی به عنوان یک مسالهی بهینه ، ارائه و کنفرانسهای ناحیه ای و بینالمللی در مورد دادهکاوی برگزار شد که از جمله می توان به کنفرانس آسیا و اقیانوسیه درباره ی کشف دانش و دادهکاوی اشاره کرد. سال 2000 بحث های مقایسه ای بین آمار و دادهکاوی و نیز استفاده از وب در کاوش دادهها و کاربردهای آن ارائه شد و در نهایت در سال 2002 «دادهکاوی ساختارهای پیوند برای مدل رفتار مصرف کننده» عرضه شد. در حال حاضر ، دادهکاوی مهمترین فناوری جهت بهره برداری موثر از دادههای حجیم است و اهمیت آن رو به افزایش است.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.