توضیحات
عنوان تحقیق: سیستمهای مدیریت تولید
- چکیده
- مقدمه
- دیدگاه اسلام در مورد کار و تولید
- منشأ تولید
- فرایند ساخت
- فرآیند تولید
- انواع سیستمهای تولید
- سیستم تولید پیوسته
- سیستم تولید سفارشی
- سیستم تولید پروژهای
- سیستم تولید انبوه
- مدیریت
- چشمانداز
- مأموریت
- هدفگذاری
- مدیریت تولید و عملیات
- مدیریت منابع تولید
- مدیریت مالی
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت مواد اولیه
- مدیریت داراییهای فیزیكی (تجهیزات و ماشینآلات)
- مدیریت زمان
- انواع سیستمهای مدیریت تولید
- تولید دستی یا سنتی (انقلاب صنعتی)
- تولید انبوه
- تولید ناب
- تولید چابک
- سیستم تولید به هنگام (JIT)
- فصل دوم: ادبیات و پیشینه تحقیق
- سیستم تولید بهینه (OPT)
- مقدمه
- تاریخچه یکپارچهسازی سیستمهای مدیریت تولید
- سیستمهای مدیریت تولید
- برنامهریزی مواد موردنیاز (MRP) و برنامهریزی منابع تولید (MRP-II)
- تولید ناب
- شکل -اجزای مدیریت تولید ناب
- شکل -اجزای مدیریت تولید ناب
- تولید به هنگام (JIT)
- سیستم کانبان در تولید به هنگام
- سیستم تولید بهینه (OPT)
- معیارها و شاخصها در OPT
- نیازمندیها برای اجرای OPT
- شکل – برنامهریزی تولید در تولید ناب و به هنگام
- قوانین OPT
- تولید چابك
- فصل سوم: مواد و روشها
- روش تحقیق
- فصل چهارم: نتیجهگیری
- نتایج و پینشهادات
- منابع:
- منابع انگلیسی
چکیده:
کسبوکار به دلیل تغییراتی که در پنج دهه اخیر اتفاق افتاده، بسیار پیچیده شده است و مشتریان امروزی تولیدات متنوع باکیفیت بالا و قیمت پایین میخواهند و شرکتها نیز سعی در تصاحب بازارهای بیشتر و در سطح جهانی دارند و برای این کار با رقبای بینالمللی رقابت میکنند؛ و چون محیط دائم در حال تغییر است لذا شرکتها با استفاده از ابزارها و رویکردهای جدید مدیریتی در پی رویارویی با این چالشها میباشند، یکی از این رویکردهای مهم، سیستم تولید یکپارچه کامپیوتری میباشد که موفقیت در آن نیازمند آشنایی، پیادهسازی و بهکارگیری یکسری اصول و ابزارهای پشتیبان در سیستم تولید شرکتها از قبیل تولید مشتریگرا، سیستم مدیریت تولید (PMS)، سیستمهای تولید انعطافپذیر (FMS)، مهندسی همزمان (CE)، تولید بهموقع (JIT) ، تولید در کلاس جهانی (WCM)، تبادل الکترونیکی دادهها (EDI) و … میباشد. سیستم مدیریت تولید “PMS” قلب تولید یکپارچه بوده و ازنظر رقابتی برای کارخانه اهمیت زیادی دارد. لذا انتخاب و نحوه بهکارگیری یک سیستم مدیریت تولید مناسب، در موفقیت یک واحد صنعتی تعیینکننده است. معروفترین سیستمهای مدیریت تولید عبارتاند از برنامهریزی منابع تولیدی، تولید بهموقع (JIT) و تکنولوژی تولید بهینه (OPT) این سه سیستم بهصورت مجزا دارای رویکردهای تولیدی خاص خود هستند که این رویکردها در شرایط گوناگون و برای شرکتهای مختلف، متفاوت و از سوی دیگر، پایه و اساس سیستمهای مدیریت تولید امروزی هستند. امروزه، سیستمهای مدیریت تولید ترکیبی از رویکردهای پیشگفته بوده، هرچه منعطفتر، سبکتر و جهانیتر شدهاند. صنعت تولید همواره در شرف تغییر پارادایم بوده است. این تغییر از صنعت دستی به تولید انبوه سپس به تولید ناب و در عصر حاضر به تولید چابک در حال گذار بوده است.
کلمات کلیدی: سیستم مدیریت تولید، JIT، OPT، تولید ناب، تولید چابک
فصل اول
کلیات
مقدمه
تولید عبارت است از صرف انرژی بهمنظور تبدیل مواد موجود در طبیعت به کالاهای موردنیاز انسان. همچنین میتوان هرگونه فعالیتی را که در راستای خدمت به بشر و رفاه هرچه بیشتر او باشد، در زمرۀ فعالیت تولیدی قرارداد.
دیدگاه اسلام در مورد کار و تولید
دوران دهسالۀ حاکمیت پیامبر اسلام در مدینه یکی از درخشانترین دورههای حکومت در طول تاریخ بشری است. یکی از شاخصهای حکومت آن حضرت، کار، حرکت و پیشرفت دائمی است. مطالعۀ زندگی پیامبران و امامان بهخوبی نشان میدهد که عنصر تلاش و کوشش و امید به آینده و پرهیز از بیحوصلگی و تنبلی از رموز اصلی موفقیت آنها بوده است.
منشأ تولید
منشأ تولید هر محصولی، در ابتدا احساس نیاز به آن محصول میباشد. این احساس نیاز همواره توسط عدهای از اندیشمندان، مبتکران و یا شاید توسط یک فرد عادی مطرح شود. پس از طرح احساس نیاز به یک محصول، افراد مختلفی، پیشنهادهایی را تحت عنوان ایده مطرح مینمایند. سپس از میان ایدههای مختلف بهترین، سادهترین و کمهزینهترین ایده انتخابشده و یک نمونۀ آزمایشگاهی از آن ساختهی شود. در صورت موفقیتآمیز بودن نمونۀ ساختهشده و مرتفع ساختن نیازمندی، محصول نهایی بهصورت انبوه تولیدشده و بهاینترتیب کار و تولید و در کنار آن اشتغال و کسب درآمد، آغاز میشود.
فرایند ساخت[1]
به مجموعه عملیاتی که یک ماده خام و یا یک ایده ذهنی را به یک محصول فیزیکی مبدل میسازد، فرایند ساخت گفته میشود.
فرآیند تولید[2]
به زنجیرهای از فرایندهای ساخت که بهمنظور تولید یک یا چند محصول بهصورت مستمر، کنار یکدیگر قرارگرفته باشند، فرایند تولید میگویند.
انواع سیستمهای تولید
سیستم تولید پیوسته
سیستم تولید پیوسته یک یا چند نوع مواد اولیه توسط عبور نوبتی از ماشینآلات، تبدیل به محصول میشوند؛ مانند کارخانه تولید روغن نباتی، پتروشیمیها، کارخانه سیمان، پالایشگاهها و…
سیستم تولید سفارشی
در این نوع سیستم، محصولات متنوع بر اساس درخواست مشتری و به تعداد دلخواه او تولید میشود؛ مانند شرکت هواپیماسازی، برجسازی و ماشینسازی و…
سیستم تولید پروژهای
در سیستم تولید پروژهای، در هرزمانی بر اساس شرایط مختلف نظیر سفارش مشتری، شرایط بازار، سیاستهای تولید و … یک سری محصولات متفاوتی باهم تولید میشوند؛ مانند شرکتهای دارویی که بر اساس شرایط بازار در یک بازۀ زمانی مشخص، چند داروی مختلف را تولید میکنند و سپس محصولاتشان را تغییر میدهند یا شرکتهای خودروسازی که ممکن است یک نوع اتومبیل خاصی را به مدتزمان مشخصی تولید و سپس متوقف نمایند.
سیستم تولید انبوه
در سیستم تولیدی انبوه، محصولات محدودی را در مقدار بسیار زیاد تولید میکنند؛ مانند کارخانههای تولید خودرو، خودکار، لوازمخانگی و یا شرکتهای تولیدکننده میخ، پیچ و…
در تقسیمبندی دیگری بهطورکلی انواع سیستمهای تولید به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- سیستمهای تولید فشاری[3]
- سیستمهای تولید کششی[4]
فشار در مقابل کشش
در ساختار تولید مبتنی بر فشار:
- مواد به سطوح پائین هل داده میشود و انبار بدون توجه به میزان منابع در دسترس ساخته میشود.
- تأکید اولیه بر تولید قرار دارد.
- موجودی مواد اولیه و محصول میتواند از مقدار موجودی مجاز بالاتر رود.
کشش در مقابل فشار
سیستم تولید کششی که اساس کار تولید بر مبنای کانبان را تشکیل میدهد عبارت است از:
- مشتری پروسه تولید را با کشش تولید در زمان نیاز آغاز میکند.
- مواد در صورت نیاز به ایستگاه کاری حمل میگردد.
- اندازه مقادیر انباشته حداقل در نظر گرفتهشده است.
- اتلاف حداقل شده است.
مدیریت
مدیریت در تمام زمینههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حضور دارد؛ از یک خانواده چندنفری تا یک کشور در یک خانواده، پدر یا مادر را مدیر یا سرپرست آن خانواده میدانند. او فردی است که امور خانواده رابین سایر اعضای خانواده تقسیم میکند و متناسب بادانش، تجربیات و استعدادهای افراد خانواده، مسئولیت کاری را به آنان واگذار میکند. بهکارگیری مؤثر و کارآمد منابع مادی و انسانی در برنامهریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزش موردقبول را مدیریت مینامند.
چشمانداز
چشمانداز، یک افق درازمدت است که تصویری از وضعیت فرد (سازمان) را در آینده ترسیم میکند. معمولاً چشمانداز یک آرزو است، اما آرزویی دستیافتنی. چشمانداز با کمک به افراد در تشخیص موضوعات مهم، آنها را در برابر مشکلات آنی حفظ میکند.
مأموریت
مأموریت یک فرد (سازمان) بیانکننده دلیل وجودی آن فرد (سازمان) است. با توجه به مأموریت، فرد (سازمان) میتواند وظایف و فعالیتهای خود را تشخیص دهد. همواره بعد از تعیین مأموریت هر سازمان یا فرد، میتوان هدفهای بلندمدت را مشخص نمود. در تدوین بیانیه مأموریت باید به نکات زیر توجه کرد:
- مبتنی بر واقعیت باشد.
- فرد (سازمان) قابلیت و توان اجرای آن را داشته باشد.
- هر فرد دیگری با خواندن بیانیه مأموریت فرد (سازمان) تمایل داشته باشد که دررسیدن به مأموریتش همراه او شود.
- شامل مقادیر عددی یا اهداف کوچک نباشد.
- بیشازحد طولانی نباشد.
- به توضیح جزئیات کمتر بپردازد.
هدفگذاری
بعد از تعیین مأموریت فرد (سازمان) میتوان هدفهای بلندمدت را تعیین کرد. اهداف میتوانند خیلی ساده و ابتدایی و یا خیلی سخت و پیچیده باشند. هرچقدر بتوان اهداف را سادهتر کرد و آنها را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد، به همان میزان رسیدن به آن راحتتر خواهد بود. هدفگذاری یک مهارت است که فرد باکمی تلاش میتواند به آن دست یابد. بهطورکلی میتوان اهداف فرد را در حوزههای علمی و فناوری، شغلی و کسبوکار، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، شخصی و تربیتی، تفریحی و ورزشی و خانوادگی خلاصه کرد.
مدیریت تولید و عملیات
فرایند مربوط به برنامهریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل فرایندهای تولید کالا یا خدمت را مدیریت تولید و عملیات مینامند. مدیر تولید در تصمیمگیریهای مربوط به فرآیند تولید (نظیر معیارهای تولید و…) مهمترین نقش را ایفا میکند. مقدار تولید و برنامهریزی مربوط به تولید بر اساس نیاز است که با توجه به هدفهایی که مدیران عالی تعیین کردهاند، انجام میشود.
توجه:
- برای دانلود فایل word کامل ترجمه از گزینه افزودن به سبد خرید بالا استفاده فرمایید.
- لینک دانلود فایل بلافاصله پس از خرید بصورت اتوماتیک برای شما ایمیل می گردد.
به منظور سفارش تحقیق مرتبط با رشته تخصصی خود بر روی کلید زیر کلیک نمایید.
سفارش تحقیق
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.